返回列表 發帖

無限輪迴的愛情故事。

全年發力的組合,他們也定必佔其中一席位。
相信《哪裡只得我共你》,《只知感覺失了蹤》,《經過一些秋與冬》的故事每天都在重覆發生著。
三部曲固然可謂他們的經典之作,亦令他們進一步打進年輕人市場。

年尾推出的《羽毛鱗刺》質素亦相當不俗,助他們首次奪金。

年度組合 第一名 [迴 - Loop]
Dear Jane
榜分:544
冠軍歌:哪裡只得我共你 (154),只知感覺失了蹤 (123),經過一些秋與冬 (169),羽毛鱗刺 (98)
[全部都係冠軍歌]
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

好啦
呢個榜都值得支持既
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 20:20

係囉, 唔慘唔慘
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

week 53 exposed
JasOh103 發表於 2016-12-27 20:25

所以特登唔post個榜住^^

唔知係邊個榜呢
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 20:27

狼狼定係你個榜

專輯
下面只係跟榜分排, 純粹post下結果,
有緣再同大家分享今年最愛既專輯

年度專輯 第三名
The Strength of Weakness
鄧小巧
榜分:474
冠軍歌:雅俗(156),煩可寧(106)
三甲歌:強弱(97),荒唐(115)

年度專輯 第二名
風起
周國賢
榜分:511
冠軍歌:Children Song (157),消化不良 (113),今生不回家 (143)
三甲歌:大人的科學 (98)

年度專輯 第一名
Dear Jane
榜分:544
冠軍歌:哪裡只得我共你 (154),只知感覺失了蹤 (123),經過一些秋與冬 (169),羽毛鱗刺 (98)
[全部都係冠軍歌]

321.5>352
RVHOCPC 發表於 2016-12-27 20:29

費事佢要硬啃白果
希望係 JPOP
616.1314 發表於 2016-12-27 20:32

都好聽架...不過冇谷到之嘛
聽陳柏宇既都係good taste

反陳伯可恥
CunninG 發表於 2016-12-27 20:28

陸續有黎

乜唱作銅叫白果?
RVHOCPC 發表於 2016-12-27 20:33

第二本身係sm (418)
而我淨係想比嘉怡妹第三名

明日以後。

假如明日你走到生命的盡頭,今日你又會否選擇逃出安全地帶?

男歌手戰圈一如既往沒有看點,許志安更全年沒推出過任何專輯,派上的單曲亦只有四首。
年頭的俗套情歌《表情》留下的印象不深,《芝士》亦過耳即忘。嚴格來說他只靠,《非安全地帶》以及《靈魂道》於末季搶分。
幸好這兩首對他而言較為稱身的歌他都唱得很安哥style,某程度上為他處理這兩首歌曲的 Dear Jane和Supper Moment也應記一功,為他扳回不少分數。

年度男歌手 第三名 [明 - Tomorrow]
許志安
冠軍歌:非安全地帶 (165),靈魂道 (140)
三甲歌:表情 (60)

鳴叫呼喚。

這一年,終於看見周國賢載譽歸來。

歌是一如往昔地震懾人心,當中亦有令人反思之味。
喚起孩堤時代如何美好的《Children Song》與呼叫大人世界如何險惡的《大人的科學》;
哀嚎社會已病入膏肓的《消化不良》與萌生去意的《今生不回家》。
關於成長,關於世情,我們何去何從?

淡出再淡入,淡入又再淡出的周國賢,音樂路上又何去何從?就只望他來年不要再次消失就足夠了。

年度男歌手 第二名 [鳴 - Yell]
周國賢
冠軍歌:Children Song (157),消化不良 (113),今生不回家 (143)
三甲歌:大人的科學 (98)

bully 張美儀 T_T
jasonng 發表於 2016-12-27 18:25

我係外貌協會榮譽會員

銘記於心。

說穿了,陳柏宇在2007至2011年其實無異於一部唱歌機器。
一堆旋律曲式不是自己想唱的歌,一切也只為迎合市場需求,用一把「靚聲」去演繹一大堆沒有靈魂的歌。
(但那堆歌之中仍有一部分是我很喜歡聽的)

來到2013年,陳柏宇用一把很RAW的原音,發表了《The Next Moment》及《Tales》,可視之為「逆」。
逆流而行本身並無不妥,可那次的轉變確是逆得太偏鋒,再加上陳柏宇在《你瞞我瞞》過後根本無法承接其所創下的小高峰,支持者流失數量之多簡直是超乎想像。

上年度他彷彿突然開竅,即使三首主打歌皆為抒情慢歌,他的演繹已比以往增添一份成熟感。有時也很懷疑商台是否故意讓《別來無恙》及《航拍》食蛋,故意煽風令大眾替陳柏宇感到不值,間接令他的支持者數量突然來個V型反彈,再在今年瘋狂吹捧令大眾覺得商台終於聽取民意。

收錄於《告別之後。光影音樂劇場》的三首新曲《告別之前》丶《請跟我走》丶《木馬小盒》均聽出他在演繹上細膩的處理,簡單而淡淡然的演繹已經令三首歌昇華作一件藝術品。就這三首歌來說,要稱陳柏宇為Vocalist,一個他很渴望成為的身份,並不為過。

年中派上《上集大結局》,初時也曾替他冒汗,他應該很喜歡唱Funky的歌但未必人人受落,而且他以往的快歌歌詞通常都很Shit,過往的經驗亦說明了此,還好他選用一把合適的聲線來唱,外界反應也比預期中好。《乜青》亦是上佳的歌曲,正好讓陳柏宇有機會發表他的偉論:「今日終於都可以唱返啲有意義既野」。再來《沒有你,我甚麼都不是》,如果此曲交由其他人來唱,效果和反應可能不比現在好,這全賴陳柏宇真摯的演繹。再加上,他真人真係好真,不會令人覺得他那份感恩之情虛假造作。

這十年來,他紅過,霉過,谷底反彈過。我最喜歡的仍然是他...的歌,次則為他做人的態度,那份不理世俗,坦誠面對自己的勇敢,那份對別人的真誠,那顆懂得感恩的心。

上集結束,這下半個十年他好不容易才熬了過來。下集開始,不知道他會創造一個怎麼樣的故事呢?還看下回分解。

年度男歌手 第一名 [銘 - Remembrance]
陳柏宇
榜分:803
冠軍歌:告別之前 (170),乜青 (169),沒有你, 我甚麼都不是 (160)
三甲歌:請跟我走 (107),木馬小盒 (42),上集大結局 (124)
上榜歌:親愛的仇人 (31)

周爸好波
jose 發表於 2016-12-27 20:49

但都輸囉

開心到要重複tag一次 -_-
ed8671ed 發表於 2016-12-27 20:51

意外黎

https://goo.gl/forms/kAMa75Z74e0txVn92

投晒未

不如估下陳伯兩首攬炒定嬴

Your Favourite Song...
孤雛 - AGA (6票)

多謝。

根本就係鬥邊個多粉
一定會係美祖 呢個係祖壇
JasOh103 發表於 2016-12-27 21:00

比我響ROUND 1 篩走左啦@@

全世界尖叫歡迎陳廣偉BB上台
616.1314 發表於 2016-12-27 20:42

熱烈掌聲歡迎男金得主陳廣偉
CunninG 發表於 2016-12-27 20:45

Jason....
*rushes onto stage*
JasOh103 發表於 2016-12-27 20:47

等我係頒男金果陣離場抗議先
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 20:40
掩眼 戴耳塞 轉台
jose 發表於 2016-12-27 20:47

hurrrrrrrrr...
RVHOCPC 發表於 2016-12-27 20:47

HURRR

好眼訓, 陣間貼埋幕後+總結啦

又完一年

新年快樂噶

幕後玩家大獎
作曲人
Howie@Dear Jane
榜分:842.5
冠軍歌:哪裡只得我共你 (154),只知感覺失了蹤 (123),非安全地帶 (165),經過一些秋與冬 (169),你在我在 (163),羽毛鱗刺 (49)
上榜歌:Over Over (19.5)

作詞人
林若寧
榜分:2212
冠軍歌:Superman (64),無中生有 (112),被滿足的愛 (119),森山大道 (109),少女時代 (97),孤雛 (152),紅棉路上 (157),沒有你, 我甚麼都不是 (160)
三甲歌:有人共鳴 (40),灰色的小紅帽 (73),圓 (62),歌莉亞 (127),請跟我走 (107),點水蜻蜓 (79),空心人 (95),寂寞的總和 (60),一走了之 (90),感情需要 (82)
上榜歌:大吟釀 (39),有沒有我 (51),親愛的仇人 (31),雙雙 (45),月球下的人 (22),後知後覺 (19),分手的美 (85),懸崖花 (43),獨一無二 (87),第一次告別 (5)

編曲人
Edward Chan        
榜分:908
冠軍歌:告別之前 (85),森山大道 (54.5),沒有你, 我甚麼都不是 (80),停止繁殖 (134)
三甲歌:有人共鳴 (40),歌莉亞 (63.5),請跟我走 (53.5),木馬小盒 (42),你知道的 (27.5),上集大結局 (42),寂寞的總和 (30),沒有 (108)
上榜歌:親愛的仇人 (15.5),天生發呆 (36),Miss Fiona (54),愛情小品 (4),十年後的我 (39)

監製
Edward Chan
榜分:1586
冠軍歌:告別之前 (85),森山大道 (109),乜青 (169),卜卜卜 (65),沒有你, 我甚麼都不是 (160),停止繁殖 (134)
三甲歌:有人共鳴 (40),歌莉亞 (127),請跟我走 (107),木馬小盒 (42),你知道的 (55),上集大結局 (124),寂寞的總和 (30),沒有 (108)
上榜歌:一雙手 (7),親愛的仇人 (31),天生發呆 (36),Miss Fiona (54),化險為夷 (5),愛情小品 (8),微笑任務 (45),十年後的我 (39),嗚 (6)

佢個新look 明明幾好  

有冇搞錯
陳伯竟然冇第四個奬  ...
jasonng 發表於 2016-12-27 21:33

有既, 冇放出黎姐

硬食白果區
張敬軒 男歌手排名第4
榜分:324

容祖兒 女歌手排名第6
榜分:307

方皓玟 女歌手排名第9
榜分:230

鄭欣宜 女歌手排名第10
榜分:224

Super Girls 組合排名第5
榜分:311

而家鬥拎得多獎
3 陳柏宇 / 周國賢 / 鄧小巧 / Dear Jane /
2 王灝兒 / 勞嘉怡 / 江海迦 (1+1) /
1 王嘉儀 / 張美儀 / 趙學而 / 許廷鏗 / 田馥甄 / SiS樂印姊妹 / 韋禮安 / 何雁詩 / 許志安 / 五月天 / Supper Moment /

Your Favourite Song 票數大檢閱
投票人數:27
6 票 - 孤雛 (AGA)
4 票 - 沒有你, 我甚麼都不是 (陳柏宇)
4 票 - 告別之前 (陳柏宇)
2 票 - 該死的快樂 (王菀之)
2 票 - Children Song (周國賢)
2 票 - 卜卜卜 (小塵埃)
1 票 - 一走了之 (連詩雅)
1 票 - 強弱 (鄧小巧)
1 票 - 如果我們不曾相遇 (五月天)
1 票 - 還不夠遠 (盧凱彤)
0 票 - 夢花鏡影 (Fabel)
3 票白票。

邊首0票
ed8671ed 發表於 2016-12-27 22:11

肥寶...

好少獎
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 22:28

邊個先 姓五果隊??

成個頒獎禮wor
雖然姓五果五個叔叔都好少
bagfgfcde 發表於 2016-12-27 22:49

我六年黎都係得咁多
係除左14年加左個播放率指數 (人丶歌丶碟)之外...都就得咁多

唔......好似每一年都會有啲比人話好難聽既歌入十大
上年就有遠征、最幸福的眼淚、太空歌都比人話好噴
12就爛命鴛鴦...
13 14 睇返個十大list就都算balance到啲冷門歌同大熱歌既
不過呢兩年十大低位果堆歌雖然響cm呼聲超高但實情係我今年已經無乜點再拎返出黎聽
所以我預計我啲十大會越黎越冷門啦

感覺上我真係好似同cm啲口味越黎越遠咁
今年所有大熱例如四季、山林道、女神、你是你本身的傳奇果堆,有啲我連三甲都冇比
可能真係對以上既歌無咩太大感覺掛

其實我都因為個十大而糾結左一排
有啲年頭年中既歌去到依個moment再聽返已經無咩感覺
但而家再聽返經過一些秋與冬或者多少年,都會搞到我打冷震
名符其實既身體都知道
聽最真心一對就會諗起千雪bb
聽乜青,新世界同你在我在就會感覺到有一陣暖意
聽intro同姐就會精神返
聽沒有你我甚麼都不是就會記起陳生
其實怕選擇就最大路既但亦都最大機會係我幾年後就會忘記既歌
所以佢係十大最低位果首

我只係覺得音樂其中一個功能係自我治療
可能每個人面對既人和事都唔同,感受到既野都唔同
至少呢十首歌對我黎講都做到依一點
要講難聽既我只認同最真心一對
新世界亦可以唱得再好啲
見到有其他榜主都冠過剩返果8首歌
所以我相信以歌論歌呢8首都大致上無咩問題

是但啦 算數啦

btw 爛命鴛鴦完全唔記得點唱
jose 發表於 2016-12-28 13:05

你在磨~~~~~練~~~~~我~~~^^^^

依位榜主某幾張P圖令人忍俊不禁,尤其佢兩個男寵

變鬼

插頭
harryharry 發表於 2016-12-28 20:04

我覺得最噴果張係其實怕選擇變鬼片^^

追返個頒獎禮先  凱彤同小塵埃最後幾周咁髮力都無個白果補數  ...
chanchan0909 發表於 2016-12-29 09:00

小塵無發力啦 .

好緊張啊 , 仲有個半鐘就係喇
616.1314 發表於 2016-12-29 18:58

第一百個容祖兒很忙噶

唔好係矛盾一生please

泳衣!泳姨!

年度十大歌曲第十位
經過一些秋與冬
主唱:  Dear Jane
作曲:Howie@Dear Jane
作詞:陳詠謙
編曲:Dear Jan ...
JasOh103 發表於 2017-1-7 00:32

又話冇首撞既

年度十大歌曲第九位
多少年
主唱:  JW
作曲:林家謙
填詞:陳詠謙
編曲:周錫漢 / 黃兆銘
監製:周錫漢

...
JasOh103 發表於 2017-1-7 00:45

又話冇首撞既

好彩未到supper moment

睇左女金先鬧好唔好?
nicholashin 發表於 2017-1-7 17:36

有鬧錯~冇放過

林奕匡既相好好睇喎 點解由「好彩未食飯」變左「好彩未到supper moment」一來今年女歌手 ...
nicholashin 發表於 2017-1-7 17:38

語帶相關

Nate真心好型, 同tim子有得揮架
不過都係矮囉lol

明明未天黑但係今晚
kwanie 發表於 2017-1-7 17:52

食唔落飯
係咪好後悔入左黎

我load左鄧小巧 李紙昕 棋
nicholashin 發表於 2017-1-8 13:36

你個人都幾FUNNY喎

WYTV Music Award 2016
十大金曲  第四位  --  乜青曲:陳子龍 / Cousin Fung 詞 : 周耀輝編:李一丁 @emp ...
kevinlai1621 發表於 2017-1-8 21:15

愛架

第八位

Dear Jane - 哪裡只得我共你

作曲:Howie@Dear Jane
作詞:陳詠謙
編曲:Dear Jane/關禮琛
...
HOTMAN 發表於 2017-1-11 22:08

我會估多少年架

衷心感激呢半年來各位榜主嘅配合同支持
我好感動嘅係今晚你哋每一個都有出席!!
而且你哋好有心 ...
jose 發表於 2017-1-16 00:52

SORRY尋日訓足全日之後睇返RESULT噶

狂估柏宇直至攞獎

陳生噶

金草莓音樂大賞 2016

我最討厭的組合
銅獎

星座少女
2016年代表作 : 星座少女

一出道就可以攞獎{:1_113: ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 21:03

星座少女好正囉homo