返回列表 發帖
這首歌以輕快佻皮風格,來形象一對情侶猶如旁若無人的肉麻對話,加上 _ _ 與陳 _ _ 在MV裡的打情罵俏演繹,令歌迷紛紛大讚可愛。

吳雨霏 Kary Ng added 4 new photos.
7 mins ·

全能的facebook,

話說去年我在休息的時候我就周圍發掘自 ...
kwanie 發表於 2017-6-3 14:52
兔兔上身?

祈禱咪得囉
佢啲番茄全部死掉係神比佢嘅考驗
jose 發表於 2017-6-3 15:05
原來兔兔祈求大雨就係想整死曬霏霏既番茄 反霏好可恥

http://mp.weixin.qq.com/s?__biz= ... 62e674800fe933c88b4

郭頂要同吳國敬爭 小巧隻碟被改名 慘
愛情小品有作曲提名

是日CM熱話
真女神重返CM
bagfgfcde 發表於 2017-6-5 09:58
其實呢位女神有咩事蹟

聽完第一個早晨之後接剎那的烏托邦 一聽就知邊首高質D

一定係YOYO
hehehaha 發表於 2017-6-5 23:16
無睇過《剎那的烏托邦》演出 亦無完整聽過成隻碟 但幾首派台歌都畀我一種好artsy嘅感覺
如果以藝術角度去聽呢啲音樂可能拎到幾高分數 但以流行歌曲看待就好似無希望同聽眾溝通嘅感覺
即係製作團隊會嘗試令聽眾去接受佢哋鍾意嘅approach 而睇唔到有嘗試從聽眾角度出發去諗點樣呈現歌曲
結果明明歌曲談論議題好實在 都好難同歌曲連繫 產生唔到共鳴
nicholashin 發表於 2017-4-7 23:18
呢段繼續成立
同埋好似得Juno有能力令馮穎琪既歌既藝術性同流行性取得平衡

Po埋啲咁既圖仲話自己唔粗魯
女神形象破滅
bagfgfcde 發表於 2017-6-6 12:24
真!性!情!

本帖隱藏的內容需要積分高於 3500 才可瀏覽
佢之前話 三粒鐘之後見 最後冇翻過黎
成日講大話 咁都仲做到女神? ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-6 13:50
明明翻左黎 都話「冇翻過黎」

**** 本內容被作者隱藏 ****
harryharry 發表於 2017-6-6 14:18
本帖隱藏的內容需要積分高於 3500 才可瀏覽

伏特加薄荷係咩味?
HOTMAN 發表於 2017-6-9 10:49
吳雨味 好似係

香港樂壇新文青淸新 顏卓靈 薛凱琪楊千嬅系的新血
bagfgfcde 發表於 2017-6-9 13:20
新青年理髮廳係Beyond系的新血
吳業坤係張學友系新血

HOTMAN 發表於 2017-6-9 21:05
曲直難分

基test fail
HOTMAN 發表於 2017-6-9 21:18
基test fail代表佢係基、唔基定阿霏與阿基

本帖隱藏的內容需要積分高於 1500 才可瀏覽

原來你同版主一樣鍾意Peter Paul and Mary...
-Prince- 發表於 2017-6-11 21:07
其實佢哋嘅名被用作呢方面嘅比喻都好慘下

John Tsang?
John 發表於 2017-6-11 21:41
擺明係Joey Tang

男神林奕匡 生日快樂

2868 整首合唱叫 Like a 根啦不如
kwanie 發表於 2017-6-12 12:21
鏗shoot me like a gun

王嘉儀係女人唔啱金堅喎
艾石仔 發表於 2017-6-12 13:23
王嘉儀的幻想

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽

林奕框聽到應該會好傷心
hehehaha 發表於 2017-6-12 14:00
我今晚錫返Phil咪得

hehehaha 發表於 2017-6-12 14:12
叫Phil吹saxophone 應該會係好好嘅享受

一直都好葡萄 :(
kwanie 發表於 2017-6-12 15:44
去學踩skateboard先啦

聽講蔡健雅係聽到林奕匡《J'Adore》入面一句「咖啡廳裡 曝光於菲林」而寫左《菲林》呢首歌
希望大家支持呢位祖粉

https://www.instagram.com/p/BNqwoXIhvOJ/?taken-by=saxyphil

What ever you do, still makes me love you.
2016年12月6日

突然發現呢句係難得一遇demo詞黎既
你幾時先肯找數自plug失語者專輯入面既歌
bagfgfcde 發表於 2017-6-12 17:56
不如等佢出新碟直接上佢新歌算……

你對Tanyabb好差
可恥
bagfgfcde 發表於 2017-6-12 19:26
關我地咩事?
HOTMAN 發表於 2017-6-12 19:27

原來Eye Fung係Eric Kwok徒弟 唔怪得《空姐》style咁似《雙雙》 仲有得做主打

人會變 情會厭 蟲沒什麼保險

蟲好慘。。。冇保險買
bagfgfcde 發表於 2017-6-13 19:05

蟲世界這一端飛出宇宙探險 蟲山頂散落到地平
蟲沒期望在唇上留什麼烙印
蟲沒風浪 蟲沒鋒芒
蟲不嘆氣

蟲好勁。。。

匡:(願望)唔可以講出黎架嘛
祖:講咗就無咁靈嘅
……
祖:我嘅願望其實就係希望林奕匡可以不停寫多啲好歌畀我……其實佢交咗幾次嘅……
(祖撞鬼咁狂笑)
匡:係呀……因為呢 Joey要求好高嘅……

祖祖仲承認佢得Songs of Love呢隻實體碟 而且只係因為Phil送畀佢 ^^

屮SiU霖屮 發表於 2017-6-14 09:41
不安
reported

在social media裡變成attention seeker 為此感到罪過 Amen
HOTMAN 發表於 2017-6-14 16:49

況且,情歌仍是最多人要求他寫的題材。「聽佢哋講點解想搵我寫情歌呢,因為我唔轉彎抹角、我直白,喺嗰句就嗰句。大家聽咗咁多年同性戀者或者模仿同性戀者寫嘅歌詞,都係較為婉轉一啲嘅。我擺到明係直佬,寫嘅嘢係硬橋硬馬,好似林奕匡嘅〈難得一遇〉,講就算個天唔畀我同你喺埋一齊,我就走去個天度,撞爛佢度門,搶佢返嚟。」但他強調,情歌可以有很多不同的寫法,要兜個圈寫也不容易,「諗到嗰個圈都叻㗎喎,你諗吓千千萬萬隻流行曲,咁多圈,你仲要兜個無人兜過嘅圈,其實好叻,只係呢種寫法唔係唯一嘅途徑。」
……
陳詠謙以〈高山低谷〉為例,歌詞用字淺白,但意境深遠。「我相信 60 歲的人聽都有感受,我寫流行曲係要流行,如果流行之外有啟發,呢個係 bonus。」〈高山低谷〉也是他心目中自己的代表作。「我好驚訝呢首歌任何人面對任何事都代入到,有啲人覺得係情歌,有啲人覺得係政治歌,有啲人覺得係貧民歌,講階級、分歧。有啲人甚至覺得有條件做香港嘅國歌,好悲哀。呢首歌係好慘、好絕望㗎,個終點係天邊,個永遠係好遠,唔知點解有人當咗係勵志歌。」但他說,如果有人真的因為聽了這首歌得到鼓勵、活得更好,期待著高山就在前面,也會感到很高興,「但我寫嘅時候係無勵志成份,首歌係為我哋呢一代人寫,我哋好似無乜機會,要攀上去好似好難。唔係我哋怕辛苦,而係上面啲人唔走呀,上面都無位,點上去呢?呢首歌代表咗呢個時代、呢個地方嘅人,佢哋嘅吶喊。」說到這裡,忽爾覺得有點凄涼,還是聽聽流行曲輕鬆一下好了。

本帖隱藏的內容需要積分高於 6000 才可瀏覽

點解Yoga可以咁勤力派歌

衝冕男金
HOTMAN 發表於 2017-6-16 12:08
你指林奕匡下年衛冕男金?
我又要我又要
HOTMAN 發表於 2017-6-16 12:08
而家仲有無飛 等我去買飛 ^^

hehehaha 發表於 2017-6-16 12:29
不安

祝CM女皇祖兒生日快樂
日日全身暑假、隆重登場、加大力度、Gotta Get High、相當刺激、飛女正傳、越唱越強
hehehaha 發表於 2017-6-16 13:22
黑人問號

經典重溫
bagfgfcde 發表於 2017-6-16 13:26
不如你開個post祝容祖兒生日快樂 ^^ 反正好耐無生日post
應該下年6月16日會批

終於買到飛~~~~~~天那麼衛蘭

好開心
HOTMAN 發表於 2017-6-16 13:41
而家你應該仲開心

NH TOP 20 WEEK 27 冠軍歌:吳雨霏 feat. AF - Cum With Me

不如一齊估下今期共和榜冠軍歌._.?
dongbb2332 發表於 2017-6-17 14:28
聽講大家被王子感動 一齊NE冠郭源潮
呢篇文好好睇
記得初中嗰陣重溫樂壇啲舊歌係由呢一年開始
呢一年出世的人同歌都好高質{: ...
jose 發表於 2017-6-17 16:00
第一段要畀某會員睇
Remix同劇場版而家都有出現既 不過通常無人理
而家好少演員唱劇集主題曲啦 就算陪著你走個合唱版都係後出
最後暗串祖祖唔係真天后
話說其實可以點樣systemic咁重溫以前既歌

原來連登有人ac名叫周二珂
笑死
bagfgfcde 發表於 2017-6-18 12:47
好明顯係你自己開ac。。。

100頁

比下週冠軍歌入十大好冇
dongbb2332 發表於 2017-6-18 19:56
淒美地十大 good taste

兒歌天后李紫昕化身愛麗絲幫香港人打氣
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

希望ed開班教點整靚圖

笑死
陳大文可唔可以7少陣
bagfgfcde 發表於 2017-6-19 08:30
今次有咩噴言 利申無追開