返回列表 發帖

我看叱咤 2016

老實講,今次真係堅嬲,對903好失望,對真正支持呢個頒獎禮既人真係好大打撃。

--

我看叱咤 2016

始終是從小就看的情意結,始終還自問愛港樂愛廣東歌,每年伊始都是習慣性地聽商業電台頒獎禮,特別在今年重現久違的電視直播,還要標榜足本直落,難得。TVB大台從來沒有的空間,Viu TV提供了。亦不得不讚Viu TV在開台至今一直都有不少的音樂節目與現場表演的轉播,還是晚上的黃金時間。這一次連從前新聞大過天的黃金守則都可以打破,堅持播到全場完畢,而押後新聞到深宵。

這一次本應是天時、地利、人和,讓香港樂壇與商台再一次給港人看到希望與改變,而且2016年確實有不少的作品值得有更多的推廣。然而,一直傲視四台(其他傳媒頒獎禮) 的叱咤,還是守不住,過往真誠的感動都敗給了刻意的計算,淪為純粹娛樂。或者只是個人期望落差,商台從來都要商業掛帥,但至少香港樂迷們還會有一份信念,這個電台還有提拔獨立新聲的勇氣,而就算沒有,也應呈現得大方得體。

其實Supper Moment 說得好,能在電視機旁、收音機旁、網上或現場以一個晚上的時間去聽頒獎禮,是對港樂的一個支持,但這個頒獎禮是否值得這樣去支持? 騰出時間給得獎感受、有一首歌曲的演繹時間當然是比其他本地頒獎禮更好的處理,但這本來就是最低要求,精彩的叱咤理應能給予更多,可惜現在所謂的忘我不忘本,卻盡是煽情之能事。

我最喜愛的歌曲投票,網上選出五強,現場選出得主,是原有的傳統,今年突然有新意思,要選出兩首再加入一輪投票,並在中途加插表演,用意何在? 似是強行加插「催淚位」,要擠出表演者與樂迷的眼淚來消費,然後就來截票。情緒的操縱,用來操作投票意向,然後當「兩強」上台,一眼就能看出所謂拉票的班底是徹底傾向某一方。

鄭欣宜與方皓玟都是值得欣賞的歌手,亦不需要作如此對立,偏偏這一夜叱咤為了話題性而如此編排,一邊本來已有明星光環,又有著名填詞人、音樂人一同加持,另一邊就盡是寂寂無名、默默耕耘的幕後製作人,一比之下就見走獨立路線的有多單薄,卻沒有將其辛酸故事一一如數家珍,否則可能要再超時也講不完。

我最喜愛系列,是以票數來決定的,所以也沒有值得批判的理由,只證明了投票受眾的品味。從結果來看,叱咤似乎已成為了另一個TVB,在大台出身的都走到這個舞台得到加冕。大概是TVB音樂頒獎禮已經墮落到一個地步,連基本娛樂功能都失去,就被叱咤取而代之,但原來熟悉的叱咤則悄悄離我們而去了。

TVB特色,當然是守舊保守,叱咤如今也失去了將後起之秀提拔的能力與機會,至尊歌又是陳奕迅,女金又是容祖兒,連組合三甲都開始沒有了流動性。都這麼多年了,如果仍在看,都應該懂得忍受,連至尊大碟的份量都愈來愈不濟,大公司大品牌、天王天后質素再平庸,也可勝過製作更精良、概念更完整、音樂性更豐富的單曲或專輯。像《四季》若是周國賢自己去唱,別說至尊或十大,單周冠軍歌都可能勉強。又難怪張敬軒不知道周國賢其實今年已經回歸了,商台頒獎台上難以看得見。

也罷,始終是分獎遊戲,不過我真的為商台的惡意玩弄而感到憤怒。2016年理應是肯定方皓玟音樂的一年,並顯示在播放率上的佳績、投票單上的走勢。那為何只因著製造懸念的緣故,所謂娛樂性的名目,去禠奪她應得的肯定? 按照非官方統計,方皓玟本可得唱作人金獎、女歌手銅獎,卻都被逆轉位置,期望更大,落空更大。

當然有人認為數字只作參考,女歌手三甲尚且可體諒,畢竟JW 與方皓玟到最後一周的播放率還相當接近,而以JW在2016年的音樂表現,得獎也是實至名歸。但唱作人的次序為何要這樣顛倒? 論播放次數,統計上林海峰還要落後於周國賢; 從捧人角度看,林海峰也不需要一個金獎去證明,他奪金的意義遠遠低於方皓玟,還要給人指摘為偏幫自己人,那用意到底何在?

及後,原來連男歌手的金銀銅次序都可以調換來頒發,是頒發單位忸的自嘲嗎? 知道金獎得主的實力及重要性不及銀獎嗎? 對今時今日的叱咤而言,獎項含金量及不上製造話題的娛樂性,TVB式頒獎禮,正是只求效果,可以犧牲獎座的份量與價值,今日的叱咤距離還遠嗎?

獎頒得不稱身,但歌手也要有責任去承擔其份量。既然明知港樂流行度已大不如前,聽港樂、看這頒獎禮的樂迷可能跟鄭欣宜的歌迷一樣,要甘冒被外間恥笑的聲音來支持,那就更需要有說服力的表演,不讓人家看不起。但不知是緊張還是音響耳機之誤,得獎歌手們的現場水平皆不如平常,像小塵埃、方皓玟這些一向難登主流的單位,難得一次上台機會卻失準,怎讓樂迷放心推介給友好呢? 《終於好天氣》與《卜卜卜》是好歌,也需要有精彩的發揮。且念這兩首確有難度,但林奕匡唱《愛情小品》就沒有藉口,已經不是《停止繁殖》般高低跌宕,卻唱得如走鋼線。

至於感言說話,更是災難區。動人,不在乎長度,只在乎深度,是否有內涵、有鼓舞作用。如果沒有準備好,那不如專心唱歌,總比言不及義好。真性情當然值得讚賞,但若一個歌手的真性情是討人厭煩的話,那不如少言少錯,尤其是已奪金無限次的單位,怎樣也不可跟第一次上台的興奮與激動相比,那就不如藏拙,將自己最好的一面表露就好。

歌手始終是唱歌而非發表長篇大論,像鄧小巧的言簡意賅,以音樂征服人心; 鄭欣宜也一樣,很多情感可以在心中,《女神有問題演唱會》中的組曲《問題天天都多》、《夏日飛舞》、《星星傳說》已勝千言萬語,不要讓值得喜愛的原因化為憎厭。

全文:
我看叱咤 2016

2016年一屆係搞得差,幸好2017年係叱咤三十年,所以有多少撥亂反正,個Show亦精彩好多。小明亦贏到最女,或者係商台補償番俾佢亦未頂。

2018年,歌托邦,希望有睇頭,多啲高潮位!

tag入面真係最有印象嘅係2014年的小店-->獨家村 另外山林道
最歌個度五揀一會好好多
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

其實, 由開場一刻冇介紹歌手出場都已經知個show出事啦.....

我覺得903 又唔係偏幫小明
根本 係人都知 女神九成 win
如果 錫小明 唔會調走佢唱作金
林海峰 有無唱作 ...
tributehotel 發表於 2017-1-6 15:09

我意思唔係話佢有心偏幫任何一個,而係佢唔想比人話佢改制係為左比女神贏(之前的確好多人咁講)

不過樓上講得啱,無論改唔改女神都贏硬,首歌係hit,加埋星娛樂同蕭生可能買左唔少飛入場

其實最歌二強表演個A B,我記得聽到有人話按筆劃排序,正常應該女神A 你是你B
但係調轉左A B,然後未表演就 ...
Wing1211 發表於 2017-1-6 11:04

我覺得最大可能性係自903公佈左新玩法後有唔少批評聲音,話鬥嘉賓陣容唔公平,所以先提早喺表演前投票,之前明明話係拉票表演。不過又冇時間比人投完先唱(其實將表演環節推遲少少已經得),令件事出左黎非常奇怪

其實最歌二強表演個A B,我記得聽到有人話按筆劃排序,正常應該女神A 你是你B
但係調轉左A B,然後未表演就 ...
Wing1211 發表於 2017-1-6 11:04

按歌手筆劃排序

其實咁樣先唔公平
matthew1990 發表於 2017-1-5 19:26

見人見智啦, 肥欣首歌的确更hit,而且人脈的確更勁, 903臨場搞呢D小動作縮窄優勢差距,又對肥欣不公平.

所以, 是否公平不是絶對, 人人的價值觀唔同而已.

但係調轉左A B,然後未表演就一直叫人投票,其實用意係咩?
個表演同個排序其實有益邊個咩?我又唔覺
至少唱女神之前已經有9成人票已投

謝安琪早已破rule
連鄭融都可以同美祖平排
John 發表於 2017-1-5 22:14

2012 Kimberley兩個奬多過美卷一個

Rule number 1: 後輩唔可以多獎過美祖
matthew1990 發表於 2017-1-4 15:01

謝安琪早已破rule
連鄭融都可以同美祖平排
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我只係話903 咁樣安排拉近強弱差距, 對弱勢小明黎講比較公平, 冇話呢個係最好的方法. 咁講啦, 雖然當晚呢 ...
lblemon 發表於 2017-1-3 17:17

其實咁樣先唔公平
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

最最最接受唔到山林道咁好嘅歌竟然新城叱咤港台都0獎項

咁都叫公平? 笑左。未投之前都知女神贏九條街,但小明唱完即刻叫人投票果下,女神已經唔係100%贏硬。
Fan ...
stopzi 發表於 2017-1-3 15:41

然而小明live 太難聽,無助拉票

matthew1990 發表於 2017-1-4 15:01

準確啲
係女歌手後輩
偽毒多過美祖都冇問題

咪就係。。。 兩首都係唔夠ap 仲要格硬塞個獎比容女金
真心跌眼鏡
add 發表於 2017-1-4 12:28

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

最能夠體現“忘我不忘本”主題嘅《山林道》竟然無獎,
反而d垃圾歌(無人知道雙子座)有,
真係劣幣驅逐良 ...
香片咖啡 發表於 2017-1-3 14:33

咪就係。。。 兩首都係唔夠ap 仲要格硬塞個獎比容女金
真心跌眼鏡

拉近強弱實力有好多方法既,但係唔會奇奇怪怪咁其中一邊拉完票就投票囉。
如果兩邊拉完票先投票,我唔信佢 ...
stopzi 發表於 2017-1-3 17:09

我只係話903 咁樣安排拉近強弱差距, 對弱勢小明黎講比較公平, 冇話呢個係最好的方法. 咁講啦, 雖然當晚呢個安排好ODD, 但903 算係出於善意而咁樣做.

其實小明和小明粉唔駛不甘心, 根本女神真係HIT過傳奇, 903 比機會排第二果隻歌演唱一次, 而且可自己揾拍檔, 對小明黎講絶對收到宣傳效果, 小明沒有吃虧.

我一直唔懷疑女神拎最歌的實力, 我自己都全票投女神.  我亦完全冇理欣宜FANS拉票呢回事

我只係想講, 拉 ...
lblemon 發表於 2017-1-3 16:42
拉近強弱實力有好多方法既,但係唔會奇奇怪怪咁其中一邊拉完票就投票囉。
如果兩邊拉完票先投票,我唔信佢唔會無時間點票呀,反正後面Overrun咁多。

本身小明已經上左去一次宣傳之前,DJs亦支持小明多啲,已經拉近左個實力差距啦,而家仲要偏幫得咁明顯,萬一女神輸左真係唔抵。
Btw,支持兩位歌手。

咁都叫公平? 笑左。未投之前都知女神贏九條街,但小明唱完即刻叫人投票果下,女神已經唔係100%贏硬。
Fan ...
stopzi 發表於 2017-1-3 15:41

我一直唔懷疑女神拎最歌的實力, 我自己都全票投女神.  我亦完全冇理欣宜FANS拉票呢回事

我只係想講, 拉票表演有SM, 邦邦, wyman, 陣容真係好強, 903見欣宜拉票表演陣容強過小明太多, 所以比小明唱先+小明一唱完即聲稱截票, 拉近強弱差距而已, 你自己都話"小明唱完即刻叫人投票果下,女神已經唔係100%贏硬"啦, 係咪?

如果欣宜唱先, 同埋如果唱晒2個表演先開始投票, 對小明更不公平.

其實覺得903 冇特別偏幫邊一方
我覺得903係知道小明拉票陣容明顯不及肥欣, 所以安排小明唱先同埋提早迫D人 ...
lblemon 發表於 2017-1-3 14:28

Fans拉票同歌手自己拉票係兩回事,無人會因為Fans拉票而覺得感動掛。

最能夠體現“忘我不忘本”主題嘅《山林道》竟然無獎,
反而d垃圾歌(無人知道雙子座)有,
真係劣幣驅逐良幣!!
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!

其實覺得903 冇特別偏幫邊一方
我覺得903係知道小明拉票陣容明顯不及肥欣, 所以安排小明唱先同埋提早迫D人投票, 盡量拉近返兩者既聲勢差距. 我覺得都算係一種公平的措施.

另外, 真心覺得女神係2016年最HIT 的歌.

會影響部分游離票
因為總會有人冇乜聽過呢兩首歌

不過呢個所謂拉票
似係903DJ補償番俾小明既一個表演機會 ...
matthew1990 發表於 2017-1-3 13:58

其實直接俾小明唱作金已經有得唱

拉票表演根本多餘,你要投邊首歌,根本唔會因為個表演而改變,事實證明觀眾未睇肥妹表演都已經投左女神 ...
timgoi 發表於 2017-1-3 11:34

會影響部分游離票
因為總會有人冇乜聽過呢兩首歌

不過呢個所謂拉票
似係903DJ補償番俾小明既一個表演機會

我覺得903今年係有心造王

兩強係人都估到其中一強係邊個,最女一早投好,應該都估到

但中間拉票位/感動位 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-3 10:25

根本係, 如果小明拎最歌既話, 一樣好多人衝出黎為肥欣抱不平.
lblemon 發表於 2017-1-3 11:40

好同意,所以獎頒比邊個,都冇左最真誠最感動既效果,因為刻意計算。不過女神拉票時講既野都會好易令人不滿,尤其黃偉文一番話。

根本係, 如果小明拎最歌既話, 一樣好多人衝出黎為肥欣抱不平.

斤欠宜未表演,朱fun e已經多次話截票⋯
我身邊的觀眾也替不值

奪十大時的感言亦唔係為左拉票啦⋯ ...
l00540 發表於 2017-1-3 10:39

拉票表演根本多餘,你要投邊首歌,根本唔會因為個表演而改變,事實證明觀眾未睇肥妹表演都已經投左女神

賽果每年都有調動有爭議
我最不滿係個show本身做得差
頒十大歌曲,重點除左歌手謝詞同演繹,睇DJ點樣介紹首 ...
John 發表於 2017-1-2 20:31

唔知係咪得獎歌曲本身問題,DJ都唔願花心機介紹呢d歌咁款
--------> 如果真係咁既話, 証明DJ 完全唔PRO

我身邊的觀眾也替不值

奪十大時的感言亦唔係為左拉票啦⋯ ...
l00540 發表於 2017-1-3 10:39

唔需要獎項先造到王

係一個頒獎禮有咁多表演機會 攞盡注目已經係王
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我諗叱咤原意係想張軒頒獎俾銀、銅,佢亦好樂意幫銀獎嘅jason歡呼吶喊,仲叫全場一齊嗌jason個名,
但你 ...
uponand 發表於 2017-1-2 08:45

論實力, 美軒仲係高JASON 一個檔次

但中間拉票位/感動位 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-3 10:25

我身邊的觀眾也替<女神>不值

奪十大時的感言亦唔係為左拉票啦⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

但中間拉票位/感動位真係睇到好唔舒服,好似為左個獎係咁掘自己野出嚟咁
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

其實點解個SHOW搞成咁,製作部同監製都有責任,歌手咁得獎感受講得長唔係DAY1既事,而歌手又無責任幫你睇住顧住個show個流程,你唔捉住可以cut歌手講野起歌既moment不單止,加上明知今年有兩強表演已經實會比往年需要時間長,但仲要有開幕介紹一首歌點誕生、森美個TED talk、向幕後致敬、艾粒短片、林狗蛋全部都係蛋咁多環節,想唔超時都難啦。
我睇返十大d DJs tag,係得終於好天氣同非安全地帶好少少,原本急急子頒小塵埃都幾感動,但急急子講話小塵埃雖小,但聲音好強大,到最後佢地出到黎個表演搞成咁,真係變相倒米。而且唔好再用live band啦,一起音樂都知邊首歌攞十大咯,無晒緊張情緒。
講埋頒十大時螢幕出現既本地插畫師既插畫啦,好多都好靚既講真,但present出黎好求其,我都係好掛住有一年有dj或其他人拍video出黎既效果。
我諗大家都知叱咤賽果其實對好多人黎講都唔係最重要,反正鬧左903調位唔跟ap頒咁耐,大家都只係當一場show咁睇,但以show黎評價今年都係唔合格。

同意, 得艾粒嗰條片比較好笑,森美嗰個根本係lecture嚟, 數據資料豐富但唔有趣
林海峰個"蛋, 全部都係蛋" ...
Pure. 發表於 2017-1-2 19:28

艾粒個做法其實幾聰明,條片短短地,易入口,無無聊聊笑一笑令現場有返D氣氛,因為去到果陣都覺得個SHOW好長好悶,而林海峰果PART其實同幾年前唱忘不了你個pattern係一模一樣,無變過,不過內容係OK嘅,大眾係應該反思雞蛋高牆問題。

跟住今個星期冠還要過生活,傳奇又播到re咁款。
其實替小明不值的只是比人調走左個唱作金,最歌女神vs傳奇的確提高左坊間話題性。其實兩位都有得著。

其實舊制一直存在 只係無一首大比數贏 原因903都知道5首歌今年實力好平均
當初整兩強 就係唔想再好似 那誰那些年 羅生門原來他不夠愛我咁 ... 輸小小
而家好似爭議性仲大了 其實係唔係先後次序問題?唱完拉完票先開始投票呢?

最歌係比較悶 其實無咩好嘈 我最想話最男 (粗口) 最女 (我係投佢同KAY 無諗過係欣宜)
最女真係漁人得利 投得最組同最男 根本上都係會投佢做最女

只不過成個SHOW 得許志安同小巧唱得好之外 容祖兒軒仔欣宜普通 其他都好難聽 發生咩事同埋樓上有人講得好岩 以前歌手得獎感受同表演好值得回味 千FA 心口得個勇字 EASON頭上有個公仔係台上跳健康舞...
但而家個個得獎感言都好悶 又長 又唔感動 DJ又唔搭下咀幫手搞下氣氛 真係頭痕

the worst one I've ever seen....btw 903's sound quality is far more poor than Viu TV
層樓誤少年,自由亂餘生

只想問一句 無條件/四季 真係好聽咩= =?
我聽了幾次真係好普通既一首歌
至少我要聽Eason既歌 係絕對唔會簡呢2首= =
仲有就係幾年前 吳若希 既 越難越愛
第一次聽既時候真係唔知邊個唱 只知道首歌好Hea= =
真係難以理解依家香港既樂迷= =

一唔係你地心水攞獎就淨係識文青上身懶感性打一大堆飛機文
好老實講明眼人都知係香港"女神"係多人認識多人支持過咩"你是你傳奇"
幾年前已經俾你地操縱到如願已償啦
"撐起雨傘"攞獎啦
而家合理地俾番一首真係大部香港人都喜愛既歌有乜問題?
你地咁鍾意方皓玟咪自己心目中最喜愛夠囉
我相信咁樣方皓玟先會多謝你地 佢亦唔會睇得起你地係度無病呻吟死怨爛怨

我個人覺得幾好睇 不過唔夠驚喜
換番山林道第八位合理啲
love wins!

男金本書到底係唔係歌詞
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

其實頒獎個次序都有意思既~
一首歌, 就係由曲詞編監開始做出黎~
有歌就會有歌手~歌手一出道, 就係一名新力軍~~
新力軍過後, 開始有十大。十首歌, 就係一張唱片~
慢慢就上3甲。得到肯定,得到認同最終萬人喜愛。

都幾忘我不此本呀~~

所以我寫既並唔係針對我最喜愛既賽果,而係整個編排,搞兩強玩煽情娛樂。
正常咁頒唱作金比小明唱傳奇, ...
powerful 發表於 2017-1-2 16:08

點解唔諗下,有啲編排係為左配合 有電視轉播呢?
我唔信 ViuTV 會對 903 有要求,
但 903 自己會想做啲 accommodate 電視觀眾嘅野,
因為都會想借呢個機會擴闊自己個市場。

再諗遠啲,賣左直播權比內地,
亦可能有更多編排上嘅野要考慮。
冇左長期 sponsor,要靠買版權嘅時候,
好多野都會 subconsciously 改變。

例如:

1) 先頒幕後獎,因為太早 觀眾未開機,亦唔駛中途先嚟頒幕後獎,觀眾會轉台
    如果只需要照顧現場觀眾,呢兩個考慮變得次要

2) 盡量 cut 短 DJs 啲 tags,因為 非 hardcore fans 唔會想睇

3) 多啲解釋行業運作嘅 segments,因為 layman 會覺得有趣味性
    所以有 opening 同 森美 兩 part

可必對 903 咁憤怒呢?
當你聽到 馮偉棠 講 本來唔想攪 十大中文金曲 記招 時 嗰種沉重同唏噓,
或者你會感受到,每個 主辦單位 都係喺度 掙扎求存 緊。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝