返回列表 發帖

2016 CBM 年度總選 得獎名單

年度新人 鄧小巧
年度卓越歌手 小塵埃
年度躍進歌手 Nowhere Boys
最佳旋律 馮穎琪 - 銀髮白 [演唱者: 林二汶 / 岑寧兒]
最佳填詞 林夕 / 周耀輝 - 結 [演唱者: 麥浚龍 / 薛凱琪]
最佳編曲 Blaster - 瀰漫 [演唱者: Blaster]
最佳單曲製作人 蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪 - 銀髮白 [演唱者: 林二汶 / 岑寧兒]
最佳專輯製作人 蔡德才 / 盧凱彤 / 何山 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 [專輯演唱者: 盧凱彤]
最佳音樂錄影帶 陳雅莉 - 比賽歌 [歌曲演唱者: 彭永琛]
最佳專輯包裝 門小雷 - A Little Louder [專輯演唱者: 小塵埃]
年度我最欣賞歌手 陳柏宇
年度我最欣賞歌曲 方皓玟 - 你是你本身的傳奇
年度細碟 The Strength of Weakness - 鄧小巧
年度組合 小塵埃
年度樂圑 五月天
年度男歌手 方大同
年度女歌手 林二汶
年度班霸 索尼音樂娛樂有限公司
年度歌曲 銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒
年度專輯 Evil is a Point of View - 麥浚龍
年度歌手 方皓玟

得獎者獎項數目
5 馮穎琪
4 方皓玟 | 謝國維
3 周耀輝 |
2 鄧小巧 | 小塵埃 | 麥浚龍 | Bert | 林二汶 | 林夕 | 蘇道哲 | 蔡德才 |
1 Nowhere Boys | Blaster | 盧凱彤 | 何山 | 陳雅莉 | 門小雷 | 陳柏宇 | 伍仲衡 | 許創基 | Edmond Tsang | 李拾壹 | 藍奕邦 | 王菀之 | 五月天 | 方大同 | 岑寧兒 | 索尼音樂娛樂有限公司 | Jerald's Dad | Jerald | 朱俊賢 | 周耀輝 | Adrian Chan | 孔奕佳 | 王雙駿 | 許哲珮 | 陳珊妮 | Vincent Chow | 伍樂城

===============================================================
附錄
年度我最欣賞歌手票數
第二階段排名 | 第一階段排名 | 第二階段票數 | 第一階段票數

陳柏宇  1 1 11 [27%] 26 [62%]
Gin Lee 2 2  9 [42%] 14 [34%]
周國賢  3 3  8 [20%] 13 [31%]
容祖兒  4  5 8 [20%] 11 [26%]
方皓玟  5 4  5 [12%] 12 [29%]

第一階段排名 | 第一階段票數
06 11 [26%] 謝安琪
07 11 [26%] JW
08 10 [24%] 小塵埃
09 10 [24%] 鄧小巧
10 10 [24%] Nowhere Boys
11   7 [17%] 林奕匡
12   7 [17%] C AllStar
13   6 [14%] 張敬軒
14   5 [12%] Blaster
15   5 [12%] Super Girls
16   4 [10%] Supper Moment
17   4 [10%] 林二汶
18   4 [10%] 盧凱彤
19   4 [10%] 鄭欣宜
20   4 [10%] 許廷鏗
21   3 [07%] 五月天
22   3 [07%] 李榮浩
23   3 [07%] 麥浚龍
24   3 [07%] 王嘉儀
25   3 [07%] 鄭秀文
26   3 [07%] Dear Jane
27   2 [05%] RubberBand
28   2 [05%] 方大同
29   2 [05%] 林宥嘉
30   2 [05%] 許志安
31   2 [05%] My Little Airport
32   1 [02%] 梁詠琪
33   1 [02%] 田馥甄
34   1 [02%] Yukilovey
35   1 [02%] Trekkerz
36   0 [00%] MastaMic
37   0 [00%] Kolor
38   0 [00%] 盧廣仲
39   0 [00%] 林海峰
40   0 [00%] Heyo

年度我最欣賞歌曲票數
第二階段排名 | 第一階段排名 | 季選排名 | 第二階段票數 | 第一階段票數

你是你本身的傳奇   1 2 6 [4.58] 15 [37%] 22 [52%]
山林道        2 1 3 [4.75] 12 [29%] 25 [60%]
沒有你,我什麼都不是 3 3 17  [4.93] 09 [22%] 17 [40%]
銀髮白        4 4 9 [4.46] 04 [10%] 15 [36%]
終於好天氣      5 5 2 [4.82] 01 [02%] 13 [31%]

第一階段排名 | 季選排名 | 第一階段票數
06 18 [4.14] 13 [31%] 四季
07 01 [4.86] 12 [29%] 該死的快樂
08 04 [4.74] 12 [29%] 女神
09 08 [4.54] 12 [29%] 舊街角
10 11 [4.36] 12 [29%] 卜卜卜
11 05 [4.71] 10 [24%] 孤雛
12 07 [4.58] 08 [19%] 今生不回家
13 16 [4.15] 08 [19%] 嗚
14 10 [4.37] 07 [17%] 羅賓
15 14 [4.17] 07 [17%] 告別之前
16 20 [4.14] 05 [12%] 一雙手
17 13 [4.26] 04 [10%] 有事發生
18 15 [4.16] 03 [07%] 緋荔榭‧少年
19 19 [4.14] 03 [07%] 其實怕選擇
20 12 [4.31] 02 [05%] Good Times

投票報告
第一階段投票次數 : 50 | 無效票 : 8
第二階段投票次數 : 47 | 無效票 : 6

第一階段歌手無效票
5 陳柏宇 | 方皓玟
4 張敬軒 | 周國賢
3 JW
2 謝安琪 | 小塵埃 | Supper Moment | 鄭欣宜 | 五月天 | C AllStar
1 Nowhere Boys | MastaMic | Super Girls | 容祖兒 | 許廷鏗 | 林奕匡 | 林宥嘉

第一階段歌曲無效票
6 你是你本身的傳奇
3 舊街角 | 山林道 | 女神 | 四季 | 一雙手 | 羅賓 | 銀髮白
2 緋荔榭‧少年 | 卜卜卜 | 告別之前 | 沒有你,我什麼都不是
1 該死的快樂 | 孤雛 | Good Times | 有事發生 | 今生不回家

第二階段歌手無效票
3 方皓玟
2 陳柏宇

第二階段歌曲無效票
2 你是你本身的傳奇
1 沒有你,我什麼都不是 | 山林道 | 終於好天氣 | 銀髮白

年度歌手分數 [前二十名]

01 386  方皓玟
02 380  鄧小巧
03 368  五月天
04 349  Nowhere Boys
05 311  李榮浩
06 282.5 Supper Moment
07 280  周國賢
08 264  Blaster
09 249  小塵埃
10 245  RubberBand
11 245  Fabel
12 244.5 麥浚龍
13 230  容祖兒
14 211.5 MastaMic
15 208  王菀之
16 202  陳柏宇
17 200  方大同
18 194  Gin Lee
19 194  JW
20 190  張敬軒

季選全年總結
第 1 季 我最欣賞歌手 - 謝安琪 | 季度歌曲 - 山林道
第 2 季 我最欣賞歌手 - 容祖兒 | 季度歌曲 - 終於好天氣
第 3 季 我最欣賞歌手 - 容祖兒 | 季度歌曲 - 該死的快樂
第 4 季 我最欣賞歌手 - 陳柏宇 | 季度歌曲 - 銀髮白
總選 我最欣賞歌手 - 陳柏宇 | 我最欣賞歌曲 - 你是你本身的傳奇

季選歌曲總排名 [只列得分 4 分或以上歌曲]
01 4.86 王菀之 - 該死的快樂
02 4.82 方皓玟 / RubberBand - 終於好天氣
03 4.75 謝安琪 - 山林道
04 4.74 鄭欣宜 - 女神
05 4.71 AGA - 孤雛
06 4.58 方皓玟 - 你是你本身的傳奇
07 4.58 周國賢 - 今生不回家
08 4.54 連詩雅 - 舊街角
09 4.46 林二汶 / 岑寧兒 - 銀髮白
10 4.37 張敬軒 - 羅賓
11 4.36 小塵埃 - 卜卜卜
12 4.31 MastaMic Feat. Jerald - Good Times
13 4.26 Super Girls - 有事發生
14 4.17 陳柏宇 - 告別之前
15 4.16 張敬軒 - 緋荔榭‧少年
16 4.15 小塵埃 - 嗚
17 4.14 陳柏宇 - 沒有你,我什麼都不是
18 4.14 陳奕迅 - 四季
19 4.14 趙學而 - 其實怕選擇
20 4.14 林奕匡 - 一雙手
21 4.08 泳兒 - 四不像
22 4.07 林奕匡 - 停止繁殖
23 4.07 鄧小巧 - 強弱
24 4.07 鄧小巧 - 荒唐
25 4.07 Gin Lee - 芝麻開門
26 4.05 Gin Lee - 月球下的人
27 4.04 AGA - 圓
28 4.00 林欣彤 - 懸崖花
29 4.00 鄧小巧 - 煩可寧
30 4.00 黎曉陽 - 永遠很近
31 4.00 麥浚龍 / 薛凱琪 - 結

入場 !!!

最佳監製:
金獎:《我好得閒》馮翰銘

銀獎:《微笑任務》Edward Chan / 徐浩

銅獎:《你在我在》Howie@D ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 19:05
祖兒係咁拎豬肉獎係咪姐係無十大

好終於去到十大喇
率先頒發嘅係十大第十位

一個人係情路上總係會遇上好多選擇
可能你會忍 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 19:26
下 邊個

十大第十位:
《天平先生》雷琛瑜

上榜週:04-10; 37
走勢:15>09>05>07>08>04>01>XX(26)>07

《死了都要 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 19:34
以為首歌有 2 個人唱囉

係咪唔記得我有兩個榜
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 19:39
唔記得係咁頒囉

十大第七位:
《瞎子摸象》小塵埃

上榜週:41-46
走勢:13>04>04>03>01>04

《伊人當自強》康華 / 樊奕敏  ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 19:59
係咪感情需要

十大第四位:
《有事發生》Super Girls

上榜週:20-26
走勢:11>04>05>01>10>02>02

《一個都不能少》李克 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 20:19
戒口
估錯曬囉好似真係

十大第三位:
《戒口》岑寧兒

上榜週:09-16
走勢:15>10>03>07>05>04>01>09

《完美》草蜢

上榜週:09;  ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 20:24
谷薇得第 2 炸

十大第二位:
《後知後覺》馮允謙

上榜週:18-22
走勢:02>02>02>01>06

《安守本份》谷微

上榜週:9-13; ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 20:29
杏仁露至尊 ?
期待 PUN 至尊

至尊歌曲:
《孤雛》江海迦

上榜週:31-37; 51
走勢:18>08>06>07>03>01>04>XX(14)>10

《完美的生活》吳 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 20:35
新青年係咪出左兩次碟
Trekkerz

Blaster

上榜歌曲包括:星期一太空漫遊、瀰漫、一往無前、權力遊戲、Keep Moving Forward

最佳專輯銀獎: ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 20:46
下 Blaster 自己講架 ???
塵塵
蜢蜢

陳生同草蜢真係匹配
ed8671ed 發表於 2016-12-26 20:49
我最不喜歡人家在我面前放屁 除非是事實 我廢話都不相信
何況事實擺在眼前 呵呵

Pun圖終於泥喇!!!
彭永琛

上榜歌曲包括:比賽歌、再見唐吉柯德、遊、戀愛巷、矛RRR盾一生

唱作歌手銀 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 21:06
今年邊個比陳偉霆噴

勞嘉怡

上榜歌曲包括:一晚長大、至少我們之間還有一首歌、沒關係、出街要帶爸爸、Love You To The Moon A ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 21:20
Feat 都計 ???

李幸倪

上榜歌曲包括:很想要吧、光環、雙雙、月球下的人、芝麻開門、獨一無二

李紫昕

上榜歌曲包括:嘻 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 21:26
大巧空降女金
purple 姐姐嗰張揀張靚 D 得唔得

而家鬥拎得多獎
3 陳柏宇 / 周國賢 / 鄧小巧 / Dear Jane /
2 王灝兒 / 勞嘉怡 / 江海迦 (1+1) /
1  ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 21:50
追返個頒獎禮先 凱彤同小塵埃最後幾周咁髮力都無個白果補數

好緊張啊 , 仲有個半鐘就係喇
616.1314 發表於 2016-12-29 18:58
支持數字

喇新貴呢首歌呢係講述一個失咗戀嘅女仔,
隨住時間嘅沖淡已經放下咗段感情,反而嗰男仔仲耿耿於懷...
嘩容 ...
616.1314 發表於 2016-12-29 21:38
至尊歌係咪會用返呢個

大家好 我係R會員 率先為大家帶嚟最佳填詞五強名單:
RVHOCPC 發表於 2016-12-29 22:24
無野呀 又逼人聽你唱歌

大家好 , 而家由陳零九報上最佳旋律最後 5 強名單

全女班 最佳旋律 最後 5 強
李拾壹 - 雅俗 [演唱者: 鄧小巧]
梁思樺 - 在,也不見 [演唱者: 孫燕姿]
藍奕邦 - 女神 [演唱者: 鄭欣宜]
馮穎琪 - 煩可寧 [演唱者: 鄧小巧]
周博賢 - 山林道 [演唱者: 謝安琪]

頒你嘅獎啦
RVHOCPC 發表於 2016-12-29 22:29
2 分鐘後揭曉

希望有男人得獎
RVHOCPC 發表於 2016-12-29 22:31
咁你個填詞獎係咪男人拎呀 快 D 公布啦

全女班 最佳旋律
馮穎琪 - 煩可寧 [演唱者: 鄧小巧]

冇錯喇 填詞最後五強包括:
《該死的快樂》黃偉文
《歌莉亞》林若寧
《煩可寧》藍奕邦
《山林道》黃 ...
RVHOCPC 發表於 2016-12-29 22:34
我嗰個唔係男人呀 sorry

交返比你數字

全女班至尊唱片大獎
容祖兒 ——《J-POP》 (817)
冠軍歌:我好得閒 (208)、無人知道雙子座 (123)、新貴 (25 ...
616.1314 發表於 2016-12-29 23:04
無調走 女金在望

可能又飛出女金
RVHOCPC 發表於 2016-12-29 23:11
無可能 你唔好亂講

總結(歌手)
6.0 容祖兒
4.0 江海迦
3.0 泳兒 / 謝安琪
2.0 鄧小巧
1.0 方皓玟 / 鍾舒漫 / 梁詠琪 / 林欣 ...
616.1314 發表於 2016-12-30 02:21
多謝你就真

睇完叱咤嬲嬲地
今晚頒獎有無人撞/有無人睇
harry 發表於 2017-1-2 13:29
幾點先 要早訓

入場 !!!

仲未完嘅

NH TOP 20 AWARDS 2016 獎項總結
03 林宥嘉 (+1 演繹獎) / 盧凱彤 (+1 演繹獎) / 小塵埃 (+1  ...
nicholashin 發表於 2017-1-7 18:38
我以為夜晚頒
聽日追返曬幾個頒獎禮嘅 post

一次過 support 今晚頒獎嘅朋友

S Music Awards 2016 年度歌曲第五位

羅賓(張敬軒)
作曲:Cleanup Hitter1/Cleanup Hitter2/Cleanup H ...
stopzi 發表於 2017-1-8 20:33
暫時 6 首我都有冠
WYTV Music Award 2016
遺憾歌曲獎最後5強
大吟釀  – Kolor / 第一次擁抱  – 狄易達 / 上天關了扇門  –  ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 20:35
希望係 Kolor

JW 好忙 2 邊同時拎獎

希望李榮浩有獎

恭喜曬你地呀

入場先
大家投左票未 就快開始啦
https://goo.gl/forms/xau4yp33gvjgwqn23
但我未 ready 好

加 油 呀 豆 漿
Wonders 發表於 2017-1-15 17:12
加油中 可能一間有一兩個獎要一邊打一邊頒
一陣邊打埋下半場啲tag 邊睇
jose 發表於 2017-1-15 17:14

我要同豆漿講聲加油
matthew1990 發表於 2017-1-15 17:18

希望每位入場觀眾可以獲得鮮榨豆漿一份
ed8671ed 發表於 2017-1-15 17:22
唔會有呀 算吧啦
原來chanchan都係今日
等陣兩邊走 要訓陣先

btw鍾意經過一些秋與冬MV多d囉
呢個剩係喺條巷度 都 ...
JasOh103 發表於 2017-1-15 17:24

COOL MUSIC HOT HITS 100
Awards 2016

大家好 見到大家咁比心機
因為我近排無咩時間嘅關係
我只係可以用好少好少嘅時間去諗點樣去 tag
所以係非常之 hea 的

事不宜遲
為大家公布以下 4 個獎嘅得獎歌曲

最佳作曲
呢位作曲人如果將呢首歌留返比自己唱
呢首歌一定會有更多人鍾意

最佳編曲
唔知點 Tag
不過呢首歌得到編曲獎真係下左一聲囉

最佳單曲製作
呢首歌監製真係功不可沒
將 2 位女生嘅優點發揮曬出黎

最佳演繹
呢首歌嘅演繹真係好吸引聽眾
尤其係第一段歌詞一開聲嘅時候
開左個好好嘅開頭
然後唔覺唔覺就聽完首歌
好享受佢地嘅演繹
呢首歌得獎真係實至名歸

COOL MUSIC HOT HITS 100
Awards 2016

最佳作曲
《強弱》王菀之

最佳編曲
《停止繁殖》Edward Chan

最佳單曲製作
《銀髮白》蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

最佳演繹
《銀髮白》岑寧兒 & 林二汶

我啲 tag 都好 hea
今朝先得閒打
jose 發表於 2017-1-15 17:51
一間睇返 交返比你

唔該thrill唔好上台唱

btw,歌詞呢
ed8671ed 發表於 2017-1-15 17:58
Robynn 頒架 頒左比結

2016 CBM 年度總選

正式開始 !!!
我地有請本年度候選單位入場 !!!

先有一班幕後製作人出場 !!!

馮穎琪
最佳旋律 - 煩可寧
最佳旋律 - 銀髮白
最佳單曲製作人 - 銀髮白

林夕
最佳填詞 - 結

周耀輝
最佳填詞 - 結
最佳填詞 - 銀髮白

黃偉文
最佳填詞 - 該死的快樂

王雙駿
最佳編曲 - 堅彌地城
最佳專輯製作人 - Evil is a Point of View

Larry Gold
最佳編曲 - 很不低調

Derrick Sepnio
最佳編曲 - 很不低調

Fergus Chow
最佳編曲 - 很不低調

許創基
最佳單曲製作人 - 終於好天氣

Michael Li
最佳單曲製作人 - 未必、Maybe、未知

黎義
最佳單曲製作人 - 未必、Maybe、未知

蔡德才
最佳單曲製作人 - 孽
最佳專輯製作人 - Evil is a Point of View
最佳專輯製作人 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容

蘇道哲

謝國維

Jerald

Adrian Chan

伍樂城

Edward Chan

最佳專輯製作人 - A Little Louder

李一丁
最佳專輯製作人 - A Little Louder

Derrick Sepnio
最佳專輯製作人 - JTW 西遊記

何山

陳雅莉
最佳音樂錄影帶 - 比賽歌

Neysan Sobhani
最佳音樂錄影帶 - 悟空

陳奕仁
最佳音樂錄影帶 - 頑固

徐嘉浩
最佳音樂錄影帶 - 牛頭角

Ho Yin Chan
最佳專輯包裝 - Twisted

方序中
最佳專輯包裝 - 東南美

門小雷
最佳專輯包裝 - A Little Louder

Lsltmr
最佳專輯包裝 - 飛行器的執行週期

然後輪到一眾樂壇新勢力 !!!

鄧小巧
年度新人
年度細碟 - The Strength of Weakness
年度歌手

蘇運瑩
年度新人

Erika
年度新人

獅子合唱團
年度新人

王嘉儀
年度新人
年度細碟 - Sophrology

Blaster
年度卓越歌手
最佳編曲 - 瀰漫
年度樂圑

Fabel

年度卓越歌手

Nowhere Boys

年度卓越歌手
年度躍進歌手
最佳編曲 - 普通華
年度細碟 - Welcome To Our Hyperreality
年度樂圑
年度歌手

Trekkerz

年度卓越歌手
年度組合

小塵埃
年度卓越歌手
年度躍進歌手
最佳旋律 - 卜卜卜
年度組合
年度專輯 - A Little Louder

Heyo

年度躍進歌手
最佳專輯包裝 - 花華
年度歌曲 - 未必、Maybe、未知

陳凱彤

年度躍進歌手

鄭欣宜

年度躍進歌手

徐嘉浩

最佳音樂錄影帶 - 牛頭角

Super Girls
年度組合

然後有請一班老人歌手

王菀之
最佳旋律 - 強弱

周國賢
最佳旋律 - 四季
年度我最欣賞歌手
年度男歌手

方皓玟
最佳填詞 - 你是你本身的傳奇
年度我最欣賞歌手
年度我最欣賞歌曲 - 你是你本身的傳奇
年度我最欣賞歌曲 - 終於好天氣
年度女歌手
年度歌曲 - 你是你本身的傳奇
年度歌曲 - 終於好天氣
年度歌手

RubberBand
最佳編曲 - 堅彌地城
最佳單曲製作人 - 終於好天氣
年度我最欣賞歌曲 - 終於好天氣
年度細碟 - 呢度
年度樂圑
年度歌曲 - 終於好天氣

盧凱彤
最佳編曲 - 還不夠遠
年度女歌手
年度專輯 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容

方大同
最佳編曲 - 很不低調
最佳專輯製作人 - JTW 西遊記
年度男歌手
年度專輯 - JTW 西遊記

五月天
最佳填詞 - 如果我們不曾相遇 [阿信]
最佳單曲製作人 - 勇敢
年度樂圑
年度歌手

麥浚龍
最佳單曲製作人 - 孽
最佳音樂錄影帶 - 結
年度專輯 - Evil is a Point of View

郭頂
最佳專輯製作人 - 飛行器的執行週期
年度男歌手
年度專輯 - 飛行器的執行週期

Gin Lee
年度我最欣賞歌手

陳柏宇
年度我最欣賞歌手
年度我最欣賞歌曲 - 沒有你,我什麼都不是
年度男歌手

容祖兒
年度我最欣賞歌手

謝安琪
年度我最欣賞歌曲 - 山林道

林二汶
年度我最欣賞歌曲 - 銀髮白
年度女歌手
年度歌曲 - 銀髮白

岑寧兒
年度我最欣賞歌曲 - 銀髮白
年度歌曲 - 銀髮白

Supper Moment

年度細碟 - The Moment

C AllStar

年度組合

My Little Airport

年度組合

Kolor
年度樂圑

李榮浩
年度男歌手
年度歌手

田馥甄
年度女歌手

楊乃文
年度女歌手

陳奕迅
年度歌曲 - 四季

一年真係好快就過去
計埋今次,話咁快就喺呢到搞左 3 次嘅總選
唔知大家仲記唔記得前面 2 年我頒左獎比邊個呢
我諗大家應該會記得前年頒左年度歌曲比高山低谷
仲有嗰年大贏家拎左 3 個獎嘅 RubberBand
舊年瑕疵拎左年度歌曲
Juno 大贏家
Tanya 拎走年度女歌手
仲有祖兒白果都令人印象深刻

想講嘅並唔係想話大家唔記得其他得獎人無心肝
而係要製作一個好嘅作品好難
要令到好嘅作品拎獎更難
要令到聽眾對你嘅佳作喺佢地心裡面有一個位置更加係難上加難
喺呢幾年
唔知點解
明明樂壇仲有好多好有心嘅音樂人
製作左好多好好聽嘅歌
唔知點解仲係得唔到重視
往往見到 D 留言都係話唔識同咩黎
但係就唔會去比機會嘗試接觸一下佢地嘅作品
究竟係樂壇已死
定係其實係樂壇嘅聽眾已死

我明白港樂當中有太多太多問題
一班有返咁上下資歷嘅歌手大呻音樂難做
以下落黎要頒發嘅年度新人
第一年將自己嘅作品發布
無咩名氣之下,由零開始,過程更加唔容易行
接住落黎嘅呢一隊頒獎嘉賓
係上年 CBM 嘅年度新人得主
一年之後,佢地雖然喺名氣方面無特別大嘅提升
可能佢地有一段時間之下無出過黎可能分分鐘跌左
但佢地都無放棄自己嘅理想
希望終有一日可以獲得大家認同
所以更加希望大家可以比多 D 機會呢一班對音樂有 Hard 嘅新生代歌手
事不宜遲,有請頒發年度新人嘅頒獎嘉賓
上年年度新人得主 Another Kitchen

做返觀眾仔先
jose 發表於 2017-1-15 18:02
多謝 jose
支持
不過聽講遭移冇黎到
bagfgfcde 發表於 2017-1-15 18:03
有呀
呢班阿叔阿嬸可唔可以行快少少
ed8671ed 發表於 2017-1-15 18:04
走左啦 你開心啦
支持陳陳 留名睇銀髮白瘋狂掃獎
但Phil好敬業樂業咁演繹左呢首歌
nicholashin 發表於 2017-1-15 18:05
見到咁嘅圖食唔落飯
到依家都唔明點解草蜢冇得入圍
RVHOCPC 發表於 2017-1-15 18:07
太完美 完美到唔適合呢個頒獎禮

嘩 Nowhere Boys有六個提名
nicholashin 發表於 2017-1-15 18:10
跟住最後白果

大家好我地係 Another Kitchen
好開心又可以再一次企上頒獎台到
同上年唔同
今年以頒獎人身份上台
過去嘅 2016 年,我地只係出左一首歌
叫做「看不清」
我地黎緊一年會努力 D
希望可以有多 D 人可以知道我地嘅音樂
除左希望大家可以支持一下我地之外
今年嘅一班新人都係值得支持架
好似有我地香港嘅代表 鄧小巧 (台下觀眾:WOW) 同埋 王嘉儀
中國代表 蘇蘇 蘇運瑩
仲有台灣代表 Erika 同埋 獅子合唱團
究竟邊一位可以拎到今年嘅年度新人呢

年度新人
鄧小巧 [專輯: The Strength of Weakness]
蘇運瑩 [專輯: 冥明]
Erika [專輯: I'm Erika]
獅子合唱團 [專輯: Lion]
王嘉儀 [專輯: Sophrology]

Tanya 拎走年度女歌手
仲有祖兒白果都令人印象深刻

一啖砂糖一啖 ...
bagfgfcde 發表於 2017-1-15 18:24
不過祖兒 13 年係年度女歌手 同 Tanya 齊名
入場
stopzi 發表於 2017-1-15 18:24
多謝 stopstop 嘅支持
老陳
Wonders 發表於 2017-1-15 18:26
歡迎老達
方皓玟表示掃獎無難度  高山低谷
nicholashin 發表於 2017-1-15 18:28
全年得 4 首歌就咁多提名

年度新人
鄧小巧

要講到 2016 年嘅新人
我諗應該係好多人第一位諗起鄧小巧
一係因為小巧跑足全年
二係因為今年新人真係偏弱
三係因為小巧喺音樂風格上建立起一個好強嘅獨特性
好期待 2017 嘅鄧小巧 !

恭喜曬 小巧
亦都多謝曬 Another Kitchen !

希望大家可以支持一下我地新一代嘅歌手
要令到我地嘅樂壇有一個好嘅發展環境
係要靠多方面一齊努力嘅
以下頒發呢個獎
佢地嘅責任好大架
佢地喺做嘅每一個決定都影響緊歌手可唔可以再行前一步
年度班霸
即刻睇下今年邊 5 間唱片公司入圍 !

年度班霸
索尼音樂娛樂有限公司
環球唱片有限公司
華納唱片有限公司
維高文化有限公司
音樂份子有限公司