返回列表 發帖
山林道
自由飛翔
今生不回家
沒有你 我什麼都不是
女神
你是你本身的傳奇
一雙手
經過一些秋與冬
羅賓
予盾一生

評分人數

1st. 有人共鳴 - 林奕匡
2nd. 理想.生活 - 許廷鏗
3rd. 天地 - 許廷鏗
4th. 像我這樣的一個雅茲迪女子 - 關心妍
5th. 讓我放開 - 胡鴻鈞
6th. 在刀鋒上起舞 - 何弘軒
7th. 虛齡時代 - Twins
8th. 記住忘記我 - 許廷鏗
9th. 其實你很美 - 許廷鏗
10th. 新貴 - 容祖兒

十首得一首係下半年, 而且有唔少其實係跨年作品, 證明對我黎講2016歌曲質素係差過2015, 而且下半年具競爭力作品的確較少

評分人數

同樣都係好多跨年作品, 有d 2015 leftover嘅感覺。2016 上半年我都好樂觀,下半年went to sh*t.

No. 1: 謝安琪 - 山林道
之後走去生仔,我冇眼睇。

No. 2: 衛詩 feat. San E - 被滿足的愛
香港少有地有節奏感重嘅歌。MV都加咗分, 表達到冇歸宿感嗰種感覺。       

No. 3: 林憶連 - 笛子姑娘
近年比較成功嘅翻唱歌。冇憶蓮 or Shirley 呢d level 都唔好亂嚟。恭碩良都好大功勞。

No. 4: 曾詠欣 - 賣火柴的女孩
好耐未有嘅alt rock女! 全EP至愛,好90s feel. 鍾意佢persona較moody。

No. 5: 衛蘭 - 失戀的意義
好慢熱,聽吓聽吓先至鍾意 。 Janice清唱把靚聲 + 編曲係亮點。加上佢而家比人個感覺係dup dup哋,所以都唔係唔啱佢。我聽得好苦。

No. 6: 衛蘭 - 穿花蝴蝶                
正如我所講,頹頹哋,好似啱啱出rehab嗰種感覺。

No. 7: 鄭欣宜 feat. Supper Moment - 分手是常識吧        
鍾意Goro geh編曲夠authentic。

No. 8: 泳兒 - 四不像
其實不嬲幾鍾意林夕寫比佢啲詞,成日覺得係隱喻佢事業。之前講第三者嗰啲(eg 「就手」,「為你唱Demo」)好似佢喺公司得「二家姐」地位,呢首就好似佢形象比公司搞到唔3唔4。But a welcome return to form. 就咁唱首正常啲已經好好聽。

No. 9: 連詩雅 - 舊街角                
隱喻佢事業已經過咗氣。好淡然。

No. 10: AGA - 圓
幾鍾意林若寧啲詞。鍾意用「圓」呢個concept去講缺陷。

Honourable Mention: 關淑怡 - 青春常駐 (Live)
如果有錄 studio version, 肯定會係我全年至愛。佢其實唱歌越來越好聽,仲不斷比到驚喜我哋。

沒有先後之分

1.李幸倪 - 雙雙
年頭聽到年尾,錢跌落黎嘅聲音

2.鄧小巧 - 荒唐
又真喺唱得幾好

3.謝安琪 - 山林道
2016年度之歌

4.林欣彤 - 懸崖花
連個demo都正過人

5.連詩雅 - 舊街角
講時光吾談情照樣loop死人

6.衛詩 - 感情需要
節奏感強烈,已被洗腦

7.糖妹 - 實驗青春
燃燒吧!青春

8.衛蘭 - 穿花蝴蝶
終於離開,歡迎回來,除了感動還是感動

9.衛蘭 - 失戀的意義
得衛蘭得两首歌㗎喳

10.陳柏宇 - 沒有你, 我甚麼都不是
沒有廣東歌, 我甚麼都不是
All We Have Is Now

My Top 10 Song of 2016
#分享下 #留個記錄
1. 懸崖花-林欣彤
https://youtu.be/72Ha7Wk6t0g
2. Million Reasons-Lady Gaga
https://youtu.be/en2D_5TzXCA
3. True Colors-Justin Timberlake, Anna Kendrick
https://youtu.be/la0-5QFLr14
4. 光環-李幸倪
https://youtu.be/Xnr7GmGP0aE
5. 你好不好-周興哲
https://youtu.be/wSBXfzgqHtE
6. We Don't Talk Anymore-Charlie Puth (feat. Selena Gomez)
https://youtu.be/3AtDnEC4zak
7. 紅薔薇白玫瑰-鄧紫棋
https://youtu.be/c21dGpyxU-M
8. Youth-Troye Sivan
https://youtu.be/XYAghEq5Lfw
9. 靚仔-安心亞 (feat. 羅志祥)
https://youtu.be/kmCqHUbu7GQ
10. 免責條款-鍾舒祺
https://youtu.be/y1cxZdYpknI

有興趣可以睇下我既十大年度廣東單曲 (#114):
http://cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12387

2016 My Favorite Hits (排名不分先後)
圓 - AGA
油尖旺金毛玲 - Serrini
浮沙之路 - 泳兒
實驗青春 - 糖妹
强弱 - 鄧小巧
敗部 - 黎曉陽
芝麻開門 - Gin Lee
終於好天氣 - 方皓玟/RubberBand
不讓你回家 - 李拾壹 feat. Yukilovey
兄兄我我 - CAllStar
脂肪葡萄 - 陳詠謙
K.O.L. - Dear John
MissFiona - 薛凱琪

2016 My Favorite Albums (排名不分先後)
風起 - 周國賢
A Little Louder - 小塵埃
誰的青春不迷惘 - Yukilovey
寂寞的總和 - 湯駿業
Welcome To Our Hyperreality - Nowhere Boys
People Like Us - 林二汶
The Strength of Weakness - 鄧小巧
Keep Moving Forward - Blaster
JOYCE - 鄭欣宜
BeGin - Gin Lee

第十位
敗部 - 黎曉陽
幾萬場敗戰我輸當贏 贏到心態

呢首歌好似講緊我lol
之後聽返佢之前D作品,真係幾正..
佢拎住結他唱係幾吸引

第九位
我好得閒 - 容祖兒
Oh~ Oh Oh~
Help me Boy
Woo~ Yeah~
但願你揀今晚

佢D歌對我黎講好似越黎越無左以前果種魔力..
呢首比較輕鬆,同埋覺得個MV好靚
隻碟入面最中意閃光彈,係比較演繹得好

第八位
大吟釀 - KOLOR
如明日八十歲 活過便滿足對著你悠然而心安
當初的一股勁莽撞 今天的哲學
將一口激憤一口急躁一口不滿一口虛怯亦喝光

用飲酒比喻人生都係一種感動
經過時間的洗練,人生得以沉澱
人成熟了有另一種體會

第七位
銀髮白 - 林二汶 & 岑寧兒
世界再壞 仍舊不怕
只要微風 慢慢如食指勾畫

兩位把聲夾得好好
聽得好舒服
淡淡然既歌

第六位
B面第一首 - 梁詠琪
隨性去找 被錯過的小確幸
四出收割 忘了吻的吻

Cassette帶係我既童年回憶
以前聽歌無咁方便
懷念細個真係捕住收音機聽新歌
會好期待播D咩歌
Gigi都係當年的回憶之一

第五位
四季 - 陳奕迅
我感激這年春天 花再開遍祝福相獻
待那邱比特放出新一箭

其實好少俾Eason既歌感動到
呢首真係一聽就中意左
好細膩
雖然話原本係少女歌
但佢唱真係有一種濃厚既味道

第四位
史上最遠離家出走 - 徐天佑
自閉在我的 太空艙裡
沒地球話語 大潑冷水

好想來一次史上最遠的離家出走
佢把聲好似去左外太空咁
好soft
香港生活節奏急促
社會又太多問題
好想抖抖氣遠離煩囂

第三位
懸崖花 - 林欣彤
從前一對冤家 留待七十歲看童話

編曲好好聽
開頭聽覺得普通
後來先聽出味道

第二位
荒唐 - 鄧小巧
隨著呼出那煙幕
閉起雙眼看著薔薇盛放
可會更風光

巨聲果陣其實都有留意佢
幾中意聽佢唱歌
出雅俗果陣都未係好吸引到我
到煩可寧就開始黎料
希望將來有更多好作品

第一位
你是你本身的傳奇 - 方皓玟
快樂要靠成功嗎  最後獻上天價
名牌或金飾  該不該珍惜  人總要向上嗎

每個人的路都不一樣
有自己的選擇
有自己的夢想
命運不能控制
但心態可以
相信自己,就能活出自己的一片天

第一位
八公里 鄭秀文

近來先懂得鄭秀文的好,佢唱功雖然唔係最好,但有好多歌都好入心
今年依首歌絕對係遺珠,好切合佢心境,感覺佢再唔係喺人面前強顏歡笑嗰個sammi

第二位
非安全地帶 許志安

許志安終於唔再唱啲無病呻吟嘅情歌,同dear jane嘅新嘗試好有新鮮感,原來佢唱band sound又幾match喎

第三位
山林道  謝安琪

金曲常客。毋忘初衷,有幾多人做得到?見到今時今日啲頒獎禮一大堆掛羊頭賣狗肉,真心寧願依首歌做一首小眾歌算喇(無悔未曾可將你改變 都不被你污染)
有人話首歌詞大過曲,其實我唔同意,其實個旋律係十分流暢,依點好多歌都做唔到,唯一要彈係kay演繹有少少疲態,可能真係老喇

第四位
圓 AGA

佢係無唱功呀,但啲歌全部都好有個人特色,就好似依首歌,將等待愛情嘅少女情懷用佢自己嘅style表達出嚟,係感動嘅

第五位
你是你本身的傳奇 方皓玟

依首歌今年俾到好多能量大家,可惜到最後都證明以弱勝強只係個別例子,但好彩今年佢得到大家嘅正評,睇下將來再有無更好發展啦

第六位
沒有你,我甚麼都不是 陳柏宇

雖然旋律有不足之處,但jason演繹真係好到位,好感動,聽得出佢係真心想多謝咁多年黎支持佢既人,希望佢保持佢份真心,將來一定會得到更加多肯定

第七位
不同班同學 張敬軒

雖然唔係好buy份詞,但聽聽下又好奇怪有種感動。K歌曲式,但旋律係動聽嘅,hins既演繹綽綽有餘

第八位
黑洞 陳奕迅

唱片最pop但慘被忽略既歌,典型K歌,Eason一如以往為首歌加分,但對比佢嘅巔峰,仍然係有差距,可能真係心態唔同啦

第九位
Just Me  陳明恩

坦白講,從來對佢無好感。但依首歌真係好盞鬼過癮,又切合佢形象,建議睇埋個MV

第十位
閃光彈 容祖兒

守業天后,但只懂盲目守業,完全唔瞭解自己長處,新碟自己唱得最型最入格既歌係唯一一首unplugged song,反而plug晒啲衣不稱身既歌,學佢講真係R爆頭都諗唔明

第一位
八公里 鄭秀文

近來先懂得鄭秀文的好,佢唱功雖然唔係最好,但有好多歌都好入心
今年依首歌絕對係 ...
kayzzz 發表於 2017-1-8 17:28

真Mi粉出現了 我都係得第8
13456都好愛
黑洞好過四季多多聲 美祖個首都係好正
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

真Mi粉出現了 我都係得第8
13456都好愛
黑洞好過四季多多聲 美祖個首都係好正 ...
JasOh103 發表於 2017-1-8 23:08

其實我十大都係pop到爆

肯定被人鄙視

其實我十大都係pop到爆

肯定被人鄙視
kayzzz 發表於 2017-1-8 23:12

你至少都有霏安全地帶
我個d又MK情歌又港女怨婦又一分都唔值既pop唱作人(Jay Fung, AGA)
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

本帖可删

而家先見到呢個POST

講下我既十大先
第一位
山林道

第二位
沒有你 我甚麼都不是

第三位
拾回

第四位
生於斯

第五位
你是你本身的傳奇

第六位
該死的快樂

第七位
今生不回家

第八位
風起了

第九位
有事發生

第十位
穿花蝴蝶

文筆唔好,其他就唔多講喇。
特別要講下拾回,點解呢?我作為一位謝安琪既歌迷,呢首歌對於我地黎講算係有重大既意義,
首先呢首歌係寫番Kay咁多年黎既心底話,聽呢首歌果陣,成日都會諗番起咁多年黎陪佢一齊既起起跌跌
知道佢要暫別果陣,覺得可惜,但同時對於佢亦係一個暫休既好機會,佢呢十幾年黎俾香港既樂壇同樂迷實在太多,係時候要陪下屋企人喇。

呢首歌淨係一首聽都冇乜野,演唱會果陣連住3/8再播埋咁多年黎既片,連我呢個n年都唔喊既人都俾呢個女人搞到喊到收唔到聲呀今次我睇曬兩場演唱會果然係冇錯既

全女班十大
第一位 泳 兒 ——《四不像》
    (342)
第二位 方皓玟 ——《你是你本身的傳奇》
    (170)
第三位 容祖兒 ——《新貴》
    (258)
第四位 鍾舒漫 ——《這首歌的名字是秘密》
    (204)
第五位 梁詠琪 ——《B面第一首》
    (122)                                             
第六位 江海迦 ——《圓》
    (171)
第七位 江海迦 ——《孤雛》
    (156)
第八位 謝安琪 ——《山林道》
    (137)
第九位 林欣彤 ——《懸崖花》
    (144)
第十位 容祖兒 ——《我好得閒》
    (208)

誠意邀請大家足本重溫我嘅頒膠禮:)

文筆唔好唔講太多喇
不過想分享吓點解咁鍾意四不像

so basically this is what i think about this song:
you tolerate a person
and that person likes you (as a lover, as a friend or whatever, it doesn't matter, just emphasize on the word 'like')
but what does that person actually 'like' - you or merely your tolerance?
if you don't tolerate him, will he still like you?

as an obedient good student, i do strongly resonate with the lyrics of this song ._.
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

而家先見到呢個POST

講下我既十大先
第一位
山林道

第二位
沒有你 我甚麼都不是

第三 ...
abcxyz302006 發表於 2017-1-17 22:53

Noted. 第3位真係好難聽

如果俾周博賢作曲一定係又感動又好聽嘅歌,依家感覺個題材係哂左,你偶像亦都無聲無息收山

收山前最後一首歌毫無迴響其實幾可惜

所以真係唔好再揾cousin, 歌迷已經好少機會再聽佢新歌,唔該唔好浪費quota

Noted. 第3位真係好難聽

如果俾周博賢作曲一定係又感動又好聽嘅歌,依家感覺個題材係哂左,你偶 ...
kayzzz 發表於 2017-2-1 02:17

佢好難唔搵,係爭在幾時搵

孤雛
江海迦
後知後覺
馮允謙
戒口
岑寧兒
有事發生
Super Girls
二見不合
陳凱彤
感情需要
衛詩
瞎子摸象
小塵埃
找片天空接收我們
sp'ACE
Runaway
王灝兒
天平先生
J. Arie

孤雛
江海迦
後知後覺
馮允謙
戒口
岑寧兒
有事發生
Super Girls
二見不合
陳凱彤
感情需要
衛詩
瞎子摸象
...
RVHOCPC 發表於 2017-3-2 20:07

求情是白費心機 NOW U GET OFF MY WAY!!
Happy and Blessed.

求情是白費心機 NOW U GET OFF MY WAY!!
jose 發表於 2017-3-7 02:42

my big 10 is high juice