返回列表 發帖
WYTV Music Award 2016

女銀-薛凱琪

冠軍歌: 點水蜻蜓, Miss Fiona, , 十年後的我

女金

五年黎第三位女金終於要誕生, 佢嘅實力不容置疑, 默默耕耘嘅佢, 今年係時候收成.

呢個獎除左係一個肯定, 亦期待佢2017繼續發力, 讓更多人認識佢

CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

Kay定薛薛
bagfgfcde 發表於 2017-1-8 23:24

有兩個獎,好感動
好彩詩雅冇攞完十大就即刻走人

btw 薛薛 :O
ed8671ed 發表於 2017-1-8 23:22

係咪估唔到呢

女金-Gin Lee

上榜歌: 光環, 獨一無二

冠軍歌: 雙雙, 月球下的人, 芝麻開門, 很想要吧

播放指數大獎(歌曲)

今年呢個獎爭崩頭呀, 年中有月球下的人同穿花蝴兩首遠遠拋離其他歌

年尾再有歌拋離佢地, 仲要佢地都係差一兩次

大家估下係聽足四個月嘅四季同你在我在定係雙周冠嘅沒有你,我甚麼都不是

播放指數大獎(歌曲)-四季

共93次

曲: 周國賢

詞: 小克

編: 思歪江 C. Y. Kong

監: 思歪江 C. Y. Kong

播放指數大獎(歌手)

最後一個獎啦

舊年C Allstar 以歌海策略搶埋呢個獎, 今年呢個歌手都係歌海策略, 第二年就破埋播放指數d紀錄

播放指數大獎(歌手)-陳柏宇

上榜歌: 告別之前, 請跟我走, 上集大結局

冠軍歌: 乜青

雙周冠:沒有你,我甚都不是

共240次

多謝jason同我地謝幕

今年頒禮就到呢到,再次恭喜咁多位得獎者

2017年呢個榜仍然會繼續為大家推介好歌 (因為無左共和限制, 或者會自plug國語歌瘋狂d)

我地明年再見

稍後會有完整得獎名單同分數公怖, 大家留意啦

完整名單

十大歌曲

第一位:   山林道 - 謝安琪

第二位:   結 - 麥浚龍 薛凱琪

第三位:   月球下的人 - Gin Lee

第四位:   乜青 - 陳柏宇

第五位:   羅賓 - 張敬軒

第六位:   舊街角 - 連詩雅

第七位:   四不像 - 泳兒*

第八位:   懸崖花 - 林欣彤

第九位:   停止繁殖 - 林奕匡

第十位:   穿花蝴蝶 - 衛蘭*

*為首次奪得十大

男歌手

金: 陳柏宇 銀: 張敬軒 銅: 林奕匡

女歌手

金: Gin Lee 銀: 薛凱琪 銅: 連詩雅

組合

金: Supper moment 銀: 五月天 銅: Super Girls

播放指數

歌手: 陳柏宇 歌曲: 四季 - 陳奕迅

唱片

金: beGin - Gin Lee

銀: 風起 - 周國賢

銅: A Little Louder - 小塵埃

新人

金: 鄧小巧 銀: 王嘉儀 銅: 張美儀

進步獎

金: JW 銀: 鄭欣宜 銅: Nowhere boys

國語歌

金: 流行歌曲 - 李榮浩 銀: 如果我們不曾相遇 - 五月天 銅: 不該 - 周杰倫 張惠妹

合唱歌

金: 終於好天氣 - Rubberband 方皓玟

銀: 銀髮白 - 林二汶 岑寧兒

銅: 獨一無二 - AGA Gin Lee

主題曲

金: 其實怕選擇 - 趙學而 銀: 沙燕之歌 - Supper moment 銅: 諸神混亂 - 謝安琪

改編歌

金: 四季 - 陳奕迅 銀: 我錯 - J.Arie 銅: 很想要吧 - Gin Lee

遺憾歌曲獎

大吟釀 - Kolor

歌手得獎數目

(只列多於2獎)

4.5 Gin Lee

3    陳柏宇

2    謝安琪 / 林奕匡 / Supper Moment / 五月天 / 張敬軒 / 周國賢 / 陳奕迅 / 連詩雅

1.5 薛凱琪 / 方皓玟

WYTV Music Award 2015

十大分數

山林道                  142 (1st)

結                       139 (2nd)

雙雙                    129 (3rd) (replace by 月球下的人 116)

上集大結局            128 (4th) (replace by 乜青 104)

羅賓                     127 (5th)

舊街角                  125  (6th)

四不像                  124 (7th)

懸崖花                  124 (8th)

友誼的小船             122  (已有羅賓)

停止繁殖               121 (9th)

穿花蝴蝶               120 (10th)

今生不回家            118

大人的科學            117

血一般紅               113

嗚                       113

荒唐                     113

後知後覺               110

男歌手

陳柏宇        496

張敬軒        475

林奕匡        379

周國賢        357

李榮浩        220

女歌手

Gin Lee      475

薛凱琪        370

連詩雅        313

JW            308

謝安琪        304

組合

Supper Moment  357

五月天                 325

Super Girls         287

C Allstar             258

小塵埃                251

唱作人

林奕匡                379 (out)

周國賢                359

方皓玟                298

王菀之                254

李榮浩                220

唱片

beGin               445

風起                 357

The Players       315 (out)

自傳                  291 (out)

The Strength of weakness   269 (out)

A Little Louder   251

希望你多啲自plug普通話歌
話哂係cm普通話歌都係雞蛋
bagfgfcde 發表於 2017-1-8 23:46

自plug通常都係呢範

快過我完 我好想訓教
stopzi 發表於 2017-1-8 23:49

差唔多啦, 我打好曬, 係copy過黎, 5分鍾1個post, 時間岩岩好

TFBoys 下年可能真係唔洗白果
ed8671ed 發表於 2017-1-8 23:50

其一啦

Good show & thanks for the summary
boy4dudes 發表於 2017-1-9 00:02

hope you enjoy

嘩嘩嘩FI 咁都有銀
kwanie 發表於 2017-1-9 00:13

我諗你都頒唔出啦

證明我先係真fi粉

輸畀軒仔  CM有7.69%既人值100000分
nicholashin 發表於 2017-1-9 00:15

林奕匡已經搶走左十大, 還番個唱作人出黎都好應該
  男歌手就無野好講, 我發覺我對軒仔真係唔話得

入場支持

我覺得香港樂壇嘅問題唔係唔想宣傳 而係唔知點有效宣傳 所以羅生門成功先會咁多人搞咩三步曲 ...
nicholashin 發表於 2017-1-11 21:17

但係羅生門個三部曲都要11年

第十一位

周國賢 - 今生不回家

作詞:黃偉文
作曲:周國賢
編曲:孔奕佳
監製:周國賢 / 孔奕佳 / Goro W ...
HOTMAN 發表於 2017-1-11 21:27

今生不回家
呢首其實我都真係好想好想俾十大佢

睇落去就知

做咩唔比
HOTMAN 發表於 2017-1-11 21:39

因為最後俾phil爬左頭 原本已經諗好呢首係第十位, 等十大多個新面孔, tag順便等霏霏做開場表演唱留不低

頂我好似放左兩個唔岩既句子係附近

係感謝某會員朋友既支持 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-11 21:52

真心話係咁順口ga la

第七位林海峰 - 今天我
20年,海闊天空到無盡,有變嗎?
好像換仔一樣,從來沒變更過方法態度,關係 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-11 22:19

竟然有今天我

CM會員最喜愛走勢
J Arie 我錯 2>1
得票(36.4%)

CM會員最愛歌曲
林奕匡 - 停止繁殖(51.6%)

CM會 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-11 23:44

雙金

非共歌手獎統計 (14/1/2017 17:30)
原諒我無聊得滯.....

男歌手獎

分析:
1. 除了nicholashin及RVHOCPC的 ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 17:30

薛薛打低AGA真係多得我唔少   
邊個俾薛薛女金

你反容反到出曬面
分析都係話點樣可以踢走祖祖個金
好差囉 -100000000000000000000000 fun  ...
616.1314 發表於 2017-1-14 22:09

咁樂壇霸權係要嚴謹d 佢係四台仲攞唔夠咩

第三位

小塵埃
卜卜卜 (183)
走勢: 19>03>08>01>02>04>07>04>10>04

合唱賞

金獎: 林二汶/ 岑寧兒 -  ...
hictons 發表於 2017-1-14 22:29

可以有進步賞又有十大

咁快有頒獎嘉賓

COOL MUSIC HOT HITS 100
Awards 2016
最佳躍進歌手

Hello hello
不過今日無帶埋三小只過黎
跟住落黎到我頒最佳躍進歌手, 好榮幸可以頒呢個獎
躍進歌手呢4個單位都係今年個人非常欣賞嘅歌手, 4個單位都係由出道開始睇住佢地大, 今年見證住佢地嘅蛻變
可惜, 得獎只有一位, 而得獎組合相信都係好代表到各位
每個人力量都係好小, 但係集結埋一齊就成為呢個榜, 推介今年呢一張咁好成績嘅唱片

Awards 2016
最佳躍進歌手

恭喜小塵埃
為表示佢地真係有進步, 不如聽個新d版本嘅live

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

下面幅圖有聲
RVHOCPC 發表於 2017-1-15 16:22

唔知d人係咪因為咁嚇到走曬

Awards 2016

年度組合 / 樂隊 銅獎
Super Girls
上榜歌曲:有沒有我?、無中生有 ...
jose 發表於 2017-1-15 16:39

呢度變左我都有五年

睇黎結都有機掃下獎

銀髮白要一次過掃兩個

希望唔係鄧小巧。。。
bagfgfcde 發表於 2017-1-15 18:28

無大巧咪即係有更大獎項等緊佢

2016 CBM 年度總選

最佳填詞
林夕 / 周耀輝 - 結 [演唱者: 麥浚龍 / 薛凱琪]

最佳編曲
RubberBand /  ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 18:47

結係你到有獎, 頭先都唔係好爆冷遮

隻碟提名過 唔會啦
5 都幾好呀
仲有年度歌手
好似未試過自己頒比自己 下年試 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-15 20:35

2就唔好
仲以為係爸爸添

證明女銀女銅先係真愛

jason 無金?
616.1314 發表於 2017-1-16 00:06

根據頭先女歌手經驗, 銀銅先係真愛
Awards 2016

年度男歌手 銀獎
陳柏宇
上榜歌曲:親愛的仇人、意識形態監獄、告別 ...
jose 發表於 2017-1-16 00:07

周爸要一連掃3獎

周國賢:24 分 (6 票首選,6 票次選)
張敬軒:3 分 (0 票首選,3 票次選)
馮允謙:3 分 (1 票首選,0 票次 ...
jose 發表於 2017-1-16 00:23

俾多票就又打和

衷心感激呢半年來各位榜主嘅配合同支持
我好感動嘅係今晚你哋每一個都有出席!!
而且你哋好有心 ...
jose 發表於 2017-1-16 00:52

辛苦曬祖絲
   大家d tag都好好嗄

Wonders Music Awards 2016

歌曲十大 第三位 - 蘇眉

聽見了嗎
我擁有的快樂
和 悲傷
...
Wonders 發表於 2017-1-21 21:27

等我加入亂估行列 四季

Wonders Music Awards 2016

歌曲十大 第二位 - Lost Stars

God, tell us the reason
Youth is wasted on  ...
Wonders 發表於 2017-1-21 21:45

繼續亂估五月天

小道消息話祖兒準備上台唱Bad Boy
jasonng 發表於 2017-1-21 23:39

加大力度好唔好

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

件衫好似係屋企落樓下買餸甘款
616.1314 發表於 2017-1-21 23:46

明明個亮點係個腐女噴泉頭

C.Y. Music Award Presentation 2016

年度新人銅獎 - 王嘉儀 (82) [專輯: Sophrology]
上榜作品:《獵》(82 ...
cymusic 發表於 2017-1-27 21:21

嘉儀冠完都係追唔到

有啲後悔年尾冇幫佢自 plug
cymusic 發表於 2017-1-27 21:48

我都係見追唔到先快快手自plug埋深淵 搞到有一星期有兩首上
  不過佢真心值新人獎

年度專輯
銅獎

雖然呢隻碟入面五首歌各有唔同風格
但係都係講緊一個關於軟弱既人既故事
呢個故事真係好精 ...
cymusic 發表於 2017-1-27 23:07

jojo同jason都有唱片獎

十大:
至尊歌:四季(215)                         07>04>05>06>06>07>06>04>02>01>08   
第二位:你是你本 ...
Yan 發表於 2017-1-30 14:05

男歌手3甲全中

差d唔記得今日頒

兩隻草蜢

雙子座都要做最爛mv, 反啦反啦