返回列表 發帖
寧願佢收貴D手續費用AEG做優先都唔想佢用垃圾快達票

(JF消息) 限量版CD係同馮穎琪合作, 重新編曲同翻唱自己歌, 未知咩歌, 未知幾多首 ...
721AXA 發表於 2017-1-6 13:16

頂盡8-10首, 好似張敬軒pink dahlia.
希望唔好翻唱逃避你呢類啦, 真心想佢翻N年前嘅, 仲可以plug下咁.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

頂盡8-10首, 好似張敬軒pink dahlia.
希望唔好翻唱逃避你呢類啦, 真心想佢翻N年前嘅, 仲可以plug下咁. ...
風見志郎 發表於 2017-1-6 15:53

jf話應該一兩首咋, 有一首會係馮穎琪自己作品 (即係 麻煩你/還未/夢非夢/愛怪物的你/飄紅 其一)

jf話應該一兩首咋, 有一首會係馮穎琪自己作品 (即係 麻煩你/還未/夢非夢/愛怪物的你/飄紅 其 ...
721AXA 發表於 2017-1-6 16:13

咁睇嚟都係得還未side D, 不過首歌咁中國風, 點mix都差唔多.
麻煩你已經唱過好幾次, 期待值已降, 除非陳輝陽再出山, 不過祖早已唱唔返原version嘅沙聲少女味.
夢非夢咪玩啦, 聽親都skip.

咪住先, 深閨​好似係馮穎琪?!從未在乎條仔, 呢首我麻麻, 不過可能會有驚喜嘅, 唔好又jazz就得啦.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

咁睇嚟都係得還未side D, 不過首歌咁中國風, 點mix都差唔多.
麻煩你已經唱過好幾次, 期待值已降, 除非陳 ...
風見志郎 發表於 2017-1-6 16:29

麻煩你其實唱得一次
From Vicky Facebook
不如講吓D好開心嘅嘢啦⋯⋯
- 寫咗一首歌畀Eason
- 「祖兒重編和翻唱我多年前寫給她的一首歌」!!!
- 同小巧、Nowhere Boys、Michael、Supper一齊食宵夜慶功
#開心share #多謝主辦電台 #同濕爬食Supper #FrenziFamily

麻煩你其實唱得一次
From Vicky Facebook
不如講吓D好開心嘅嘢啦⋯⋯
- 寫咗一首歌畀Eason
- 「祖兒重編 ...
Wing1211 發表於 2017-1-6 16:35

多年前,肯定得麻煩你或者還未!!!
麻煩你,我印象中好似唱過兩次, no.6同1314都有吧!

多年前,肯定得麻煩你或者還未!!!
麻煩你,我印象中好似唱過兩次, no.6同1314都有吧! ...
風見志郎 發表於 2017-1-6 16:38

麻煩你得n6個次(not sure) 但其實麻煩你宜家都好多人識 再翻唱都冇意思
相反還未冇乜人識 rearrange再唱再plug可能hit

麻煩你得n6個次(not sure) 但其實麻煩你宜家都好多人識 再翻唱都冇意思
相反還未冇乜人識 rearrange ...
721AXA 發表於 2017-1-6 16:45

睇返1314 15場rundown, 真係冇.
唔好郁我麻煩你呀, so9sad, 想毀童年咩, 讓記憶中只記最好.
還未算Vicky作品入面期待值略高少少嘅.

睇返1314 15場rundown, 真係冇.
唔好郁我麻煩你呀, so9sad, 想毀童年咩, 讓記憶中只記最好.
還未算Vicky ...
風見志郎 發表於 2017-1-6 16:49

以容小姐宜家咁小眾既taste 隨時係夢非夢 夢非夢都幾正既

恭喜入場觀眾有得聽與蝶同眠
nicholashin 發表於 2017-1-6 12:09

lm跟進

相反還未冇乜人識 rearrange ...
721AXA 發表於 2017-1-6 16:45

還未點會無人識呀,05年同Joey & Joey已經唱過兩次啦
中國風無得再去點arrange就真既
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

還未點會無人識呀,05年同Joey & Joey已經唱過兩次啦
中國風無得再去點arrange就真既 ...
Ki 發表於 2017-1-6 18:30

但麻煩你多人識好多

以容小姐宜家咁小眾既taste 隨時係夢非夢 夢非夢都幾正既
721AXA 發表於 2017-1-6 16:59

同意  或者 深閏都好

但麻煩你多人識好多
721AXA 發表於 2017-1-6 20:24

兩首歌相比之下,麻煩你傳唱度係高好多,我諗係Side Tracks黎講係僅次於16號愛人
但係還未唔會係去到無人識(又或者少人識)果個地步
>吾
>甘
>米
>尼

jf話應該一兩首咋, 有一首會係馮穎琪自己作品 (即係 麻煩你/還未/夢非夢/愛怪物的你/飄紅 其 ...
721AXA 發表於 2017-1-6 16:13

希望有麻煩你啦

大部分都派過台
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

還未/候鳥樹/我也不想這樣 始終係我sidetrack三甲
love wins!

今次真係唔知要點搶飛...

唔可以買飛去現場,但係好想好想好想要張限量cd,點算呀!!

未賣飛已經炒到去7000蚊

真心好想聽佢認認真真唱一次麻煩你live....

Wishlist

穿花蝴蝶
你說得對
故弄玄虛
電我
忽然單身
與貓共舞
日安憂鬱
流淚眼望流淚眼
黃色大門
床前無月光
風無心
別說愛我
貪嗔癡
花開的時刻
不好意思我愛你
圓謊

戀人未滿
臨床
閃光彈

It looks like Jy is making it a second/third plug (side-track) concert...instead of real-sidetrack concert...
舞來舞去 不日內開始錄音。

呢個show暫時所知既班底
音樂總監/ 何秉舜
海報設計/ 林海峰
演唱會創作/ 彭秀慧
舞台設計/ Moon (舞台劇《前度》舞台設計師)
舞台主題係Secret garden

VIP飛包既限量版CD內容係
重新灌錄兩首sidetracks+精選滄海遺珠
而位置會係頭三行

音樂總監/ 何秉舜
海報設計/ 林海峰
演唱會創作/ 彭秀慧
舞台設計/ Moon (舞台劇《 ...
721AXA 發表於 2017-1-9 13:57

有彭秀慧有保證既我深信
起碼好過yy

音樂總監/ 何秉舜
海報設計/ 林海峰
演唱會創作/ 彭秀慧
舞台設計/ Moon (舞台劇《 ...
721AXA 發表於 2017-1-9 13:57

門票應該買唔倒⋯

但可以單買CD嗎

門票應該買唔倒⋯

但可以單買CD嗎
l00540 發表於 2017-1-9 15:10

Most likely separate CD and DVD releases, you know EEG loves making money

Most likely separate CD and DVD releases, you know EEG loves making money
boy4dudes 發表於 2017-1-9 21:52

得VIP先有

其實3.25果場買唔買到?

得VIP先有
l00540 發表於 2017-1-9 21:58

The VIP's CD could be a different version from the official release for purchase

給《最好時光》一次更好時機
容祖兒歌曲再生企劃

作為出道十多年的歌手,容祖兒唱過無數叫人耳熟能詳的經典好歌,大部分一起 Intro 台下便懂得接住唱,是集體回憶的一部份。能成為經典,是要得到大部份人認同,那麼獲小部份人喜愛的,又是否就是它的宿命,就讓它永遠下沉好了?

在推出過接近30張專輯中,Joey 有好些心頭好,自覺未能完整地發揮其魅力,讓人愛它疼它,所以踏入新一年,Joey 便自派一個任務,忙於在浩瀚的歌單上,揀選這些未被得寵,但又有所偏愛的滄海遺珠,準備在即將假演藝學院舉行的音樂會上,重新演繹一次,令這批默默地守候的歌曲,有一次再生機會。除了開 Show 時再唱一次,當中兩首更會交予監製何秉舜(何秉)作重新編曲及錄製,好為它們添上全新舞衣登場。

其中一首《最好時光》,屬於Joey早期作品,來自2000年第三張專輯《誰來愛我》。原曲富一種磅礡激昂氣勢,唱至中段過後,音樂和演繹上都逐漸推至高峰,有點似演唱會結尾曲,故在專輯內也是排較後位置。今天來到何秉手中,他既想保留原曲味道,又想將整體感覺收細,藉以貼近音樂會原意。何秉︰「能對偶像這些滄海遺珠有共鳴的,相信都是一眾如朋友般的資深樂迷,加上演唱會選址在演藝學院,感覺就似一次樂迷聚會,一個回憶分享,所以太磅礡的樂章會壞了那份親切感。」放盡未必處處受歡迎,適量地收細,或許是一次悅耳的修飾。看看重新演繹的《最好時光》,能否予它一個更好時機。

曲/詞:Kevin Kern
改編詞:馮正
編曲:何秉舜@goomusic
監製:何秉舜@goomusic
OP:Real Magic Publishing
SP:Universal Music Publishing Limited
(OT: Pastel Reflections)
橫越大沙漠 越過峭壁汪洋
如疲倦小鳥 只飛往你的方向
原來用希望 才能夠支撐到這一秒
餘下一切 不需要想
祈待著和你 經歷最好時光 可以嗎
還有逗留在耳邊的說話
祈待著和你 覆述愛的神話 聽見嗎
能為你 將一生都可以花
重投樹蔭內 尋回了棲息安穩感覺
全屬於你 張開了的臂膊
期待著和你 經歷最好時光 可以嗎
還會逗留在耳邊的說話
期待著和你 覆述愛的神話 聽見嗎
能為你 將一生都可以花
期待屬於你 今後美好時光 可以嗎
還會 共鳴未說出的說話
期待屬於你 今後愛的豐收 可以嗎
能為你將一生都可以花
未來 同渡變化
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

竟然係呢首, 今日plug?

最好時光 都正丫! 期待!
早早自己本身都好鐘意呢首
唔知另一首會係咩呢

spotify 已經有新版本 最好時光  原版好聽d

spotify 已經有新版本 最好時光  原版好聽d
SK仔 發表於 2017-1-10 10:54

咁其實佢已經唔再少女, 演繹以前嘅歌都唱唔返果浸味2002把聲失聲后就變曬, 應該講佢把聲05之後就越嚟越清亮, 我反而喜歡以前厚實果把沙聲(逃避你、怯)

咁其實佢已經唔再少女, 演繹以前嘅歌都唱唔返果浸味2002把聲失聲后就變曬, 應該講佢把聲05之後就越嚟越清亮, 我反而喜歡以前厚實果把沙聲(逃避你、怯) ...
風見志郎 發表於 2017-1-10 11:31
其實好多人鍾意呢把聲,但無奈既係經過多次失聲之後,已經無可能再聽得到
所以揀最好時光其實唔係一個好選擇,不過對於好多JF黎講,呢首歌可以再次面世,都總算係一個好既交代
>吾
>甘
>米
>尼

編曲好正,真係夾番佢依家把聲,我又唔覺新版本差過版本好多
>吾
>甘
>米
>尼

Ki 發表於 2017-1-10 12:32

把聲好沙佢呢排根本完全唔在狀態

給《最好時光》一次更好時機
容祖兒歌曲再生企劃

作為出道十多年的歌手,容祖兒唱過無數叫人耳熟能詳的經 ...
Qmen 發表於 2017-1-10 05:23

兩首Ho bing, 兩首馮穎琪?

把聲好沙佢呢排根本完全唔在狀態
Flambeau 發表於 2017-1-10 13:01

做空中飛人,依家又去左台灣
都無乜時間休息,點會好
>吾
>甘
>米
>尼

兩首Ho bing, 兩首馮穎琪?
l00540 發表於 2017-1-10 13:06

仲有一首馮穎琪only

Ki 發表於 2017-1-10 12:32

我覺得新版本有感情d
同埋大細聲運用得好好 收放自如
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

想睇尾場,但又擔心美祖又玩加場...

其實,
仲有無加場嘅可能呢?

其實,
買到飛都執到..
仲要求睇邊場..

想睇尾場,但又擔心美祖又玩加場...

其實,
仲有無加場嘅可能呢?
llggjj 發表於 2017-1-10 15:59

已經講左23/1公售會加四場

最好時光好正
雖然舊版本編曲完勝
但有得plug翻真係未諗過

希望另一首係還未 雖然冇乜可能

最好時光好正
雖然舊版本編曲完勝
但有得plug翻真係未諗過

希望另一首係還未 雖然冇乜可能{:1_9: ...
bagfgfcde 發表於 2017-1-10 19:25

最鍾意呢個版本
爛聲雖然不完美, 但祖祖可以唱出個神韻

新版本個arrangement都出唔到個氣勢
同埋個vocal好無感情

最鍾意呢個版本
爛聲雖然不完美, 但祖祖可以唱出個神韻

新版本個arrangement都出唔到個氣勢
...
CunninG 發表於 2017-1-10 21:57

本身最好時光就係一首好grand好感動既一首歌
應該要配上個等左好耐終於等到既快樂同感動既情緒