返回列表 發帖
張敬軒頒獎已經ECHO左傳承嘅Speech沒有踩低自己。反而睇到佢嘅大方同女金嘅speech有強烈對比。

另最女點解唔谷JW入5強?
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

唱唔唱到個groove真係好主觀,我唔覺佢有groove,但係唱準晒大部份音 ...
kayzzz 發表於 2017-1-2 13:20

你唔好顯示你既無知啦

全晚得艾粒個個位冇咁悶,其他個d真係悶到訓著
森美個棟篤笑真係,睇見都鄧佢尷尬 ...
Jacz 發表於 2017-1-2 13:13

同意, 得艾粒嗰條片比較好笑,森美嗰個根本係lecture嚟, 數據資料豐富但唔有趣
林海峰個"蛋, 全部都係蛋"都冇往年咁好笑

周國賢年頭派到年尾出埋碟都要

今年...返嚟啦
JasOh103 發表於 2017-1-2 08:29

What Hins said about "周國賢 今年...返嚟啦, it just showed that Hins was ignorant about other singers' 努力. I used to like Hins, not so much now.

As for Lam狗 received gold, Charmaine only silver and Endy only bronze, it was because of the record company: East Asia > Strawberry > WOW

張敬軒頒獎已經ECHO左傳承嘅Speech沒有踩低自己。反而睇到佢嘅大方同女金嘅speech有強烈對比。

另最女點解 ...
gcgoobi 發表於 2017-1-2 17:56

睇得出占奴代表咗某種聲音

賽果每年都有調動有爭議
我最不滿係個show本身做得差
頒十大歌曲,重點除左歌手謝詞同演繹,睇DJ點樣介紹首歌從來都係叱吒一大賣點
即使結果呼之欲出,DJ都仍然會用心咁介紹,用心咁講
例如2014年叱吒十大有配樂,其實好多都估到少少,
甚至2013年連詩雅拎第九位之前,已經意外播出左前奏,
但DJ仍然會精心設計講詞,希望令歌手同聽眾都有共鳴
近年印象最深,莫過於2014年森美講無朋友、急急子講小店獨家村,仲有小儀同大家一齊打氣「我信我能夠找到」既一
又或者2006年頒光明會搵哂青山大樂隊上黎 (何韻詩早年真係好多感動位)
每首都令人感動,令人再次發掘每首歌的好

今年?
十大金曲既介紹極唔認真,流於表面,好似DJ都冇聽過冇理過隻歌咁,
感覺佢地對歌曲內容同故事全不熟悉
唔知係咪得獎歌曲本身問題,DJ都唔願花心機介紹呢d歌咁款

今年男歌手、女歌手好多第一次得獎既人,
JW、Gin Lee、陳柏宇,其實要設計可以有好多好經典場面,
記得2008年方大同空降金獎,當時佢好似坐第三排,成班DJ一齊抬佢上台,話要「捧你出黎」
記得2002年何韻詩首奪銅獎,未上台已經喊到痴線
但最後DJ對JW同Gin Lee都係好輕輕帶過,反而係兩位準備既謝詞仲講得好
甚至眾望所歸既陳柏宇都係靠張敬軒幫手tag,叫全場嗌佢個名,氣氛先至好d (果個位應該係繼陳奕迅出場後全場反應第二好)

令人懷疑叱吒已逐漸失去做好一場show既能力

講起歌手謝詞,以往唔少歌手都講得好長,何韻詩05 06年上台都講足十分鐘,楊千嬅亦都係長氣袋
但人地言之有物,次次有金句,觀眾亦受落
今次d歌手就得個長字,製造悶場
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

賽果每年都有調動有爭議
頒十大歌曲,重點除左歌手謝詞同演繹,睇DJ點樣介紹首 ...
John 發表於 2017-1-2 20:31

無知點概,今年歌手D謝詞悶到悶場連連,今年D觀眾都異常冷淡,除左eason走出黎。肥妹上四次台加埋拉票,謝言一模一式,流馬尿流足4次,相當煩膠。 近年十大D Tag 最印象深刻是2014年,小店獨家村,今年馬馬虎虎

之前我已經覺得最歌分兩輪投票已經有問題,出到黎最後兩強拉票環節效果真係極不討好,又悶(尤其是WYMAN段講話)又嘥時間,如果SKIP左呢個環節成個頒獎禮根本可以早差不多半小時結束!明年都係回復舊制啦!
同意, 得艾粒嗰條片比較好笑,森美嗰個根本係lecture嚟, 數據資料豐富但唔有趣
林海峰個"蛋, 全部都係蛋"都冇往年咁好笑
Pure. 發表於 2017-1-2 19:28

林狗去年嗰首"I WANT U 廣東歌"真係好精彩,算是佢近年叱吒最精彩表演之一
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

無知點概,今年歌手D謝詞悶到悶場連連,今年D觀眾都異常冷淡,除左eason走出黎。肥妹上四次台加 ...
timgoi 發表於 2017-1-2 20:49

得罪講句,我覺得cm共和榜甚至我個榜對十大歌曲既介紹,仲好睇過琴晚
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我淨係想講一句
山林道冇十大好唔抵
質素好過好多歌啦
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

邊幾年?
DearMargaret 發表於 2017-1-2 11:36

齋睇dj 講嘅嘢已經好唔同喇
不過今年都比往年進步

賽果每年都有調動有爭議
頒十大歌曲,重點除左歌手謝詞同演繹,睇DJ點樣介紹首 ...

我都覺得可能因為剛經歷雨傘運動, 2014年 係近年比較好既製作,令我忘記左2009-2013既黑暗期,點知今年又咁樣。

最離譜係最喜愛男歌手
十大冇山林道 矛盾一生
真係不知所謂
講完

所以我寫既並唔係針對我最喜愛既賽果,而係整個編排,搞兩強玩煽情娛樂。
正常咁頒唱作金比小明唱傳奇, ...
powerful 發表於 2017-1-2 16:08

點解唔諗下,有啲編排係為左配合 有電視轉播呢?
我唔信 ViuTV 會對 903 有要求,
但 903 自己會想做啲 accommodate 電視觀眾嘅野,
因為都會想借呢個機會擴闊自己個市場。

再諗遠啲,賣左直播權比內地,
亦可能有更多編排上嘅野要考慮。
冇左長期 sponsor,要靠買版權嘅時候,
好多野都會 subconsciously 改變。

例如:

1) 先頒幕後獎,因為太早 觀眾未開機,亦唔駛中途先嚟頒幕後獎,觀眾會轉台
    如果只需要照顧現場觀眾,呢兩個考慮變得次要

2) 盡量 cut 短 DJs 啲 tags,因為 非 hardcore fans 唔會想睇

3) 多啲解釋行業運作嘅 segments,因為 layman 會覺得有趣味性
    所以有 opening 同 森美 兩 part

可必對 903 咁憤怒呢?
當你聽到 馮偉棠 講 本來唔想攪 十大中文金曲 記招 時 嗰種沉重同唏噓,
或者你會感受到,每個 主辦單位 都係喺度 掙扎求存 緊。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實頒獎個次序都有意思既~
一首歌, 就係由曲詞編監開始做出黎~
有歌就會有歌手~歌手一出道, 就係一名新力軍~~
新力軍過後, 開始有十大。十首歌, 就係一張唱片~
慢慢就上3甲。得到肯定,得到認同最終萬人喜愛。

都幾忘我不此本呀~~

男金本書到底係唔係歌詞
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

我個人覺得幾好睇 不過唔夠驚喜
換番山林道第八位合理啲
love wins!

一唔係你地心水攞獎就淨係識文青上身懶感性打一大堆飛機文
好老實講明眼人都知係香港"女神"係多人認識多人支持過咩"你是你傳奇"
幾年前已經俾你地操縱到如願已償啦
"撐起雨傘"攞獎啦
而家合理地俾番一首真係大部香港人都喜愛既歌有乜問題?
你地咁鍾意方皓玟咪自己心目中最喜愛夠囉
我相信咁樣方皓玟先會多謝你地 佢亦唔會睇得起你地係度無病呻吟死怨爛怨

只想問一句 無條件/四季 真係好聽咩= =?
我聽了幾次真係好普通既一首歌
至少我要聽Eason既歌 係絕對唔會簡呢2首= =
仲有就係幾年前 吳若希 既 越難越愛
第一次聽既時候真係唔知邊個唱 只知道首歌好Hea= =
真係難以理解依家香港既樂迷= =

the worst one I've ever seen....btw 903's sound quality is far more poor than Viu TV
層樓誤少年,自由亂餘生

其實舊制一直存在 只係無一首大比數贏 原因903都知道5首歌今年實力好平均
當初整兩強 就係唔想再好似 那誰那些年 羅生門原來他不夠愛我咁 ... 輸小小
而家好似爭議性仲大了 其實係唔係先後次序問題?唱完拉完票先開始投票呢?

最歌係比較悶 其實無咩好嘈 我最想話最男 (粗口) 最女 (我係投佢同KAY 無諗過係欣宜)
最女真係漁人得利 投得最組同最男 根本上都係會投佢做最女

只不過成個SHOW 得許志安同小巧唱得好之外 容祖兒軒仔欣宜普通 其他都好難聽 發生咩事同埋樓上有人講得好岩 以前歌手得獎感受同表演好值得回味 千FA 心口得個勇字 EASON頭上有個公仔係台上跳健康舞...
但而家個個得獎感言都好悶 又長 又唔感動 DJ又唔搭下咀幫手搞下氣氛 真係頭痕

跟住今個星期冠還要過生活,傳奇又播到re咁款。
其實替小明不值的只是比人調走左個唱作金,最歌女神vs傳奇的確提高左坊間話題性。其實兩位都有得著。

林海峰個"蛋, 全部都係蛋" ...
Pure. 發表於 2017-1-2 19:28

艾粒個做法其實幾聰明,條片短短地,易入口,無無聊聊笑一笑令現場有返D氣氛,因為去到果陣都覺得個SHOW好長好悶,而林海峰果PART其實同幾年前唱忘不了你個pattern係一模一樣,無變過,不過內容係OK嘅,大眾係應該反思雞蛋高牆問題。

其實點解個SHOW搞成咁,製作部同監製都有責任,歌手咁得獎感受講得長唔係DAY1既事,而歌手又無責任幫你睇住顧住個show個流程,你唔捉住可以cut歌手講野起歌既moment不單止,加上明知今年有兩強表演已經實會比往年需要時間長,但仲要有開幕介紹一首歌點誕生、森美個TED talk、向幕後致敬、艾粒短片、林狗蛋全部都係蛋咁多環節,想唔超時都難啦。
我睇返十大d DJs tag,係得終於好天氣同非安全地帶好少少,原本急急子頒小塵埃都幾感動,但急急子講話小塵埃雖小,但聲音好強大,到最後佢地出到黎個表演搞成咁,真係變相倒米。而且唔好再用live band啦,一起音樂都知邊首歌攞十大咯,無晒緊張情緒。
講埋頒十大時螢幕出現既本地插畫師既插畫啦,好多都好靚既講真,但present出黎好求其,我都係好掛住有一年有dj或其他人拍video出黎既效果。
我諗大家都知叱咤賽果其實對好多人黎講都唔係最重要,反正鬧左903調位唔跟ap頒咁耐,大家都只係當一場show咁睇,但以show黎評價今年都係唔合格。

我覺得903今年係有心造王

兩強係人都估到其中一強係邊個,最女一早投好,應該都估到

但中間拉票位/感動位真係睇到好唔舒服,好似為左個獎係咁掘自己野出嚟咁
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

但中間拉票位/感動位 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-3 10:25

斤欠宜未表演,朱fun e已經多次話截票⋯
我身邊的觀眾也替<女神>不值

奪十大時的感言亦唔係為左拉票啦⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

我諗叱咤原意係想張軒頒獎俾銀、銅,佢亦好樂意幫銀獎嘅jason歡呼吶喊,仲叫全場一齊嗌jason個名,
但你 ...
uponand 發表於 2017-1-2 08:45

論實力, 美軒仲係高JASON 一個檔次

我身邊的觀眾也替不值

奪十大時的感言亦唔係為左拉票啦⋯ ...
l00540 發表於 2017-1-3 10:39

唔需要獎項先造到王

係一個頒獎禮有咁多表演機會 攞盡注目已經係王
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

賽果每年都有調動有爭議

唔知係咪得獎歌曲本身問題,DJ都唔願花心機介紹呢d歌咁款
--------> 如果真係咁既話, 証明DJ 完全唔PRO

我身邊的觀眾也替不值

奪十大時的感言亦唔係為左拉票啦⋯ ...
l00540 發表於 2017-1-3 10:39

拉票表演根本多餘,你要投邊首歌,根本唔會因為個表演而改變,事實證明觀眾未睇肥妹表演都已經投左女神

根本係, 如果小明拎最歌既話, 一樣好多人衝出黎為肥欣抱不平.

但中間拉票位/感動位 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-3 10:25

根本係, 如果小明拎最歌既話, 一樣好多人衝出黎為肥欣抱不平.
lblemon 發表於 2017-1-3 11:40

好同意,所以獎頒比邊個,都冇左最真誠最感動既效果,因為刻意計算。不過女神拉票時講既野都會好易令人不滿,尤其黃偉文一番話。

拉票表演根本多餘,你要投邊首歌,根本唔會因為個表演而改變,事實證明觀眾未睇肥妹表演都已經投左女神 ...
timgoi 發表於 2017-1-3 11:34

會影響部分游離票
因為總會有人冇乜聽過呢兩首歌

不過呢個所謂拉票
似係903DJ補償番俾小明既一個表演機會
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

會影響部分游離票
因為總會有人冇乜聽過呢兩首歌

不過呢個所謂拉票
似係903DJ補償番俾小明既一個表演機會 ...
matthew1990 發表於 2017-1-3 13:58

其實直接俾小明唱作金已經有得唱

其實覺得903 冇特別偏幫邊一方
我覺得903係知道小明拉票陣容明顯不及肥欣, 所以安排小明唱先同埋提早迫D人投票, 盡量拉近返兩者既聲勢差距. 我覺得都算係一種公平的措施.

另外, 真心覺得女神係2016年最HIT 的歌.

最能夠體現“忘我不忘本”主題嘅《山林道》竟然無獎,
反而d垃圾歌(無人知道雙子座)有,
真係劣幣驅逐良幣!!
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!

其實覺得903 冇特別偏幫邊一方
我覺得903係知道小明拉票陣容明顯不及肥欣, 所以安排小明唱先同埋提早迫D人 ...
lblemon 發表於 2017-1-3 14:28

咁都叫公平? 笑左。未投之前都知女神贏九條街,但小明唱完即刻叫人投票果下,女神已經唔係100%贏硬。
Fans拉票同歌手自己拉票係兩回事,無人會因為Fans拉票而覺得感動掛。

咁都叫公平? 笑左。未投之前都知女神贏九條街,但小明唱完即刻叫人投票果下,女神已經唔係100%贏硬。
Fan ...
stopzi 發表於 2017-1-3 15:41

我一直唔懷疑女神拎最歌的實力, 我自己都全票投女神.  我亦完全冇理欣宜FANS拉票呢回事

我只係想講, 拉票表演有SM, 邦邦, wyman, 陣容真係好強, 903見欣宜拉票表演陣容強過小明太多, 所以比小明唱先+小明一唱完即聲稱截票, 拉近強弱差距而已, 你自己都話"小明唱完即刻叫人投票果下,女神已經唔係100%贏硬"啦, 係咪?

如果欣宜唱先, 同埋如果唱晒2個表演先開始投票, 對小明更不公平.

我一直唔懷疑女神拎最歌的實力, 我自己都全票投女神.  我亦完全冇理欣宜FANS拉票呢回事

我只係想講, 拉 ...
lblemon 發表於 2017-1-3 16:42
拉近強弱實力有好多方法既,但係唔會奇奇怪怪咁其中一邊拉完票就投票囉。
如果兩邊拉完票先投票,我唔信佢唔會無時間點票呀,反正後面Overrun咁多。

本身小明已經上左去一次宣傳之前,DJs亦支持小明多啲,已經拉近左個實力差距啦,而家仲要偏幫得咁明顯,萬一女神輸左真係唔抵。
Btw,支持兩位歌手。

拉近強弱實力有好多方法既,但係唔會奇奇怪怪咁其中一邊拉完票就投票囉。
如果兩邊拉完票先投票,我唔信佢 ...
stopzi 發表於 2017-1-3 17:09

我只係話903 咁樣安排拉近強弱差距, 對弱勢小明黎講比較公平, 冇話呢個係最好的方法. 咁講啦, 雖然當晚呢個安排好ODD, 但903 算係出於善意而咁樣做.

其實小明和小明粉唔駛不甘心, 根本女神真係HIT過傳奇, 903 比機會排第二果隻歌演唱一次, 而且可自己揾拍檔, 對小明黎講絶對收到宣傳效果, 小明沒有吃虧.

最能夠體現“忘我不忘本”主題嘅《山林道》竟然無獎,
反而d垃圾歌(無人知道雙子座)有,
真係劣幣驅逐良 ...
香片咖啡 發表於 2017-1-3 14:33

咪就係。。。 兩首都係唔夠ap 仲要格硬塞個獎比容女金
真心跌眼鏡

咪就係。。。 兩首都係唔夠ap 仲要格硬塞個獎比容女金
真心跌眼鏡
add 發表於 2017-1-4 12:28

Rule number 1: 後輩唔可以多獎過美祖
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

matthew1990 發表於 2017-1-4 15:01

準確啲
係女歌手後輩
偽毒多過美祖都冇問題

Fan ...
stopzi 發表於 2017-1-3 15:41

然而小明live 太難聽,無助拉票

最最最接受唔到山林道咁好嘅歌竟然新城叱咤港台都0獎項

我只係話903 咁樣安排拉近強弱差距, 對弱勢小明黎講比較公平, 冇話呢個係最好的方法. 咁講啦, 雖然當晚呢 ...
lblemon 發表於 2017-1-3 17:17

其實咁樣先唔公平

matthew1990 發表於 2017-1-4 15:01

謝安琪早已破rule
連鄭融都可以同美祖平排