返回列表 發帖
多少年過後,就算未捨棄,也無力去為你做甚麼。
如果我們有緣重遇,早已安排好要跟你說的話,可是我們 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 18:04

祖金出場

杜生至尊?

終於有首似樣 D 既十大
616.1314 發表於 2016-12-27 18:03

明明得#7#6#4係噴...
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

個首都好噴 WOH
係會展第一次聽已經唔鍾意
見係祖兒先勉為其難聽左70幾次俾個美冠 ...
616.1314 發表於 2016-12-27 18:05

首歌好時髦囉homo

陳柏宇曾說這是他本人由心想發表的歌曲。
三年前他推出過一首題材類近的<I Wanna Fly>,沒再以沙啞的聲音唱出這類勵志歌,<乜青>的音域亦相對較適合他。
選這一首作為本年最喜歡的歌曲,也是因為:

最喜歡這一句,最能代表今年的我。

年度歌曲 第一位 [越 - Across]
陳柏宇
乜青
曲:陳子龍 / Cousin Fung
詞:周耀輝
編:李一丁
監:Edward Chan
榜分:169
走勢:18 > 04 > 05 > 03 > 03 > 05 > 01
         08 + 27 + 20 + 25 + 27 + 24 + 38 = 169
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

終極pun
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

負皮已俾

至少我們之間還有0首歌

終極pun
JasOh103 發表於 2016-12-27 18:11

沒有最pun, 只有更pun...

乜青確實唱得好過 I Wanna Fly, Jason 應該多唱呢類歌。

陳伯有兩首
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

乜青確實唱得好過 I Wanna Fly, Jason 應該多唱呢類歌。
powerful 發表於 2016-12-27 18:12

聽見佢唱I Wanna Fly唱到勁辛苦真係搞到我都覺得辛苦...

唔好片我...

ivan chan
我們的總和

唔好片我...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 18:15

show埋出黎好似會得罪好多人

五月天好慘
容祖兒好慘
Yuki好慘

冇十大嘅好聽d

我睇唔透點解要調走好聽既出十大
同埋點解第十位好聽過哂頭九位

個首都好噴 WOH
係會展第一次聽已經唔鍾意
見係祖兒先勉為其難聽左70幾次俾個美冠 ...
616.1314 發表於 2016-12-27 18:05

哼 拉闊live 明明就好正
簡直全晚亮點噶

好似下面堆歌好聽一億倍

即係至少三個獎落袋

呢part出圖算...

恭喜鄧小巧勇奪女人三甲

沖涼咯, 今晚好凍呀
四個字後返黎

個個都當 KAYEE 係今年然後俾銅
點解唔留翻出年然後俾金子
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

呢part出圖算...
更正: 張美儀果兩首係上榜歌黎架咋, 唔係三甲歌
唔改張圖啦 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 18:22

bully 張美儀 T_T

個個都當 KAYEE 係今年然後俾銅
點解唔留翻出年然後俾金子
616.1314 發表於 2016-12-27 18:25

今年連碟都有好難留番下年

沖涼咯, 今晚好凍呀
四個字後返黎
dongbb2332 發表於 2016-12-27 18:24

過多半個鐘又去左食飯
應該聽朝先頒得完

kevinlai1621 發表於 2016-12-27 18:16

得罪mi

https://goo.gl/forms/kAMa75Z74e0txVn92
投選你最喜愛既歌曲, 未投既快啲投啦

頒返啲冇咁爆既獎先,
呢個獎年年都爭崩頭但今年就靜到淨係聽到冷氣機聲...

告別之後。

今年將兩年來推出過的單曲結集成<誰的青春不迷惘>,專輯以四首純音樂分割成四個章節,並非一張純粹為結集單曲而發行的專輯。

告別父親的<一晚長大>;
告別戀人的<至少我們之間還有一首歌>;
告別前度的<沒關係>。

嘗試挑戰迷幻黑暗的曲風,再搭上她拿手的清新民謠風,
托賴今年女歌手競爭非常靜局,儘管勞嘉怡推出的歌曲數量不多,下半年零上榜歌的情況下仍然能躋身女三甲。

年度女歌手 第三名 [別 - Apart]
Yukilovey 勞嘉怡
榜分:352
冠軍歌:至少我們之間還有一首歌 (162)
三甲歌:一晚長大 (63)
上榜歌:誰的青春不迷惘 (32),沒關係 (62),Love You to the Moon and Back (33)

頒返啲冇咁爆既獎先,
呢個獎年年都爭崩頭但今年就靜到淨係聽到冷氣機聲...

告別之後。

今年將兩年 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 18:55

狂賀ukulele獲得三甲

過多半個鐘又去左食飯
應該聽朝先頒得完
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 18:34

係囉可都係食飯先好啲~
8點再見

記得投票
https://goo.gl/forms/kAMa75Z74e0txVn92

係囉可都係食飯先好啲~
8點再見

記得投票
dongbb2332 發表於 2016-12-27 18:59

希望小巧可以女金

係囉可都係食飯先好啲~
8點再見

記得投票
dongbb2332 發表於 2016-12-27 18:59

8點睇愛回家呀
Happy and Blessed.

8點睇愛回家呀
jose 發表於 2016-12-27 19:01

8點半玩sabo 2

破繭而出。

我承認,A-Music製作的歌曲,我只聽過《掛念好友》和《男人信什麼》。
JW 在A-Music餘下的時間浪費了四年青春,實屬可惜,她本應能夠飛得更高更遠的。

今年的聲勢三級跳實在有跡可尋,
前所未有地派上六首歌曲,是芸芸女歌手之中數一數二勤力的一個。
雖然並非每首歌都是我杯茶,但仍欣賞三部曲的概念,她勇敢無畏一連推出三首快歌,年尾的《小故事》稍有瑕疵,仍不失為一首上乘的作品。

年度女歌手 第二名 [破 - Breakthrough]
JW 王灝兒
榜分:444
冠軍歌:多少年 (160)
三甲歌:矛盾一生(55),小故事(105)
上榜歌:自由飛翔(53),太空人(12),Stupid BOII(33),Runaway(26)

破繭而出。

我承認,A-Music製作的歌曲,我只聽過《掛念好友》和《男人信什麼》。
JW 在A-Music餘下 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 19:39

療一定係鄧小巧!

自我治療。

今年演繹五首藍奕邦自我治療系歌曲的鄧小巧,令我留下最深刻的印象是她在超級巨聲上演唱《悟入歧途》。
這條歧途對她來說實在是好不容易,等了一年又一年,終於能夠成功闖入歧途。

沒有任何大熱的歌曲加持,歌曲於坊間沒有太大迴響,
在YouTube更加沒有任何一首主打歌的點擊率是超過十萬。

但不要緊,今年推出的五首歌已足見她的潛力和可塑性,更讓鄧小巧成為來年令人最有所期待的品牌之一。

年度女歌手 第一名 [療 - Healing]
鄧小巧
榜分:474
冠軍歌:雅俗(156),煩可寧(106)
三甲歌:強弱(97),荒唐(115)

自我治療。

今年演繹五首藍奕邦自我治療系歌曲的鄧小巧,令我留下最深刻的印象是她在超級巨聲上演唱 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 19:44

女歌手撞兩個

療一定係鄧小巧!
RVHOCPC 發表於 2016-12-27 19:42

對啦

唐寧

kevinlai1621 發表於 2016-12-27 18:16

五月天好慘
容祖兒好慘
Yuki好慘
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 18:17

其他兩個唔慘, 容祖兒最慘

冇十大嘅好聽d
Yan 發表於 2016-12-27 18:17

非安全地帶好唔好聽先?
我睇唔透點解要調走好聽既出十大
同埋點解第十位好聽過哂頭九位
-Prince- 發表於 2016-12-27 18:19

調走左果啲已經聽厭左.....

好似下面堆歌好聽一億倍
ed8671ed 發表於 2016-12-27 18:20

有其他位補償架好似係

即係至少三個獎落袋
jasonng 發表於 2016-12-27 18:21

of course la

唐寧
一個小子 發表於 2016-12-27 19:48

肥版

又無祖兒
又無霏霏

呢個榜要怒扣 100000000000000000000000000 分
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

又無祖兒
又無霏霏

呢個榜要怒扣 100000000000000000000000000 分
616.1314 發表於 2016-12-27 19:49

底分有幾多先

又無祖兒
又無霏霏

616.1314 發表於 2016-12-27 19:49

霏霏又難搞D啵

今年重開唱作歌手獎。

年度唱作歌手 第三名
Yukilovey 勞嘉怡
榜分:352
冠軍歌:至少我們之間還有一首歌 (162)
三甲歌:一晚長大 (63)
上榜歌:誰的青春不迷惘 (32),沒關係 (62),Love You to the Moon and Back (33)

點解咁多人咁愛大巧

從這幾年看來,AGA所寫的曲已經有一定的辨識度,亦是流行的保證。
只是有點擔心她會否繼續在原地自轉而無法跳出安全地帶。

年度唱作歌手 第二名
AGA 江海迦
榜分:321.5
冠軍歌:Superman(63),孤雛(152)
三甲歌:圓 (62)
上榜歌:獨一無二 (43.5)

點解咁多人咁愛大巧
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 19:59

樣靚身材正