返回列表 發帖

2016年度Jason's Playlist頒獎典禮得獎名單
06-07/01/2017

年度差一點我們會有十大
歌曲:
四不像 作曲: Vincent Chow  填詞: 林夕 編曲: Gary Tong 監製: Alvin Leong 主唱: 泳兒
歌曲:
雙雙  作曲: Eric Kwok  填詞: 林若寧 編曲: 張子堅 監製: Eric Kwok 主唱: Gin Lee

年度新人

鄧小巧
上榜歌曲:
強弱, 雅俗, 煩可寧, 荒唐

年度幕後人大獎
年度作曲
林家謙
上榜歌曲: 矛盾一生, 多少年, 壞與更壞, 自由飛翔, 停止繁殖, 磨牙, 這首歌的名字是秘密, 苦茶, 懸崖花 , 小故事

年度填詞

黃偉文
上榜歌曲: 分手是常識吧, 山林道, 我好得閒, 女神, 專業失戀30 年, 犀利, 壞與更壞, B面第一首 , 該死的快樂, 今生不回家, 懶人包, 磨牙, 這首歌的名字是秘密, 親熱, 百姓, 無人知道雙子座, 羅賓, 不愛之恩, 十年後的我, 不同班同學, 友誼的小船, 親愛的黑色

年度編曲

馮翰銘
上榜歌曲: 我好得閒, 月球下的人, 該死的快樂, 新貴, 大奇蹟日, 無人知道雙子座, 很想要吧, 友誼的小船, 玩家

Edward Chan
上榜歌曲: 親愛的仇人, 有人共鳴, Miss Fiona, 沒有你 我什麼都不是, 停止繁殖 , 告別之前, 請跟我走, 不相為謀, 上集大結局, 愛情小品, 寂寞的總和, 十年後的我

年度監製

Edward Chan
上榜歌曲: 親愛的仇人, 有人共鳴, 一雙手, Miss Fiona, 卜卜卜, 沒有你 我什麼都不是, 停止繁殖 , 告別之前, 請跟我走, 不相為謀, 上集大結局, 愛情小品, 寂寞的總和, 乜青, 十年後的我

年度
專輯
beGin - Gin Lee
上榜歌曲: 雙雙, 月球下的人, 芝麻開門, 光環, 很想要吧, 含蓄

年度組合

C AllStar
上榜歌曲: 后會無期, 孩子的天空, 專業失戀30 年, 夜幕天星, 少年宮, 聲音騷了, 聲音騷(永康)了, 兄兄我我

Super Girls
上榜歌曲: 有事發生, 無中生有, 有沒有我, 分手的美
銅獎
Dear Jane
上榜歌曲: 哪裡只得我共你, 經過一些秋與冬, 只知感覺失了蹤

年度女歌手
金獎
鄭秀文
上榜歌曲: 衝過去, 犀利, Fabulous, 八公里, 我就是愛你不害怕, 我不是歌手
銀獎
Gin Lee
上榜歌曲: 雙雙, 月球下的人, 芝麻開門, 獨一無二, 光環, 很想要吧, 含蓄
銅獎
鄭欣宜
上榜歌曲: 分手是常識吧, 女神, 懶人包, 無表面傷痕

年度男歌手

陳柏宇
上榜歌曲: 親愛的仇人, 沒有你 我什麼都不是, 告別之前, 請跟我走, 上集大結局, 乜青, 我愛你夠貴
銀獎
林奕匡
上榜歌曲: 有人共鳴, 一雙手, 停止繁殖 , 不相為謀, 愛情小品
銅獎
周國賢
上榜歌曲: Children Song, 今生不回家, 消化不良, 大人的科學

年度十大歌曲
第十位:
經過一些秋與冬
主唱:  Dear Jane
作曲:Howie@Dear Jane
填詞:陳詠謙
編曲:Dear Jane/關禮琛
監製:  Howie@Dear Jane/關禮琛/Tim@Dear Jane

第九位:  多少年
主唱:  JW
作曲:林家謙

填詞:陳詠謙
編曲:周錫漢 / 黃兆銘
監製:周錫漢

第八位:  八公里
主唱: 鄭秀文
作曲: 謝杰 / Patrick Lo
填詞: 林日曦
編曲: Supper Moment / Bert
監製: 蔡德才@人山人海 / Adrian Chan

第七位:  銀髮白

主唱:  林二汶/岑寧兒
作曲:馮穎琪
填詞:周耀輝
編曲:蘇道哲
監製 : 蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

第六位: 你是你本身的傳奇
主唱:  方皓玟
作曲:方皓玟
填詞:方皓玟
編曲:伍仲衡
監製:許創基 / Edmond Tsang

第五位: 該死的快樂
主唱: 王菀之
作曲: 王菀之
填詞: 黃偉文
編曲: 馮翰銘
監製: 馮翰銘

第四位: 舊街角
主唱:  連詩雅
作曲:徐浩 / 齊樂平
填詞:朱琳
編曲:徐浩
監製:徐浩

第三位: 後知後覺  
主唱:  馮允謙
作曲:馮允謙
填詞:林若寧
編曲:Kenix Cheang
監製:舒文@zoo music

第二位: 孤雛
主唱:  AGA
作曲:AGA
填詞:林若寧
編曲:Johnny Yim
監製:舒文

年度至尊歌曲

山林道
主唱:  謝安琪
作曲:周博賢
填詞:黃偉文
編曲:周博賢
監製:周博賢

年度最喜愛歌曲大獎

山林道
主唱:  謝安琪
作曲:周博賢
填詞:黃偉文
編曲:周博賢
監製:周博賢

Jason's Playlist 2016年度最喜愛歌曲大獎 最後5強
舊街角 / 你是你本身的傳奇 / 山林道 / 該死的快樂 / 沒有你, 我什麼都不是
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

入場望下先
食完飯再睇下自己估中幾多

joey standby

Lil Ashes 正!!

點解十大頭二可以good taste到咁

Phil無男金
咩貨幣
nicholashin 發表於 2016-12-26 20:59

Pun榜男金唔係好事

鄧小巧
RVHOCPC 發表於 2016-12-26 21:32

so scary

以歌論歌,<沒有你,我甚麼都不是>只屬季軍歌級別,
Cousin Fung的曲尚算流暢,陳柏宇對這類型的歌曲 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 17:20

support!!
至少我們Top 10之間還有...
the tag

我們Top 10之間還有...0首歌

...例如容祖兒。
...由一個唱功完美的人來唱...

jo fan confirmed

經歷這個你,活成這個我。
告別之後衍生的愁緒,到底是來自他的離開,抑或是你被困在自己的世界?

旋 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 17:57

走失了便化做塵埃~ ~ ~ ~

頭兩位又唔知係乜噴歌
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 18:01

噴almond milk

終極pun

show埋出黎好似會得罪好多人
kevinlai1621 發表於 2016-12-27 18:16

得罪mi

8點睇愛回家呀
jose 發表於 2016-12-27 19:01

8點半玩sabo 2

無限輪迴的愛情故事。

全年發力的組合,他們也定必佔其中一席位。
相信《哪裡只得我共你》,《只知感 ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 20:21

week 53 exposed

Jason....
*rushes onto stage*

根本就係鬥邊個多粉
一定會係美祖 呢個係祖壇

頒完可以過去做幕後玩家

YASSSS!
某J會員肯定無投到

Your Favourite Song 票數大檢閱
投票人數:27
6 票 - 孤雛 (AGA)
4 票 - 沒有你, 我甚麼都不是 (陳柏宇) ...
dongbb2332 發表於 2016-12-27 22:00

唔分薄就做大贏家

(掛名)art director入場撐美瘦白果
無投Touch Mi 2既希望明年會沙聲唱K走音

點算啊 art director , 我仲未寫曬啊
616.1314 發表於 2016-12-29 20:31

邊寫邊頒 頒到tomorrow morning
要走既可以走
邊個女歌手恨獎恨到出面有留喺度既就造馬造比佢

第一次睇條片
點解阿姐可以跳舞跳得好過謝安琪?

can't relate to the song sorry

小道消息話我未搞掂
大家聽多陣我好得閒同估吓第九位先

俾多五分鐘我  ...
616.1314 發表於 2016-12-29 20:54

唔聽我好得閒
不過想估第九位

連續3首正野
睇個tag以為係你是你

你好叻你知唔知!!

畫功都好靚
kevinlai1621 發表於 2016-12-29 21:06

係囉 你叫我畫我真係畫朵花插在屎上

阿姐未返去訓
好鍾意圓呢幅

阿Mo既金句好似係'叫嘉欣既通常都幾好'

嘩 至尊歌好感動呀!!!
希望美ai入嚟睇到!!

全女班 最佳音樂錄像

testing testing
來到呢個獎項
我相信好多後輩都想要呢個獎
不過唔好意思
真係揀唔到 ...
jose 發表於 2016-12-29 22:33

喊出嚟 仲以為會白果
恭喜美瘦獲得今年霏共第一個獎!!
個tag好美呀 多謝多謝

希望份糧comes in the form of side track concert霏

準備爛聲啦咁多位

我1分都無比都750分?
d粉好恐怖

shit咁爆冷!!
不過祖祖攞最女攞到太開心 讓下後輩都好

大家應該都好緊張
呢個時候先請去年嘅金獎得主

「喺過去呢一年入 ...
616.1314 發表於 2016-12-29 23:41

angela
而家先知原來男主就係8km個位
由angela變成阿嬸唔知佢會有乜感受

其實我話爆冷攞女銀
上埋唔知乜突然好想你就知攞硬女金啦

等我今晚接棒頒獎俾祖兒
kel_kelvin 發表於 2016-12-30 00:13

原來你都愛祖
我同成班愛祖既人玩sabo 成班都係玩家

入場撐美k

衛蘭竟然唔係金曲金

能不能繼續對我哭 對我笑 對我好
真係好好聽

wow kwan kwan again

睇完叱咤嬲嬲地
今晚頒獎有無人撞/有無人睇
harry 發表於 2017-1-2 13:29

人+1
希望睇完你個頒獎典禮唔會嬲嬲地

對唔住!! 要訓喇
聽朝追返 唔好係最後一屆pls!

我最喜愛滄海粵語遺珠歌曲大獎
鄭秀文《犀利》

1 pork

2016年,佢全家都好幸福
嚟唔到現場唔緊要架!一樣會有獎!
(雖然已經horse咗個十大位俾林奕匡)

我最喜愛 ...
harry 發表於 2017-1-5 00:10

全CM最多上榜&冠軍一定係呢個榜

2016年度Jason's Playlist頒獎典禮
06/01/2017 20:30-23:30

全年度有幾多首歌 給天天的播
給你最愉快的消磨

的確 在過去的一年裡面
無論正當經歷的是高峰或低潮
流行歌曲 每一天都在陪伴著自己
度過歡樂的時光 亦走過鬱悶的日子
2016年是自己絕不會忘記的一年
充滿著挑戰和難關的同時
生活中遇上不同的變化

階段.位置
這一年是人生的轉淚點
由學生的身份變做打工族
父母的供書教學變做自己的獨立支撐
圓盡也是圓
記得年頭實習期間在擠逼車廂中聽著歌去上班
去到年尾 也在同一個路線同一架車廂聽著歌下班

矛盾. 取捨
還記得最後一學期的時候是多麼的掙扎
既想儘快擺脫自己最討厭的考試和完成學業
亦都想繼續享受大學生的生活和責任
因所需煩惱的(很諷刺地)就只是考試的分數
3年裡聽著歌步行上課的習慣 去到最後一星期帶上耳機的時候 不捨和懷念的感受湧進心中 每一步都走得特別惋惜

暗湧. 未知
2016年亦是很多考驗的一年
最大的莫過於external paper和找工作
不容錯失的一張試 害怕損失的不止是金錢或花了近半年去讀的時間
而是在未去考之前就膽粗粗地訂下了機票和住宿
如真的考不上 旅程可能被取消 所有畢業後計劃亦會被打亂
而當時唯一能做的 就是聽著歌溫書 免勵自己 激昂自己

2016年度Jason's Playlist頒獎典禮
06/01/2017 20:30-23:30

困惑.試煉
放了一個悠長假期之後 開始投入於找工作的重任
去過了幾個面試 但每道門都總打不開
當遲遲仍未收到任何回覆或通知
對自己開始產生質疑 甚至連信念也動搖
繼續沉醉地做個傑出廢青 呆在家裡hea爆
就在這段迷失與無奈的時候
在不同的文字甚至歌詞裡 我找到了盼望
醒覺後的我深信 雖然目前所有的道路都亮起紅燈
但最適合我行的路 始終會為我而開
我深深地學習了要堅持所信的和耐心等候成果這兩課
金和鋼鐵何常不是需要煉成的

有夢.要想
如果只能夠選2016年是否過得開心或不開心 我毫無疑問地會選擇前者
而絕大部分是因為之前長期或短期所許下的願望和夢想
今年都能夠成真
十年後再次重遊舊地 所看見的雖變化不大 但慨嘆時間原來過得那麼快
發覺自己真的長大了 成熟了
短暫的數天帶給我莫名的一份親切感 踏遍熟悉的場景 走進我所夢見的地方
到最後先發現 還有更多的需要去嘗試 去感受 去體驗
而自己很清楚 這份窩心的感覺 就是從多年聽廣東歌曲累積下來的情意結

感恩. 期待
沒有你,我什麼都不是
每年總要來到這時候先再發覺自己是有多麼的被愛 身邊有那麼多的天使
最好的言謝和報答方式就是做好自己和繼續做自己
新的一年將迎來新的事物
明白到無論晴天雨天 最關鍵都是抱住怎樣的心境去度過
未許天色常藍 但恩典夠用
2017年 夢仍是要發 路仍是要走 歌仍是要聽!

天高海深總有盡頭
沒盡沒變 只有這歌

年度差一點我們會有十大
雖然已經是第8年挑選個人的年度十大
亦本以為今年首次有榜分就可以簡簡單單直接照頒
不過去到近年尾要開始籌備這個頒獎禮時
都禁不住看一看每首候選十大歌曲的榜分
這看似是個豬肉獎 而我亦不會否認它不是
因為最後要犧牲數首歌曲 就等同割下了自己一塊肉
每年生命裡都總留下遺憾 每個年度十大都總有遺珠
這兩首歌是2016年裡面自己很喜歡的 聽不停的
直到這一刻仍然不知道會不會後悔
但肯定的是 往往差一點的都更加刻骨銘心

「大不了給拋棄」
2015年裡慘遭拋棄的就是「為何要我愛上你」
愛情是盲目的
痴情地迷戀一個人而又不自愛
世界裡面就只會有對方
一呼一吸都比自己的更重要
明知道有限期 明知道要容忍
都甘心泥足深陷 任性去愛
最終逐漸失去的不止他 亦失去了自己
「寧願面具下做我 亦但求相襯」

年度差一點我們會有十大

四不像
作曲: Vincent Chow  填詞: 林夕 編曲: Gary Tong 監製: Alvin Leong 主唱: 泳兒

「但是 迎合你 為何無人問我有幾甘心」
這首歌其實和十大線是有一段距離的
不過今年泳兒的表現絕對不俗 白果收場會很可惜 好想給她一份鼓勵
而事實上 看她因為奪得一首冠軍歌而喊爆 難免替她感到心痛
出道時的勢不可擋竟然變了歌唱事業的高潮 不想多評論中間發生了什麼 只知道她應該值得更好更多

自從09年一首第十位 「我的回憶不是我的」之後
其實自己都很少再聽她的歌
難得今次不再翻唱舊歌
玩過新曲風後回到樂迷最熟悉她的情歌 找來強勁班底推出三首高質慢歌
大家重新認識這把好聲音之餘 亦提醒了樂壇仍有這把聲音存在
「不甘心演戲演太多 敢不敢喜歡我」

年度差一點我們會有十大

「錯過你先知愛你」
發現原來近兩年的「差一點」不約而同都是女歌手和林夕的作品
包括上年另一首遺珠「若」
記得2014年是最難選十大的一年
太多自己喜歡的好作品 奈何位置就只有十個
其中錯過了的一首就是「好不容易遇見愛」
衛蘭和楊千嬅多年來的大熱作品都是由林夕所填的
每次當這組合出現 幾乎不會出錯 歌手和填詞人之間的化學作用就是那麼的神奇

同一年裡面 有另一首歌曲遺憾地未能留低
Eric Kwok + 林若寧 + 張子堅 繼「玫瑰的故事」再次打造出一首好歌
而「留不低」除了是近年自己最愛Kary的一首
也穩固了這鐵三角的組合
直到今時今日 他們的出現仍然會被形容為 留不低班底
今年另一首未能留低在年度十大又是哪一首呢?
「原諒你太愛她把我作代替」