返回列表 發帖
小明唔洗白果
恭喜juno
我自己棄咗呢隻碟主要係因為個故事太複雜
11首歌好似未表達晒全部嘢咁

btw我睇佢解釋個故 ...
ed8671ed 發表於 2017-1-15 21:35
同埋部份歌對個故事無乜幫助

小明唔洗白果 同埋部份歌對個故事無乜幫 ...
nicholashin 發表於 2017-1-15 21:45
小明有 2 個獎架

小明有 2 個獎架
chanchan0909 發表於 2017-1-15 21:47
但都係最尾先拎到
《你是你本身的傳奇》打低《山林道》真係好開心

年度歌手五強得李榮浩冇獎

年度歌手五強得李榮浩冇獎
ed8671ed 發表於 2017-1-15 21:49

最遺憾白果
我們的總和

係咪要召喚 COOL MUSIC HOT HITS 100 lol

COOL MUSIC HOT HITS 100
Awards 2016

先為大家總結一下上半場所頒發過嘅獎項

年度組合 / 樂隊 金獎:Supper Moment
年度組合 / 樂隊 銀獎:五月天
年度組合 / 樂隊 銅獎:Super Girls
年度唱作人 金獎:周國賢
年度唱作人 銀獎:方皓玟
年度唱作人 銅獎:AGA
年度新人:鄧小巧
年度作曲人:林家謙
年度填詞人:黃偉文
年度編曲人:馮翰銘
年度監製:馮翰銘

最佳組合 / 樂隊:小塵埃
最佳新人:鄧小巧
最佳躍進歌手:小塵埃
最佳演繹:《銀髮白》岑寧兒 & 林二汶
最佳作曲:《強弱》王菀之
最佳填詞:《結》林夕 / 周耀輝
最佳編曲:《停止繁殖》Edward Chan
最佳單曲製作:《銀髮白》蘇道哲/ 謝國維 / 馮穎琪

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
WHAT'S NEXT?

年度十大歌曲  候選名單
圓         卜卜卜        有事發生        停止繁殖         終於好天氣
女神        山林道        永遠很近        還不夠遠         該死的快樂
四季        四不像        消化不良        B面第一首        哪裡只得我共你
孤雛        銀髮白        穿花蝴蝶        一樣不一樣        如果我們不曾相遇
雙雙        舊街角        我好得閒        今生不回家        你是你本身的傳奇

年度十大歌曲  第十位
誰人又相信一世一生這膚淺對白?
所謂的不變,未到一半已經失守。
當身邊的一切都面目全非,
這一個地方,還是你我熟悉的地方嗎?

我哋不如摘個日期留低這串鎖匙?
Happy and Blessed.

Awards 2016

年度唱作人 金獎 ...
jose 發表於 2017-1-15 21:59

今生不

Awards 2016

年度組合 / 樂隊 ...
jose 發表於 2017-1-15 21:59
山林道

今生不回家

Awards 2016

年度十大歌曲  第十位
今生不回家 / 周國賢

作曲:周國賢 | 作詞:黃偉文
編曲:孔奕佳 | 監製:周國賢 / 孔奕佳 / Goro Wong

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

圓         卜卜卜        有事發生        停止繁殖         終於好天氣
女神        山林道        永遠很近        還不夠遠         該死的快樂
四季        四不像        消化不良        B面第一首        哪裡只得我共你
孤雛        銀髮白        穿花蝴蝶        一樣不一樣        如果我們不曾相遇
雙雙        舊街角        我好得閒        今生不回家        你是你本身的傳奇

年度十大歌曲  第九位
油尖旺金毛玲喺呢一個晚上又要開工喇。
呢一晚,佢遇上好耐無見嘅舊愛Ming 仔。
呢一刻佢嘅心情好忐忑。
佢有好多野想同Ming仔講,
但Ming仔依家只不過係一位同佢毫無關係客人。

到底開唔開口好?

杏仁露?

Awards 2016

年度十大歌曲  第十位
今生不回家 / 周國賢

作曲:周國賢 | 作詞: ...
jose 發表於 2017-1-15 22:04

停止繁殖

如果我們不曾相遇

Awards 2016

年度十大歌曲  第十位
今生不回家 / 周國賢

作曲:周國賢 | 作詞: ...
jose 發表於 2017-1-15 22:04
如果我們不曾相遇

如果我們不曾相遇

終於翻到屋企
support jose !!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Awards 2016

不要等 一分鐘 不要多 一分鐘
你會冷 我會凍 無用再溝通

年度十大歌曲  第九位
有事發生 / Super Girls

作曲:陳考威 / T-MA | 作詞:陳詠謙
編曲:陳考威 / T-MA | 監製:陳考威

年度十大歌曲  第七、八位
交比 weiquan 為我哋頒發

有事發生 ...

Awards 2016

多謝jose同Super Girls。

年度十大歌曲 第八位、第七位

一次過tag兩首。

沒有遇過低谷,怎麼珍惜高山的美麗。
就算雨落大地,我仍然會相信你在那裡,就在咫尺。
聽見了你的聲音,聽見了你的陪伴。
“I Wanna Stay With You Tonight”
你的一雙手,就可以將溫暖怎給我。
漆黑裡,只想有人共鳴。
憂傷過後,又是新一天。

Awards 2016

...
jose 發表於 2017-1-15 22:08

全部都應該要停止繁殖

一次過tag兩首。

沒有遇過低谷,怎麼珍惜高山的 ...
weiquan 發表於 2017-1-15 22:10

唔好做阿霏

一次過tag兩首。

沒有遇過低谷,怎麼珍惜高山的 ...
weiquan 發表於 2017-1-15 22:10

愛匡力出現了

2016 CBM 年度總選

年度樂圑
五月天 [專輯: 自傳]

雖然今年五月天呢張自傳未能入圍 3 個專輯獎項
不過 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 20:51

Good taste

Awards 2016

...
jose 發表於 2017-1-15 22:08
呢首竟然有十大

baba & SG
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

Awards 2016

年度十大歌曲第八位

夜幕哼起憂怨情歌

小塵埃《卜卜卜》

作曲:小塵埃

作詞:阿凡

編曲:李一丁 @emp

監製:Edward Chan / 李一丁 @emp

年度十大歌曲第七位

即使一刻迷途

即使一刻徒勞

永遠舉足向前 尋求新的領土

方皓玟/ RubberBand《終於好天氣》

作曲:方皓玟 / RubberBand

作詞:Tim Lui / RubberBand

編曲:RubberBand / 許創基

監製:RubberBand / 許創

暫時四首都好高汁 :)

我究竟錯過左幾多野
sorry chanchan
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

2016年度 Pete's 金曲流行榜頒獎典禮 最受歡迎獎項 暫時走勢

排名不分先後

最受歡迎新人 3強
Nowhere Boys / 安俊豪 / 鄧小巧

最受歡迎男歌手 5強
吳業坤 / 林奕匡 / 張敬軒 / 許廷鏗 / 陳柏宇

最受歡迎女歌手 5強
JW王灝兒 / 容祖兒 / 鄧小巧 / 鄭欣宜 / 謝安琪

最受歡迎組合 5強
C AllStar / Super Girls / Supper Moment / 小塵埃 / 五月天

最受歡迎歌曲 10強
女神 - 鄭欣宜
山林道 - 謝安琪
今生不回家 - 周國賢
月球下的人 - Gin Lee李幸倪
四季 - 陳奕迅
你是你本身的傳奇 - 方皓玟
沒有你,我甚麼都不是 - 陳柏宇
終於好天氣 - 方皓玟 & RubberBand
風箏 - Supper Moment
雙雙 - Gin Lee李幸倪

請大家為自己喜愛的歌手及歌曲投下一票!!

投票網址:https://zh.surveymonkey.com/r/RBFQMV8

截止投票 : 2017年1月15日

最後今日!!!

恭喜juno
我自己棄咗呢隻碟主要係因為個故事太複雜
11首歌好似未表達晒全部嘢咁

btw我睇佢解釋個故 ...
ed8671ed 發表於 2017-1-15 21:35

加一聽左幾廿次都捉唔到 就咁睇文案算

Awards 2016

多謝weiquan咁落力tag林奕匡既歌

年度十大歌曲  第六位
呢首歌應該係最具創意既破地獄形式
聽到首歌頭兩個字就知

好期待 NH 啲 mean tag

Awards 2016

年度十大歌曲  候選名 ...
nicholashin 發表於 2017-1-15 22:19

停止繁殖?

走先

床頭?

Awards 2016

年度十大歌曲  候選名 ...
nicholashin 發表於 2017-1-15 22:19

我好得閒

該死

Awards 2016

法事一切發生之時仍舊黒的」
講真對呢首歌未到好大感覺
但正如《你是你本身的傳奇》同《山林道》係普遍街外人既選擇
《女神》係好多903現場觀眾既選擇
呢首《銀髮白》都係唔少樂迷既選擇

年度十大歌曲  第六位
銀髮白 / 林二汶 + 岑寧兒

作曲:馮穎琪 | 作詞:周耀輝   
編曲:蘇道哲 | 監製:蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

係頭先既頒獎禮好耐都無得唱live 而家終於有
https://www.facebook.com/lamtwo/videos/1247123685339506/

「yoyo搞左兩分鐘終於可以放入口喇!!!!」

年度十大歌曲  第五位
「呢首歌都好幸福喎」

Top 10 so jeng
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

Awards 2016

「法事一切發生之時仍舊黒的」  
講真對呢首歌未到好大 ...
nicholashin 發表於 2017-1-15 22:24

我對銀髮白都未有太大感覺 .. 其實 ..

賴爽 發表於 2017-1-15 22:26
以2016年既歌黎講肯定係above average 但真係未到咁多人講到咁神級

以2016年既歌黎講肯定係above average 但真係未到咁多人講到咁神級
nicholashin 發表於 2017-1-15 22:27

點講呢,首歌當係藝術品咁聽係無問題,但係無咩 POP 元素,好難 LOOP

賴爽 發表於 2017-1-15 22:26

同样感覺,争少少嘢咁

Awards 2016

「法事一切發生之時仍舊黒的」  
講真對呢首歌未到好大 ...
nicholashin 發表於 2017-1-15 22:24

請問邊度見到最具創意既破地獄形式?

Awards 2016

其實「杏仁露裡穿梭」fail既程度同「十了大歲」有得fight
兩首都係林若寧填詞 當然把關唔好都係一個原因啦

就算未遇上一個人同我做孤雛 首歌其實真係好sad
眼見最預期唔到出到pool既人都出埋pool 唔知幾時到我呢

年度十大歌曲  第五位
孤雛 / AGA
作曲:AGA | 作詞:林若寧
編曲:Johnny Yim | 監製:舒文@Zoo Music

係時候交畀 賴爽 睇下《我好得閒》有無獎

THANKS NH

身為祖迷好似點都要推下祖兒啲歌

Awards 2016

年度十大歌曲  第四位

年少時,我們總是幻想自己能創出一片天,抱負不同的理想,總覺得自己能改變這世界一點點;成長才發覺箇中的困難,漸漸把稜角磨平了,然後失去自我跟著人群走,當中的堅持,流亡在何處?

而這位得獎女歌手,是一個驕傲地去做自己的好例子。出身於單親家庭,兜兜轉轉加入香港樂壇,曾經她也迷失過,試著迎合市場去改變自己,然後慢慢走回正軌,做自己喜歡的音樂。直至現在,她與戰友三人並肩作戰,以獨立歌手身份,沒有再為市場計算太多,只希望做一個對得自己,不被磨滅的香港人,但卻於樂壇創下一次又一次的奇蹟,一次又一次贏得觀眾的掌聲,大概這也算是一個香港人的小傳奇吧。

Awards 2016
圓         卜卜卜     ...
賴爽 發表於 2017-1-15 22:32

song songb~
我們的總和

song songb~
Wonders 發表於 2017-1-15 22:35

DER DER B 你好