返回列表 發帖
全CM一致好評 <3

聽兩三次就記得個旋律

衛蘭早前灌錄新歌《驗傷》,由於這首歌難度極高,加上Janice的聲帶在錄音期間受了傷要看醫生[泪],令她非常 ...
ting 發表於 2017-1-4 18:47

有無報工傷

衛蘭早前灌錄新歌《驗傷》,由於這首歌難度極高,加上Janice的聲帶在錄音期間受了傷要看醫生[泪],令她非常 ...

難在什麼位置
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

旋律唔突出喎… 一定不及mark lui堆歌

好好听。。。。。。

林夕又填埋啲噴詞俾佢

新不如舊,以前A-music堆k歌仲正d
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

難在什麼位置
KYC0347 發表於 2017-1-4 20:15

官方發放新聞稿一則,聲帶受損就真嘅
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

好似誇張 .......

留低閃光碎髮像遺物    任我亂檢
很憎我那麼黑
我也要染金    明日便去剪
我未夠重傷    這雙腿會走

係咪暗串前公司造型唔ok ?

MV裡最後3:46話林夕作曲,周錫漢填詞,夕爺幾時轉左作曲

其實我一直覺得林夕比阿蘭啲噴詞噴得嚟好正

“我想識你女朋友”呢句有少少pun反而增加咗 ...
nicknicknick 發表於 2017-1-5 20:28

唯有約定華大哥(華探長?)喝醉
難道要我說我愛到想死 (其實成隻Serving You都不停係咁死)
聽你唱歌 死了 也甘心
你鍾意被我鍾意
錯過你先知(穆罕默德?)愛你

其實就算世界「無童話」都係怪怪地
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

難道要我說我愛到想死 (其實成隻Serving You都不停係咁死)
...
John 發表於 2017-1-5 20:53

我覺得3C music用tvb劇比喻林夕比衛蘭既歌真係好抵死
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我覺得3C music用tvb劇比喻林夕比衛蘭既歌真係好抵死
HOTMAN 發表於 2017-1-5 20:57

的確
無論做愛回家、金枝慾孽、衝上雲霄,都總會搵到d蘭B影子
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

...

首首100分
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

首首100分
JasOh103 發表於 2017-1-5 20:59

我都一樣愛蘭亦愛笑

我都一樣愛蘭亦愛笑
John 發表於 2017-1-5 21:03

咁新歌幾多分???

Loop左成日,好正

請問是幾時的事情???
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

蘭B都係KEEP住唱K歌啦

請問是幾時的事情???
Kenny 發表於 2017-1-6 01:01

半年前,錄這首歌的時候.

完全唔覺得呢首會好高難度囉。雖然都好loop,但唔希望Janice走回頭路,其實R&B好適合佢

話曬蘭B都幫襯夕爺咁多年
夕爺連認真交一份正常啲嘅詞畀蘭B都唔願意
唔怪得而家啲新生代都鐘意搵阿Y起碼hea極都有個下限喺度

係咪暗串前公司造型唔ok ?
lmml4 發表於 2017-1-5 14:21

原來首歌係講甲記對蘭B造成傷害
蘭B依家要驗傷
Okay 加1000分

回復 76# kop1874
有冇唱過R&B
我有聽但吾識分
All We Have Is Now

回復 79# life1643

翻唱的《IMAGINE》都算係R&B style

原來首歌係講甲記對蘭B造成傷害
蘭B依家要驗傷
Okay 加1000分
kel_kelvin 發表於 2017-1-6 04:20

邊度講???
我想知道

邊度講???
我想知道
kk8733 發表於 2017-1-6 14:54

9 u p .

9 u p .
kel_kelvin 發表於 2017-1-6 16:41

等遲些電台訪問會明白歌詞多些

好悶, 編曲, 旋律都好罐頭, 呢D 歌, 如果係佢出道個時...做SIDE TRACK都可能冇
機會

5分止但詞唔夠夠好
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

其實我一直覺得林夕比阿蘭啲噴詞噴得嚟好正

“我想識你女朋友”呢句有少少pun反而增加咗 ...
nicknicknick 發表於 2017-1-5 20:28

霏常認同
janice鬼妹仔一個,唔通填啲中國文學詞俾佢咩,啲詞易唱易記其實好啱janice

你鍾意被我鍾意

依句真係幾噴

唔怪得而家啲新生代都鐘意搵阿Y ...
JayantL 發表於 2017-1-6 02:55

任何地方都要擁吻難道要去巴黎 至有事發生lol

原來有人post咗...

聽到好心痛。。。
想喊

傳統衞蘭歌,聽過一次, 冇乜感覺

不過覺得佢把聲好似差左. 同埋覺得佢咬字都差左, 冇睇歌詞的話, 有D位都聽唔真佢唱乜

唔怪得而家啲新生代都鐘意搵阿Y ...
JayantL 發表於 2017-1-6 02:55

我覺得, 另一個原因是Y文真係想搞 yy concert 2, 所以佢好努力為新一代歌手做hit 歌

肯定yy concert 2會見到燒烤叉合體唱薄情歌

傳統衞蘭歌,聽過一次, 冇乜感覺

不過覺得佢把聲好似差左. 同埋覺得佢咬字都差左, 冇睇歌詞的話, 有D位都聽 ...
lblemon 發表於 2017-1-9 17:13

我第一次聽。無咩感覺。。聽多了勁鍾情。有你鍾意被我鍾意  感覺。。。

聲線繼續少甜了不少。。技巧方面。無咁多ad-lib。。估不到仍然將首歌唱得感人。。覺得轉了新公司。用聲。技巧上更上一層樓。。

歌詞係好噴。但依幾句真係好正。。
我想識你女朋友
我想敲穿你門口
心死得更透

我第一次聽。無咩感覺。。聽多了勁鍾情。有你鍾意被我鍾意  感覺。。。

聲線繼續少甜了不少。。技巧方面 ...
kk8733 發表於 2017-1-9 18:38

我想識你女朋友呢句 其實直接得黎 如果撞岩CASE 真係好__中

其實少少口語化既歌詞
一路都係林夕 x 衛蘭既特色

我又覺得唔似衛氏情歌
似同甲音樂衛氏情歌同期嘅情歌
畀人感覺舊啲上個年代多啲
又唔似得衛氏情歌咁一聽即愛
但用美蘭把聲唱情歌已經贏咗
因為詞同曲唔算太出色減咗一分
四分

lanb好正呀omggggg

Idea for new version:

For any girls whose xbf left them for a boy "我識穿你有男友"

我未怕獻醜 傷心一輩子來問你怎彌補
唱唱下變左小明果首如果想我哭

笑甚麼
林夕根本就係幫美蘭營造緊一種style
DM多仔多到覆唔哂

衛蘭3月推出EP專輯 準備去英國拍攝MV

衛蘭今日到商業電台903《叱吒樂壇》節目宣傳新歌《驗傷》。衛蘭介紹,這首新歌依然是慘情歌,講述的是女孩子被分手後的掙扎,對比過往歌曲,她需要用更多的情緒來表達。

她坦承,當她第一次收到這份作品時,內心有些厭倦,“噢,又是這類抒情K歌”,也抗拒唱這首歌,加上當時自己聲帶漏氣,在錄音期間遭遇很多困難,中途一度想不錄。不過,她最終還是與唱片公司妥協,因為此前公司已完成她的心願、推出另類風格的《穿花蝴蝶》,這次應滿足市場喜好,製作一些較商業化、大眾口味的歌曲,而且《驗傷》經周錫漢(randy)編曲,也帶出soulfulness的新味道。“都是為歌迷而唱,那就錄吧,下一首派台歌又會有新突破,大家將看到一個brand-new的我”,她說。

對於歌迷翹首企盼的新專輯,衛蘭說:“希望3月能推出EP,整張專輯最主要是和監製舒文合作,會有40-50年代jazz風格歌曲。”她下月還準備去英國拍攝MV。

下一首派台歌又會有新突破,大家將看到一個brand-new的我。。好期待。。上次變蝴蝶。今次變兔兔啦。。

好開心Janice同ShuMan合作!

衛蘭3月推出EP專輯 準備去英國拍攝MV

衛蘭今日到商業電台903《叱吒樂壇》節目宣傳新歌《驗傷》。衛蘭介紹 ...
kk8733 發表於 2017-1-11 22:32

想佢出大碟多D