返回列表 發帖
點解大家仲會睇好送禮係全年得一首歌既情況下攞最男,我睇唔到有咩人會最男投票比送禮。如果要送獎,送禮頂盡都係演繹男+金曲,美祖就最女+金曲2首,其他大獎一定無佢地份。另外,如果美軒出席,一定有最男,因為佢無最男蛋記係唔會比佢出現。

如果要美祖、送禮、美軒、陳胡齊齊有獎,結果應該係咁樣
最男:張敬軒
最女:容祖兒
演繹男:李克勤
演繹女:鄭欣宜
金曲金:從未知道你最好

如果美祖、送禮、陳胡齊缺席,結果就好睇得多
最男:張敬軒
最女:鄭欣宜
演繹男:陳柏宇
演繹女:泳兒
金曲金:記住忘記我

係蛋記牙力大到杯葛都搶到新城男金,以及美軒票數唔會低得幾多既情況下,美軒應該繼續有最男。吳若希下半年失蹤同唔聽話,最女應該bye bye。無咩人會投最女票比泳兒,結果得鄭欣宜係有hit歌同票攞最女。不過,美祖一定係最高票。

點解大家仲會睇好送禮係全年得一首歌既情況下攞最男,我睇唔到有咩人會最男投票比送禮。如果要送獎,送禮頂 ...
1d14 發表於 2016-12-28 00:27

上年蛋記3大獎wo~我估今年都差不多~都話D票加左評審,無講比例,痾硬屎都有機最女~
,所以睇票泥估結果根本多餘

SHOW 左 TVB FUN 的票數
想話比大家知去年 TVB FUN 票數與勁歌評委會取向一致 ...
Our_Souvenir 發表於 2016-12-26 17:48

其實就算吾show 票數,觀眾都阻止吾到ga la
我記得好似有年話server down 左,最後用評委計ah ma

點解大家仲會睇好送禮係全年得一首歌既情況下攞最男,我睇唔到有咩人會最男投票比送禮。如果要送獎,送禮頂 ...

其實美軒都有機會缺席,本身佢今年都hea爆勁歌,無唱過冠軍歌,全年就得第一回上過,簡直係女版美祖,美軒缺席,泳兒就算造馬都要有最女,jason alfred 瓜分男歌手奬,金曲金仍然有變數,可能爆冷何雁詩愛需要勇氣

我覺得李克勤無論出席缺席都唔會有五大獎, 最多頒個榮譽大獎加一首金曲獎, 因為首先佢D票一定唔會高, EEG都寧願谷其他人好過谷佢, 而TVB都唔係特別鍾意佢

容祖兒缺席失獎可能性都有50%, 不過陳展鵬/胡定欣幾乎肯定出席, 否則點解要出力拉票? 佢地出力拉票多過星夢班歌手

鍾嘉欣舊年第三名
今年冇提名
佢D票會游去邊位機會最大?
Hanson 發表於 2016-12-28 13:02

Fans club鐵票唔會轉投其他人

其實美軒都有機會缺席,本身佢今年都hea爆勁歌,無唱過冠軍歌,全年就得第一回上過,簡直係女版美祖,美軒 ...
阿mark 發表於 2016-12-28 09:33

愛需要勇氣無機會, 個case同記住忘記我一樣, 一個月前先輸過比從未知道你最好, 一個月內大逆轉無咩可能... 根本三首歌都係鐵票, 無咩可能有咩變數, 加上每人可投多首, 咁樣從未知道你最好有絕對優勢, 如果TVB觀眾唔鍾意陳展鵬/胡定欣, 佢地肯定無可能拎視帝/視后, 套劇集TVB本來根本無諗住力谷, 想力谷就唔會暑假播啦, 只係播出後口碑好, 佢地年尾先有咁好成績, 所以佢地兩個明顯係觀眾受落, 兩個fans club合力谷一首歌, 再加普通電視觀眾, 完全有力爭金曲金獎

我覺得李克勤無論出席缺席都唔會有五大獎, 最多頒個榮譽大獎加一首金曲獎, 因為首先佢D票一定唔會高 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-28 13:21

其實你講黎講去,就係陳胡會金曲金

回復 158# michaelycy_2007

落力拉票=100%出席?

上年蛋記3大獎wo~我估今年都差不多~都話D票加左評審,無講比例,痾硬屎都有機最女~
,所以睇票泥估結果根本 ...
hkbaby 發表於 2016-12-28 01:40

其實容祖兒得獎, 我覺得同EEG關係不大, 容祖兒根本係TVB愛將, 好多方面都好明顯, 所以唔係話佢缺席, 個獎就咁易由公司任何一個女歌手承接

回復  michaelycy_2007

落力拉票=100%出席?
阿mark 發表於 2016-12-28 13:30

咁無野係100%, 不過如果根本無意欲出席, 又做咩要落力拉票? 鍾嘉欣之前有得候選都無拉過咩票
    出席頒獎禮除左為自己, 更重要係以獎項報答fans支持

其實你講黎講去,就係陳胡會金曲金
阿mark 發表於 2016-12-28 13:28

唔係我個人想佢拎, 而係客觀事實顯示好大機會係佢拎 (除非你認為票數對賽果完全無影響), 係簡單邏輯
    記住忘記我係優秀選第一回最高票, 從未知道你最好係第二回最高票
    12月18日TVB頒獎禮上, 呢兩首最高票歌曲爭一個歌曲獎, 從未知道你最好贏左, 而評選機制根本上同勁歌頒獎禮一致, 都係觀眾投票加評委, 而TVB fun登記用戶都係同一班人
    基於上述兩點, 如果只計優秀選所有得獎歌曲, 從未知道你最好肯定係金曲金得獎歌曲, 否則好難解釋點解有首歌優秀選輸, 不過總選贏到 (兩者評選機制一致)
    當然, 上述推斷仍有變數, 因為有D歌手無出席優秀選不過會出席總選, 而且有D歌曲係優秀選第二回之後先上榜, 所以無候選過優秀選而有得候選總選, 如果呢D歌擊敗從未知道你最好拎金曲金獎, 係完全無問題, 而且都尚算合理

唔係我個人想佢拎, 而係客觀事實顯示好大機會係佢拎 (除非你認為票數對賽果完全無影響), 係簡單邏輯 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-28 13:39

投票台慶頒奬(劇歌)同投票勁歌總選(20大)= 同一批人?
Tvb點頒都得啦。N年前Sammi終身美麗季選13大都無,最後總選10大

投票台慶頒奬(劇歌)同投票勁歌總選(20大)= 同一批人?
阿mark 發表於 2016-12-28 13:41

分別唔會好大, 至少大部分人會重疊, 至少根據過去兩年經驗證明呢個推斷十分合理

優秀選缺席無獎, 而總選出席有獎, 都尚算合理

分別唔會好大, 至少大部分人會重疊, 至少根據過去兩年經驗證明呢個推斷十分合理 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-28 13:44

吳若希係星夢力捧出碟歌手,加上2首hit歌,金曲金唔奇怪
而陳胡只係演員,碟都無出過,有得入20大都偷笑啦,仲金曲金,笑死人咩

而陳胡只係演員,碟都無出過,有得入20大都偷笑 ...
阿mark 發表於 2016-12-28 13:46

你可以覺得唔合理, 不過如果按照邏輯推斷, 呢個係最有可能結果
    只有有得候選, 就一視同仁對待, 有份候選音樂頒獎禮就係歌手, 就好似任何人出現於電視劇都係演員

台慶要制造話題俾果套劇,加上陳胡係主場,頒劇歌俾佢地無可厚非,男女角色都可以造馬,要造馬俾佢地劇歌有乜問題,而總選主場係候選歌手,tvb唔會蠢到俾大奬俾藝員,簽了唱片公司又出碟的藝員另計

台慶要制造話題俾果套劇,加上陳胡係主場,頒劇歌俾佢地無可厚非,男女角色都可以造馬,要造馬俾佢地劇歌有 ...
阿mark 發表於 2016-12-28 13:53

首先, 有否存在"造馬"實在見仁見智, 點樣先叫"造馬", 點樣先唔叫"造馬"? 如果明明票數最高, 不過唔頒比佢, 咁又係唔係"造馬"? 如果明明唔夠人高, 不過最後頒個獎比佢令到賽果相對"合理/可觀"D, 又係咪造馬?

其次, 如果要分主客場, TVB對所有旗下合約藝人而言都係主場

根本以TVB fun為基礎既全民投票本質上就係有利於TVB旗下藝人, 其他唱片公司歌手係輸在起跑線, 因為佢地亮相於TVB一定無旗下藝人咁多, 如果要一個相對"合理"D既賽果,唯一辦法就係改變機制, 唔好再全民投票, 改為100%評委會決定, 咁樣討論"分獎"先有意義

而陳胡只係演員,碟都無出過,有得入20大都偷笑 ...
阿mark 發表於 2016-12-28 13:46

同意。如果先例一開,無歌星合約的演員都輕易攞到大獎,以後所有演員,唔使歌星合約都可做歌手,不如搵蔡思貝,王浩信佢地唱歌出碟,一樣有market, 星夢都可以執得,勁歌都唔使再玩啦,反正沒有其他唱片公司會參加,同埋我絕對相信除左Eason外,沒有歌手的電視觀眾票會比煎Pan加定欣多,比佢地玩哂囉。不過星夢歌手們都可以選擇轉演員合約或和公司提早解約,各自出外發展,未嘗不是好事。

覺得投勁歌和投劇歌的未必是同一批人。投劇歌的好大可能是投劇集順便投埋。

首先, 有否存在"造馬"實在見仁見智, 點樣先叫"造馬", 點樣先唔叫"造馬"? 如果明明票數最高, 不過唔 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-28 14:01

無必要改,邊個話全民投票係100%? 唔比10%投票加90%評審嗎?
不過我又好同意你之前的論點,陳胡一出,除Eason外,邊個夠佢地玩? 睇下評審比唔比囉,重要考慮埋明年重會唔會有唱片公司參加,包括星夢同英皇。

同意。如果先例一開,無歌星合約的演員都輕易攞到大獎,以後所有演員,唔使歌星合約都可做歌手,不如搵蔡 ...
Ching2015 發表於 2016-12-28 14:18

所以勁歌個機制本身係有漏洞存在, 就算今年我預測個賽果無真正出現, 難保將來會有, 因為問題唔係出於個別人, 而係出於機制, 呢個係全民投票最大既問題, 唔好話勁歌, 新城同商台同樣有呢個問題出現, 唯獨港台比較中立, 不過當賽果完全意料之內, 自然有人話悶, 所以港台頒獎禮成日比人話悶

其實我一直反對全民投票, 提倡恢復2012年或之前既評審方式, TVB頒獎禮, 賽果全由TVB高層決定, 非常合理

無必要改,邊個話全民投票係100%? 唔比10%投票加90%評審嗎?
不過我又好同意你之前的論點,陳胡一出,除Ea ...
Ching2015 發表於 2016-12-28 14:27

假若全民投票佔既百分比太少, 雖然可以避免民意操控賽果, 不過實際運作上有問題
    (1) 如果觀眾知道自己投票只佔10%, 佢地唔會有咩意欲投票
    (2) 搞一個投票出黎要用好多資源, 如果整個對賽果無實質影響既投票, 又要投放咁多錢, 實在唔合乎成本效益

假若全民投票佔既百分比太少, 雖然可以避免民意操控賽果, 不過實際運作上有問題
    (1) 如果觀眾知 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-28 14:34

(1)所以米無講囉(2)好多時D所謂投票功用其一係令觀眾覺得有公信力,但事實係點無人知

原來陳柏宇只參加過3次勁歌總選,但每次都有2個奬
07:新人銀+廣告銀
08:廣告銀+傑出銅
15:20大+演繹男

原來陳柏宇只參加過3次勁歌總選,但每次都有2個奬
07:新人銀+廣告銀
08:廣告銀+傑出銅
15:20大+演繹男 ...
阿mark 發表於 2016-12-28 18:32

今年應該有兩首金曲喎
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

其實就算吾show 票數,觀眾都阻止吾到ga la我記得好似有年話server down 左,最後用評委計ah ma ...
hkbaby 發表於 2016-12-28 01:48

做乜講講下你會講左香港小姐?
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

(1)所以米無講囉(2)好多時D所謂投票功用其一係令觀眾覺得有公信力,但事實係點無人知 ...
hkbaby 發表於 2016-12-28 18:21

咁呢個就正正係漏洞, 整一大堆無用既野, 用錢, 用資源, 用埋觀眾D時間同精神, 不如評委會自己決定反而更好, 好似港台咁

再者, 難道民粹=公信力? 即係一個民主制度先有公信力? 一個私人機構舉辦既頒獎禮, 根本無需要理會外人意見

其實我真係好唔想批評人, 因為不斷批評根本於事無補, 要進步唔係要不斷批評, 而係有建設性意見, 集思廣益, 以積極態度面對當前困境, 我真係唔希望見到有人幸災樂禍, 不斷諷刺勁歌頒獎禮小圈子, 玩杯葛, 嫌棄人地唔公平, 以頒獎禮低收視, 賽果出乎意料, 出席歌手少而感到高興, 只有不斷破壞同揶揄, 從無建設, 究竟呢D人係想個樂壇好, 定係想佢死?

同意。如果先例一開,無歌星合約的演員都輕易攞到大獎,以後所有演員,唔使歌星合約都可做歌手,不如搵蔡 ...
Ching2015 發表於 2016-12-28 14:18

胡定欣就唔評論啦,好似全年先得個半首合唱歌
但陳展鵬雖然主要是演員,但其實出道時係有簽唱片公司和想做歌手的,當然其後歌手路一般所以轉做演員
另外,陳展鵬今年除了合唱歌外,還有兩首獨唱歌<圍城>和<誰可改變> (有錯請指正)
會唔會當佢係兩棲藝人好似林峰好過只是演員呢?
P.S.陳展鵬近年幾乎每年都有一兩首劇集歌曲,例如<巨輪1>、<單戀雙城>、<張保仔>...

但陳展鵬雖然主要是演員,但其實出道時係有簽唱片公司和想做 ...
lo180 發表於 2016-12-29 09:49

胡定欣有兩首合唱歌: 從未知道你最好 同 得寵

但陳展鵬雖然主要是演員,但其實出道時係有簽唱片公司和想做 ...
lo180 發表於 2016-12-29 09:49

就陳胡包攬最男最女金曲金,满足佢地d粉

就陳胡包攬最男最女金曲金,满足佢地d粉
阿mark 發表於 2016-12-29 12:06

歌手獎同歌曲獎最大分別係歌手獎只可選一位, 歌曲獎可選多首, 所以歌曲獎好易憑一首hit歌拎大獎, 因為即使呢首歌並非你最愛, 只要佢屬於你最愛二十首入面, 你仍然有機會投佢, 歌手獎要靠多年積累, 唔係紅一年半年就得, 因為投票係投比個人, 唔係投比個歌手當年表現, 否則容祖兒2014應該無獎

講明先, 我唔係二人粉絲
    http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12341&extra=page%3D1&page=2 (#53)
    呢個post寫左我年度十大, 並無<從未知道你最好>, 不過我TVB fun有投呢首歌, 歌手獎就係根據歌手多年表現作準則

做乜講講下你會講左香港小姐?
Our_Souvenir 發表於 2016-12-28 20:32

lum server噶年TVB港姐第一年TVBFun全民投票

分隔
2013年勁歌第一次全民投票,結果10大入面早早占咗3.5首,嚇到TVB下一年唔敢公佈排位; 並疑似限制歌手入圍二十大嘅歌曲數目

lum server噶年TVB港姐第一年TVBFun全民投票

分隔
2013年勁歌第一次全民投票,結果10大入 ...
數彩虹 發表於 2016-12-29 20:31

第一年 2013 年 50% TVB FUN + 50% 民意調查
之後 2014 年優秀選第一回即刻改制 30% TVB FUN + 70% 民意調查 (有公佈廿大排名)
第二回制度同第一回 (但冇公佈廿大排名)
2014 年總選當晚重新宣佈制度 TVB FUN + 民意調查 + 勁歌評委會 (與之前宣佈制度不同) (冇公佈廿大排名)

第一年 2013 年 50% TVB FUN + 50% 民意調查
之後 2014 年優秀選第一回即刻改制 30% TVB FUN + 70% ...
Our_Souvenir 發表於 2016-12-29 20:59

結論係成績取決於三個因素: TVB FUN + 民意調查 + 評委會
    不過比例不明, 呢個應該就係大家對賽果有唔同預測既原因

如果投票佔多數, 電視觀眾較熟悉既人同歌就大機會, 相反, 如果投票只佔少數, 評委會就比較大空間調動從而決定當中個賽果, 咁其實都好合理
    宜家爭議點係究竟個比例會點, 同埋TVB會否容許一D意外賽果出現 (e.g. <從未知道你最好>奪金曲金, 唔到可否有獎)

如果你考過HKDSE, 讓我舉一個比喻, 我覺得評委會分數就好似SBA咁, 而投票就好似筆試, 所以雖然評委會分數可佔多, 可佔少, 不過只會根據投票個結果去調節, 即係如果一首歌得幾十人投, 我相信一定無獎, 相反, 如果一首歌票數最高, 而且大拋離 (當然一定要係非常大比數拋離), 正常情況下好難唔比個獎佢, 如果每首歌之間票數差距細, 評委會分數先會起最關鍵作用

結論係成績取決於三個因素: TVB FUN + 民意調查 + 評委會
    不過比例不明, 呢個應該就係大家對賽 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-29 22:57

你個比喻好新鮮。不過一日無公開百分比,即係最後都係由評審決定。TVB fun只係参考同比的電視觀眾玩下抽獎咁,送獎品都要有藉口出數啦。

你個比喻好新鮮。不過一日無公開百分比,即係最後都係由評審決定。TVB fun只係参考同比的電視觀眾玩下抽獎 ...
Ching2015 發表於 2016-12-29 23:24

其實係過去兩年金曲金個賽果令我覺得TVB fun個投票影響咁大, 我覺得2014年前TVB唔係真係咁想捧吳若希, 越難越愛明顯係意外收穫, 真係捧一個歌手唔係就咁比佢亮相一間電視台同不斷唱劇集歌就算, 假若TVB無諗過捧吳若希, 而如果評委會可以隨意決定賽果, 其實當年金曲金比左張敬軒首青春常駐都得啦, 最少比人鬧少D, 由此之後, 我感覺到投票係有頗大影響力

其實係過去兩年金曲金個賽果令我覺得TVB fun個投票影響咁大, 我覺得2014年前TVB唔係真係咁想捧吳若 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-29 23:31

14年愈難愈愛真係hit喎。係唔係有心捧Jinny唔知,但係電視觀眾投票層面一定大比數滕出。

14年愈難愈愛真係hit喎。係唔係有心捧Jinny唔知,但係電視觀眾投票層面一定大比數滕出。 ...
Ching2015 發表於 2016-12-30 13:28

今年個勢差唔多, 只係首歌唔同左

今年個勢差唔多, 只係首歌唔同左
michaelycy_2007 發表於 2016-12-30 14:53

隨時係何雁詩,吳若希事件重演。

隨時係何雁詩,吳若希事件重演。
Ching2015 發表於 2016-12-30 15:04

我都覺得有可能,不過前提係jason alfred瓜分男歌手,hins唔出席

我都覺得有可能,不過前提係jason alfred瓜分男歌手,hins唔出席
阿mark 發表於 2016-12-30 15:11

何雁詩邊一首先? <最真心一對>雖然朱千雪不斷幫佢拉票, 不過實際有幾多實力還有待確定, <愛需要勇氣>出得太遲啦, 電視觀眾未洗得夠腦

要靠洗腦去贏金曲金獎, 真係要好多方面配合
    (1) 電視劇要受歡迎
    (2) 劇中 / 其他電視節目或時段播放次數要夠多
    (3) 時機要適當, 最好七八月, 如果太早, 觀眾會忘記, 太遲, 又未來得及消化
    (4) 演唱者唔可以係電視觀眾太陌生既人
    (5) 演唱者歌迷數量要有一定規模, 用作鐵票支援
    (6) 該首歌最好係演唱者當年既年度主打, 否則會唔夠focus
    (7) 當年無一首非電視劇歌曲特別突出 (e.g. 2013首天窗, 天后級演繹加本身首歌hit)
    (8) 如果有其他有利因素製造話題, 例如電台冠, 網上點擊率高, 或者網上下載平台D排行榜成績好, 就係錦上添花
    以上(1)-(8)都會影響票數, 而就算係評委會, 都會受某D因素影響 i.e. (1), (4), (6), (7), (8)

另外, 如果英皇兩位歌手1月1號現身ViuTV, 1月7號唔現身TVB, 有排英皇解釋同修補關係, 如果四台都缺席, 問題反而不大

何雁詩邊一首先? 雖然朱千雪不斷幫佢拉票, 不過實際有幾多實力還有待確定, 出得太遲啦, 電視觀眾未 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-30 15:34

係愛需要勇氣佔優, 因為年底出,會多人投票。記住忘記我年頭歌無咁著數。而從未知道你最好兩人都不是星夢合約歌手,我之前已提出比金曲金,可能會產生的問題,睇下評審點決定。

係愛需要勇氣佔優, 因為年底出,會多人投票。記住忘記我年頭歌無咁著數。而從未知道你最好兩人都不是星夢 ...
Ching2015 發表於 2016-12-30 15:51

評委是否傾向希望劇集歌贏金曲金存在疑問, 因為以前未用TVB fun投票既時候, 劇集歌 (即使好紅) 甚少贏到呢個獎
    2012 - 連續劇
    2011 - 年少無知
    2010 - 義海豪情
    2009 - 攻心計
    2008 - 無心害你 / 愛不疚
    2007 - 講不出聲 / 愛在記憶中找你

評委是否傾向希望劇集歌贏金曲金存在疑問, 因為以前未用TVB fun投票既時候, 劇集歌 (即使好紅) 甚少 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-30 16:00

2007-2008 唔好講啦, 果時勁歌都未變質
【This is MC】澳門見

2007-2008 唔好講啦, 果時勁歌都未變質
lemontea1069 發表於 2016-12-30 16:06

何以「變質」? 願聞其詳!

假若明年全面復考TSA, 家長叫學生杯葛, 交白卷, 該考試是否「變質」? 錯不在考試設計者, 而在杯葛者, 你可以不滿個制度而杯葛, 不過若因而批評個考試已「變質」絕不合理, 因為假若無人杯葛, 原來目的根本可以達到

其實係過去兩年金曲金個賽果令我覺得TVB fun個投票影響咁大, 我覺得2014年前TVB唔係真係咁想捧吳若 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-29 23:31

2013 年吳若希仲係星煥國際
星夢係 2013 年尾先成立
所以 2014 年 TVB 先開始力捧自家唱片公司 (星夢) 歌手

與此同時
林欣彤亦由 2014 年開始被受 TVB 冷落

評委是否傾向希望劇集歌贏金曲金存在疑問, 因為以前未用TVB fun投票既時候, 劇集歌 (即使好紅) 甚少 ...
michaelycy_2007 發表於 2016-12-30 16:00

2009 2011 2012 都冇份候選十大勁歌金曲獎

點解仲會喺度分析所謂嘅全民投票
2014開始就唔會再相信TVB嘅投票
2013第一年玩全民投票
TVB仲未敢出蠱惑
所以會有大塊田做雙料視后 容祖兒勁歌瘋狂掃獎

但睇下13之後嘅賽後結果
對比返各公司得獎數目就知係唔係真.投票啦
如果係全民投票出來嘅結果
一定會有人好似13年容祖兒咁掃獎

就好似視帝視后咁
真係全民投票嘅話我就唔信城寨四主角一人一個咁豬肉味

又或者睇下某年是但一回優秀選
某啲星夢歌手隻歌出咗唔夠一個禮拜就成功攞獎 仲要係非洗腦劇集歌(冇錯啦 我就係講緊明知故犯)

(7) 當年無一首非電視劇歌曲特別突出 (e.g. 2013首天窗, 天后級演繹加本身首歌hit)
michaelycy_2007 發表於 2016-12-30 15:34

有都無所謂,咪唔好比首歌入圍咯