返回列表 發帖
日本仔真係激
一泥就叫我123 peter paul and mary
屮SiU霖屮 發表於 2017-6-11 13:00

硬tag abellabb首彼得保羅與瑪莉
正正子

原來你同版主一樣鍾意Peter Paul and Mary...
-Prince- 發表於 2017-6-11 21:07

鍾意阿啤拿多啲
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實佢哋嘅名被用作呢方面嘅比喻都好慘下
nicholashin 發表於 2017-6-11 21:26

咁不如改做 N_____ L______ and Mary

聽講蔡健雅係聽到林奕匡《J'Adore》入面一句「咖啡廳裡 曝光於菲林」而寫左《菲林》呢首歌
希望 ...
nicholashin 發表於 2017-6-12 17:22

你幾時先肯找數自plug失語者專輯入面既歌

What ever you do, still makes me love you.
2016年12月6日

突然發現呢句係難得一遇demo詞黎既 {:4_10 ...
nicholashin 發表於 2017-6-12 18:48

你對Tanyabb好差
可恥

Told that Petrova had dismissed her victory as a creation of the rain delay that disrupted her serve, Sharapova laughed. “Great,” she said. “I’m the winner, so whatever she wants to call it is fine with me.”

laughed
Maria so bitchy yet cute

問:自然界有咩動物唔係港女?

答:蟲。。。因為

蟲未太需甜言蜜語 俗氣的花言巧語 ...
HOTMAN 發表於 2017-6-13 16:15

人會變 情會厭 蟲沒什麼保險

蟲好慘。。。冇保險買

蟲世界這一端飛出宇宙探險 蟲山頂散落到地平
蟲沒期望在唇上留什麼烙印
蟲沒風浪 蟲沒鋒芒
蟲不嘆氣

...
nicholashin 發表於 2017-6-13 19:43

第一首好高汁 十二大哦
(因為有陳柏宇。。。)

連二珂都送快遞...
好想玩

知道你係受啦
stephybest 發表於 2017-6-14 08:11

標點符號的重要性

**** 本內容被作者隱藏 ****
屮SiU霖屮 發表於 2017-6-14 09:41

舉報左
希望呢位版主被革職

在空中那道曙光 從此相信 這一剎感覺

10000分

i wanna start a live video of myself sleeping Amen
JasOh103 發表於 2017-6-14 17:15

Support
最好24小時直播埋其他日常

今年女三甲俾 AGA 周二珂 同 Serrini 好唔好

冇霏
可以慳返
hehehaha 發表於 2017-6-14 18:05

老人家讓下細路女啦

**** 本內容被作者隱藏 ****
nicholashin 發表於 2017-6-15 12:28

啲人係咁架啦
根本就係濫權

如果再見不能紅著眼 是否還能紅著臉

原來份詞係林夕填
點解林夕可以咁神...

佢特別偏心阿菲同千千...
jose 發表於 2017-6-16 09:14

相反怯用左15分鐘就作好
Ivana果啲都唔差 不過冇咁入肉 有啲抽離

祝 樂 壇 癲 后 容 祖 兒 生 日 快 樂

不如一齊估下今期共和榜冠軍歌._.?
dongbb2332 發表於 2017-6-17 14:28

就改天

所謂的愛要出MV啦

原來連登有人ac名叫周二珂
笑死

呢首歌由一位唔會有人有性幻想嘅歌手唱真係嘥曬
jose 發表於 2017-6-18 15:05

俾Kary/Joey唱應該會好正

想聽ella唱多啲^^
harryharry 發表於 2017-6-18 15:34

Kary靚過Ella咁多...

100頁留名
可以愛祖真係人生一大確幸

100頁留名
吳雨霏嘅誕生令我人生好圓滿
jose 發表於 2017-6-18 15:49

你係Kary呀媽?

好明顯係你自己開ac。。。
nicholashin 發表於 2017-6-18 16:37

我冇高登/連登ac

100頁

比下週冠軍歌入十大好冇
dongbb2332 發表於 2017-6-18 19:56

恭喜鄧小巧既雨溝

如果果時宣傳夠既話
呢首應該可以紅過一人回家

果時谷呢首仲好過谷咩玫瑰的故事啦 ...
dongbb2332 發表於 2017-6-18 22:00

我覺得玫瑰的故事好聽啲
我說Gin Lee唱得好好 不過本身個曲我覺得普通啦

笑死
陳大文可唔可以7少陣

今次有咩噴言 利申無追開
nicholashin 發表於 2017-6-19 12:20

首先佢出左一篇有問題既文章
http://3cmusic.com/home/主流 ... unterculture興起/

俾人指正之後就係fb死雞撐飯蓋
明明人地語氣已經好好 但陳大文就起哂鋼
https://m.facebook.com/story.php ... ;id=334172993279008

有好多人係留言369佢
之後又打左篇文章反擊
http://3cmusic.com/home/有關 ... trap,認真講/

「當然,也許若然本身是一個正常的討論,我亦樂意會討論,亦會承認當中用的terms 是粗疏,不只grime, 如counterculture 等字其實也許可以避重就輕,本身文章也是衝衝(大文係咪想硬tag衝蘭)完成——這些我都承認,亦沒有什麼好不認。」
之後又話
「不過那些音樂神人總覺得你就是沒做功課不懂grime 不懂trap,或是以為你懶到連Youngqueenz 的Facebook 都沒有睇過——他自己也在Top post強調自己是trap rap 了,而本身歌曲的reference 如Gucci Mane 都是Trap的重要單位,那為什麼偏要寫Grime?」
之後又用一大篇幅講自己點解用Grime唔用Trap 咁即係你有冇承認姐?

最噴既一句係「Grime,本身英文意思是a dirty layer」
笑死
以後寫樂評可以講「Ambient,本身英文意思是existing in a surrounding area」