返回列表 發帖
Happy and Blessed.

入場^^

祖祖咁就有兩首十大。。開心

正常榜十大暫時第七九十都好正喲

鄧小巧

上榜歌曲包括:煩可寧、荒唐、雅俗、強弱、未知數

最佳專輯銅獎:

《The Strength of Weakness》 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 21:32

微B居然上左咁多歌 :o

一年一度一定有你意想唔到既賽果, 陣間見!
dongbb2332 發表於 2016-12-27 15:43

今年最高播放率歌手係唔係KARY先?

唔係呀嘛

睇嚟我錯至尊到啵

然而一個帶有遺憾的結局,主題曲還是不要由一個唱功完美的人來唱或者會更適切。

係囉可都係食飯先好啲~
8點再見

記得投票
dongbb2332 發表於 2016-12-27 18:59

8點睇愛回家呀

點解咁多人咁愛大巧
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 19:59

佢得無plug嗰隻歌好聽

掩眼 戴耳塞 轉台

鳴叫呼喚。

這一年,終於看見周國賢載譽歸來。

歌是一如往昔地震懾人心,當中亦有令人反思之味。
喚 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 20:41

周爸好波

唔......好似每一年都會有啲比人話好難聽既歌入十大
上年就有遠征、最幸福的眼淚、太空歌都比人話好噴
12就 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-28 08:39

是但啦 算數啦

btw 爛命鴛鴦完全唔記得點唱

全女班十大第八位
謝安琪 ——《山林道》(137)
04>04>03>02>05>01>04

全女班十大第七位 TAG
一聽到跟 ...
616.1314 發表於 2016-12-29 21:08

恭喜雙雙

大家好 我係R會員 率先為大家帶嚟最佳填詞五強名單:
RVHOCPC 發表於 2016-12-29 22:24

山林道 okay?

全女班 最佳音樂錄像

testing testing
來到呢個獎項
我相信好多後輩都想要呢個獎
不過唔好意思
真係揀唔到五強
因為呢位師姐嬴開巷

呢位師姐都退出江湖好多年喇
因為早早就識得下台嘅美藝
所以早早就無再到頒獎禮、無再拎樂壇獎項
不過今年佢又強勢回歸喇
雖然天意弄人 係演唱會未能發揮出超水準
但佢相信自己 堅持要比一個好嘅交代
最終無摧毀過任何一場觀眾嘅期待 完成呢次個唱
加上佢連拍個mv仔都不遺餘力
製作認真 造型突出 動作強韌
就算你地讓唔讓 關唔關愛樂壇老友記
呢個獎佢係實至名歸地攞 ^^

全因為 8 隻字
唔係「一切很美 只因有你」
而係「根本世上 你最犀利」!!

鄭秀文 - 犀利

#JasOh有冇糧出?

緊住到「全女班組合金獎」
有請我哋嘅頒獎嘉賓——2012年度全女班組合金獎得主 Twins

好多人都以為係 ...
616.1314 發表於 2016-12-29 22:38

恭喜 AGA&Gin Lee 再次上台...

全女班組合金獎
SIS樂印姊妹 (131)
上榜歌:新世界 (5)
冠軍歌:謝謝你 (126)

02 Super Girls 121
03  ...
616.1314 發表於 2016-12-29 22:48

lokwa

750分?? serious??

恭喜祖兒公主!!!!
荃灣區頭號粉絲致賀電!!

J. Arie(1)

Kelv’s 2016十大摯愛金曲獎 - 第3、4首金曲

都市人就是這樣,
經常把忙、忙、忙掛在嘴邊,
說到底,還是 ...
kel_kelvin 發表於 2016-12-30 21:13

祖祖??

Kelv’s 2016十大摯愛金曲獎 - 第7、8首金曲

分別原是必經章節新一章要揭

其中一個歌手唱左首歌關於佢既 ...
kel_kelvin 發表於 2016-12-30 21:50

恭喜kary 最幸福的眼淚!!

陳。。。。。

打得好長好有心機
下星期得閒少少再睇返

btw 新貴無十大

NH TOP 20 AWARDS 2016
應該係今日最冷門既獎項 我諗得銅獎有機會撞到  
年度新人
銅獎:
我幾鍾意 ...
nicholashin 發表於 2017-1-7 16:43

若果要我係十月揀三個我今年最愛嘅新人 應該都係佢地
不過SIU YUEN年尾比王嘉儀取替

WYTV Music Award 2016
十大金曲  第四位  --  乜青曲:陳子龍 / Cousin Fung 詞 : 周耀輝編:李一丁 @emp ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 21:15

欣e?

S Music Awards 年度歌曲第二位

雙雙(Gin Lee)

作曲:Eric Kwok作詞:林若寧編曲:張子堅監製:Eric K ...
stopzi 發表於 2017-1-8 21:15

恭喜美盧

非共歌手獎統計 (14/1/2017 17:30)
原諒我無聊得滯.....

男歌手獎

分析:
1. 除了nicholashin及RVHOCPC的 ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 17:30

等我開多十個頒獎禮馬個女金比祖兒

COOL MUSIC HOT HITS 100
Awards 2016

一年容易又一年,
大家過去一年仲記得幾多新人呢?
今年就似乎特別多推出一首歌就消聲匿跡嘅新人。
到底佢哋衰咩?

蘇煒喬 – 衰自大。我都知而家997公信力提升左少少,但都唔洗喺自己wiki page 話自己首歌拎左997冠軍……
SZSTER – 衰無市場。無錯佢哋有能力吸哂Cream 十幾年前班戀童Fans,但呢個市場太細喇。
星座少女 – 衰形象。佢哋第一個MV個形象似塔羅牌姨姨多啲。

今日我哋好榮幸邀請到00後跳唱女新人美琪為大家演唱《貓星人》。
不如大家又試下話比佢聽佢衰咩

支持好有心既jose
bagfgfcde 發表於 2017-1-15 15:20

Awards 2016

嗯…… 台下嘅反應比較冷淡。
好,麻煩工作人員請美琪到台下就座觀賞典禮。

不如我哋馬上頒發第一個獎項 — 年度新人獎喇!

呢個年頭嘅新人,一子錯滿盤皆落索。
並唔係每個都咁好彩說服到公司(甚至自己)出第二首歌。

恭喜以下成功搵到定位,並得到大家認同嘅五位新人。

Dear John — 四位混血美女所組成的短期流行搖滾樂隊。
張美儀 — 用原創曲介紹最真誠的自己。
黃劍文 — 創作出比《愛情小品》更愛情小品的情歌王子。
鄧小巧 — 由外型到曲風都不走主流路線的肥人歌手。
王嘉儀 — 用聲音震懾你心的仙氣女神。

hello
Wonders 發表於 2017-1-15 15:22

Awards 2016

係你喇
上嚟喇

最佳新人
鄧小巧
jasonng 發表於 2017-1-15 15:40

恭喜小巧獲得十二票首選

Awards 2016

唔該哂 CM 元祖男神 jasonng 為我哋頒發最佳新人獎。
接住落嚟為大家頒發年度唱作人 銅獎

年度唱作人 最後五強名單
江海迦 AGA
方皓玟 Charmaine Fong
周國賢 Endy Chow
王菀之 Ivana Wong
林奕匡 Phil Lam

年度唱作人 銅獎

用最微弱的聲線,
唱出內心巨大的掙扎。

Awards 2016

年度唱作人 銅獎
AGA
唱作作品:圓、孤雛、獨一無二

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
WHAT'S NEXT?

年度唱作人 銀獎
相信自己,明天風又起。

江海迦 AGA

Awards 2016

年度唱作人 銀獎
方皓玟
唱作作品:你是你本身的傳奇、Believe In Live、終於好天氣、還要去過生活

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

年度唱作人 金獎
生於煙花不識煙火的城市
還可以信風聲無私嗎?

江海迦 AGA

Awards 2016

年度唱作人 金獎
周國賢
唱作作品:Children Song、消化不良、今生不回家、大人的科學、愛比死更冷、Dreamcatcher

最佳躍進歌手

四強名單
AGA
Blaster
小塵埃
Super Girls

有請上年出左十五首歌嘅 TFBOYS 嘅Super Fans Kevin 頒獎

Awards 2016

唔該哂 Kevin 。

接下來到年度組合 / 樂隊的獎項
候選名單包括
Blaster
小塵埃
五月天
Super Girls
Supper Moment

先嚟銅獎。
成軍五年,慶幸一起。各人形象,獨一無二。
演活多首,流行歌曲。有快有慢,無限盡放。
最近一首,道出一種,寂寞無害,不愛之恩。
祝願他們,永遠都在。想做就做,自由飛翔。

Awards 2016

年度組合 / 樂隊 銅獎
Super Girls
上榜歌曲:有沒有我?、無中生有、有事發生、分手的美

年度組合/樂隊 銀獎
推出了睽違五年但驚豔一世紀的大碟

候選名單
Blaster
小塵埃
五月天
Super Girls

Awards 2016

年度組合 / 樂隊 銀獎
五月天
上榜歌曲:勇敢、派對動物、如果我們不曾相遇、後來的我們、頑固、轉眼、終於結束的起點、好好 (想把你寫成一首歌)

年度組合/樂隊 金獎
經理人離世、無得開紅館、成為廣告商寵兒
佢地今年所發生嘅事都足夠寫一本自傳喇。

候選名單
Blaster
小塵埃
五月天
Super Girls

點解得蔡明思。。。
ed8671ed 發表於 2017-1-15 16:43

希望大家知道隊中有呢個曝光比較少嘅成員。。。

Awards 2016

年度組合 / 樂隊 金獎
上榜歌曲:討厭的我、風箏、一樣不一樣、孩子的天空、啱數、沙燕之歌、同一

最佳組合/樂隊  候選名單
小塵埃
五月天
Nowhere Boys
Super Girls

有請好似五隊都好鍾意嘅 NH 為我哋頒獎。

回復  jose

SM
My new favourite band
matthew1990 發表於 2017-1-15 16:55

new ??
咁有咩 band 係一直都鍾意

Awards 2016

最佳組合/樂隊

唔該曬jose

王子:「其實我睇唔透你地 ...
nicholashin 發表於 2017-1-15 16:58

太~迷人了!

王子 = Phil

-Prince-好慘
HOTMAN 發表於 2017-1-15 17:02

咁既樣子都做到王子...
要近視幾多度先講得出

Awards 2016

最佳 Music Video
《哪裡只得我共你》Dear Jane

其他候選單位:
《結》麥浚龍 & 薛凱琪
《山林道》謝安琪
《我好得閒》容祖兒
《有事發生》Super Girls

入場先
大家投左票未 就快開始啦

但我未 ready 好
chanchan0909 發表於 2017-1-15 17:11

一陣邊打埋下半場啲tag 邊睇

Awards 2016

年度幕後陣容
年度作曲人:林家謙
作曲作品: 多少年、自由飛翔、懸崖花、停止繁殖、壞與更壞、這首歌的名字是秘密
冠軍歌曲: 小故事

年度填詞人:黃偉文
填詞作品: 專業失戀30年、聲音騷了、兄兄我我、不愛之恩、就說我們都是華麗的單身族、親愛的黑色、百姓、一個都不能少、不說、今生不回家、 天真有邪、壞與更壞、我好得閒、無人知道雙子座、史上最遠離家出走、上天關了一扇門、 聲音經過特別處理、羅賓、不同班同學、友誼的小船、B面第一首、第三條跑道、犀利、懶人包、親熱、十年後的我、山林道、免責條款、這首歌的名字是秘密
冠軍歌曲: 該死的快樂、女神

年度編曲人 及 年度監製:馮翰銘
編曲/監製作品: 聲音騷(永康)了、月球下的人、很想要吧、一個都不能少、大奇蹟日、我好得閒、新貴、無人知道雙子座、玩家、鴛鴦襪、閃光彈、友誼的小船、我的親愛
冠軍歌曲: 該死的快樂

希望佢地來年為香港樂壇帶來更多嘅Cantopopsibility

最佳填詞  候選名單
《結》林夕 / 周耀輝
《女神》黃偉文
《山林道》黃偉文
《該死的快樂》黃偉文
《如果我們不曾相遇》阿信

有請本年度作個人發展嘅 Robynn 為我哋頒獎。