返回列表 發帖
金草莓音樂大賞 2016

想問大家聽完咁多首噴歌
大家對耳仔有無問題

其實我都唔需要多問
因為我諗留得喺到嘅人
都已經係有問題

所以我地繼續
同大家頒發一 D 幕後獎項
一齊聽下有幾噴呀

睇下最爛旋律提名名單

最爛旋律 提名名單
女神 / 趙佳霖 [演唱者 : 許先]
TML / Percy Wong [演唱者 : 韓梓亮 Feat. 曲赤]
想著幸福 / Percy Wong [演唱者 : 何衍隆]
我不是歌手 / 鄺尚開 [演唱者 : 鄭秀文]
齒輪 / 新青年理髮廳 [演唱者 : 新青年理髮廳]

最爛填詞 提名名單
W 企劃 / 火大 / MastaMic [演唱者 : 陳偉霆]
Tokyo Sexy Night / Maccoi [演唱者 : 惠比壽麝香葡萄]
姐弟愛 / 馬嘉均 [演唱者 : 羅霖 / 馬嘉均]
超猛 / 蔡一智 [演唱者 : 草蜢 Feat. Matzka]

最爛編曲 提名名單

TML / Gordon Yick [演唱者 : 韓梓亮 Feat. 曲赤]
想著幸福 / Percy Wong [演唱者 : 何衍隆]
羅賓 (CP Up version) / Jonnic Lee Thompsett [演唱者 : 張敬軒 Feat. MC Jin]
葡萄成熟時 (Body and Soul Live Version) / Patrick Chu [演唱者 : 胡琳]

最爛單曲製作 提名名單

安守本份 / 何哲圖 / Johnny Yim [演唱者 : 谷微]
完美的生活 / 何哲圖 / 韋景雲 [演唱者 : 吳若希]
誘心人 / 何哲圖 / 韋景雲 [演唱者 : 吳若希]
貓星人 / 葉鎮邦 [演唱者 : 美琪]
情迷 Milano / Keni Lee [演唱者 : 松岡李那 Feat. R-ICE]

最爛旋律 齒輪 / 新青年理髮廳 [演唱者 : 新青年理髮廳]

最爛填詞 超猛 / 蔡一智 [演唱者 : 草蜢 Feat. Matzka]

支持各頒獎禮喲
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 18:51
終於黎啦
2016金草莓音樂大賞, Taxi Chan should get a few more  although I wish Mobile Chan also gets so ...
boy4dudes 發表於 2017-1-30 18:52
陸續有黎
希望坤坤可以拎多幾個獎 我覺得我比佢嘅嘉許不足
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 18:54
希望啦
草蜢要掃gem
stopzi 發表於 2017-1-30 18:54
究竟草蜢可唔可以做到大贏家呢
公仔面三個提名 應該冇得輸
Wonders 發表於 2017-1-30 18:55
公仔面係邊個 ?
女神得一個五強 SERIOUSLY?????!!??!?!??!?!?!?!!?!!!????
齒輪有三個提名 某個樂評人會好唔開心  ...
nicholashin 發表於 2017-1-30 18:59
我提名但無咩人投

最爛編曲 葡萄成熟時 (Body and Soul Live Version) / Patrick Chu [演唱者 : 胡琳]

最爛單曲製作 完美的生活 / 何哲圖 / 韋景雲 [演唱者 : 吳若希]

Sooooooo surprise, 齒輪 won over 女神 & 超猛 over 姐弟愛

齒輪 melody is tolerable, the  ...
boy4dudes 發表於 2017-1-30 19:03
可能無聽過上面 3 首
我曲詞編投嘅都無咩人投

跟住係最爛歌曲 MV !
今年有 2 個 MV 拎到呢個獎 !!!
即刻睇下 提名名單 !!!

最爛歌曲 MV 提名名單
就說我們都是華麗的單身族 [演唱者 : Twins]
貓星人 [演唱者 : 美琪]
女神 [演唱者 : 許先]
無人知道雙子座 [演唱者 : 容祖兒]
我們仨 [演唱者 : 鍾舒漫 / 許靖韻 / 陳凱彤]

你嘅心水係咩呀
Wonders 發表於 2017-1-30 19:10
曲 - TML | 想著幸福 | 男人悲劇
詞 - Tokyo Sexy Night | 兩分鐘 | 姐弟愛
編 - 兩分鐘 | TML | 地圖

最爛歌曲 MV 第一首 無人知道雙子座 [演唱者: 容祖兒]

最爛歌曲 MV 第二首 貓星人 [演唱者: 美琪]

有幾多個選委提名同投咗
Wonders 發表於 2017-1-30 19:19
都係幾個姐
雙子座都要做最爛mv, 反啦反啦
其實我覺得唔係話真係好差
kevinlai1621 發表於 2017-1-30 19:20
咪係 twins 嗰個 MV 肯定仲衰過雙子座

全年最佳退步獎
提名名單係內定嘅
主要想呢個獎嘅候選人都係符合返「退步」
或者比個例子 , 吳若希
佢 D 歌就幾乎一式一樣
無進步之餘亦都無退步
對於呢個獎
都想再加多一個定義落去
就係本身樂迷對佢地有期望嘅歌手
以下呢 5 位候選人
相信大家都同意佢地 2016 係真係「退步」吧

全年最佳退步獎 提名名單
胡鴻鈞
林峯
農夫
羅力威
符致逸

美琪bb
ed8671ed 發表於 2017-1-30 19:27
啱啱我整左好多圖

農夫應該退到冇得再退
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 19:30
再拎係咪姐係已經退到落谷底

全年最佳退步獎 農夫

再度高票拎到呢個獎

真係可以見到佢地嘅作品已經同以前有好大差距
作品無曬以前嗰種共鳴
黎到佢地嘅最後一隻碟
拎到呢個獎
係好事定壞事呢

黎到深受各位歡迎嘅十大

十大我最討厭的粵語歌曲

[排名不分先後]

第一首

2016 除左有兄兄我我
同類嘅歌曲仲有呢首
個 MV 兩人深情對望埋下伏線
大家想唔想知道呢一對會發展成點呢

第二首
真正嘅比賽歌
未夠掌聲 整多個 high high high high high c
這一句不准抖氣不准抖氣不准抖氣不准抖氣不准抖氣
咁先可以攞高分

十大我最討厭的粵語歌曲
[排名不分先後]

第一首 兵兵 - 張智霖 / 吳業坤

第二首 安守本分 - 谷微

十大我最討厭的粵語歌曲
[排名不分先後]

第三首
陳咩彤又多一個家庭成員

陳思彤 陳凱彤 之後有佢
首歌如果唱得唔咁作狀應該會多 D 人鐘意 ...

第四首
呢個單位成日都係粵語版國語版一齊派
希望遲 D 會有 J-POP 國語版 , 一百個我粵語版 … 啦

第五首
一位完美嘅大作
每次聽完令到人感動落淚
每一天都會最少聽一次
呢個係一位會員表達佢對呢首歌嘅感受
唔知佢今日喊左未呢 ?

#高峰過總會有下坡
Wonders 發表於 2017-1-30 19:36
可能幾年之後佢地 D 歌又令到大家鍾意
pun圖
ed8671ed 發表於 2017-1-30 19:39
跟你學
有坤坤呢
John 發表於 2017-1-30 19:43
終於有獎啦
某人終於開齋
kevinlai1621 發表於 2017-1-30 19:44
應該陸續有黎 我估
好事
nicholashin 發表於 2017-1-30 19:44
因為已經唔使再退步 ?
第四首係咪英皇
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 19:45
叻喎

十大我最討厭的粵語歌曲
[排名不分先後]

第三首 好心分手 - JC

第四首 英皇團員 - 完美這一天

第五首 吳業坤 - 百姓

呢個時候 ... 交比 ED
大家比 D 掌聲 !!! WOO ! WOO ! WOO !

sorry overrun 左 22 分鐘

thxxxxx 豆漿大王
繼續~!!!!!

十大我最討厭的粵語歌曲
[排名不分先後]

...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 19:55
好勁呀一班大台藝人 好想睇下佢地着住高踭鞋跳殺

Hahaha I actually didn't mind 貓星人MV, she is okay cute in it. However, I voted 貓星人最爛單曲製 ...
boy4dudes 發表於 2017-1-30 19:57
大愛美琪 自從棉花糖的窩之後都無人好似 Nancy Chan 咁愛貓

其實下手傳波好似唔係移動隻手 係移動隻腳
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 20:09
如果個波唔係傳好比你去接 , 咁就手腳都要移動

十大我最討厭的粵語歌曲

第八首 一隻沒終點的小鳥 - 新青年理髮廳

第九首 柚子  ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 20:09
新青年係咁掃 gem
咁你本人鍾唔鍾意動物
Wonders 發表於 2017-1-30 20:12
唔鍾意 完
I am a cat (and dog) lover, meow  I do like the cat moves in the MV
boy4dudes 發表於 2017-1-30 20:14
haha than how is your feeling that 美琪 acting for cat

聽到框框想塞住耳仔
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 20:19
救命 其實你係咁提林奕匡做咩野

你係咁提吳雨霏做乜嘢
RVHOCPC 發表於 2017-1-30 20:24
你唔好扯開話題啦
睇黎你已經加入左愛匡力

我最討厭的男歌手
銀獎

陳偉霆

同祖祖、Jessica合作真係好有女人緣

2016 ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 20:30
D 圖/片 真係搵得幾好

我最討厭的女歌手
銅獎

韓紅
2016年代表作 : 一個人
好可惜韓紅今日唔得閒嚟,我哋 ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 20:40
又真係幾似

我最討厭的女歌手
銀獎

谷微
2016年代表作 : 安守本份、聽海、你是我的唯一

金獎
...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 20:47
叫左 KFC 未

**** 本內容被作者隱藏 ****[/hide]
Wonders 發表於 2017-1-30 20:46
嘩 你咁架 信唔信我講比佢聽

我最討厭的女歌手
金獎

吳若希
2016年代表作 : 愛、完美的生活、可以背負更多、最後 ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 20:52
我笑到癡左線

#mean

係咪癡到可以亂噴豆漿

================================================
金草莓音樂大 ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 20:58
關咩事
快 D 公布啦 !

我最討厭的組合
銅獎

星座少女
2016年代表作 : 星座少女

一出道就可以攞獎{:1_113: ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 21:03
鐘意芷欣

請留步!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

最爛唱片大賞

小事化大 -  ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 21:16
WOW 新青年已經 6 個獎
Congrats Faith for not getting any 金草莓 awards this year, bye bye Faith (no more)
boy4dudes 發表於 2017-1-30 21:18
開始霉緊

最爛唱片公司
星夢娛樂集團有限公司

恭喜星夢冧莊  ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 21:25
一班 fans 表示好開心熊貓 BB 有得唱歌

Faith 解散 last year because of hehe scandal, isn't it?
boy4dudes 發表於 2017-1-30 21:26
仲有出歌 , 只不過開始無咩人想聽

壓軸大獎

年度最爛歌手大賞
草蜢

雖然你哋失落咗組金
但係睇嚟一眾評審係 ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 21:31
年度最爛歌手大賞
2015 譚詠麟
2016 草蜢

期待 2017 得主

熊貓bb今晚白果 都要出嚟獻聲

上年係faith呀
痰校長嗰個係老人獎 「金草莓殿堂歌手大賞」 ...
ed8671ed 發表於 2017-1-30 21:37
係喎 咁今年呢個獎我地頒比 ...

從缺
仲有邊個可以攞
ed8671ed 發表於 2017-1-30 21:41
草蜢

頒獎之前,我地重溫下上年榜分最高既六位男歌手(十強狠狠踢走咗四位)
李榮浩(冠軍歌曲:流行歌曲 上榜 ...
mamakin 發表於 2017-1-31 20:58
野生動物無上榜 嬲

趁就快 lock post 快 D post 返 D 結果先

2016 CBM 年度總選

得獎者獎項數目
5 馮穎琪
4 方皓玟 | 謝國維
3 周耀輝 |
2 鄧小巧 | 小塵埃 | 麥浚龍 | Bert | 林二汶 | 林夕 | 蘇道哲 | 蔡德才 |
1 Nowhere Boys | Blaster | 盧凱彤 | 何山 | 陳雅莉 | 門小雷 | 陳柏宇 | 伍仲衡 | 許創基 | Edmond Tsang | 李拾壹 | 藍奕邦 | 王菀之 | 五月天 | 方大同 | 岑寧兒 | 索尼音樂娛樂有限公司 | Jerald's Dad | Jerald | 朱俊賢 | 周耀輝 | Adrian Chan | 孔奕佳 | 王雙駿 | 許哲珮 | 陳珊妮 | Vincent Chow | 伍樂城

===============================================================
附錄
年度我最欣賞歌手票數
第二階段排名 | 第一階段排名 | 第二階段票數 | 第一階段票數

陳柏宇  1 1 11 [27%] 26 [62%]
Gin Lee 2 2  9 [42%] 14 [34%]
周國賢  3 3  8 [20%] 13 [31%]
容祖兒  4  5 8 [20%] 11 [26%]
方皓玟  5 4  5 [12%] 12 [29%]

第一階段排名 | 第一階段票數
06 11 [26%] 謝安琪
07 11 [26%] JW
08 10 [24%] 小塵埃
09 10 [24%] 鄧小巧
10 10 [24%] Nowhere Boys
11   7 [17%] 林奕匡
12   7 [17%] C AllStar
13   6 [14%] 張敬軒
14   5 [12%] Blaster
15   5 [12%] Super Girls
16   4 [10%] Supper Moment
17   4 [10%] 林二汶
18   4 [10%] 盧凱彤
19   4 [10%] 鄭欣宜
20   4 [10%] 許廷鏗
21   3 [07%] 五月天
22   3 [07%] 李榮浩
23   3 [07%] 麥浚龍
24   3 [07%] 王嘉儀
25   3 [07%] 鄭秀文
26   3 [07%] Dear Jane
27   2 [05%] RubberBand
28   2 [05%] 方大同
29   2 [05%] 林宥嘉
30   2 [05%] 許志安
31   2 [05%] My Little Airport
32   1 [02%] 梁詠琪
33   1 [02%] 田馥甄
34   1 [02%] Yukilovey
35   1 [02%] Trekkerz
36   0 [00%] MastaMic
37   0 [00%] Kolor
38   0 [00%] 盧廣仲
39   0 [00%] 林海峰
40   0 [00%] Heyo

年度我最欣賞歌曲票數
第二階段排名 | 第一階段排名 | 季選排名 | 第二階段票數 | 第一階段票數

你是你本身的傳奇   1 2 6 [4.58] 15 [37%] 22 [52%]
山林道        2 1 3 [4.75] 12 [29%] 25 [60%]
沒有你,我什麼都不是 3 3 17  [4.93] 09 [22%] 17 [40%]
銀髮白        4 4 9 [4.46] 04 [10%] 15 [36%]
終於好天氣      5 5 2 [4.82] 01 [02%] 13 [31%]

第一階段排名 | 季選排名 | 第一階段票數
06 18 [4.14] 13 [31%] 四季
07 01 [4.86] 12 [29%] 該死的快樂
08 04 [4.74] 12 [29%] 女神
09 08 [4.54] 12 [29%] 舊街角
10 11 [4.36] 12 [29%] 卜卜卜
11 05 [4.71] 10 [24%] 孤雛
12 07 [4.58] 08 [19%] 今生不回家
13 16 [4.15] 08 [19%] 嗚
14 10 [4.37] 07 [17%] 羅賓
15 14 [4.17] 07 [17%] 告別之前
16 20 [4.14] 05 [12%] 一雙手
17 13 [4.26] 04 [10%] 有事發生
18 15 [4.16] 03 [07%] 緋荔榭‧少年
19 19 [4.14] 03 [07%] 其實怕選擇
20 12 [4.31] 02 [05%] Good Times

投票報告
第一階段投票次數 : 50 | 無效票 : 8
第二階段投票次數 : 47 | 無效票 : 6

第一階段歌手無效票
5 陳柏宇 | 方皓玟
4 張敬軒 | 周國賢
3 JW
2 謝安琪 | 小塵埃 | Supper Moment | 鄭欣宜 | 五月天 | C AllStar
1 Nowhere Boys | MastaMic | Super Girls | 容祖兒 | 許廷鏗 | 林奕匡 | 林宥嘉

第一階段歌曲無效票
6 你是你本身的傳奇
3 舊街角 | 山林道 | 女神 | 四季 | 一雙手 | 羅賓 | 銀髮白
2 緋荔榭‧少年 | 卜卜卜 | 告別之前 | 沒有你,我什麼都不是
1 該死的快樂 | 孤雛 | Good Times | 有事發生 | 今生不回家

第二階段歌手無效票
3 方皓玟
2 陳柏宇

第二階段歌曲無效票
2 你是你本身的傳奇
1 沒有你,我什麼都不是 | 山林道 | 終於好天氣 | 銀髮白

年度歌手分數 [前二十名]

01 386  方皓玟
02 380  鄧小巧
03 368  五月天
04 349  Nowhere Boys
05 311  李榮浩
06 282.5 Supper Moment
07 280  周國賢
08 264  Blaster
09 249  小塵埃
10 245  RubberBand
11 245  Fabel
12 244.5 麥浚龍
13 230  容祖兒
14 211.5 MastaMic
15 208  王菀之
16 202  陳柏宇
17 200  方大同
18 194  Gin Lee
19 194  JW
20 190  張敬軒

季選全年總結
第 1 季 我最欣賞歌手 - 謝安琪 | 季度歌曲 - 山林道
第 2 季 我最欣賞歌手 - 容祖兒 | 季度歌曲 - 終於好天氣
第 3 季 我最欣賞歌手 - 容祖兒 | 季度歌曲 - 該死的快樂
第 4 季 我最欣賞歌手 - 陳柏宇 | 季度歌曲 - 銀髮白
總選 我最欣賞歌手 - 陳柏宇 | 我最欣賞歌曲 - 你是你本身的傳奇

季選歌曲總排名 [只列得分 4 分或以上歌曲]
01 4.86 王菀之 - 該死的快樂
02 4.82 方皓玟 / RubberBand - 終於好天氣
03 4.75 謝安琪 - 山林道
04 4.74 鄭欣宜 - 女神
05 4.71 AGA - 孤雛
06 4.58 方皓玟 - 你是你本身的傳奇
07 4.58 周國賢 - 今生不回家
08 4.54 連詩雅 - 舊街角
09 4.46 林二汶 / 岑寧兒 - 銀髮白
10 4.37 張敬軒 - 羅賓
11 4.36 小塵埃 - 卜卜卜
12 4.31 MastaMic Feat. Jerald - Good Times
13 4.26 Super Girls - 有事發生
14 4.17 陳柏宇 - 告別之前
15 4.16 張敬軒 - 緋荔榭‧少年
16 4.15 小塵埃 - 嗚
17 4.14 陳柏宇 - 沒有你,我什麼都不是
18 4.14 陳奕迅 - 四季
19 4.14 趙學而 - 其實怕選擇
20 4.14 林奕匡 - 一雙手
21 4.08 泳兒 - 四不像
22 4.07 林奕匡 - 停止繁殖
23 4.07 鄧小巧 - 強弱
24 4.07 鄧小巧 - 荒唐
25 4.07 Gin Lee - 芝麻開門
26 4.05 Gin Lee - 月球下的人
27 4.04 AGA - 圓
28 4.00 林欣彤 - 懸崖花
29 4.00 鄧小巧 - 煩可寧
30 4.00 黎曉陽 - 永遠很近
31 4.00 麥浚龍 / 薛凱琪 - 結

小巧差六分
原來美浩得第五位 最後仲要白果
nicholashin 發表於 2017-1-31 21:31
今年年度歌手未試過好似以前咁激烈 去到最後幾周仲有 3 個單位爭 五月天仲試過同小明差一分
今年白果咪下年掃獎補返

五台好似得你畀美浩白果
nicholashin 發表於 2017-1-31 21:42
因為我已經唔愛浩 所以黎緊演唱會唔睇啦
小巧理論上又女銀
RVHOCPC 發表於 2017-1-31 23:28
男金榮浩 , 男銀爸爸 , 男銅 Juno
女金小明 , 女銀小巧 , 女銅祖兒
組金 mayday , 組銀 nowhere boys , 組銅 supper