返回列表 發帖
李紫昕and liza?
RVHOCPC 發表於 2017-1-26 20:56

本榜未增設pun 10 喎

已經hea tag 都冇人估中

KMS年度十五大 - 第七位

懸崖花 (173)
作曲:林家謙
作詞:林若寧
編曲:Johnny Yim
監製:舒文 @ Zoo Music
主唱:林欣彤

---------------------------------------------------------------------
第六位

十多年前 她說
「為明天事業尚未被受落可誓不出嫁」
這首歌道出了她當時的心聲
而接下來的這一首 則是她現時的心聲

西班牙
jose 發表於 2017-1-26 21:18

KMS年度十五大 - 第六位

B面第一首 (174)
作曲:梁詠琪
作詞:黃偉文
編曲:于逸堯 / Soni @ Gdjyb
監製:于逸堯
主唱:梁詠琪

---------------------------------------------------------------------
第五位

愛是日積月累的
不要太心急
一點一滴地儲起來
便是圓滿的愛

呢個榜係咪有三十首十五大?

愛的履歷
nicholashin 發表於 2017-1-26 21:09

我唔會無恥到同分就頒多幾首

KMS年度十五大 - 第五位

圓 (175)
作曲:AGA
編曲:褚鎮東
監製:舒文 @ Zoo Music
主唱:AGA

第四位

出道5年 第4次以跳舞歌奪得十五大
相對之前更添一份性感和誘惑的味道

SG
Wonders 發表於 2017-1-26 21:39

恭喜祖兒。。。粉s

KMS年度十五大 - 第四位

有事發生 (180)
作曲:陳考威 / T-MA
作詞:陳詠謙
編曲:陳考威 / T-MA
監製:陳考威
主唱:Super Girls

第三位

很多人已經習慣了用表情來表達心情
任由表情再生動 卻無法表達情感
放下手中的按鍵和電話吧
好好來說一句 見一面

第三類接觸
nicholashin 發表於 2017-1-26 21:47

呢隻好似真係得我冠

穿史得第三
jose 發表於 2017-1-26 21:49

上年都冇至尊

KMS年度十五大 - 第三位

emoji (190)
作曲:李志源 / 周周
作詞:林夕
編曲:徐浩
監製:徐浩 / 周鍚漢
主唱:Twins

第二位

往事就像是一道橋
你我會過去的 情懷不會倒退
愛與恨 就像列車夜行
過去會過去的
當天你與我怎樣重視過誰和誰
在年月快線裡 都給壓碎

話說連妹又冇份 慘
Wonders 發表於 2017-1-26 21:50

Sorry shega
一走了之  連詩雅  138 15>11>11>06>09>06>01

KMS年度十五大 - 第二位

雙雙 (202)
作曲:Eric Kwok
編曲:張子堅
監製:Eric Kwok
主唱:Gin Lee

至尊歌

這首歌的意義已大於一切
紀念了一個十年
是他的成長與感謝
也是我的青春

唔係DEAR JANE 我仲以為睇緊616個頒獎禮
akk 發表於 2017-1-26 21:57

計分嗰陣我都覺得陰氣好重

讓我們回到那一秒
nicholashin 發表於 2017-1-26 22:01

佢今晚有嚟喎

有冇舊街角走勢
Wonders 發表於 2017-1-26 22:03

有亞

連詩雅
舊街角 17>14>12>09>07>02
血一般紅 17>13>03
一走了之 15>11>11>06>09>06>01

KMS年度十五大 - 至尊歌

沒有你,我什麼都不是 (207)
作曲:Cousin Fung
編曲:Edward Chan / Cousin Fung @ emp
監製:Edward Chan
主唱:陳柏宇

鑒於過去一年有不少出色的華語歌曲上榜
故增設「KMS年度華語歌曲」
嘉許榜分最高的三首華語作品

KMS年度華語歌曲
第一首: 本年度唯一一首華語冠軍歌 點會冇份
第二首: 一直喜歡這把聲音 變得更細膩但依然乾淨、舒服
第三首: 鍵盤戰士走開喇!走開喇!

有無粒me粒me腰梳chuuuuu瀨??
jose 發表於 2017-1-26 22:28

差d

152 你,好不好? 周興哲 11>10>09>08>08>04>01
120 年輪說 楊丞琳 18>09>08>13>04>02
105 先生有事嗎? 蔡健雅 18>07>14>13>09>02
-----------------------------------------------------------------------
095 姐 田馥甄 18>08>09>07>02
092 Luv Me Luv Me要說出來 關詩敏  17>13>11>07>02

KMS年度華語歌曲

你,好不好? (152)
作曲:周興哲
作詞:吳易緯 @ 植光土壤 / 周興哲
編曲:陳建騏
監製:陳建騏
主唱:周興哲

年輪說 (120)
作曲:鄭宇界
作詞:吳青峰
編曲:張晁毓
監製:陳建騏
主唱:楊丞琳

先生有事嗎? (105)
作曲:蔡健雅
作詞:小寒
編曲:蔡健雅 / 安棟
監製:蔡健雅 / 安棟
主唱:蔡健雅

跟住落嚟頒發新人嘅獎項
首先公佈三位優異奬

KMS年度新人 - 優異奬

陳明憙 (130)
三甲作品: 拼圖 (58) / 童裝高跟鞋 (72)

Dear John (116)
三甲作品: K.O.L. (89) / Over Over (32)

ReVe (103)
上榜作品: What? (7) / 派錯派對 (96)

年度新人
銅: 希望大家唔好再bully 佢嘅樣貌 其實佢唔差 樣同埋啲歌都係
銀: 一把聲音 兩首歌曲 爲一套劇集作出了精湛的點綴
金: 肥媽、二汶、欣直、肥彤、__ __ (請作答)

姐 爭10分
nicholashin 發表於 2017-1-26 22:39

未計分我都以為呢隻有份

KMS年度新人

銅獎 - 張美儀 (132)
三甲作品: 沙堆 (113)
上榜作品: 化夢 (19)

銀獎 - 黃劍文 (268)
冠軍作品: 尋找消失的過去 (135)
三甲作品: 我們的 (133)

金獎 - 鄧小巧 (372)
冠軍作品: 雅俗 (141)
三甲作品: 煩可寧 (71) / 強弱 (66)
上榜作品: 荒唐 (94)

希望小巧有女金
RVHOCPC 發表於 2017-1-26 22:45

佢係()新人金呀

2011年,28歲的黃劍文遠赴澳洲打工一年,期間做過街頭歌手,並同時售賣自資發行的個人原創音樂專輯CD,深受 ...
nicholashin 發表於 2017-1-26 22:49

Gin 11年都有新人獎
So 我話事

唱作人
銅: 強勢回歸第二年繼續髮力 希望來年更多力作
銀: 臨尾竟然靠隻不知名歌曲不停加分 以佢大半年嘅表現理應三甲不入
金: 四首派台 四首創作 一個concert 實至名歸

KMS年度唱作人

銅獎 - 周國賢 (351)
冠軍作品: 消化不良 (132)
三甲作品: Children Song (84) / 今生不回家 (85)
上榜作品: 大人的科學 (50)

銀獎 - 林奕匡 (358)
三甲作品: 有人共鳴 (103) / 愛情小品 (66)
上榜作品: 一雙手 (62) / 停止繁殖 (127)

金獎 - AGA (538.5)
冠軍作品: Superman (140) / 圓 (175) / 孤雛 (155) / 獨一無二 (68.5)

原來你頒緊獎  support
616.1314 發表於 2017-1-26 23:06

你icon 有獎喔

林奕匡/林奕匡/林奕匡

too slow :(
nicholashin 發表於 2017-1-26 23:08

唱緊歌喇先生

組合
銅: 曾對他們的派台作失去興趣 近兩年可聽度有所提升 值得嘉許
銀: 出道5年 第5個銀獎 希望下次你哋攞嘅係金色
金: 以歌論歌 今年不算出色 可惜me是忠粉

停止繁殖唔係跨年冠會有十五大
nicholashin 發表於 2017-1-26 23:13

又唔早啲派
全年得呢隻同Do You Know 有loop
啲雞湯歌就走開喇

twins 今年拎第幾多次組金
616.1314 發表於 2017-1-26 23:19

第4次

KMS年度組合

銅獎 - Dear Jane (354)
冠軍作品: 哪裡只得我共你 (169)
三甲作品: 七百萬種樂與怒 (75) / 經過一些秋與冬 (74)
上榜作品: 只知感覺失了蹤 (36)

銀獎 - Super Girls (498)
冠軍作品: 有事發生 (180) / 分手的美 (126)
三甲作品: 有沒有我 (92) / 無中生有 (100)

金獎 - Twins (652)
冠軍作品: 虛齡時代 (102) / emoji (190) / 你知道的 (143) / 不愛之恩 (161)
三甲作品: 就說我們都是華麗的單身族 (56)

四不像 / 你是你本身的傳奇 / 山林道 / 我好得閒 / 懸崖花 / B面第一首 / 圓

撞 7 首  , 另外 實驗 ...
616.1314 發表於 2017-1-26 23:21

原來撞咗咁多

實驗青春 真係好好聽
點解冇乜人中意 冇乜人冠

男歌手
銅: 全晚唯一馬位 剛剛斬獲一個銅獎 你值得多一個銅獎作嘉許
銀: 面對種種不公 希望你明白還有很多人陪你對抗種種對手
金: 其實都唔使tag 喇 多謝你嘅音樂陪咗我十年 上嚟喇__十年!

KMS年度男歌手

銅獎 - 周國賢 (351)
冠軍作品: 消化不良 (132)
三甲作品: Children Song (84) / 今生不回家 (85)
上榜作品: 大人的科學 (50)

銀獎 - 張敬軒 (562.5)
冠軍作品: 緋荔榭·少年 (115) / 羅賓 (145)
三甲作品: 過客別墅 (53) / 友誼的小船 (46.5) / 不同班同學 (125)
上榜作品: 叮噹可否不要老 (36) / 風起了 (42)

金獎 - 陳柏宇 (747)
冠軍作品: 告別之前 (145) / 上集大結局 (179) / 沒有你,我什麼都不是 (207)
三甲作品: 親愛的仇人 (70) / 請跟我走 (66) / 乜青 (80)

nicholashin 發表於 2017-1-26 23:30

恭喜框框第二次俾我馬走男銅

Phil >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 男銅 lor homo?
616.1314 發表於 2017-1-26 23:32

因為佢係祖粉 ?

女歌手
銅: 歌海策略成功 慢歌尤爲出色
     初奪銅獎 新一年繼續努力
銀: 哼 全碟最值得派嗰首你唔派 抵你冇金獎
金: 出道至今 都覺得你可以昇華甚至救活一首歌
     真心喜愛你的聲線與演繹
     本年雖然作品不算突出 但勝在耐聽
     恭喜你 得到第一次金獎

KMS年度女歌手

銅獎 - JW (606)
冠軍作品: 矛盾一生 (104) / 小故事 (135)
三甲作品: 多少年 (81) / 自由飛翔 (103) / Stupid BOII (90)
上榜作品: 太空人 (45) / Runaway (48)

銀獎 - 容祖兒 (668)
冠軍作品: 我好得閒 (171) / 鴛鴦襪 (170)
三甲作品: Gotta Get High (50) / 無人知道雙子座 (90) / 新貴 (105) / 玩家 (58)
上榜作品: 第一百個我 (24)

金獎 - Gin Lee (747.5)
冠軍作品: 雙雙 (202) / 月球下的人 (125) / 光環 (161) / 獨一無二 (68.5)
三甲作品: 芝麻開門 (94) / 很想要吧 (97)

好高質
bagfgfcde 發表於 2017-1-26 23:44

自plug 仲要有奬
請叫我雅粉

男金男銀都正
616.1314 發表於 2017-1-26 23:47

係超正
支持降兩度奪全女班女金

祖兒拉隊離場
bagfgfcde 發表於 2017-1-26 23:46

請留步 !!!!!!!

嚟到最後一個獎喇
就直接宣佈喇!!

KMS年度唱片

銅獎 - The Players [陳柏宇] (466)
冠軍作品: 上集大結局 (179) / 沒有你,我什麼都不是 (207)
三甲作品: 乜青 (80)

銀獎 - J-Pop [容祖兒] (644)
冠軍作品: 我好得閒 (171) / 鴛鴦襪 (170)
三甲作品: Gotta Get High (50) / 無人知道雙子座 (90) / 新貴 (105) / 玩家 (58)

金獎 - BeGin [Gin Lee] (679)
冠軍作品: 雙雙 (202) / 月球下的人 (125) / 光環 (161)
三甲作品: 芝麻開門 (94) / 很想要吧 (97)

感謝每位入場睇我頒膠嘅美會員
Love u all
下年見

KMS Summary 2016 得獎名單 :

KMS年度十五大
至尊歌: 陳柏宇 - 沒有你,我什麼都不是
第二位: Gin Lee - 雙雙
第三位: Twins - emoji
第四位: Super Girls - 有事發生
第五位: AGA - 圓
第六位: 梁詠琪 - B面第一首
第七位: 林欣彤 - 懸崖花
第八位: 謝安琪 - 山林道 | 容祖兒 - 我好得閒
第十位: Dear Jane - 哪裡只得我共你
第十一位: 衛蘭 - 穿花蝴蝶 | A2A - You Ain't Comin' Back
第十三位: 糖妹 - 實驗青春
第十四位: 方皓玟 - 你是你本身的傳奇
第十五位: 泳兒 - 四不像

KMS年度跳舞歌曲 *
J.Arie - 天平先生 | 薛凱琪 - Miss Fiona | 鄭秀文 - 犀利

KMS年度華語歌曲
周興哲 - 你,好不好? | 楊丞琳 - 年輪說 | 蔡健雅 - 先生有事嗎?

KMS年度新人
: 鄧小巧 | : 黃劍文 | : 張美儀
優異奬: 陳明憙 | Dear John | ReVe

KMS年度唱作人
: AGA | : 林奕匡 | : 周國賢

KMS年度組合
: Twins | : Super Girls | : Dear Jane

KMS年度男歌手
: 陳柏宇 | : 張敬軒 | : 周國賢

KMS年度女歌手
: Gin Lee | : 容祖兒 | : JW

KMS年度年度唱片
: BeGin [Gin Lee] | : J-Pop [容祖兒] | : The Players [陳柏宇]

* 未能進入十五大, 而榜分位列十五大之下的頭三首跳舞作品

得獎統計 (共43個獎項 | 31個得獎單位) :
3   陳柏宇 / Gin Lee / 容祖兒
2   Twins / 張敬軒 / AGA / Super Girls / Dear Jane / 周國賢
1   JW / 林奕匡 / 梁詠琪 / 林欣彤 / 謝安琪 / A2A / 衛蘭 / 糖妹 / 方皓玟 / 泳兒 /
     J.Arie / 薛凱琪 / 鄭秀文 / 周興哲 / 楊丞琳 / 蔡健雅 / 鄧小巧 / 黃劍文 / 張美儀 /
     陳明憙 / Dear John / ReVe

反祖又反祖粉 X_X
nicholashin 發表於 2017-1-27 00:04

祖兒 3獎
SG 2獎
框框 1獎

祖兒與其粉絲橫掃本榜頒獎禮

蔡健雅粉絲團:
bagfgfcde
jasonng
bagfgfcde 發表於 2017-1-27 00:15

唔知可以keep 到幾耐呢

第三位: Twins - emoji

應該係唯一一個會同我撞呢首十大既榜
CunninG 發表於 2017-1-27 00:24