返回列表 發帖
支持 CY

Hi~
我們的總和

支持 CY
chanchan0909 發表於 2017-1-27 21:12

thx
Hi~
Wonders 發表於 2017-1-27 21:12

Welcome
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

C.Y. Music Award Presentation 2016

年度新人銅獎 - 王嘉儀 (82) [專輯: Sophrology]
上榜作品:《獵》(82) [Week 1 冠軍作品]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
銀獎

第一次聽佢把聲,以為佢係一個年紀唔細既歌手
點知,原來仲細過我
仲要係今屆 DSE 考生,真係比佢啲 ad-lib 呃哂
佢把聲真係好特別,當然作既曲都唔錯啦
上年有個高人扶住佢行,我諗佢下年既表現一定會更加好
不過攞完呢個獎之後就快啲返去溫書啦,等你五月再出新歌 ~
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Support
有設立非榜分類獎既頒獎典禮都好高質

Support
bagfgfcde 發表於 2017-1-27 21:25

多謝
果幾個獎我都諗咗好耐比邊個好

C.Y. Music Award Presentation 2016

年度新人銀獎 - 張美儀 (106) [專輯: 18, 19]
上榜作品:《化夢》(31)、《沙堆》(50)、《瘋人不癲》(25)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
金獎

呢位新人同銅獎果位一樣,參加完歌唱比賽之後等咗六年
黎到上年終於可以簽到唱片公司,仲要係一間好鍚佢既公司
咩風格都比佢玩下,又有藍奕邦王菀之謝國維咁勁既班底幫佢做歌
係佢推出過既五首作品入面,你會聽到佢有好多唔同既一面
總之每首歌都充滿驚喜,完

又係小巧

年度新人金獎 - 鄧小巧 (369) [專輯: The Strength of Weakness]
冠軍作品:《雅俗》(87)、《強弱》(154)
上榜作品:《煩可寧》(85)、《荒唐》(43)

年度十大
第十位

人永遠鍾意生活係 comfort zone 入面,慣性會避開唔好既事情
但係當太習慣幸福,就會唔記得咩為之唔幸福
一遇到唔好既事情自然就會不知所措
如果唔主動去面對壞
當情況變得更壞既時候,我地只會識企起度乜都做唔到
多謝呢位歌手將呢個道理唱比香港人聽
仲用行動話比人知佢有幾鍾意廣東歌

又係小巧
bagfgfcde 發表於 2017-1-27 21:40

大巧霸哂 CM 啲獎

年度新人金獎 - 鄧小巧 (369) [專輯: The Strength of Weakness]
冠 ...
cymusic 發表於 2017-1-27 21:41

林生啦
鄧小巧咁高分 會唔會有三甲

年度新人銅獎 - 王嘉儀 (82) [專輯: Sophrology]
上榜作品:《獵》(82 ...
cymusic 發表於 2017-1-27 21:21

嘉儀冠完都係追唔到
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

嘉儀冠完都係追唔到
kevinlai1621 發表於 2017-1-27 21:46

有啲後悔年尾冇幫佢自 plug

年度十大 第十位 - 林宥嘉《壞與更壞》(166) [兩星期冠軍歌]

曲: 林家謙 詞: 黃偉文
編: Eric Kwok 監: Eric Kwok / 陳奕迅

年度十大
第九位

當 K-POP 既影響力越黎越大,又越黎越少人聽廣東歌既時候
有好多本地女子組合都做好多韓國快歌,而呢隊組合都比人話過佢地僞韓
不過近年佢地好努力去擺脫呢個影子
搵返香港既班底,係佢地既快歌入面加入一啲 local 元素
個編曲有我好鍾意既電子,MV 又拍得唔錯
雖然 MV 隻舞跳到佢地踎低起身見頭暈,不過有咁多人欣賞都抵返哂啦 :P

有啲後悔年尾冇幫佢自 plug
cymusic 發表於 2017-1-27 21:48

我都係見追唔到先快快手自plug埋深淵 搞到有一星期有兩首上
  不過佢真心值新人獎

Support
bagfgfcde 發表於 2017-1-27 21:25

係咪串我?
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

年度十大 第十位 - 林宥嘉《壞與更壞》(166) [兩星期冠軍歌]

曲: 林 ...
cymusic 發表於 2017-1-27 21:50

SG睇黎又多首十大
我們的總和

年度十大 第九位 - Super Girls《有事發生》(168)

曲: 陳考威 / T-MA 詞: 陳詠謙
編: T-MA / 陳考威 監: 陳考威

年度十大
第八位

一句促進經濟發展,係咪就可以放棄哂所有野
政府同好多商家都話自己好愛呢個城市
但係利益當前,寧願放低自己既初衷
都不惜要大興土木,破壞我地原有既景物
真正能夠毋忘初衷既人又有幾多個 ?

SG睇黎又多首十大
Wonders 發表於 2017-1-27 21:59

yeah

係咪串我?
JasOh103 發表於 2017-1-27 21:56

有設立非榜分類獎既頒獎典禮都好高質 =/= 冇設立就唔高質

年度十大 第八位 - 謝安琪《山林道》(169)

曲: 周博賢 詞: 黃偉文
編: 周博賢 監: 周博賢

年度十大
第七位

其實佢都玩咗咁多年,難得前兩年都冇出返黎參加頒獎禮
今年又突然出黎同班細既爭獎
仲要知道自己唱 live 都唔背好歌詞,其實真係幾樣衰
不過呢首歌又真係值十大,同埋係佢先唱到果份感情
所以有時都好矛盾,如果呢個樂壇真係冇人代替到佢
某程度都係對樂壇既一個警號黎

年度十大 第七位 - 陳奕迅《四季》(172)

曲: 周國賢 詞: 小克
編: C. Y. Kong 監: C. Y. Kong

年度十大
第六位

講正能量既歌,幾乎已經完全氾濫
通常都會覺得好悶好老土
不過呢首又唔同 wo
呢首歌入面,兩個主唱把聲一冷一熱
加埋一齊反而可以互補長短,唔會太悶又唔會太熱血
令你聽完之後心情即刻靚咗
就算淨係聽把聲唔理份詞,你都會覺得好舒服
呢種感覺就係好多歌都做唔到既野啦

年度十大 第六位 - 方皓玟 / RubberBand《終於好天氣》(179)

曲: 方皓玟 / RubberBand 詞: Tim Lui / RubberBand
編: RubberBand / 許創基 監: RubberBand / 許創基

年度十大
第五位

當唱片公司同歌手既理念有唔同,好多歌手都會轉為獨立發展
呢位歌手應該都好想離開佢間公司,不過佢暫時冇咁做
但係佢而家做緊既野同獨立歌手都好似既,就係自己構思題材再搵班底
然後自己用 social media 宣傳,唱片公司只係負責發行既工作
既然唔甘於現狀,就要自己敢於跳出呢個框框
雖然呢條路行極都行唔到終點,仲可能會令你一鋪清袋
不過冇努力過,又點知唔得呢

渴望被成全,努力做人誰怕氣喘

第三位: Twins - emoji

應該係唯一一個會同我撞呢首十大既榜
CunninG 發表於 2017-1-27 00:24

識貨

冠呢隻真·孖式情歌
仲要俾獎嘅都係愛孖榜
jasonng 發表於 2017-1-27 00:36

本人喺2015年已經俾左 仲要係金曲金獎黎
大家都愛孖唷

曲: 林 ...
cymusic 發表於 2017-1-27 21:50

壞與更壞又有十大 正

壞與更壞又有十大 正
kel_kelvin 發表於 2017-1-27 22:27

呢首第一次聽已經覺得係大歌
電台唔比獎佢 我地比

年度十大 第五位 - 許廷鏗《我的志願》(182)

(都係鍾意呢個版本多d ...)
曲: 陳光榮 詞: 林夕
編: 陳光榮 監: 陳光榮

年度十大
第四位

若然現時士氣高昂即管放肆任性
呢句說話講就好似好簡單,真正做到既又有幾多個 ?
起身,返工,OT,放工,訓教,又再返工
呢啲生活正正係香港人既寫照
有好多人都因為咁而放棄自己既夢想
不過呢首歌話比你知,黑夜總會過去
只要你肯等,總會有振翅高飛既日子
所以當自己失去方向既時候,不妨問下自己
為何要相信,這裡會有希望 ?

因為,只要相信夢,定能飛

年度十大 第四位 - 方皓玟《你是你本身的傳奇》(184)

曲: 方皓玟 詞: 方皓玟
編: 伍仲衡 監: 許創基 / Edmond Tsang

年度十大
第三位

「因有自信,所以美麗,使我自卑都放低」
呢首係十五年前,鄭秀文既《終身美麗》
十五年後,我地再有一位女歌手去唱一首相近既歌
而呢首歌同《終身美麗》一樣引起好多人既共鳴
可能因為呢位歌手唔單止就咁唱首歌,仲用自己既故事演繹比大家睇
佢既故事感動咗好多人,最後令首歌成為唔少人既我最喜愛歌曲
係你啦,上黎台上喊啦 ~

年度十大 第三位 - 鄭欣宜《女神》(188)

曲: 藍奕邦 詞: 黃偉文
編: 何山 / 孔奕佳 監: 何山 / 藍奕邦

年度十大
第二位

又再加班,像既定路程嗎 ?
賺到幾多,願放棄自由嗎 ?
原本朝九晚六既工作,變成朝九晚十二
做野做到隻牛咁,換黎既就係一堆銀碼
但係如果連自己身體都捱壞咗,又係咪真係值得呢 ?
可惜,呢個情況已經係你同我都無法改變既現實

呢個編曲
加上歌者一把冷冰冰既聲音
為首歌營造一個典型 sad but true 既氣氛

support
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

support
616.1314 發表於 2017-1-27 22:50

Thxxxxx

年度十大 第二位 - 王菀之《該死的快樂》(191)

曲: 王菀之 詞: 黃偉文
編: 馮翰銘 監: 馮翰銘

年度十大
至尊歌曲

時光這個壞人偏卻冷酷如許
離場慢些也不許

春夏秋冬,猶如生老病死
冇人能夠改變呢個定律
然而人既心境唔會因為年齡既轉變所影響
例如有好多老人家,依然係唔同崗位為社會貢獻
人老咗,一樣可以為人生添上色彩

呢首歌之前都讚過好多次
曲詞編唱部分都係水準之作
一份恍如文學作品一樣既歌詞
配以兩把演繹緊人生唔同時期既靚聲
所以呢首必定係 2016 年最鍾意既作品

年度十大 至尊歌曲 - 林二汶 / 岑寧兒《銀髮白》(209) [兩星期冠軍歌]

曲: 馮穎琪 詞: 周耀輝
編: 蘇道哲 監: 蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

----------------------------------------------------
年度十大第 11-20 位
卜卜卜 - 小塵埃 (164)
強弱 - 鄧小巧 (154)
穿花蝴蝶 - 衛蘭 (152)
四不像 - 泳兒 (147)
夢花鏡影 - Fabel (146)
雙雙 - Gin Lee (143)
嗚 - 小塵埃 (143)
小故事 - JW (142)
沒有你,我甚麼都不是 - 陳柏宇 (139)
謝謝你 - SiS 樂印姊妹 (138)
自由飛翔 - JW (138)
結 - 麥浚龍 / 薛凱琪 (138)
孤雛 - AGA (138)

年度專輯
銅獎

雖然呢隻碟入面五首歌各有唔同風格
但係都係講緊一個關於軟弱既人既故事
呢個故事真係好精彩,每個部分都令人想一聽再聽
希望佢下一隻碟都可以同呢隻一樣咁正啦

銀獎

呢一隻碟最吸引既一定係三首快歌啦
我諗佢自己做呢三首歌果陣都做得好開心
不過碟入面既兩首慢歌都一樣唔悶 wo
特別要 hard sell 下近期派台果首
雖然唔係好啱新年聽,不過都提醒咗我地要好好珍惜眼前人

至尊專輯

原來我都咁愛呢位歌手
呢隻碟令我覺得呢位歌手真係成長咗
多謝包辦全碟既監製,為樂迷發掘咗好多佢前所未有既一面
仲記得由 2015 年尾開始,佢派咗好多首好 groovy 既快歌
每首都令我好 surprise,冇諗過佢原來可以有呢一面
雖然一定有班聽開佢 K 歌既朋友會頂唔順,但係佢都冇因為咁唔試新野
其實淨係呢樣野已經加哂分,當然呢隻碟真係好精彩啦

年度專輯
銅獎

呢個故事真係好精 ...
cymusic 發表於 2017-1-27 23:07

jojo同jason都有唱片獎

年度專輯
銅獎

呢個故事真係好精 ...
cymusic 發表於 2017-1-27 23:07

JF俱樂部新成員
我們的總和

至尊專輯 JPOP ??
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

愛祖力萬歲

原來2016年得我一個咁唔愛祖
希望祖祖會原諒我

原來2016年得我一個咁唔愛祖
希望祖祖會原諒我
CunninG 發表於 2017-1-27 23:31

有我墊底喎
我送咗成粒白果出去
我們的總和

有我墊底喎
我送咗成粒白果出去
Wonders 發表於 2017-1-27 23:34

你一早被逐出愛祖行列啦

年度專輯

年度專輯銅獎 - 《The Strength of Weakness》 (369) [歌手: 鄧小巧]
冠軍作品:《雅俗》(87)、《強弱》(154)
上榜作品:《煩可寧》(85)、《荒唐》(43)

年度專輯銀獎 - 《The Players》 (382) [歌手: 陳柏宇]
冠軍作品:《上集大結局》(117)、《乜青》(126)、《沒有你,我甚麼都不是》(139)

年度至尊專輯 - 《J-POP》 (388) [歌手: 容祖兒]
冠軍作品:《我好得閒》(117)、《無人知道雙子座》(108)
上榜作品:《Gotta Get High》(43)、《鴛鴦襪》(90)、《新貴》(18)、《玩家》(90)
(唔知祖祖攞完呢個獎之後可以早走去食宵夜未呢 ? )
----------------------------------------------------
年度專輯第 4-10 位
JOYCE 女神有問題演唱會特別版 - 鄭欣宜 (345)
A Little Louder - 小塵埃 (317)
風起 - 周國賢 (299)
beGin - Gin Lee (287)
Vibes - 張敬軒 (267)
Evil is a Point of View - 麥浚龍 (264)
JOYCE - 鄭欣宜 (244)

jojo同jason都有唱片獎
kevinlai1621 發表於 2017-1-27 23:12

兩個都愛
JF俱樂部新成員
Wonders 發表於 2017-1-27 23:14

多謝踢我入會
至尊專輯 JPOP ??
616.1314 發表於 2017-1-27 23:20

祖祖坐咗咁耐終於有得上台啦
愛祖力萬歲
bagfgfcde 發表於 2017-1-27 23:20

我仲要向大家多多學習

年度唱作人
銅獎

呢位歌手作既歌雖然好多都係 K 歌風格
不過每次聽完佢啲歌都洗哂腦
上年年頭佢公司簽咗另一個好有潛質既女歌手
不過對佢人氣好似都冇乜大影響
佢既唱作作品都仲算係幾 hit 架

銀獎

佢上年既唱作作品其實比 2015 年有好大進步
Vocal 方面其實都見到有啲進步
可惜佢今年比叱吒調走咗個唱作銀獎,得返銅獎
不過唔緊要,呢度比返個唱作銀獎佢

金獎

嘩~ 佢係我呢度攞獎攞到手軟啦 ><
不過佢啲運應該仲未用完
所以今次唔講咁多啦 ~
反正我諗唔使解釋大家都覺得佢值呢個獎啦

年度唱作人

年度唱作人銅獎 - AGA (285)
冠軍唱作作品:《孤雛》(138)
上榜唱作作品:《Superman》(37)、《圓》(87)、《獨一無二》(23)

年度唱作人銀獎 - 周國賢 (299)
冠軍唱作作品:《Children Song》(98)、《今生不回家》(128)
上榜唱作作品:《消化不良》(3)、《大人的科學》(70)

年度唱作人金獎 - 方皓玟 (414.5)
冠軍唱作作品:《你是你本身的傳奇》(184)、《Believe in Live》(131)、《終於好天氣》(89.5)
上榜唱作作品:《還要去過生活》(10)

第 4-10 位
王菀之 (269)
林奕匡 (199.5)
陳詠謙 (186)
李榮浩 (174)
黎曉陽 (109.33)
馮允謙 (100.67)
MastaMic (100)

年度組合
銅獎

係香港做組合真係好難
如果你間唱片公司唔夠資源就更難
不過佢地有一班好好既拍檔
每次都有班 talented 既音樂人幫佢地
佢地上年仲出咗一隻好值得聽既碟
呢隻碟入面啲每首歌都感受到一份率真,有時都幾令人感動架

銀獎

今年本地樂壇有唔少單位都出道咗十年,佢地係其中之一
今年可能因為唱多咗廣告歌同電影主題曲,令佢地冇一首特別 hit 既歌
不過不論係自己既歌定係同其他公司合作既歌,佢地既作品都依然保持到水準
多謝佢地一直用熱血去感動更多人,為呢片土地搞一場溫柔革命

金獎

有啲人覺得佢地上年既歌同上張專輯比有啲退步
不過我自己就覺得佢地上年用咗唔同角度去講愛情
又試咗好多新既曲風,反而係樂壇既亮點之一喎
不過其實聽歌從來都係各花入各眼,唔同人有唔同喜好都好正常既
我就真心欣賞佢地上年既表現

SM

support
欣宜隻碟2個版本入到頭十

年度組合

年度組合銅獎 - 小塵埃 (317)
冠軍作品:《卜卜卜》(164)、《嗚》(143)
上榜作品:《化險為夷》(10)

年度組合銀獎 - Supper Moment (340.75)
冠軍作品:《一樣不一樣》(128)
上榜作品:《風箏》(73)、《孩子的天空》(9.75)、《沙燕之歌》(51)、《同一》(79)

年度組合金獎 - C AllStar (426.75)
冠軍作品:《聲音騷(永康)了》(105)、《兄兄我我》(96)
上榜作品:《夜幕天星》(69)、《生於斯》(81)、《孩子的天空》(9.75)、《專業失戀30年》(66)

第 1-10 位:
C AllStar (426.75)
Supper Moment (340.75)
小塵埃 (317)
Super Girls (273)
Fabel (209)
SiS 樂印姊妹 (182)
Nowhere Boys (161)
RubberBand (146.5)
Blaster (145)
五月天 (139)

五月天