返回列表 發帖
睇嚟穿花蝴蝶白唱啦~又唱返呢d咁嘅慘情歌~不過幾好聽,畀5分啦
kayleon 發表於 2017-1-3 20:14

似儲人氣啦。。

我都一樣愛蘭亦愛笑
John 發表於 2017-1-5 21:03

咁新歌幾多分???

原來首歌係講甲記對蘭B造成傷害
蘭B依家要驗傷
Okay 加1000分
kel_kelvin 發表於 2017-1-6 04:20

邊度講???
我想知道

9 u p .
kel_kelvin 發表於 2017-1-6 16:41

等遲些電台訪問會明白歌詞多些

聽到好心痛。。。
想喊

傳統衞蘭歌,聽過一次, 冇乜感覺

不過覺得佢把聲好似差左. 同埋覺得佢咬字都差左, 冇睇歌詞的話, 有D位都聽 ...
lblemon 發表於 2017-1-9 17:13

我第一次聽。無咩感覺。。聽多了勁鍾情。有你鍾意被我鍾意  感覺。。。

聲線繼續少甜了不少。。技巧方面。無咁多ad-lib。。估不到仍然將首歌唱得感人。。覺得轉了新公司。用聲。技巧上更上一層樓。。

歌詞係好噴。但依幾句真係好正。。
我想識你女朋友
我想敲穿你門口
心死得更透

衛蘭3月推出EP專輯 準備去英國拍攝MV

衛蘭今日到商業電台903《叱吒樂壇》節目宣傳新歌《驗傷》。衛蘭介紹,這首新歌依然是慘情歌,講述的是女孩子被分手後的掙扎,對比過往歌曲,她需要用更多的情緒來表達。

她坦承,當她第一次收到這份作品時,內心有些厭倦,“噢,又是這類抒情K歌”,也抗拒唱這首歌,加上當時自己聲帶漏氣,在錄音期間遭遇很多困難,中途一度想不錄。不過,她最終還是與唱片公司妥協,因為此前公司已完成她的心願、推出另類風格的《穿花蝴蝶》,這次應滿足市場喜好,製作一些較商業化、大眾口味的歌曲,而且《驗傷》經周錫漢(randy)編曲,也帶出soulfulness的新味道。“都是為歌迷而唱,那就錄吧,下一首派台歌又會有新突破,大家將看到一個brand-new的我”,她說。

對於歌迷翹首企盼的新專輯,衛蘭說:“希望3月能推出EP,整張專輯最主要是和監製舒文合作,會有40-50年代jazz風格歌曲。”她下月還準備去英國拍攝MV。

下一首派台歌又會有新突破,大家將看到一個brand-new的我。。好期待。。上次變蝴蝶。今次變兔兔啦。。

好彩蘭B唔係男歌星
如果唔係就要畀人發post插自大
JayantL 發表於 2017-1-12 16:00

點解咁講??

你睇埋 香討 果邊先講啦,仲話人護主無睇資料 講事實,美蘭 的確無咩人話她唱k歌,我吾係討厭,但對 ...
hkbaby 發表於 2017-1-14 22:14

點解要迫人睇其他討論區。。你真奇怪。。

好似一直都無乜好過
離家出走好似無次上到
frankie_0401 發表於 2017-1-17 10:11

Janice Vidal 衛蘭 - 離家出走 @ Reno Concert 12-24-2016

惡意中傷人Lor。。上唔到???你就上唔到

雖然比5分,但首歌如果係甲音樂,雷生都唔會簡黎plug
lmml4 發表於 2017-1-18 09:55

唔係雷生揀。。係黎生呀。。

True...... but only 4 Janice-style love songs #1 on 903 (My Love My Fate, 離家出走, 深愛, 錯過你)  ...
boy4dudes 發表於 2017-3-4 01:08

其實903要衛蘭唱咩歌先會BUY。。

Maybe something light, happy-go-lucky like 八九十 (CRHK #2), or another pop rock song like 穿花蝴 ...
boy4dudes 發表於 2017-3-4 20:13

之後會有JAZZ曲風。。舒文監製。。還有親情歌。。講佢同妹妹。。應該生日前會聽到。。好期待

點爭獎丫
simhk 發表於 2017-3-6 01:43

所以上面有會員話自殺式派歌。。。

衢蘭呢兩日會有新歌WOR, 今年咁快手係咪想爭獎@@
one3one4loveyou 發表於 2017-3-6 14:54

估不到咁快。。以為四月先自殺式派台。。

可能想爭獎, 2017谷盡人氣, 2018開紅館
one3one4loveyou 發表於 2017-3-6 17:54

開紅館邊度講。聽電台訪問無講過。

華納話2018年會幫JANICE起香港搞大型SHOW MA, 所以我先估係紅館~況且JANICE開紅館實爆 ...
one3one4loveyou 發表於 2017-3-6 19:51

今年一定要谷啦。多些新歌去紅館唱。

JANICE新碟:
穿花蝴蝶
失意的意義
驗傷
食物歌
單身女人歌
同JILL合唱親情歌
天敵 ...
one3one4loveyou 發表於 2017-3-6 20:35

夠哂數可以出EP 啦。五月份唔會走數啦