返回列表 發帖
AK TOP20 2016 年度男歌手第三位

應該是最冷門的男歌手三甲吧。林海峰今年販賣本土情懷,卻不流於表面,且歌曲製作不馬虎,加上年末再有新歌派台,令他首次,亦頗大機會是唯一一次,走上這個舞台,畢竟他應該也不會再如此多產吧。當然,論林海峰不能單說曲詞編監唱,說他的歌,背後的意念比起這些都重要。

闊別樂壇四年,今年因為talk show的關係,林以香港價值為題,創作了三首新歌。打頭陣的《廣東歌》改編自叱吒的表演,高呼我愛廣東歌,單是這個題材已值得給首歌打個高分數。曲寫得大氣,與《奮鬥》的融合很smooth,刻意讓人回憶廣東歌的美好歲月。雖然我對這舊歌並沒太大共鳴,但這也算是合適的安排。林海峰愛以口語入詞,《頂硬上》就是其中的表表者。最精警的是以「我頂」作chorus,是香港人的打氣之歌。《今天我》把香港價值深化,探討後雨傘革命的無力,拓展至所有香港人生活的無奈,是其今年最佳的作品。

Talk show後,林海峰意外地繼續出歌。《男人老狗》不算差,曲寫得不錯,也填得有心思,但確實不是我杯茶。年尾的《逆風速遞》得細so譜曲,編曲豐富,演唱也難得地到位,是日常生活版的頂硬上,一首簡單的勵志作品。全年的歌曲均以不同角度寫香港,詞填得好,旋律和編曲均有水準,帶他來到男歌手第三位。

後話:
本想給他馬一個唱作獎,然後空出一個男歌手的位置。始終林海峰不是賣唱的人,唱功也是很有限,今年的演唱表現也不算優秀。可是,因為前前後後的也沒幾個以唱功取勝(笑),且唱作人競爭比男歌手更大,想給予林海峰整年表現一個肯定,還是給他一席男歌手好了。

林海峰 (460)
冠軍歌: 今天我 (166)
上榜歌: 廣東歌 (101)、頂硬上 (88)、逆風速遞 (105)

比山林道至尊既都值100分
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

支持小巧女金呀
stopzi 發表於 2017-1-8 22:41

唔會啦 已公佈既分數已經睇到方>鄧

比山林道至尊既都值100分
JasOh103 發表於 2017-1-8 22:46

睇黎今日都幾多人係第一次入黎睇 其實歌已經頒左幾日

睇黎今日都幾多人係第一次入黎睇 其實歌已經頒左幾日{:1_ ...
akk 發表於 2017-1-8 22:46

有無三甲呢咁

AK TOP20 2016 年度男歌手第二位

實在不知道該為這男歌手寫些什麼,也懶得再逐首歌去說,之前頒唱作人三甲時已談過一點,而結果都呼之欲出,在此就不賣關子了。

李榮浩 (469)
冠軍歌: 野生動物 (132)、流行歌曲 (140)、不說 (116)
上榜歌: 有理想 (81)

睇下細眼出場係咪真係多d人入黎

正,Blaster同Nowhere Boys 都是我至愛!

實在不知道該為這男歌手寫些什麼,也懶得再逐首歌去說,之前頒唱作人三甲 ...
akk 發表於 2017-1-8 22:55

估唔到有銀

AK TOP20 2016 年度男歌手第一位

同上,不知道該寫什麼,結果也呼之欲出。其實我最喜歡的並不是今年的周國賢,不過蝦兵鬥蟹將,今年難得地勤力派歌的endy就意外走上第一位。恭喜周國賢再奪三甲就成功登頂。

周國賢 (479)
冠軍歌: Children Song (100)、今生不回家 (124)、大人的科學 (137)
上榜歌: 消化不良 (118)

睇黎今日都幾多人係第一次入黎睇 其實歌已經頒左幾日{:1_ ...
akk 發表於 2017-1-8 22:46

之前有入過嚟架 不過第6-10唔係好啱我口味

有無三甲呢咁
stopzi 發表於 2017-1-8 22:54

正,Blaster同Nowhere Boys 都是我至愛!
jpadvd 發表於 2017-1-8 22:55

除左小巧 今年最驚喜就係佢地

估唔到有銀
bagfgfcde 發表於 2017-1-8 22:56

無乜對手下既結果
今年又唔太喜張陳

之前有入過嚟架 不過第6-10唔係好啱我口味
JasOh103 發表於 2017-1-8 23:02

咁我知六至十係冷門既

比想像中多人揀張敬軒覺等未發力既男歌手男金

實在不知道該為這男歌手寫些什麼,也懶得再逐首歌去說,之前頒唱作人三甲 ...
akk 發表於 2017-1-8 22:55

李榮浩
下個月會唔會睇佢個唱喔~
我們的總和

-Prince- 發表於 2017-1-8 23:03

佢覺得未發力既人其實係大家心中 仲發力過佢自己

AK TOP20 2016 年度女歌手第三位

第三位一直糾結於方皓玟、鄧小巧與Gin Lee之間。鄧小巧的表現在專輯獎已討論,唱是專輯最弱的一環,單靠歌曲質素,與女歌手獎始終差半步。

Gin Lee一向能驚馭不同曲風,這能力亦充分在其舊公司的作品展現。《beGin》中的Gin仍然唱得幾近無可挑剔,但選曲卻比過往保守太多,編曲也有點乏味。監制可能希望突顯歌者的演繹功架,可惜諸如《雙雙》《月球下的人》等對Gin Lee來說都是大材小用,不是不悅耳動人,卻是面目模糊,未能突顯其演唱功力。雖然如此,但本來仍預備給她一席女歌手三甲,但年尾沒有獨唱新歌,只有比beGin的主打更普通的《獨一無二》,未能延續年頭的聲勢也很可惜。而今年最好聽的,可能是重新編曲的《芝麻開門》Live…

比起以上兩人,方皓玟平均歌曲質素比不上鄧小巧,演唱功架比不上Gin Lee,但兩方面的表現也不錯。畢竟方皓玟的主打全為唱作歌曲,當然能唱到較適合自己發揮的歌曲。《你是你本身的傳奇》難得的溫婉動人(謝安琪外,也不容易找到女歌手能配上這形容詞),而人歌合一就令其訊息更有說服力。《Believe in Live》貫徹其陰冷暗黑的風格,是久違的型格舞曲,唱著活在當下的理念。《終於好天氣》的溫暖看似不適合其聲線,唱起來卻與6號來得意外合拍,新鮮感十足,是本年高質素合唱歌之一。《還要去過生活》旋律較弱,演繹也未見突破,賣得是整首歌的無奈氛圍,耐聽與共嗚。

相比起鄧李二人,方皓玟今年的整體表現還是更勝一籌。即使不說今年,憑其多年保持其獨特風格與高產量,這兩三年的肯定也來得太遲。

方皓玟 (482)
冠軍歌: 你是你本身的傳奇 (148)、Believe in Live (160)、終於好天氣 (156/2=78)
上榜歌: 還要去過生活 (96)

最高分白果:
Gin Lee (453)

冠軍歌: 月球下的人 (143)
上榜歌: 雙雙 (89)、光環 (95)、很想要吧 (46)、芝麻開門 (78)、獨一無二 (4/2=2)

仲以為雞蛋起碼有女銀

-Prince- 發表於 2017-1-8 23:03

睇左一陣先明你講咩LOL
係 同埋我覺得比jason男金既人比想像中少

李榮浩
下個月會唔會睇佢個唱喔~
Wonders 發表於 2017-1-8 23:04

有平飛都可以考慮下 唔熟佢d歌
其實我都無留意佢賣成點

仲以為雞蛋起碼有女銀
bagfgfcde 發表於 2017-1-8 23:12

對我黎講 今年既女金銀都好明顯其實

AK TOP20 2016 年度女歌手第二位

要選一個2016年的大躍進單位,非JW莫屬。JW在2016年展現多方面的可能性,既成功建立港女形象(算成功吧?),亦作多方面嘗試,涉足的曲風十分廣泛。四度與林家謙合作,但不局限於情歌三步曲,林家謙交出了四首有稜角,截然不同的慢歌。《自由飛翔》初聽時有如《給自己的信》日語原版般的突兀,卻愈聽愈順耳,配合歌曲衝破過往枷鎖的意境。《小故事》演繹有瑕疵,但曲詞均屬上乘之作。與Shimica的合作更是火花四濺,經過AMusic《Feel The Bass》《Do Me More》等的初試啼聲,JW唱起Bitchy的《Stupid BOII》《Runaway》可謂唱得入型入格,為其今年演繹得最得心應手的作品。
雖然JW的歌唱技巧並不完美,但若能夠維持質素,沿用現時的製作團隊,確實是新一代最有潛力的女歌手。不過奉勸一句,聽JW還是不要聽Live好了。

JW (495)
冠軍歌: 自由飛翔 (156)、Runaway (114)
上榜歌: 多少年 (46)、太空人 (5)、Stupid BOII (7)、小故事 (104)

恭喜Joey Wong

AK TOP20 2016 年度女歌手第一位

對,守業天后再次成功守業,九年七奪女歌手第一位。之前有後悔給她第一的,但這兩年,確實深思熟慮後,仍然覺得她是最佳選擇。

除了我是歌手,今年她唯一的project就是叱吒的至尊碟。挺喜歡這次的專輯名字《J-POP》,碟如其名,是一張製作精良的「容祖兒式」的流行專輯,沒有作狀和浮誇的成分。基本上近年在容祖兒身上出現的元素均一應俱全。快歌有《我好得閒》編曲出彩,《鴛鴦襪》順耳俐落;而慢歌則突顯近年其感情投放的進步,《無人知道雙子座》與《新貴》都是歌曲本身平平,演繹提昇層次的作品。嘗試新元素的有Urban的《黃昏點唱機》,成功在流行與藝術取得平衡點,相反《玩家》刻意挑戰不擅長的曲風題材便顯得力不從心,歌者明顯駕馭不了,雖然歌曲自身是很不錯的。

逐首單曲去看,《J-POP》似是如精選碟新歌般的拼湊,但整張專輯去聽的話,卻來得意外地順耳,而這當然要歸功於監製的馮翰銘。除了容小姐的演繹,編曲也是令《J-POP》得分的一環,不浮誇不俗氣,配合歌者的演繹,剛剛好。

當然,作為專業祖粉,要挑剔的問題還多的是,黃偉文平庸的歌詞、說好的全快歌大碟又走數……好吧,我還是承認我對容小姐有點偏心的,而對容小姐抱合理期望的人(不要期望容小姐唱什麼大道理和偏鋒的作品),《J-POP》絕對收貨有餘。而她能夠開side track演唱會,我也真的老懷安慰了,只望rundown不要令人失望。還有,不知何時開始,容小姐的說話能力又再次倒退,當她在頒獎禮說得隨心,便曝露了其留戀獎項的心態,確實令人反感。容小姐不要再出席樂壇頒獎禮,繼續用心出歌出碟,相信祖粉已經很滿足。

容祖兒 (565)
冠軍歌: Gotta Get High (66)、我好得閒 (157)、鴛鴦襪 (141)
上榜歌: 無人知道雙子座 (72)、新貴 (55)、玩家 (56)、第一百個我 (18)

已經唔知幾多次由容小姐壓軸表演
憑住勤力派歌 有質有量 容小姐成為今年唯一一個過500分既單位 恭喜晒 超級金

公喜祖祖

last but not least, 係曲詞編監既獎項
未必係最高分果個 因為我係睇住佢地既作品list
揀左佢地出黎 再計分

AK TOP20 2016 年度作曲人
其實最高分的應該是周國賢,不過周國賢今年的作品除《四季》均是自己的作品,而其唱作功力於唱作獎已嘉許過,所以就把獎頒給第二的林家謙。林家謙今年作的曲其實都不錯,分數不高,只因歌曲的其他部分並不突出而已。

林家謙 (579)
冠軍歌: 自由飛翔 (156)、停止繁殖 (159/2=79.5)
上榜歌: 磨牙 (10/2=5)、多少年 (46)、這首歌的名字是秘密 (101/2=50.5)、壞與更壞 (73)、懸崖花 (65)、小故事 (104)

AK TOP20 2016 年度填詞人
黃偉文、陳詠謙的情況與剛才相反,作品的其他部分才是其取分的關鍵。論質與量,還是黃偉文稍勝一籌。

黃偉文 (1959)
冠軍歌: 野生動物 (132)、不說 (116)、該死的快樂 (165)、今生不回家 (124)、我好得閒 (157)、山林道 (170)
上榜歌: 磨牙 (10)、專業失戀30年 (59)、聲音騷了 (65)、兄兄我我 (8)、親愛的黑色 (40)、百姓 (90)、一個都不能少 (18)、壞與更壞 (73)、無人知道雙子座 (72)、羅賓 (83)、不同班同學 (25)、友誼的小船 (50)、B面第一首 (91)、犀利 (45)、女神 (73)、懶人包 (80)、親熱 (40)、十年後的我 (72)、這首歌的名字是秘密 (101)

AK TOP20 2016 年度編曲人
容祖兒幾乎佔一半分數。
如果馮翰銘再奪,希望新一年在此欄看到更多王菀之的作品。

馮翰銘 (1003.33)
冠軍歌: Gotta Get High (66)、我好得閒 (157/3=52.33)、鴛鴦襪 (141)、月球下的人 (143)、該死的快樂 (165)
上榜歌: 無人知道雙子座 (72)、新貴 (55)、玩家 (56)、很想要吧 (46)、一個都不能少 (18)、友誼的小船 (50)、我的親愛 (55)、石頭記 (84)

AK TOP20 2016 年度監製
Sony盛世,這位監製居功至偉。

Edward Chan (1181)
冠軍歌: 有人共鳴 (128)、停止繁殖 (159/2=79.5)、嗚 (165/2=82.5)、沒有你,我什麼都不是 (141)
上榜歌: 一雙手 (90)、愛情小品 (73)、告別之前 (23/2=11.5)、請跟我走 (13)、上集大結局 (58)、乜青 (66)、化險為夷 (50/2=25)、卜卜卜 (102/2=51)、廣東歌 (101)、森山大道 (77)、寂寞的總和 (77/2=38.5)、Miss Fiona (74)、十年後的我 (72)

對,守業天后再次成功守業,九年七奪女歌手第一位。之前有後悔給她第一的 ...
akk 發表於 2017-1-8 23:30

祖祖係咪未拎過銀銅

認真佢講少兩句會冇咁討人厭 lol
講唔到嘅話 簡單一句多謝已經好夠...
十幾年上到台high到一個點
08 13 嗰嗰大體嘅容小姐去咗邊..
我們的總和

對,守業天后再次成功守業,九年七奪女歌手第一位。之前有後悔給她第一的 ...
akk 發表於 2017-1-8 23:30

你又要直播湛江的電視節目嘛?

好好, 唔計女歌手獎都好滿意

last but not least, 係曲詞編監既獎項
未必係最高分果個 因為我係睇住佢地既作品list
揀左佢地出黎 再計 ...
akk 發表於 2017-1-8 23:34

same

AK TOP20 2016 年度總結 完整得獎名單

歌曲十大:
第一位: 謝安琪 – 山林道 (170)
  作曲:周博賢│填詞:黃偉文│編曲:周博賢│監製:周博賢

第二位: 林海峰 – 今天我 (166)
  作曲:何秉舜@goomusic│填詞:黃家駒/黃偉文/林若寧/Supper Moment/林海峰
  編曲:何秉舜@goomusic│監製:何秉舜@goomusic

第三位: 王菀之 – 該死的快樂 (165)
  作曲:王菀之│填詞:黃偉文│編曲:馮翰銘│監製:馮翰銘

第四位: 小塵埃 – 嗚 (165)
  作曲:Lil’Ashes│填詞:阿凡│編曲:李一丁@emp│監製:Edward Chan/李一丁@emp

第五位: Blaster – 瀰漫 (164)
  作曲:俊@Blaster│填詞:俊@Blaster│編曲:Blaster│監製:Blaster

第六位: MastaMic – #Jungle (163)
  作曲:陳瑋洛/Joey Lam/MastaMic│填詞:MastaMic│編曲:陳瑋洛/Joey Lam/MastaMic│監製:陳瑋洛/Joey Lam/MastaMic

第七位: 林俊傑 – 不為誰而作的歌 (163)
  作曲:林俊傑│填詞:林秋離│編曲:吳慶隆│監製:林俊傑

第八位: 五月天 – 如果我們不曾相遇 (163)
  作曲:阿信│填詞:阿信│編曲:五月天/陶山│監製:五月天

第九位: 五月天 - 後來的我們 (162)
  作曲:怪獸│填詞:阿信│編曲:五月天/百田留衣│監製:五月天

第十位: Yukilovey – 一晚長大 (156)
  作曲:Yukilovey│填詞:Yukilovey│編曲:壞碑唇│監製:壞碑唇

新人:
第一位 鄧小巧 (477) 上榜歌: 雅俗 (90)、煩可寧 (158)、強弱 (113)、荒唐 (116)
第二位 蘇運瑩 (231) 上榜歌: 冥明 (144)、精靈 (87)
第三位 王嘉儀 (91)   上榜歌: 獵 (91)

年度專輯: 鄧小巧 - The Strength of Weakness (477)  上榜歌: 雅俗 (90)、煩可寧 (158)、強弱 (113)、荒唐 (116)

唱作人:
第一位 方皓玟 (482) 上榜歌: 你是你本身的傳奇 (148)、Believe in Live (160)、終於好天氣 (156/2=78)、還要去過生活 (96)
第二位 周國賢 (479) 上榜歌: Children Song (100)、消化不良 (118)、今生不回家 (124)、大人的科學 (137)
第三位 李榮浩 (469) 上榜歌: 野生動物 (132)、有理想 (81)、流行歌曲 (140)、不說 (116)

組合:
第一位 五月天     (465) 上榜歌: 勇敢 (5)、派對動物 (14)、如果我們不曾相遇 (163)、後來的我們 (162)、頑固 (121)
第二位 Nowhere Boys (461) 上榜歌: 亂世超人 (104)、逃出阿卡拉 (122)、普通華 (62)、麥克折射線 (100)、大步走 (73)
第三位 Blaster    (449) 上榜歌: 星期一太空漫遊 (140)、一往無前 (54)、瀰漫 (164)、放開 (91)

男歌手:
第一位 周國賢 (479) 上榜歌: Children Song (100)、消化不良 (118)、今生不回家 (124)、大人的科學 (137)
第二位 李榮浩 (469) 上榜歌: 野生動物 (132)、有理想 (81)、流行歌曲 (140)、不說 (116)
第三位 林海峰 (460) 上榜歌: 廣東歌 (101)、頂硬上 (88)、今天我 (166)、逆風速遞 (105)

女歌手:
第一位 容祖兒 (565) 上榜歌: Gotta Get High (66)、我好得閒 (157)、無人知道雙子座 (72)、鴛鴦襪 (141)、新貴 (55)、玩家 (56)、第一百個我 (18)
第二位 JW      (495) 上榜歌: 多少年 (46)、自由飛翔 (156)、太空人 (5)、Stupid BOII (70)、Runaway (114)、小故事 (104)
第三位 方皓玟 (482) 上榜歌: 你是你本身的傳奇 (148)、Believe in Live (160)、終於好天氣 (156/2=78)、還要去過生活 (96)

幕後:
作曲 林家謙 (579)        上榜歌: 自由飛翔 (156)、停止繁殖 (159/2=79.5)、磨牙 (10/2=5)、多少年 (46)、這首歌的名字是秘密 (101/2=50.5)、
                 壞與更壞 (73)、懸崖花 (65)、小故事 (104)
填詞 黃偉文 (1959)      上榜歌: 野生動物 (132)、不說 (116)、該死的快樂 (165)、今生不回家 (124)、我好得閒 (157)、山林道 (170)、磨牙 (10)、
                 專業失戀30年 (59)、聲音騷了 (65)、兄兄我我 (8)、親愛的黑色 (40)、百姓 (90)、一個都不能少 (18)、壞與更壞 (73)、
                 無人知道雙子座 (72)、羅賓 (83)、不同班同學 (25)、友誼的小船 (50)、B面第一首 (91)、犀利 (45)、女神 (73)、
                 懶人包 (80)、親熱 (40)、十年後的我 (72)、這首歌的名字是秘密 (101)
編曲 馮翰銘 (1003.33)       上榜歌: Gotta Get High (66)、我好得閒 (157/3=52.33)、鴛鴦襪 (141)、月球下的人 (143)、該死的快樂 (165)、
                 無人知道雙子座 (72)、新貴 (55)、玩家 (56)、很想要吧 (46)、一個都不能少 (18)、友誼的小船 (50)、我的親愛 (55)、
                 石頭記 (84)
監製 Edward Chan (1181) 上榜歌: 有人共鳴 (128)、停止繁殖 (159/2=79.5)、 (165/2=82.5)、沒有你,我什麼都不是 (141)、一雙手 (90)、
                 愛情小品 (73)、告別之前 (23/2=11.5)、請跟我走 (13)、上集大結局 (58)、乜青 (66)、化險為夷 (50/2=25)、
                 卜卜卜 (102/2=51)、廣東歌 (101)、森山大道 (77)、寂寞的總和 (77/2=38.5)、Miss Fiona (74)、十年後的我 (72)

公喜祖祖
stopzi 發表於 2017-1-8 23:32

祖祖係咪未拎過銀銅
bagfgfcde 發表於 2017-1-8 23:36

yes

認真佢講少兩句會冇咁討人厭 lol
講唔到嘅話 簡單一句多謝已經好夠...
十幾年上到台high到一個點
08 13 嗰 ...
Wonders 發表於 2017-1-8 23:37

唉 睇到佢拎至尊碟女金 其實都仲會開心
不過如果佢上到去又亂up野 真係唔拎好過拎
同埋佢都真係拎左好多次 阻住地球轉好耐

好好, 唔計女歌手獎都好滿意
kwanie 發表於 2017-1-8 23:40

你又要直播湛江的電視節目嘛?
表妹保莉 發表於 2017-1-8 23:40

我無tvb咁低質掛

same
JasOh103 發表於 2017-1-8 23:43

懶到盡頭就係咁
不過曲詞編監比最高分果個其實無乜意義
反正高分唔代表曲寫得好 可以係咁岩你寫既曲 d詞寫得好先高分
不過又唔想搞到金曲獎咁 想頒比d質與量都有既人

-Prince- 發表於 8/1/2017 23:03
坦白講張生響共和成績應該幾差下
真係比唔上DEADLINE 之前既佢

反正高分唔代表曲寫得好 可以係咁岩你寫既曲 d詞寫得好先高分
不過又唔想搞到金曲獎咁 想頒比d質與量都有既人
akk 發表於 2017-1-8 23:52

exactly

其實仲想打一篇後話+感受 同埋講下可惜既白果 (其實我都派左好多白果比cm既熱門)
不過搞頒獎禮真係好攰 好多格式果d都係一路頒一路整 所以後補啦

其實仲想打一篇後話+感受 同埋講下可惜既白果 (其實我都派左好多白果比cm既熱門)
不過搞頒獎禮真係好攰 好 ...
akk 發表於 2017-1-8 23:58

你已經寫得好好喇,頒獎禮真係唔易做架,一字一淚架

有時白果好過亂頒,至少呢度見到D唔係太主流既單位,就要靠喜歡港樂既人不斷推介。
Blaster 需要更多人的認識,而Nowhere Boys 都值得肯定,淨係一首普通華已經成堆電影reference.

最鍾意你講小巧隻碟,睇得出好有心機。

Gin Lee勇奪最佳白果
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

AK TOP20 2016 年度組合及樂隊第三位

其實三個得獎單位都是樂隊,但不代表組合完全沒有表現。雖然不喜歡今 ...
akk 發表於 2017-1-8 22:16
RB同Blaster有好大connection 試過RB有人唔得搵Blaster頂上 Blaster好多歌又有RB成員監製 歌曲會似都好正常《N車》係我第二最愛既Blaster歌曲
AK TOP20 2016 年度男歌手第三位

應該是最冷門的男歌手三甲吧。林海峰今年販賣本土情懷,卻不流於表面,且 ...
akk 發表於 2017-1-8 22:45
如果林海峰唔係903 DJ 唔係唔夠AP調上唱作金 對手唔係小明同爸爸 論歌曲質素我覺得值唱作人獎/男歌手獎
好(唔)有趣既係 論歌曲質素係周國賢>林海峰>許志安>許廷鏗 但AP上係完全相反

RB同Blaster有好大connection 試過RB有人唔得搵Blaster頂上 Blaster好多歌又有RB成員監製 歌曲會似都好正常 ...
nicholashin 發表於 2017-1-9 01:01

正如我之前頒獎post講,Blaster 彌漫既music video都係6號導演,佢地真係friend底。

太開心了
美祖今年又多一個女金
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

wooooooooooooooooooooooo! 山林道 十大第一位 from jo fans

幾個重點

1. 唔通今年得我一個祖粉榜要除祖粉之名
2. 陳伯白果 (其實預左)
3. 唔好怪我mean, 其實唔明點解會有人唔滿意部分賽果, 音樂年結本身就係一件好personal既事, 點解要去please他人? 當然我尊重大家唔喜歡容祖兒, 唔鍾意咪無視佢囉, 可以唔洗成日都表態自己唔鍾意對方鍾意既野。sorry 借左你個主場黎發呢個牢騷, 只不過我諗唔到cool chart式既反容留言係共和都見到。
4. 希望容小姐繼續少說話多唱歌, 佢講野真係一個大扣分
5. 希望容小姐出完J-POP後唔好急住出下一隻碟, 自從轉左ALEX做碟雖然慢左好多, 但至少係一張專輯 (咁當然仲有進步空間), 而唔係一隻新歌拼盤

Gin Lee勇奪最佳白果
John 發表於 2017-1-9 00:50

雖然佢無獎 但係如你所講
begin真係幾耐聽 間唔中都會拎返出黎聽下

你已經寫得好好喇,頒獎禮真係唔易做架,一字一淚架

有時白果好過亂頒,至少呢度見到 ...
powerful 發表於 2017-1-9 00:05

thanks so much
其實有人肯認真睇我d tag 我已經好開心

太開心了
美祖今年又多一個女金
616.1314 發表於 2017-1-9 09:52

wooooooooooooooooooooooo! 山林道 十大第一位 from jo fans
cch 發表於 2017-1-9 23:51

hi long time no see

幾個重點

1. 唔通今年得我一個祖粉榜要除祖粉之名
2. 陳伯白果  (其實預左)
3.  ...
CunninG 發表於 2017-1-9 23:59

陳生白果得黎 仲要好低分下

另外 一句半句我又覺得無乜野
正如我都會係其他post講人地d獎唔太合自己口味
又 係CM做祖粉咁耐 一早慣晒d反容言論

後記
認真去搞頒獎禮 其實真係好攰 不過攰得黎開心 有滿足感

呢兩個星期用左好多時間聽返今年既歌
一黎回顧下今年既港樂 recall返之前對首歌既記憶同感受
二黎諗下點寫d tag 作為一個大學四年都無寫過文既人
洋洋灑灑過萬字 其實真係好不容易 好似已經淘空左咁多年積累既半點墨水
所以大家得閒既話 睇結果之餘都睇下d tag啦

雖然有唔少頹tag 不過我都特別為無咁熱門既歌手寫多d
真心希望大家睇完d tag真係會認真去聽下王嘉儀 蘇運瑩 nowhere boys blaster 林海峰 仲有小巧既專輯(不過小巧其實好熱門)

今年最忙既時候 真係有諗過摺埋個榜算數
唔多時間聽歌 對港樂既熱情都好似慢慢減退緊
不過年尾點都係會唔捨得 畢竟都行左九年 算係自己難得堅持到既野
同埋聽返晒d歌 睇頒獎禮 其實仲會興奮 仲會激動
整榜除左推介自己喜歡既音樂 仲係一個方法去嘉許自己鐘意既歌手
同埋可以push自己繼續去留意樂壇
所以我盡量都唔想放棄

咁就迎來第十年 係度再次感謝一路以黎大家有睇我既文字 榜單 頒獎禮
cm由中一陪到我大學畢業 回望每寸滄海 都真係感謝cm同港樂陪住我成長
見到近幾年非共多左認真搞既榜 係開心既
自己都老啦 唔知行到幾耐
之後都唔知有無咁多時間搞頒獎禮
希望仲有認真搞既機會 下年再見

最後 公佈返各大獎項既分數 順便講下可惜無獎既單位

歌曲
山林道 170
今天我 166
該死的快樂 165
嗚 165
瀰漫 164
#Jungle 163
不為誰而作的歌 163
如果我們不曾相遇 163
後來的我們 162
一晚長大 156
------------------
Believe in Live 160
停止繁殖 159
很不低調 159
煩可寧 158
我好得閒 157
終於好天氣 156
自由飛翔 156
還不夠遠 153
四季 152
夢花鏡影 152

男歌手
周國賢 479
李榮浩 469
林海峰 460
-------------
林奕匡 450
麥浚龍 390.5
張敬軒 373
陳柏宇 301
MastaMic 298.5
許志安 286
方大同 285

林奕匡應該都算最遺憾白果 年尾停止繁殖力挽狂瀾都無用
唔係愛情小品大扣分 好大機會男三甲

Juno歌係好 但係就係artpiece 曲高和寡
你知佢好 但係唔會係最入心果個

張敬軒 無新鮮感係令佢入唔到三甲既原因 近半分數都係黎自上年既專輯

陳柏宇曾經三次入男三甲 最鐘意都係tales果個佢
可惜今年d歌除左沒有你 都唔多岩聽

女歌手
容祖兒 565
JW 495
方皓玟 482
---------------
鄧小巧 477
Gin Lee 453
王菀之 308
鄭欣宜 272
AGA 258
Yukilovey 257
謝安琪 238

gin lee之前講過 好可惜佢無獎 希望下年佢遇到更多好歌

另外想講欣宜 懶人包同無表面傷痕都睇到佢慢歌唱腔進步左好多
不斷睇到佢既進步 期待佢有日上到呢個台

組合及樂隊
五月天 465
Nowhere Boys 461
Blaster 449
Supper Moment 447.5
C AllStar 344.5
小塵埃 317
RubberBand 281
Kolor 259
Fabel 257
Dear Jane 234

比起supper moment 始終銀銅更需要一個鼓勵
而且sm只係維持水準 有d驚佢地會好似cas咁步入樽頸
希望佢地可以造返一隻有concept既album 唔好繼續單曲作業

今年dj既歌其實好左好多 有d underrate左佢地
不過反正點都唔會有組合獎就懶得re

專輯
The Strength of Weakness 477
-----------------
J-POP 547
風起 479
自傳 465
Keep Moving Forward 449
beGin 451
Evil is a Point of View 387
有理想 353
Welcome To Our Hyperreality 326
A Little Louder 317
JTW西遊記 285

雖然佢無獎 但係如你所講
begin真係幾耐聽 間唔中都會拎返出黎聽下

thanks so much  
其實有 ...
akk 發表於 2017-1-10 03:39

等我瘋狂狙擊容祖兒先
btw有心機先慢慢再覆其他
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒