返回列表 發帖
既然係演藝學院唔係紅館,估計未必有跳舞快歌?就算快歌side tracks都會改晒編曲?我想像到個模式會有小小 ...
Riverfish 發表於 2017-1-4 13:03

佢係投票個FB Post到話會原汁原味,所以編曲應該唔會大改

如果版權唔係問題的話, 梗係第一次我想醉。
風見志郎 發表於 2017-1-4 16:29

Perfect 10唱左啦

見到啲FB Fan Page講個啲所謂Side Tracks真係得啖笑幾乎講親既都係紅館演唱會成日聽到既
要聽既就返去紅館聽啦
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

見到啲FB Fan Page講個啲所謂Side Tracks真係得啖笑幾乎講親既都係紅館演唱會成日聽到既
要聽既就返去紅館聽啦
Ki 發表於 2017-1-4 17:17

希望祖兒可以揸主意
而且side嘅定義係冇plug過(圓謊/心甘命抵/為你萬歲)
或者plug咗但真係被人低估(與蝶同眠/摸燈時代/歌姬)
OR真係plug過hit過但好少唱但係祖迷餓咗好耐嘅(可歌可泣/貪嗔癡/美麗在望)   
舊日回憶/麻煩你本身side中嘅經典遺珠
不過1314同no.6都有唱, 所以已經唔係咁期待今次有
而且果陣唱都俾唔到CD Version個感動同震撼我
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

其實真正side track唔算多,好多歌紅館show經常encore既
love wins!

希望祖兒可以揸主意
而且side嘅定義係冇plug過(圓謊/心甘命抵/為你萬歲)
或者plug咗但真係被人低估(與蝶同眠/摩登時代/歌姬)
OR真係plug過hit過但好少唱但係祖迷餓咗好耐嘅(可歌可泣/貪嗔癡/美麗在望) ...
風見志郎 發表於 2017-1-4 17:24

你講呢堆都好合理,見到阿門、借過呢啲真係無眼睇,以前已經唱過好多次
好多歌係淨係出過CD、未唱過Live,Fans等緊聽架囉

見到Joey果個投票,高票數既幾乎都唱過Live咁濟
>吾
>甘
>米
>尼

其實真正side track唔算多,好多歌紅館show經常encore既
ivanbb 發表於 2017-1-4 17:33

淨係計廣東歌,出左31隻碟(唔計精選個6隻都有25隻),每隻碟我計得兩首係Side Tracks,呢到都50首啦
仲未計國語碟個到,咁都唔算多?!
>吾
>甘
>米
>尼

邊個做music director, 呢樣仲重要過佢唱咩歌

另佢唱到五首係neway 無得唱既side track,就當佢贏

希望真係原汁原味認真唱
唔好好似Perfect 10啲編曲咁搞到鬼五馬六

另佢唱到五首係neway 無得唱既side track,就當佢贏 ...
mychart- 發表於 2017-1-4 17:39

何bing/ Alex Fung
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

如果到時仲聽到16號愛人真係暈低
我相信啲人入場都係想聽佢唱啲未唱過或者少唱live嘅歌
我想聽男朋友與歌,二人浴,卸妝,與貓共舞
佢真係當啲歌迷唔會聽佢派台以外嘅歌
我仲記得1314尾場佢唱最好時光嗰陣聽到啲反應之後話都識架喎
結果全場都識唱,係佢以為人人都唔識

生果即時新聞

今年3月容祖兒將會喺演藝學院舉行10場《容祖兒. My Secret . Live》,因為場地座位有限,只係得一萬張飛,所以預計喺1月23日公開發售會即時賣完,祖兒直言最唔想係黃牛買晒啲飛:「好想可以一張身份證只可以買兩張,但問過係唔得,所以我0依家有一場係特別做俾歌迷會。等佢哋一定買到飛。至於其他冇入歌迷會歌迷,如果真係買唔到,就唔好幫襯黃牛喇,我寧願開騷見到啲位吉咗,都唔想聽到有人話,炒貴幾百咁入場囉!」

其實唔只啲演唱會飛出現秒殺嘅情況,早前祖兒搵咗林海峰(Jan)擔任海報創作總監,雖然佢哋係首度合作,但係前後只係用咗半個鐘就影完一張海報就收工!本來喺拍攝當日,祖兒買咗大量新衫去影海報,阿Jan準備咗大量不同品種鮮花,祖兒話:「阿Jan一直唔講想點樣影,影影吓又問我可唔可以大露背拍攝,於是第二張我幾乎係喺冇乜著衫之下影,原來佢想將花同我個人混埋一齊,出嚟嘅效果又真係好靚呀!」

祖兒好搞笑話好彩0依家買衫有退貨服務,阿Jan就話:「其實我一早諗定係咁,但好難一早同你講,萬一唔得都可以有衫影,如果我叫你唔好帶衫,你『退咗』我個人咁點算?」

講到今次喺演藝學院開騷,祖兒就話:「其實已經期待咗六年,我一直好想開一個騷,唱啲自己好有感覺嘅歌,同埋一啲大家覺得係滄海遺珠嘅作品,可能喺好多歌手立場,覺得我傻咗呀?喺細場做十場,等於做一場紅館咁上下,但自己就要多出十倍力,但係我覺得唔同場有唔同感受,希望可以舒舒服服同歌迷喺近距離一齊嘆歌,唯一係有啲把聲會唔會太攰,其他商業上考慮真係冇諗咁多。」

點解唔學千嬅係star hall搞?容祖兒d飛又唔會滯銷,搵個 咁細個場-_-

另佢唱到五首係neway 無得唱既side track,就當佢贏 ...
mychart- 發表於 2017-1-4 17:39

何秉做啊!

早前祖兒搵咗林海峰(Jan)擔任海報創作總監,雖然佢哋係首度合作,但係前後只係用咗半個鐘就影完一張海報就收工!本來喺拍攝當日,祖兒買咗大量新衫去影海報,阿Jan準備咗大量不同品種鮮花,祖兒話:「阿Jan一直唔講想點樣影,影影吓又問我可唔可以大露背拍攝,於是第二張我幾乎係喺冇乜著衫之下影,原來佢想將花同我個人混埋一齊,出嚟嘅效果又真係好靚呀!」
阻住 發表於 2017-1-4 19:10

論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

星勤 發表於 2017-1-5 00:26

multiple exposure, google search都一大堆類似圖

其實點解要揀演藝,唱咁多場佢又辛苦飛又難買

中意張poster,好有意境。引述hins ig: 此花不與群花比

最想聽祖祖既甜歌:
如果睡袍太少布 / 垂涎 / 二人浴 / 金銀島 / 很忘 / 鴛鴦襪 / 拍拖 / 囉囉攣 / 舌尖開叉 / 暖光 / 蒸餾 / 遲鈍

Bossz Nova, Jazz, Broadway,  圓舞曲類:
亂唱歌 / 天氣報告 / 頹 / 花城 / 上次坐飛機 / 拍拖 / 我的麻煩男友 / 吹沙入眼

有格調:
卸妝 / 兩面 / It Doesn't Matter /

Dance:
Give Love A Break / 派對機器 / 閃光彈 / 床前無月光 / 搖搖搖

Ballad:
早有預謀 / 圓謊 / 一個人砌圖 / 故弄玄虛 / 我不要你

想聽既仲有好多,不過好多都係之前既演唱會唱過,上面個堆雖然有好多首都唱過,但算係比較少唱的了

最想聽祖祖既甜歌:
如果睡袍太少布 / 垂涎 / 二人浴 / 金銀島 / 很忘 / 鴛鴦襪 / 拍拖 / 囉囉攣 / 舌尖開叉 / 暖光 / 蒸餾 / 遲鈍

Bossz Nova, Jazz, Broadway,  圓舞曲類:
亂唱歌 / 天氣報告 / 頹 / 花城 / 上次坐飛機 / 拍拖 / 我的麻煩男友 / 吹沙入眼

有格調:
卸妝 / 兩面 / It Doesn't Matter /

Dance:
Give Love A Break / 派對機器 / 閃光彈 / 床前無月光 / 搖搖搖

Ballad:
早有預謀 / 圓謊 / 一個人砌圖 / 故弄玄虛 / 我不要你
Jacz 發表於 2017-1-5 01:12

呢兩隻擺到明係r&b,點會係ballad

星勤 發表於 2017-1-5 00:26

大把呢d design啦 你真係好井底

最想聽祖祖既甜歌:
如果睡袍太少布 / 垂涎 / 二人浴 / 金銀島 / 很忘 / 鴛鴦襪 / 拍拖 / 囉囉攣 / 舌尖開 ...
Jacz 發表於 2017-1-5 01:12

冇扮了解
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

回復 24# kilai

乜有萬通咭架咩,正確黎講係出返份大額萬通保險

呢兩隻擺到明係r&b,點會係ballad
cathay1996 發表於 2017-1-5 03:04

R&B唔可以係Ballad?

冇扮了解
John 發表於 2017-1-5 03:56

扮了解 令我諗起90年代尾2000出頭個次disco電音風潮,有點怕怕

扮了解 令我諗起90年代尾2000出頭個次disco電音風潮,有點怕怕
Jacz 發表於 2017-1-5 11:08

咩呀, 呢首歌2000年出商演仲排過舞架, 祖兒寫真仲有片睇, 幾好笑.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

咩呀, 呢首歌2000年出商演仲排過舞架, 祖兒寫真仲有片睇, 幾好笑.
風見志郎 發表於 2017-1-5 11:47

想睇

我純碎係唔鍾意原曲butterfly,唔關佢事

R&B唔可以係Ballad?
Jacz 發表於 2017-1-5 11:05

可以,但果兩隻絕對唔係

演唱會一月十六日東亞銀行優先訂購,一月二十三日公開發售。

詳細內容:http://www.eegmusic.com/news/content.php/view/2021
>吾
>甘
>米
>尼

美千旨在以歌會fans
美祖旨在搶錢
jaydeng 發表於 2017-1-4 16:03

$1080 最貴都叫搶錢

容祖兒 Joey Yung《JOEY·MY SECRET·LIVE》
日期:3月26.29-31日及4月1.2.6-9日(共十場)
時間:晚上8時正
地點:香港演藝學院 歌劇院
東亞信用卡優先訂購日期:2017年1月16日
公開發售日期:2017年1月23日
資料來源:http://www.eegmusic.com/news/content.php/view/2021

以下場次不作公開發售:
3月24日歌迷會特別場(只限歌迷會會員)
3月25日美國萬通保險Exclusive show

容祖兒 Joey Yung《JOEY·MY SECRET·LIVE》
日期:3月26.29-31日及4月1.2.6-9日(共十場)
時間:晚上8時 ...
721AXA 發表於 2017-1-5 14:06

VIP可以入後台參觀
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

回復 82# l00540
VIP 現場可以領乙隻限量版cd

any JY6 member here???????

真祖粉,有心排過嘅
my rundown:
1、歌姬/日安憂鬰(開場一定要靜,以一把歌聲就可以壓場,好似starlight開場咁)

(然之後呢,好似都係要靠快歌warm up下個場)
2、紅牌出場x四面台(除衫)
3、床前無月光(呢首我覺得超型,洗乜鬼次次唱紅雙囍)
3、囉囉攣(祖祖處女rap咁經典點可以唔唱live)
4、快歌medley: mic-stand唱:今年新款/電我/命苦/跩跩/混血兒
6、What's Up(次次都冇!)

(好side嘅歌)
7、上次坐飛機/堂堂男人
8、你是我堅强的唯一理由
9、穿花蝴蝶/愛いしてる/還未
10、精神戀愛/他狠過你/我不要你
11、一個人砌圖
12、勉強幸福
13、撈針
14、渴望晨曦的女孩

(特設握手位及廁所位)
15、我要玩(呢首咁快樂點可以無,開動快樂?行開啦)

(祖國兒女part,呢part比較悶,不過可以照顧排隊去緊廁所未返嚟嘅觀眾)
16、國語medley: 不想回家/間接傷害/不好意思我愛你/心情不好/放愛自由/我們都寂寞
17、說真的
18、獨照(17、18呢兩首一定要唱全首)

(卡拉OK環節)
19、男朋友與歌
20、罪魁
21、候鳥樹
22、戀人未滿
23、新貴

(輕快歌part)
24、It Doesn't Matter
25、與貓共舞mix銀蛋伴小貓
26、卸妝
27、很忘/蟲之家/途經北海道
28、美麗在望mix蜉蝣

(呢part有plug過有hit過但又真係好餓,求求你唱多次)
29、可歌可泣
30、medley:時不與我/貪嗔癡/呼天不應/借過
31、摩登時代
32、最後的茱麗葉

(電影歌劇集歌環節,唔收錄on call,開頭嘅歌姬可以擺埋係度)
33、貪慕虛榮
34、密友
35、身驕肉貴
36、像昨天她喜歡我

(點唱互動環節)
37、特別嘉賓
38、雙腳著地/會很美/放過你(搵三個fans上去合唱三首)

(遺珠part,又名海洋之心,因麻煩你/舊日回憶的山丘成日唱,已被海洋局除名)
39、心甘命抵
40、與蝶同眠(呢首唔認認真真唱一次真係對唔住呢首咁大嘅歌,年紀大容許你睇手機或者照書讀)
41、圓謊
42、我也不想這樣
43、早有預謀(珍珠!)

encore
44、出色(玩熒光棒變色)

2nd encore
45、為你萬歲(歌迷會就一定要Be Ture?no,呢首先係有兒萬歲囉!)

overrun咗,建議6點開場,不要食花生!

真祖粉,有心排過嘅
my rundown:
1、歌姬/日安憂鬰(開場一定要靜,以一把歌聲就可以壓場,好似 ...
風見志郎 發表於 2017-1-5 16:54

有心, 但好唔realistic
1. rundown頂盡三十首, 紅館最多都只係6-7 parts, 細場大概3-4 parts收工 or perfect 10咁一套衫由頭唱到尾 so9sad
「今次唔再鐵甲威龍咁上台,舒舒服服去近矩離同歌迷一齊嘆歌!」<--絕對有可能係perect 10咁
2. 佢講左唔會盔甲上陣 唔會跳勁舞 強勁快歌基本唔會出現 頂盡應該改編un下

有心, 但好唔realistic
1. rundown頂盡三十首, 紅館最多都只係6-7 parts, 細場大概3-4 parts收工 or per ...
721AXA 發表於 2017-1-5 17:23

我好驚係moov live成班歌迷見面會咁

佢依家應該唱唔到呢堆歌

美麗在望
我的麻煩男友
遲鈍
跩跩

我好驚係moov live成班歌迷見面會咁
風見志郎 發表於 2017-1-5 17:26

我已做好心理準備係PERFECT 10+MOOV LIVE 2013

我已做好心理準備係PERFECT 10+MOOV LIVE 2013
721AXA 發表於 2017-1-5 17:37

其實唔介意有冇太多花臣嘢
只要係認真唔係hea唱就得
舞台效果靚衫嗰啲留返紅館大show

真祖粉,有心排過嘅
my rundown:
1、歌姬/日安憂鬰(開場一定要靜,以一把歌聲就可以壓場,好似 ...

陳輝陽的作品可這樣排

Intro: 怯
我的麻煩男友
What's up
命苦
拽拽
Outro: 再見我的初戀

Encore:
男朋友與歌/ 候鳥樹/ 我也不想這樣

其實唔介意有冇太多花臣嘢
只要係認真唔係hea唱就得
舞台效果靚衫嗰啲留返紅館大show ...
hihi 發表於 2017-1-5 18:59

我又唔係咁睇啦
收到咁貴喎
仲要咁難得開 唔想睇佢全場企定定咁唱

唔明佢點解咁堅持一定要細搞

我又唔係咁睇啦
收到咁貴喎
仲要咁難得開 唔想睇佢全場企定定咁唱

唔明佢點解咁堅持一定要細搞 ...
721AXA 發表於 2017-1-5 20:54

以佢呢幾年嘅所謂花巧嘢(雙子座mv / 1314 concept 等等)
我真係寧願佢咩都唔搞

以佢呢幾年嘅所謂花巧嘢(雙子座mv / 1314 concept 等等)
我真係寧願佢咩都唔搞 ...
hihi 發表於 2017-1-5 23:40
雙子座個mv真係唔敢睇第二次 1314 d 節日concept都好格硬

我真係寧願佢咩都唔搞 ...
hihi 發表於 2017-1-5 23:40

冇人要佢啲idea呀
搵阿朱joey咪幾好 JH演唱會設計得幾好
個肥佬就唔該閃開

真祖粉,有心排過嘅
my rundown:

終於見到有人提 你是我堅強的唯一理由

希望opening 係玩家啦

想聽與蝶同眠同別說愛我
victor1991415 發表於 2017-1-4 16:58

與蝶同眠係IN MOTION第2主打而且上過903/RTHK NO.1,未必會唱
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

幾想聽佢d真side tracks live
但對佢揀歌冇咩信心

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

與蝶同眠係IN MOTION第2主打而且上過903/RTHK NO.1,未必會唱
酷愛903 發表於 2017-1-6 09:27
恭喜入場觀眾有得聽與蝶同眠

hinz 發表於 2017-1-6 11:01

(JF消息) 限量版CD係同馮穎琪合作, 重新編曲同翻唱自己歌, 未知咩歌, 未知幾多首