返回列表 發帖

得獎名單:
年度十大:
至尊歌曲:《孤雛》江海迦
第二位:《後知後覺》馮允謙
第三位:《戒口》岑寧兒
第四位:《有事發生》Super Girls
第五位:《二見不合》陳凱彤
第六位:《感情需要》衛詩
第七位:《瞎子摸象》小塵埃
第八位:《找片天空接收我們》sp'ACE
第九位:《Runaway》王灝兒
第十位:《天平先生》雷琛瑜

年度新人:
         男      女       組合
金獎:黃劍文 鄧小巧 Dear John
銀獎:伍定彥 張美儀 ReVe
銅獎:潘伯仲 王嘉儀 Comma

年度歌手:
         男      女       組合
金獎:周國賢 鄧小巧 Nowhere Boys
銀獎:彭永琛 李幸倪 Blaster
銅獎:許廷鏗 勞嘉怡 Trekkerz

年度專輯:
金獎:《風起》周國賢
銀獎:《Keep Moving Forward》Blaster
銅獎:《The Strength of Weakness》鄧小巧

年度唱作人:
金獎:周國賢
銀獎:彭永琛
銅獎:勞嘉怡

年度作曲人:
金獎:《今生不回家》周國賢
銀獎:《比賽歌》彭永琛
銅獎:《山林道》周博賢

年度填詞人:
金獎:《該死的快樂》黃偉文
銀獎:《停止繁殖》陳詠謙
銅獎:《逃出阿卡拉》梁栢堅

年度編曲人:
金獎:《脂肪葡萄》周錫漢
銀獎:《血一般紅》徐浩
銅獎:《有事發生》T-MA / 陳考威

年度監製:
金獎:《我好得閒》馮翰銘
銀獎:《微笑任務》Edward Chan / 徐浩
銅獎:《你在我在》Howie@Dear Jane / 關禮琛

每個人都能唱歌之不再嘥三千蚊不再拖No. 1 Awards 2016入圍名單

我哋12月26日星期一boxing day 夜晚見
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

距離頒獎禮唔夠一個鐘 我哋一齊重溫吓上年嘅得獎名單吖

1. 歌曲類                       
        歌曲                歌手
至尊歌曲        安徒生的錯                林奕匡
第二位        年輕人們                周國賢
第三位        香港傑出廢青                黎曉陽
第四位        Pair J                Jase@C AllStar / Jerald
第五位        歌莉亞                張紋嘉
第六位        分手是常識吧                鄭欣宜 ft. Supper Moment
第七位        不夜場                張敬軒
第八位        戒心                鄧麗欣
第九位        是有種人                何韻詩
第十位        On My Mind                鄒文正

2. 專輯類                                                                                                                                                                                       
        專輯                歌手        上榜歌曲                                                               
金獎        Addendum                麥浚龍        念念不忘        羅生門        瑕疵        雷克雅未克        睡前服        單魚座                       
銀獎        Crossroad                林一峰        你讓我飛        像個女孩一樣        小伙子與陌生人        理性與感性        Miss Chan Chan前傳        十八相送        潘彼德後傳        錯到底        VC2015
銅獎        Escape                陳柏宇        別來無恙        意識形態監獄        一字一淚        回眸一笑        走到尾        例遲        Jeep               

3. 幕後類               
        最佳作曲人        上榜作品
金獎        別來無恙        林奕匡
銀獎        天色很暗        盧凱彤
銅獎        所有下雨天        何秉舜

最佳填詞人        上榜作品
金獎        波多野結衣        李拾壹 / 黃艾倫
銀獎        剛剛好        林夕
銅獎        哲學家        黃偉文

最佳編曲人        上榜作品
金獎        煩擾中起舞        Supper Moment
銀獎        上車咒        ON@ C AllStar/ 賴映彤 @groovision
銅獎        仁至義盡        馮翰銘

最佳監製        上榜作品
金獎        小手術        馮翰銘 / 伍仲衡
銀獎        碼頭的辛酸        Blaster / 雷柏熹
銅獎        挾持        王雙駿 / RubberBand

4. 歌手類                                                                                               
        男歌手        上榜作品                                                                               
金獎        陳柏宇        別來無恙        意識形態監獄        一字一淚        回眸一笑        走到尾        例遲        Jeep                               
銀獎        麥浚龍        念念不忘        羅生門        瑕疵        雷克雅未克        睡前服        單魚座                                       
銅獎        李拾壹        小李        波多野結衣        難查字        錯到底        下剋上        我至叻我至醒        關於我們                               

女歌手        上榜作品                                                                               
金獎        盧凱彤        天色很暗        信箱        廿九歲的遺書        糖果粉碎者        1001羅曼克        致命傷        Now I Know        16        無我               
銀獎        岑寧兒        空隙        不枉我們張山十年        水彩        光之翼        流星小夜曲        含羞草        仙樂飄飄處處聞 (Live)        牆                       
銅獎        胡琳        秋光乍洩        思城        滲        放空        無聊之歌         然後          被窩 (Live @ 十二門逃)                               

組合        上榜作品                                                                               
金獎        C AllStar        Pair J        上車咒        后會無期        煙花非花        Be My Valentine        戰場上的最後探戈        逾越生死        紅館夢        潘彼德後傳        生於斯       
銀獎        Supper Moment        煩擾中起舞        幸福之歌        小伙子與陌生人        孤獨先生        晚餐        討厭的我                                       
銅獎        movin'        小確幸        十萬個如果                                                                       

唱作人        上榜作品                                                                               
金獎        盧凱彤        天色很暗        信箱        廿九歲的遺書        致命傷        Now I Know        16        無我                               
銀獎        李拾壹        小李        波多野結衣        難查字        錯到底        下剋上        我至叻我至醒                                       
銅獎        黎曉陽        香港傑出廢青        快樂很慢        真偽文青        永遠很近 (Live@離地音樂會)        最陌生的熟悉人        陪你度過漫長歲月                                       

男新人        上榜作品                                                                               
金獎        K.I.S.        東角遊民        荔枝山 Rocky        日落塔門                                                               
銀獎        吳業坤        劇透        原來她不夠愛我        感激                                                               
銅獎        Yan Ting        Gonna Be Alright        半祝福        自我催眠                                                               

女新人        上榜作品                                                                               
金獎        唐藝        Why On My Bed        Just Be Gay        Goodbye, Dick                                                               
銀獎        Jude        格拉斯哥流浪        密室謀殺事件        天下大亂之密室謀殺事件                                                               
銅獎        陳凱彤        第一眼        肆無忌憚        歡樂小姐                                                               

組合新人        上榜作品                                                                               
金獎        Another Kitchen        示威        Play Tonight        Where You Wanna Go        無常        失控                                               
銀獎        ZolarWind        乾坤卦        七百萬個小宇宙        末法時代                                                               
銅獎        Dimension        活著        隔著四萬秒空間

好想貼林奕匡美圖
nicholashin 發表於 2016-12-26 18:25

呢D自便啦

圖中嘅男歌手係男歌手六強喲 敬請留意

率先頒發嘅係樂壇人瑞25年永遠榮譽大獎
得獎歌手:容祖兒

上榜歌曲包括:我好得閒加大力度(與陳偉霆合唱)、Bad Boy、玩家、閃光彈、鴛鴦襪、第一百個我、Gotta Get High (Live@903頒獎禮)、無人知道雙子座、我好得閒(與鄭少秋合唱)、說好的幸福呢(與李克勤合唱)

我想睇呢位男歌手而家除衫多D
nicholashin 發表於 2016-12-26 18:34

話說第一次做非共第一個頒獎 好興奮 第一頁就係我

接力頒發最佳作曲獎:最佳作曲:
金獎:《今生不回家》周國賢

銀獎:《比賽歌》彭永琛

銅獎:《山林道》周博賢

入場
希望今年唔好再有孽坤驚嚇圖出現
616.1314 發表於 2016-12-26 18:44

可能人哋冇獎呢

最佳填詞:
金獎:《該死的快樂》黃偉文

銀獎:《停止繁殖》陳詠謙

銅獎:《逃出阿卡拉》梁栢堅

最佳編曲:
金獎:《脂肪葡萄》周錫漢

銀獎:《血一般紅》徐浩

銅獎:《有事發生》T-MA / 陳考威

最佳監製:
金獎:《我好得閒》馮翰銘

銀獎:《微笑任務》Edward Chan / 徐浩

銅獎:《你在我在》Howie@Dear Jane / 關禮琛

祖兒係咁拎豬肉獎係咪姐係無十大
chanchan0909 發表於 2016-12-26 19:08

不如最後先頒十大第十位

組合新人:
金獎:
Dear John

上榜歌曲包括:K.O.L.、Over Over、Lovesick

銀獎:
ReVe

上榜歌曲包括:What?、派錯派對

銅獎:
Comma

上榜歌曲包括:Summer Song

Dear John
Wonders 發表於 2016-12-26 19:12

分獎成功shiga首次獲獎

男新人:
金獎:
黃劍文

上榜歌曲包括:我們的、尋找消失的過去

銀獎:
伍定彥

上榜歌曲包括:未來進行曲

銅獎:
潘伯仲

上榜歌曲包括:法西斯情人、霧霾森林

女新人:
金獎:
鄧小巧

上榜歌曲包括:煩可寧荒唐、雅俗、未知數、強弱

銀獎:
張美儀

上榜歌曲包括:化夢、沙堆、瘋人不癲、無忘花

銅獎:
王嘉儀

上榜歌曲包括:獵、給男神的臉書

我哋重溫一下幕後及新人獎嘅候選名單吖
最佳作曲最後六強       
二見不合        陳子龍
山林道        周博賢
今生不回家        周國賢
比賽歌        彭永琛
孤雛        江海迦
微笑任務        葉巧琳

最佳填詞最後六強       
山林道        黃偉文
孤雛        林若寧 
後知後覺        林若寧
逃出阿卡拉        梁栢堅
停止繁殖        陳詠謙
該死的快樂        黃偉文

最佳編曲最後六強       
有事發生        T-MA / 陳考威
血一般紅        徐浩
我好得閒        Yuta / Iki / 馮翰銘
戒口        Jerald
脂肪葡萄        周錫漢
瞎子摸象        李一丁 @emp

最佳監製最後六強       
Runaway        周錫漢
你在我在        Howie@Dear Jane/ 關禮琛
我好得閒        馮翰銘
找片天空接收我們        sp'ACE
終於好天氣        RubberBand / 許創基
微笑任務        Edward Chan / 徐浩

新人獎最後六強       
男歌手        田亞霍
        伍定彥
        雨果
        黃劍文
        潘伯仲
        蘇煒喬

女歌手        HANA
        JC
        王嘉儀
        張美儀
        陳卓伶
        鄧小巧

組合        Comma
        Dear John
        IX
        ReVe
        ShowOff
        Winter Bagels

Dear John 都有新人獎
出道11年嘅衛蘭表示:I love you guys 要開包薯片慶祝 ...
kel_kelvin 發表於 2016-12-26 19:24

http://news.mingpao.com/ins/%E5% ... 00007/1415349843683

好終於去到十大喇
率先頒發嘅係十大第十位

一個人係情路上總係會遇上好多選擇
可能你會忍耐唔到伴侶嘅優柔寡斷
可能你又反而接受唔到佢嘅過分直率
但係我哋始終都係選擇埋頭轉向未來
呢兩位得獎歌手嘅愛情路都係眾人嘅焦點
唔知佢哋趁第一次拎歌曲獎
上到台又會唔會分享吓呢?
係你喇 上嚟啦!

下 邊個
chanchan0909 發表於 2016-12-26 19:31

容祖兒好似唔係第一次拎十大第十位

十大第十位:
《天平先生》雷琛瑜

上榜週:04-10; 37
走勢:15>09>05>07>08>04>01>XX(26)>07

《死了都要‧愛》鄧紫棋

上榜週:50-52
走勢:01>03>02*

十大第九位:
我諗在座每一個人都有一首佢哋嘅主打快歌
心情好會聽 刺激下自己嘅腎上腺素
心情唔好又聽 希望自己聽聽下 心情又靚翻
今年呢兩位唱開慢歌、情歌嘅歌手
都推出左呢兩首快歌作品
佢哋嘅全新形象 又帶唔帶到驚喜比大家呢
第一次踏上呢個舞台 你哋又會亦咩形象見我哋呢

以為首歌有 2 個人唱囉
chanchan0909 發表於 2016-12-26 19:38

係咪唔記得我有兩個榜

我好得閒呢

估寶良live
ed8671ed 發表於 2016-12-26 19:41

好似話搶左個至尊歌然後退休

十大第九位:
《Runaway》王灝兒

上榜週:35-41
走勢:18>12>05>01>06>02>09

《我唔係死蠢》明福俠

上榜週:30-34; 37-38
走勢:03>06>06>06>09>XX>XX>09>01

十大第八位:
唔想講太多喇!
你哋都係等天收啦!
一間公司點解可以折磨咁多歌手!
一陣拎硬組合獎呀你哋!

其實sp'ace係咪新人
bagfgfcde 發表於 2016-12-26 19:48

之前有出單曲 所以冇當係

十大第八位:
《找片天空接收我們》sp’ACE

上榜週:40-46
走勢:18>06>05>06>01>04>10

《完美這一天》英皇團員

上榜週:50-52
走勢:02>01>01
《團圓飯》英皇團員
上榜週:51-52
走勢:02>03

十大第七位:
依家呢個社會要搵到人代表自己嘅聲音好難
可能你會覺得總係有人以偏概全
或者只係未找到對的人代表自己
如果真係想自己嘅聲音比人聽到
何妨自己發聲 自己表達自己?

今年十大死線好似低得有D誇張
nicholashin 發表於 2016-12-26 19:52

邊個榜

十大第七位:
《瞎子摸象》小塵埃
http://www.joox.com/hk/zh/albumD ... PHxRSVpjZKSRJBEcw==
上榜週:41-46
走勢:13>04>04>03>01>04

《伊人當自強》康華 / 樊奕敏 / 馬蹄露

上榜週:47-52
走勢:01>01>06>04>04>04

十大第六位:
人總係鍾意人哋嘅認同
如果有辦法證明到你係響人哋生命中係有影響
人哋需要你 你亦都需要人哋
呢種關係都幾令人嚮往咖
呢兩個單位今年帶來兩首咁有groove嘅歌曲
可以話係實至名歸呀!

已經3首pun 10係年尾髮力
ed8671ed 發表於 2016-12-26 20:04

可能林奕匡係第四首

十大第六位:
《感情需要》衛詩

上榜週:43-48
走勢:07>07>06>05>01>02

《Side Angle Side》RHS

上榜週:17-21
走勢:01>05>01>06>04

十大第五位:
一段關係之中 總會有開心同唔開心
開心嘅可能你記得深刻
唔開心嘅可能你記得仲深刻
你同佢爭執嘅時候 可能就瘋狂到好似逆插嘅玫瑰咁
外表睇落相當華麗 但係一摸上手
你就知道根本係錯
呢兩組單位就示範左錯嘅地方係邊喇

係咪感情需要
chanchan0909 發表於 2016-12-26 20:06

我真係恭喜你呀

美祖拎埋啲垃圾獎

杯葛先
賴爽 發表於 2016-12-26 20:10

都未頒女金

十大第五位:
《二見不合》陳凱彤

上榜週:22-28
走勢:10>07>02>08>01>07>07

《派台妹》農夫

上榜週:42-46
走勢:01>04>03>01>03

十大第四位:
特別報告特別報告
一名香港男歌手今年推出左呢首單曲
一口氣一句唱出54個字
超越當年《與蝶同眠》嘅記錄
JW、洪卓立等明星都直指呢個記錄係不能觸摸呀!

正常榜十大暫時第七九十都好正喲
jose 發表於 2016-12-26 20:14

感謝關注大榜喲

明明第八最好聽
nicholashin 發表於 2016-12-26 20:15

衛詩表示痛哭

十大第四位:
《有事發生》Super Girls

上榜週:20-26
走勢:11>04>05>01>10>02>02

《一個都不能少》李克勤

上榜週:36-40
走勢:04>02>07>01
《一個都不能少(國)》李克勤
上榜週:43-44
走勢:02>09
《一個都不能少》王灝兒
上榜週:44
走勢:06
《一個都不能少》洪卓立
走勢:07
《一個都不能少》惠英紅
走勢:08

十大第三位:
有時候 重口味嘅嘢真係唔可以食太多
病病下病得更嚴重咁就真係對自己唔好
重口味嘅歌 唔通聽聽下又會好聽左咩
一於實行非禮勿聽 非禮勿視啦

十大第三位:
《戒口》岑寧兒

上榜週:09-16
走勢:15>10>03>07>05>04>01>09

《完美》草蜢

上榜週:09; 11-12; 17-18; 47
走勢:04>XX>07>02>XX(4)>06>01>XX(28)>04

十大第二位:
最近有一個訪問 呢個歌手已經決定做下年新人
唔知係咪香港樂壇唔識的珍惜佢呢
人地好歹都練左咁多年廣東話
做好歌手嘅本份 有咩理由唔比獎佢呢
而另外呢位歌手 聽講都有個圈外女朋友
但係今年居然推出一首咁嘅歌
女朋友會唔會嬲豬咖

十大第二位:
《後知後覺》馮允謙

上榜週:18-22
走勢:02>02>02>01>06

《安守本份》谷微

上榜週:9-13; 26
走勢:03>04>03>01>01>XX(12)>09

至尊歌曲:
愛情可以話係人類嘅基本需要
但係唔係每一個人嘅愛情路上都係童話咁順利
當然每一個人都希望與到對的人
同居流連響二人嘅國度 睇下電視 食係好嘢 共諧連理 過小日子
但係當響愛情淪陷時 如果有一個人關心你
呢種曖昧嘅關係 雖然耐人尋味 但係你又未必想離開
你又會唔會繼續維持住呢種關係呢

至尊歌曲:
《孤雛》江海迦

上榜週:31-37; 51
走勢:18>08>06>07>03>01>04>XX(14)>10

《完美的生活》吳若希

上榜週:15-21
走勢:01>05>03>04>03>01>07

稍微重溫一下歌曲獎二十強:
Runaway        王灝兒
二見不合        陳凱彤
山林道        謝安琪 
今生不回家        周國賢
天平先生        雷琛瑜
比賽歌        彭永琛
有事發生        Super Girls
血一般紅        連詩雅
我好得閒        容祖兒
戒口        岑寧兒
找片天空接收我們        sp'ACE
孤雛        江海迦
很想要吧        李幸倪
後知後覺        馮允謙
脂肪葡萄        陳詠謙
逃出阿卡拉        Nowhere Boys
微笑任務        Trekkerz
感情需要        衛詩
該死的快樂        王菀之
瞎子摸象        小塵埃

組合銅獎:
呢兩隊組合 一個男主音 出左兩次碟
一個女主音 做左兩次新人
但係兩隊今年都出左大碟
買下清新 青澀 青春
但係效果會唔會差得太遠?

OMG AGA
616.1314 發表於 2016-12-26 20:36

尾二個星期先re上至尊

組合銅獎:
Trekkerz

上榜歌曲包括:微笑任務掃興、天生發呆、青春的對岸

新青年理髮廳

上榜歌曲包括:豈能盡如人意香港仔、齒輪、寫一首歌送給自己、離開一個地方、原來這一種叫做沒有

組合銀獎:
呢兩隊今年都推出左專輯
但係遺憾嘅係呢兩張專輯都有機會係佢哋最後一張專輯
佢哋缺乏嘅到底係咩?
錢?人氣?想法?
雖然大家都仲係好支持佢哋做音樂
但係大家都唔好唔記得佢哋要食飯
得閒就買下碟啦!(好似隻EP貴過隻大碟…)

Blaster

上榜歌曲包括:星期一太空漫遊瀰漫、一往無前、權力遊戲、Keep Moving Forward

最佳專輯銀獎:
《Keep Moving Forward》

上榜歌曲包括:星期一太空漫遊瀰漫、一往無前、權力遊戲、Keep Moving Forward

農夫

上榜歌曲包括:派台妹、表演者、原來我不夠愛她

組合金獎:
呢兩個組合今年都非常勤力
一隊出左佢哋第二張專輯
仲籌備緊佢哋下一張專輯
推出嘅八首歌全部達標
另外一隊就出左國語專輯
幾乎問鼎電台頒獎禮嘅組合獎
呢兩隊實力派組合拎金獎 相信都無異議啦

點解十大頭二可以good taste到咁
JasOh103 發表於 2016-12-26 20:49

係咖groupmate同若雞我都日日聽一次

Nowhere Boys

上榜歌曲包括:逃出阿卡拉大步走、亂世超人、麥克折射線、紅藥丸藍藥丸、普通華

草蜢

上榜歌曲包括:超猛完美行者、一二三四五六七八九十根指頭、上天關了一扇門、大作、散播快樂散播愛、石頭記、我要飛

男歌手銅獎:
其實呢兩位男歌手今年嘅表現都不令人滿意
兩位都係食住今年年頭/舊年年尾嘅專輯
然後草草出左三首歌就叫一年
歌曲嘅演繹更加令人另眼相看
幾乎造就左0冠嘅大榜男銅
真係唔知呢兩位歌手算唔算當之無愧喇

我而家先知原來 Nowhere Boys = 無處男
賴爽 發表於 2016-12-26 20:53

仲有六個gem就頒女金喇 比d耐性下

下 Blaster 自己講架 ???
我最不喜歡人家在我面前放屁 除非是事實 我廢話都不相信
何況事實擺在 ...
chanchan0909 發表於 2016-12-26 20:56

我賭$10出唔到第三隻碟

如果女巾唔係容祖兒點算
賴爽 發表於 2016-12-26 20:56

咁下年就可以繼續努力喇

許廷鏗

上榜歌曲包括:痛醒、理想·生活、郵輪、忘掉他、問天、我的志願、原力、你在我在、其實你很美、百姓

林奕匡

上榜歌曲包括:停止繁殖 (Live @ 屯門沙灘節)你好嘢、安徒生的錯 (Live@903頒獎禮)、Here We Are、陽光點的歌、告白、龍捲風、不該、裙下之臣、小眾情人

男歌手銀獎:
男歌手嘅頹勢可以話係前所未見
呢兩位男歌手原本都係諗住比首十大佢哋算
但係今年跑出嘅男歌手我覺得都唔係好多
結果呢兩個男歌手每人都上榜唔夠二十星期
不過呢兩位都唔係冇實力嘅歌手
今年都好大突破咖

Phil無男金
咩貨幣
nicholashin 發表於 2016-12-26 20:59

上次演唱會話籌備緊當時已經賭左$10港幣

Pun圖終於泥喇!!!
彭永琛

上榜歌曲包括:比賽歌、再見唐吉柯德、遊、戀愛巷、矛RRR盾一生

唱作歌手銀獎:
彭永琛

唱作歌曲包括:比賽歌、再見唐吉柯德、遊、戀愛巷、矛RRR盾一生

陳偉霆

上榜歌曲包括:加大力度我門表白Love! Love! Aloha!、W企劃、酷跑

男歌手金獎:
其實呢兩位歌手都相當勤力
其中一位除左響自己嘅專輯努力
仲有為其他歌手寫左好多嘅作品
另外一位專輯當然付出努力 獨唱合唱作品比比皆是
但係似乎佢更加在乎各路娛樂新聞為佢製造嘅人氣
雖然呢兩位都唔係好好嘅歌手 唱歌都有進步嘅空間
但係憑著佢哋今年嘅話題性 呢個金獎都係實至名歸

我覺得紅字可以唔洗要
個個live都係噴
ed8671ed 發表於 2016-12-26 21:08

想提醒大家年年沙灘節都出產pun歌