返回列表 發帖
我又入場先

快快手頒埋佢專心睇呀吓~
ed8671ed 發表於 14/1/2017 20:15
Gogogo
恭喜兩個巨聲幫
如果嘉儀早少少出道有得鬥下~
Wonders 發表於 14/1/2017 20:17
爭成十個月
無祖兒

留個名

出返去
賴爽 發表於 14/1/2017 20:18
:(

恭喜兩個巨聲幫
如果嘉儀早少少出道有得鬥下~
我們的總和

無祖兒

留個名

出返去

KWANIE MUSIC AWARDS 2016
年度作曲人

大獎

林家謙 (872.5)
上榜歌曲: 磨牙 37 多少年 24 壞與更壞 19 停止繁殖 42.5
冠軍歌曲: 矛盾一生 119 自由飛翔 194 懸崖花 206 小故事 231

優異獎
翁厚樑 Howie@Dear Jane (809.5)

上榜歌曲: 七百萬種樂與怒 15 非安全地帶 78 經過一些秋與冬 75 羽毛鱗刺 17.5
冠軍歌曲: 哪裡只得我共你 248 只知感覺失了蹤 201 你在我在 175

TAG #7, 8 - 年度填詞人
佢地兩師徒既上榜歌佔左全年分數既四份之一
問你死未,當師傅既歌因為某D 策略,
或者宣傳技倆而過份催谷既同時
其實我覺得今年徒弟既表現係更好
從分數反映出黎
徒弟最尾贏左成條街返黎
同叱咤係剛好調返轉既

年度作曲人
大獎

林家謙 (872.5)
上榜歌曲: 磨牙 37 多少年 24 壞與更壞 19  ...
kwanie 發表於 2017-1-14 20:20

第一次見howie個中文名
  terence bb
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

哪裡只得我共你十大已穩
  terrance bb
kevinlai1621 發表於 2017-1-14 20:21
Terence Lam對於你串錯佢個名表示不滿

年度填詞人

大獎

陳詠謙 (2,869)
上榜歌曲: 多少年 24 脂肪葡萄 44 穿花蝴蝶 84 血一般紅 84 Hero 10 經過一些秋與冬 75 K.O.L. 2.5 無表面傷痕 70 Fabulous 38 停止繁殖 85 給兒子的信 116 痛醒 39 派錯派對 12.5 Lovesick 7 幸福止痛 6
冠軍歌曲: 矛盾一生 119 年月匆匆 50 一雙手 210 哪裡只得我共你 248 有事發生 177 自由飛翔 194 愛情小品 198 只知感覺失了蹤 201 芝麻開門 171 你在我在 175 找片天空接收我們 198 小故事 231

優異獎
黃偉文 (1,987.2)

上榜歌曲: 虛齡時代 21 磨牙 74 親熱 43 我好得閒 24 百姓 79 專業失戀 30 年 107 羅賓 45 壞與更壞 19 犀利 36 今天我 3.2 不愛之恩 19 今生不回家 102 聲音騷了 47 懶人包 38 親愛的黑色 88 十年後的我 72 不同班同學 114 兄兄我我 84 免責條款 12
冠軍歌曲: 羅生門 88 山林道 247 女神 241 B 面第一首 211 該死的快樂 173

TAG #9,10 - 年度編曲人
編曲人三甲其實一直爭持得好激烈既
奈何就得兩個獎架姐
大獎得主好神奇,
上榜歌只係黎自兩位歌手
都已經夠贏
而優異獎贏第三果位
只係一首唔知點解會上榜既歌咋喎 lol

哪裡只得我共你十大已穩 Terence Lam對於你串錯佢個名表示不滿
nicholashin 發表於 2017-1-14 20:23

證明我睇樣唔睇名

哪裡只得我共你>山林道

terence bb
kevinlai1621 發表於 14/1/2017 20:21
證明我睇樣唔睇名
kevinlai1621 發表於 14/1/2017 20:25
welcome ah :)

都係wiki 出黎姐
哪裡只得我共你>山林道
nicholashin 發表於 14/1/2017 20:25

哪裡只得我共你>山林道
nicholashin 發表於 2017-1-14 20:25

頒完幕後 啲十大好似就快開晒出嚟

年度編曲人

大獎

謝國維 (1,004.5)
上榜歌曲: 雅俗 69.5 煩可寧 67 請關掉手提電話 133 荒唐 90
冠軍歌曲: 永遠很近 180 強弱 250 敗部 215

優異獎
Johnny Yim 嚴勵行 (986)

上榜歌曲: 空心人 5 愛的履歷 69 從未知道你最好 63 獨一無二 87 風起了 41
冠軍歌曲: 年月匆匆 50 少年宮 240 孤雛 225 懸崖花 206

TAG #11, 12 - 年度監製
兩個都係唱片公司既打骰人
一個係老闆一個係顧問
佢地旗下歌手今年都得到我歡心喎
好近好近睇下邊個贏
佢地贏第三果個好少架姐
不過無獎果個一月一號晚黑面既
輸唔起咩 [369]

最幸福的眼淚 逐寸數
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

年度編曲人
大獎

謝國維 (1,004.5)
上榜歌曲: 雅俗 69.5 煩可寧 67 請關掉手 ...
kwanie 發表於 2017-1-14 20:29

邊個黑面
我們的總和

邊個黑面
Wonders 發表於 2017-1-14 20:33

舒文 唔知係咪

年度監製

大獎

陳浩然 Edward Chan (1,686.5)
上榜歌曲: 請跟我走 50 廣東歌 92 天生發呆 13 森山大道 5 木馬小盒 23 化險為夷 17.5 寂寞的總和 24.5 上集大結局 51 乜青 72 十年後的我 72 停止繁殖 85 嗚 28 幸福止痛 6
冠軍歌曲: 有人共鳴 135 告別之前 102.5 一雙手 210 Miss Fiona 180 愛情小品 198 卜卜卜 80 沒有你,我什麼都不是 242

優異獎
謝國維 (1,640)

上榜歌曲: 雅俗 139 亂世超人 65 煩可寧 67 請關掉手提電話 133 普通華 72 銀髮白 45 荒唐 90 大步走 46
冠軍歌曲: 最陌生的熟悉人 81 永遠很近 180 逃出阿卡拉 257 強弱 250 敗部 215

TAG #13 - 年度唱作人
銅獎

呢位唱作人過去一年收穫都算豐富
開左一次 live,有電視直播
仲有殿堂世紀宇宙級組合做嘉賓
年尾又同同事孖公仔咁出黎
仲拎埋獎
碟仲搭埋餸頭餸尾出左幾隻添
算唔話得啦
唔係本身間公司廢
多D 獎都有添啦

入場 HI

舒文 唔知係咪
kevinlai1621 發表於 14/1/2017 20:33
ya

入場 HI
mamakin 發表於 14/1/2017 20:35
hihi

年度監製
大獎

陳浩然 Edward Chan (1,686.5)
上榜歌曲: 請跟我走 50 廣東歌 9 ...
kwanie 發表於 2017-1-14 20:34

我叫浩然
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

ya
kwanie 發表於 2017-1-14 20:36

佢坐係鏡頭前, 都好易睇到咩面口

年度唱作人

銅獎

江海迦 (462.5)
上榜歌曲:
Superman 8 [上榜 1 星期,最高第 10 位]
獨一無二 43.5 [與李幸倪合寫,上榜 6 星期,最高第 8 位]

冠軍歌曲:
圓 186 [上榜 9 星期,第二十星期冠軍]
孤雛 225 [上榜 11 星期,第四十星期冠軍]

TAG #14 - 年度唱作人
銀獎

係時候叫某會員出黎先
其實佢拎唱作又值既
今年雖然就真係唔係好多歌
但作品都總算係幾好聽既
下半年好似唔見左人咁
間公司真係廢成咁咩 lol
希望呢位去年既唱作金 17 年大髮力啦
好無~

逃出阿卡拉 257
強弱 250
哪裡只得我共你 248
山林道 247
女神 241
少年宮 240
孤雛 225
Nowhere Boys表示非常興奮!

我叫浩然
John 發表於 14/1/2017 20:38
HI 開車前戴左頭盔未
佢坐係鏡頭前, 都好易睇到咩面口
kevinlai1621 發表於 14/1/2017 20:38
喺正個角落頭 !!

淫液匡

逃出阿卡拉 257
強弱 250
哪裡只得我共你 248
山林道 247
女神 241
少年宮 240
孤雛 225
Nowhere Bo ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 20:39

個十大係咪已經出爐?

個十大係咪已經出爐?
賴爽 發表於 14/1/2017 20:42
仲有五首
唱作開多一首

年度唱作人

銀獎

出黎啦淫液匡~~

林奕匡 (486.5)
上榜歌曲:
停止繁殖 42.5 [與林家謙合寫,上榜 9 星期,最高第 10 位]

冠軍歌曲:
有人共鳴 135 [上榜 6 星期,第五星期冠軍]
一雙手 210 [上榜 9 星期,第十三星期冠軍]
愛情小品 99 [與馮家俊合寫,上榜 10 星期,第三十四星期冠軍]

TAG #15 - 年度唱作人
金獎

係你啦今年
又開音樂會,又做人嘉賓
寫既歌又大把人翻唱
係就係未必完美架啦
但係反而令咁多人戥你唔抵都係一件好事
所有派台歌都係自己作品
呢個獎你應攞既 :)
先拎第一個,應該有更多掛

仲有五首
唱作開多一首
kwanie 發表於 2017-1-14 20:42

ohhhhhhh 有無舊街角/一走了之先 (shy)

HI 開車前戴左頭盔未喺正個角落頭 !!
kwanie 發表於 2017-1-14 20:39

飲酒唔Ja得車

強弱 250
hello top 10
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

ohhhhhhh 有無舊街角/一走了之先 (shy)
賴爽 發表於 14/1/2017 20:43
molamola
飲酒唔Ja得車
John 發表於 14/1/2017 20:44
jar車

molamola
kwanie 發表於 2017-1-14 20:44

bye
我去返 ed 個邊先 :)

逃出阿卡拉 257
強弱 250
哪裡只得我共你 248
山林道 247
女神 241
少年宮 240
孤雛 225
Nowhere Bo ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 20:39

估唔到暫時最高分果兩首係nwb同小巧
反而後面果幾隻仲大路

年度唱作人

金獎

方皓玟 (598)
上榜歌曲:
Believe in Live 107 [上榜 7 星期,最高第 5 位]
還要去過生活 140 [上榜 8 星期,最高第 4 位]

冠軍歌曲:
你是你本身的傳奇 242 [上榜 11 星期,第十星期冠軍]
終於好天氣 109 [上榜 11 星期,第三十八星期冠軍]

轉個靚頭返黎,十大 !!

年度唱作人
金獎

方皓玟 (598)
上榜歌曲:
Believe in Live 107 [上榜 7 星期, ...
kwanie 發表於 2017-1-14 20:47

你是你 242 :(
好似十大尾

年度唱作人
金獎

方皓玟 (598)
上榜歌曲:
Believe in Live 107 [上榜 7 星期, ...
小明十大低位

好似十大尾
賴爽 發表於 14/1/2017 20:48
小明十大低位
chanchan0909 發表於 14/1/2017 20:49
大部分最歌五強都係十大低位

好似十大尾
賴爽 發表於 2017-1-14 20:48

唔知會唔會得個金腸

TAG #16 - 年度歌曲

今年TAG 簡單D 全部都係得一句
所有野都係等到開左估先再慢慢講

第十位 - 一切由 JUPAS 開始

20:55 轉個靚彎就返黎架啦

TAG #16 - 年度歌曲

今年TAG 簡單D 全部都係得一句
所有野都係等到開左估先再慢 ...
kwanie 發表於 2017-1-14 20:52

初頭未睇冠軍 list 想估其實怕選擇 lol

睇完應該係 0 鏗首悶歌 zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

年度唱作人
金獎

方皓玟 (598)
上榜歌曲:

小明
我們的總和

年度歌曲

第十位

「大概細路已經看著去路固定」,
香港人既大學入場卷
除左你張 DSE / ALE 成績大之外
大學聯招 (JUPAS) 亦係影響人一生既關口

你大學讀乜,出到黎做D 乜
將來係穩穩定定打一份工然後生兒育女等百年歸老
抑或係跳出自己既非安全地帶
放膽去搏去試去跌倒再黎過 ?
首先,你要有勇氣
然後,你要輸得起。

「我信我有權妄想到了沒了沒完」
可能到頭來都係得個諗字
但係人生夢一場革命至終老
只要心入面知道自己想做乜都已經好難得,起碼我仲有

呢位歌手成功由菲臘牙科醫院
成功跳出第二次叱咤男歌手既地位
佢可以追到自己既夢想,但呢D 人只係好少數…

我的志願 - 許廷鏗 231 (第三十三星期冠軍)
06>04>02>04>06>09>11>04>01
(曲/編/監: 陳光榮 詞: 林夕)

TAG #17 - 年度歌曲
第九位 - 一切由 831 開始

年度歌曲
第十位

香港人既大學入場卷
除左你張 ...
kwanie 發表於 2017-1-14 20:55

人越大越難自選呢句其實幾中
雖然隻歌係我榜成績唔好

年度歌曲
第十位

香港人既大學入場卷
除左你張 ...
kwanie 發表於 2017-1-14 20:55

金堅呢兩年都唔係好想做個獎俾佢

人越大越難自選呢句其實幾中
雖然隻歌係我榜成績唔好
John 發表於 14/1/2017 20:57
其實見到林夕呢個名已經贏左一半

十大裡面好似無重覆填詞人
邊似得叱咤咁
金堅呢兩年都唔係好想做個獎俾佢
kevinlai1621 發表於 14/1/2017 20:58
上年唔算 阿樂係幾好
今年呢個獎真係做出黎

年度歌曲

第九位

「從前的少年 沿途天真的只好一起被騙」,
我城既民主路由三十多年前既談判開始註定告終
英國人唔夠講,始終都係要將主權移交
一路以黎,扼殺既扼殺
避得就避瞞得就瞞
我地城內既同胞就得既得
無本事走既,就只要留低
心存僥倖希望仲有好日子過

「一百年 沿途天真的誰理會受欺騙」,
我地既日子曾經風光過,好似一切都好美好
但係好景不常,有資源自然會有人想爭。
當敵軍開始有侵略既本錢
再加上佢地本身都要爭d 野返黎保命
我地既呢口肥豬肉基本上佢地食硬

831,係暑假既尾聲
亦係香港國民命運既終結
「左轉得到灰天,右轉找不到光線」
我地呢一代生於英屬香港既「最後港英餘孽」
仲有無希望 ? 我好肯定咁講,無。

呢首係C AllStar 成軍七年以黎我最最最最最鍾意既一首。
得第九位純粹我唔想調位,其實有d 後悔lol

少年宮 -  C AllStar 240 (第十七星期冠軍)
12>09>10>08>03>11>07>13>04>03>01
(曲: David Kong 詞: 周耀輝 編: Johhny Yim 監: 簡)

http://www.joox.com/hk/zh/single?id=JPy4QXecmUkRALqlAZ4Xbw==

TAG #18 - 年度歌曲
第八位 - 一切由倒後行開始

其實見到林夕呢個名已經贏左一半

十大裡面好似無重覆填詞人
邊似得叱咤咁上年唔算 阿樂係幾好
今年呢個獎 ...
kwanie 發表於 2017-1-14 20:58

我本身想比你在我在十大
臨尾903播得太多播到厭

年度歌曲
第九位

「從前的少年 沿途天真的只好一起被騙」,
我城既民主路由三十 ...
kwanie 發表於 2017-1-14 21:00

我咁多年如果講最鍾意
第一首彈出黎係新預言書

年度歌曲

第八位

呢一首係全年演唱會入面播放率最高既一首歌
(同一個演唱會計第一次)
原唱者唱過、趙學而唱過
連叱咤贏佢既Joyce 都唱過

「請記得發夢 定能飛」
身邊一定有人Quote 架啦
學啱啱咁講,每個人都有夢,
大多數人都有牽掛
有後顧,有包袱,
追夢係要付出,但發夢唔洗。

大概唔係人人都有機會實現自己夢想,
可能無機會,可能無機會。
人只有自己勉勵自己先可以釋懷到。

我係個無乜動力既人,
呢首歌係我努力去搵目標既原動力。

有人話情歌成功,係樂壇有問題
勵志歌成功,係成個社會都有問題
呢點我好認同,你呢?
當見到要不甘平凡係咁難既時候
呢D 歌先係自己繼續向前既引擎。

你是你本身的傳奇 -  方皓玟 242 (第十星期冠軍)
12>09>12>06>04>05>06>03>05>01>08
(曲/詞: 方皓玟 編: 伍仲衡 監: 許創基/Edmond Tsang)

TAG #19 - 年度歌曲
第七位 - 一切由第十二人開始

小明成功三個頒獎禮擸晒