返回列表 發帖
兩隻草蜢
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

支持真偽文青黎曉陽既榜都值得支持
bagfgfcde 發表於 2017-1-30 18:40
其實都幾多人比呢首十大
年度金曲獎 第五位:消化不良 - 周國賢 (收錄在《風起》)
得分 - 103.00 上榜9週 (第12-20週),於第18 ...
hechart 發表於 2017-1-30 18:41
爸爸
金草莓音樂大賞 2016

我最討厭的五大國語歌曲
[排名不分先後]

第三首 草蜢 - 完美

第四首 姐弟愛 -  ...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 18:42
每日都要loop《完美》最後一分鐘

冇獎嗰隻草蜢係蔡一傑 蔡一智 定係 蘇志威。。。
我們的總和

穿花蝴蝶 衛蘭

年度金曲獎 第四位:停止繁殖 - 林奕匡

得分 104.00 上榜10(44-53),於第4546週冠軍

HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

支持各頒獎禮喲

我最討厭的五大國語歌曲
 表白 - 陳偉霆

2016金草莓音樂大賞, Taxi Chan should get a few more although I wish Mobile Chan also gets some awards

想問大家聽完咁多首噴歌
大家對耳仔有無問題

其實我都唔需要多問
因為我諗留得喺到嘅人
都已經係有問題

所以我地繼續
同大家頒發一 D 幕後獎項
一齊聽下有幾噴呀

睇下最爛旋律提名名單

最爛旋律 提名名單
女神 / 趙佳霖 [演唱者 : 許先]
TML / Percy Wong [演唱者 : 韓梓亮 Feat. 曲赤]
想著幸福 / Percy Wong [演唱者 : 何衍隆]
我不是歌手 / 鄺尚開 [演唱者 : 鄭秀文]
齒輪 / 新青年理髮廳 [演唱者 : 新青年理髮廳]

最爛填詞 提名名單
W 企劃 / 火大 / MastaMic [演唱者 : 陳偉霆]
Tokyo Sexy Night / Maccoi [演唱者 : 惠比壽麝香葡萄]
姐弟愛 / 馬嘉均 [演唱者 : 羅霖 / 馬嘉均]
超猛 / 蔡一智 [演唱者 : 草蜢 Feat. Matzka]

最爛編曲 提名名單

TML / Gordon Yick [演唱者 : 韓梓亮 Feat. 曲赤]
想著幸福 / Percy Wong [演唱者 : 何衍隆]
羅賓 (CP Up version) / Jonnic Lee Thompsett [演唱者 : 張敬軒 Feat. MC Jin]
葡萄成熟時 (Body and Soul Live Version) / Patrick Chu [演唱者 : 胡琳]

最爛單曲製作 提名名單

安守本份 / 何哲圖 / Johnny Yim [演唱者 : 谷微]
完美的生活 / 何哲圖 / 韋景雲 [演唱者 : 吳若希]
誘心人 / 何哲圖 / 韋景雲 [演唱者 : 吳若希]
貓星人 / 葉鎮邦 [演唱者 : 美琪]
情迷 Milano / Keni Lee [演唱者 : 松岡李那 Feat. R-ICE]

我最討厭的五大國語歌曲 表白 - 陳偉霆
chanchan0909 發表於 2017-1-30 18:51

希望坤坤可以拎多幾個獎 我覺得我比佢嘅嘉許不足

兩隻草蜢
kevinlai1621 發表於 2017-1-30 18:46

草蜢要掃gem

得分 - 104.00 上榜10週 (第44-53週),於第45及46週冠軍 ...
hechart 發表於 2017-1-30 18:50

停止繁殖

得分 - 104.00 上榜10週 (第44-53週),於第45及46週冠軍
hechart 發表於 2017-1-30 18:50
同我一樣係十大第四位
+10000000分

想問大家聽完咁多首噴歌
大家對耳仔有無問題
其實我都唔需要多問
因為我諗留 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 18:53

公仔面三個提名 應該冇得輸
我們的總和

年度金曲獎 第三位:乜青 - 陳柏宇 (收錄在《ThePlayers)

得分 105.00 上榜10 (34-41,44-45),於第36週冠軍

HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

想問大家聽完咁多首噴歌
大家對耳仔有無問題
其實我都唔需要多問
因為我諗留 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 18:53
女神得一個五強 SERIOUSLY?????!!??!?!??!?!?!?!!?!!!????
齒輪有三個提名 某個樂評人會好唔開心

最爛旋律 齒輪 / 新青年理髮廳 [演唱者 : 新青年理髮廳]

最爛填詞 超猛 / 蔡一智 [演唱者 : 草蜢 Feat. Matzka]

女神得一個五強 SERIOUSLY?????!!??!?!??!?!?!?!!?!!!????
齒輪有三個提名 某個樂評人會好唔開心  ...
nicholashin 發表於 2017-1-30 18:59

Who

最爛旋律 齒輪 / 新青年理髮廳 [演唱者 : 新青年理髮廳]

最爛填詞 超猛 / 蔡一智 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 18:59
女神唯一提名落空

支持各頒獎禮喲
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 18:51
終於黎啦
2016金草莓音樂大賞, Taxi Chan should get a few more  although I wish Mobile Chan also gets so ...
boy4dudes 發表於 2017-1-30 18:52
陸續有黎
希望坤坤可以拎多幾個獎 我覺得我比佢嘅嘉許不足
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 18:54
希望啦
草蜢要掃gem
stopzi 發表於 2017-1-30 18:54
究竟草蜢可唔可以做到大贏家呢
公仔面三個提名 應該冇得輸
Wonders 發表於 2017-1-30 18:55
公仔面係邊個 ?
齒輪有三個提名 某個樂評人會好唔開心  ...
nicholashin 發表於 2017-1-30 18:59
我提名但無咩人投

最爛填詞 超猛 / 蔡一智 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 18:59

Sooooooo surprise, 齒輪 won over 女神 & 超猛 over 姐弟愛

齒輪 melody is tolerable, the boring arrangement lets it down.

終於黎啦
陸續有黎
希望啦
公仔面 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 19:03

噓文 Ho
我們的總和

年度金曲獎 第二位:壞與更壞 - 林宥嘉 (收錄在《今日營業中》)

得分 106.00 上榜8 (26-33),於第2829週冠軍

多謝大家支持我ge頒獎禮呀 今年無時間寫tag,希望唔會悶親大家啦

之後會頒發最佳唱作人獎。

最爛編曲 葡萄成熟時 (Body and Soul Live Version) / Patrick Chu [演唱者 : 胡琳]

最爛單曲製作 完美的生活 / 何哲圖 / 韋景雲 [演唱者 : 吳若希]

chanchan0909 發表於 2017-1-30 19:03

大贏家: 草蜢大戰的士陳?

Who
bagfgfcde 發表於 2017-1-30 19:01
本帖隱藏的內容需要積分高於 5000 才可瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2017-1-30 19:07

喔 原來係佢

Sooooooo surprise, 齒輪 won over 女神 & 超猛 over 姐弟愛

齒輪 melody is tolerable, the  ...
boy4dudes 發表於 2017-1-30 19:03
可能無聽過上面 3 首
我曲詞編投嘅都無咩人投

可能無聽過上面 3 首
我曲詞編投嘅都無咩人投
chanchan0909 發表於 2017-1-30 19:09

你嘅心水係咩呀
我們的總和

跟住係最爛歌曲 MV !
今年有 2 個 MV 拎到呢個獎 !!!
即刻睇下 提名名單 !!!

最爛歌曲 MV 提名名單
就說我們都是華麗的單身族 [演唱者 : Twins]
貓星人 [演唱者 : 美琪]
女神 [演唱者 : 許先]
無人知道雙子座 [演唱者 : 容祖兒]
我們仨 [演唱者 : 鍾舒漫 / 許靖韻 / 陳凱彤]

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2017-1-30 19:07

究竟佢開咗幾多個blog post樂評

最佳唱作人獎:周國賢

得分 209.00 上榜21 (1-312-2033-41)

之後會頒發歌手獎項,先頒組合,銅獎得主上年得到金獎,今年好似跌左少少watt

你嘅心水係咩呀
Wonders 發表於 2017-1-30 19:10
曲 - TML | 想著幸福 | 男人悲劇
詞 - Tokyo Sexy Night | 兩分鐘 | 姐弟愛
編 - 兩分鐘 | TML | 地圖

最爛歌曲 MV 第一首 無人知道雙子座 [演唱者: 容祖兒]

恭喜祖祖可以上台
要好多謝提名人提祖祖出嚟

最爛歌曲 MV 第一首 無人知道雙子座 [演唱者: 容祖兒]

...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 19:15

有幾多個選委提名同投咗
我們的總和

...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 19:15

呢首我上噴榜咖

雙子座都要做最爛mv, 反啦反啦
其實我覺得唔係話真係好差
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

最佳組合 銅獎:Super Girls

得分149.00 上榜19 (1-38-1225-2941-46)

組銀同時獲得第二最佳唱片。

kevinlai1621 發表於 2017-1-30 19:20

因為某祖粉姐

最爛歌曲 MV 第二首 貓星人 [演唱者: 美琪]

有幾多個選委提名同投咗
Wonders 發表於 2017-1-30 19:19
都係幾個姐
kevinlai1621 發表於 2017-1-30 19:20
咪係 twins 嗰個 MV 肯定仲衰過雙子座

全年最佳退步獎
提名名單係內定嘅
主要想呢個獎嘅候選人都係符合返「退步」
或者比個例子 , 吳若希
佢 D 歌就幾乎一式一樣
無進步之餘亦都無退步
對於呢個獎
都想再加多一個定義落去
就係本身樂迷對佢地有期望嘅歌手
以下呢 5 位候選人
相信大家都同意佢地 2016 係真係「退步」吧

全年最佳退步獎 提名名單
胡鴻鈞
林峯
農夫
羅力威
符致逸

美琪bb

全年最佳退步獎
提名名單係內定嘅
主要想呢個獎嘅候選人都係符合返「退步」
或者比個 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-30 19:27

農夫應該退到冇得再退

美琪bb
ed8671ed 發表於 2017-1-30 19:27
啱啱我整左好多圖

農夫應該退到冇得再退
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 19:30
再拎係咪姐係已經退到落谷底

最佳組合 銀獎:Dear Jane

得分 260.00 上榜26 (112-1829-3339-4649-53)

第二最佳唱片: 《101 - Dear Jane

得分 260.00 上榜26 (112-1829-3339-4649-53)

全年最佳退步獎 農夫

再度高票拎到呢個獎

真係可以見到佢地嘅作品已經同以前有好大差距
作品無曬以前嗰種共鳴
黎到佢地嘅最後一隻碟
拎到呢個獎
係好事定壞事呢

再拎係咪姐係已經退到落谷底
chanchan0909 發表於 2017-1-30 19:32

黎緊痴住Did Did同大台算數啦
我們的總和