返回列表 發帖

2016 CBM 年度總選

2017.01.15 18:00 - 21:00

(此帖會不斷更新入圍名單 , 請密切留意)

以下為各獎項五強名單 (排名不分先後)

1. 年度新人
鄧小巧 [專輯: The Strength of Weakness]
蘇運瑩 [專輯: 冥明]
Erika [專輯: I'm Erika]
獅子合唱團 [專輯: Lion]
王嘉儀 [專輯: Sophrology]

2. 年度卓越歌手
Blaster [專輯: Keep Moving Forward]
Fabel [專輯: /]
Nowhere Boys [專輯: Welcome To Our Hyperreality]
Trekkerz [專輯: Back To Our First Day]
小塵埃 [專輯: A Little Louder]

3. 年度躍進歌手
Heyo [專輯: 花華]
Nowhere Boys [專輯: Welcome To Our Hyperreality]
陳凱彤 [專輯: Out of the Blue]
鄭欣宜 [專輯: JOYCE]

4. 最佳旋律
小塵埃 - 卜卜卜 [演唱者: 小塵埃]
馮穎琪 - 煩可寧 [演唱者: 鄧小巧]
王菀之 - 強弱 [演唱者: 鄧小巧]
周國賢 - 四季 [演唱者: 陳奕迅]

馮穎琪 - 銀髮白 [演唱者: 林二汶 / 岑寧兒]

5. 最佳填詞
方皓玟 - 你是你本身的傳奇 [演唱者: 方皓玟]
阿信 - 如果我們不曾相遇 [演唱者: 五月天]
林夕 / 周耀輝 - 結 [演唱者: 麥浚龍 / 薛凱琪]
黃偉文 - 該死的快樂 [演唱者: 王菀之]
周耀輝 - 銀髮白 [演唱者: 林二汶 / 岑寧兒]

6. 最佳編曲
RubberBand / 王雙駿 - 堅彌地城 [演唱者: RubberBand Feat. Charatay]
Blaster - 瀰漫 [演唱者: Blaster]
Nowhere Boys - 普通華 [演唱者: Nowhere Boys Feat. 游學修]
盧凱彤 - 還不夠遠 [演唱者: 盧凱彤]
方大同 / Larry Gold / Derrick Sepnio / Fergus Chow - 很不低調 [演唱者: 方大同]

7. 最佳單曲製作人
五月天 - 勇敢 [演唱者: 五月天]
RubberBand / 許創基 - 終於好天氣 [演唱者: 方皓玟 / RubberBand]
Michael Li / 黎義 - 未必、Maybe、未知 [演唱者: Heyo]
麥浚龍 / 蔡德才 - 孽 [演唱者: 麥浚龍]
蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪 - 銀髮白 [演唱者: 林二汶 / 岑寧兒]

8. 最佳專輯製作人
麥浚龍 / Jerald / Adrian Chan / 王雙駿 / 蔡德才 / 伍樂城 - Evil is a Point of View [專輯演唱者: 麥浚龍]
Edward Chan / 李一丁 - A Little Louder [專輯演唱者: 小塵埃]
方大同 / Derrick Sepnio - JTW 西遊記 [專輯演唱者: 方大同]
蔡德才 / 盧凱彤 / 何山 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 [專輯演唱者: 盧凱彤]
郭頂 - 飛行器的執行週期 [專輯演唱者: 郭頂]

9. 最佳音樂錄影帶
陳雅莉 - 比賽歌 [歌曲演唱者: 彭永琛]
Neysan Sobhani - 悟空 [歌曲演唱者: 方大同]
麥浚龍 - 結 [歌曲演唱者: 麥浚龍 / 薛凱琪]
陳奕仁 - 頑固 [歌曲演唱者: 五月天]
徐嘉浩 - 牛頭角 [歌曲演唱者: 徐嘉浩]

10. 最佳專輯包裝
Ho Yin Chan - Twisted [專輯演唱者: Kolor]
方序中 - 東南美 [專輯演唱者: Matzka]
Heyo - 花華 [專輯演唱者: Heyo]
門小雷 - A Little Louder [專輯演唱者: 小塵埃]
Lsltmr - 飛行器的執行週期 [專輯演唱者: 郭頂]

11. 年度我最欣賞歌手

Gin Lee
陳柏宇
周國賢
方皓玟
容祖兒

12. 年度我最欣賞歌曲

方皓玟 - 你是你本身的傳奇
謝安琪 - 山林道
方皓玟 / RubberBand - 終於好天氣
陳柏宇 - 沒有你,我什麼都不是
林二汶 / 岑寧兒 - 銀髮白

13. 年度細碟
The Moment - Supper Moment
Welcome To Our Hyperreality - Nowhere Boys
Sophrology - 王嘉儀

The Strength of Weakness - 鄧小巧
呢度 - RubberBand

14. 年度組合

C AllStar [專輯: /]
Trekkerz [專輯: Back To Our First Day]
Super Girls [專輯: /]
My Little Airport [專輯: 火炭麗琪]

15. 年度樂圑
Kolor [專輯: Twisted]
RubberBand [專輯: Gotta Go | 呢度]

五月天 [專輯: 自傳]
Blaster [專輯: Keep Moving Forward]

16. 年度男歌手
周國賢 [專輯: 風起]
陳柏宇 [專輯: 告別之後光影劇場原聲大碟 | The Players]
李榮浩 [專輯: 有理想]
方大同 [專輯: JTW 西遊記]
郭頂 [專輯: 飛行器的執行週期]

17. 年度女歌手

方皓玟 [專輯: /]
田馥甄 [專輯: 日常]
盧凱彤 [專輯: 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容]
林二汶 [專輯: People Like Us]
楊乃文 [專輯: 離心力]

18. 年度班霸
索尼音樂娛樂有限公司
環球唱片有限公司
華納唱片有限公司
維高文化有限公司
音樂份子有限公司

19. 年度歌曲
Heyo - 未必、Maybe、未知
陳奕迅 - 四季

20. 年度專輯
Evil is a Point of View - 麥浚龍
A Little Louder - 小塵埃
JTW 西遊記 - 方大同
你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 - 盧凱彤
飛行器的執行週期 - 郭頂

21. 年度歌手
方皓玟
鄧小巧
李榮浩
五月天
Nowhere Boys

我最欣賞歌曲 + 我最欣賞歌手 第一階段投票 現在開始
https://goo.gl/forms/7K9X0fRUestEdKDH3
============================================
金草莓音樂大賞 2016 - 招募評審

金草莓音樂大賞 2016 會喺 2017 年 1 月尾舉行
本年度大賞會招募評審
評審主要會為本年嘅金草莓作品進行提名及投票
提名期及投票期約於一月中進行
有興趣嘅會員可以喺下面填寫你嘅會員名
!!! 感謝大家 !!!
https://goo.gl/forms/VcJeIzRErYWJgCi33

我最欣賞歌曲 + 我最欣賞歌手 第一階段投票 現在進行中
https://goo.gl/forms/7K9X0fRUestEdKDH3

投票人數 - 34

目前排名靠前歌曲
舊街角 | 你是你本身的傳奇 | 山林道 | 女神 | 終於好天氣 | 該死的快樂 | 孤雛 | 卜卜卜 | 四季 | 沒有你,我什麼都不是 | 銀髮白

目前排名靠前歌手
Gin Lee | Nowhere Boys | Super Girls | JW | 陳柏宇 | 周國賢 | 方皓玟 | 林奕匡 | 小塵埃 | 鄧小巧 | 謝安琪 | 容祖兒

未投票嘅朋友快 D 入黎啦喂 截止日期 : 2017 年 1 月 5 日 22:00
=====================================================
金草莓音樂大賞 2016 - 招募評審
https://goo.gl/forms/VcJeIzRErYWJgCi33

今晚 22:00 截止

CBM 年度總選將喺 1 月 15 號晚上 6 點舉行
21 個獎項之中 , 其中 12 個已經確定 5 強名單
http://www.cmusichart.com/discuz ... id=12350&pid=944358

而另外 2 個獎項嘅 5 強會喺 1 月 5 號 22:00 公布
就係比大家投票嘅
年度我最欣賞歌手 + 年度我最欣賞歌曲
未投票嘅朋友快 D 黎呢到投票啦 , 淨返最後 3 日炸

而其餘 7 個獎項嘅 5 強會最遲喺 1 月 6 號確定
希望大家可以多多支持小弟嘅頒獎禮

CBM 年度我最欣賞歌手 + 年度我最欣賞歌曲 第一階段投票 聽日 22:00 就截票啦
戰況激烈 , 未投嘅朋友快 D 投票啦喂

而聽日截票之後就會喺 22:05 左右公布兩個獎項嘅 5 強 記得留意呀

CBM 年度我最欣賞歌手 + 年度我最欣賞歌曲 第一階段投票 一間 22:00 就截票啦
戰況激烈 , 未投嘅朋友快 D 投票啦喂

因為今日小巧派左歌 所以今日無論你答 X 或者 X+1 呢 2 個答案都接受架 唔使擔心

截票之後就會大約喺 22:05 左右公布兩個獎項嘅 5 強 記得留意呀

我本身都諗梗係揀X定X+1好
stopzi 發表於 2017-1-5 20:55
呢個可以放心
啱啱都幫你投左票啦

CBM 2016 年度總選 [2017.01.15 6PM-9PM]

https://goo.gl/forms/xau4yp33gvjgwqn23

年度我最欣賞歌曲 最後 5 強
謝安琪 - 山林道

年度我最欣賞歌手 最後 5 強
Gin Lee
陳柏宇
周國賢
方皓玟
容祖兒

未投票嘅朋友快 D 黎投票啦喂

CBM 2016 年度總選 [2017.01.15 6PM-9PM]

https://goo.gl/forms/xau4yp33gvjgwqn23

年度我最欣賞歌曲 最後 5 強
謝安琪 - 山林道

年度我最欣賞歌手 最後 5 強
Gin Lee
陳柏宇
周國賢
方皓玟
容祖兒

最後一日 未投票嘅朋友快 D 黎投票啦喂

金草莓音樂大賞 2016

十大我最討厭的粵語歌曲
五大我最討厭的國語歌曲
我最討厭的男歌手 (金、銀、銅)
我最討厭的女歌手 (金、銀、銅)
我最討厭的組合 (金、銀、銅)
我最討厭的新人 (金、銀、銅)
全年最佳退步獎
最爛旋律
最爛填詞
最爛編曲
最爛單曲製作
最爛歌曲 MV
最爛唱片大賞
最爛唱片公司
年度最爛歌手大賞

霏共壓軸頒獎禮(好似係) 1 月 30 日 晚上 6 點 約定你