返回列表 發帖
容祖兒 Joey My Secret Live

日期:2017年3月26、29-31日至4月1-2、6-9、12-15日

時間:8:00PM

地點:香港演藝學院歌劇院

票價:HK$1080(VIP套票)/$880/$480
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

開14場LOL

給《最好時光》一次更好時機
容祖兒歌曲再生企劃

作為出道十多年的歌手,容祖兒唱過無數叫人耳熟能詳的經典好歌,大部分一起 Intro 台下便懂得接住唱,是集體回憶的一部份。能成為經典,是要得到大部份人認同,那麼獲小部份人喜愛的,又是否就是它的宿命,就讓它永遠下沉好了?

在推出過接近30張專輯中,Joey 有好些心頭好,自覺未能完整地發揮其魅力,讓人愛它疼它,所以踏入新一年,Joey 便自派一個任務,忙於在浩瀚的歌單上,揀選這些未被得寵,但又有所偏愛的滄海遺珠,準備在即將假演藝學院舉行的音樂會上,重新演繹一次,令這批默默地守候的歌曲,有一次再生機會。除了開 Show 時再唱一次,當中兩首更會交予監製何秉舜(何秉)作重新編曲及錄製,好為它們添上全新舞衣登場。

其中一首《最好時光》,屬於Joey早期作品,來自2000年第三張專輯《誰來愛我》。原曲富一種磅礡激昂氣勢,唱至中段過後,音樂和演繹上都逐漸推至高峰,有點似演唱會結尾曲,故在專輯內也是排較後位置。今天來到何秉手中,他既想保留原曲味道,又想將整體感覺收細,藉以貼近音樂會原意。何秉︰「能對偶像這些滄海遺珠有共鳴的,相信都是一眾如朋友般的資深樂迷,加上演唱會選址在演藝學院,感覺就似一次樂迷聚會,一個回憶分享,所以太磅礡的樂章會壞了那份親切感。」放盡未必處處受歡迎,適量地收細,或許是一次悅耳的修飾。看看重新演繹的《最好時光》,能否予它一個更好時機。

曲/詞:Kevin Kern
改編詞:馮正
編曲:何秉舜@goomusic
監製:何秉舜@goomusic
OP:Real Magic Publishing
SP:Universal Music Publishing Limited
(OT: Pastel Reflections)
橫越大沙漠 越過峭壁汪洋
如疲倦小鳥 只飛往你的方向
原來用希望 才能夠支撐到這一秒
餘下一切 不需要想
祈待著和你 經歷最好時光 可以嗎
還有逗留在耳邊的說話
祈待著和你 覆述愛的神話 聽見嗎
能為你 將一生都可以花
重投樹蔭內 尋回了棲息安穩感覺
全屬於你 張開了的臂膊
期待著和你 經歷最好時光 可以嗎
還會逗留在耳邊的說話
期待著和你 覆述愛的神話 聽見嗎
能為你 將一生都可以花
期待屬於你 今後美好時光 可以嗎
還會 共鳴未說出的說話
期待屬於你 今後愛的豐收 可以嗎
能為你將一生都可以花
未來 同渡變化

「呢首歌,如果冇左佢,你地都唔會認識我,擁戴我,喜歡容祖兒到今日買飛入嚟睇我既secret live,送比你地 ...
timmy 發表於 2017-3-8 09:34 PM

喊死

金銀島呢首真系side cut嚟架
不過會變慢版定系唯一跳舞個首?

有祖粉:

聽緊 903 祖祖訪問
歸納一下應該會有咩歌 #MysecretLive

祖兒最愛:
#二人浴 #花城 #冬眠 #傷神 ...
stephybest 發表於 2017-3-15 05:53 PM

呢堆都系正嘢嚟架
不過咩叫登登版?

回復 696# 721AXA

難道唔系side?

喂喂喂,走數天後

又話成日唱果D一定唔會唱
煙霞,愛怪物的你話有架?
仲有個扯線木偶嘅摩登時代呢

聽日 ...
風見志郎 發表於 2017-3-24 11:28 PM

幾百首sidetrack唱曬唱到2100年都未完呀
唔好雞蛋入面挑骨頭OK?

rundown 就咁睇都覺得好正T_T會唔會出碟T_T
rainbowycc 發表於 2017-3-25 11:42 PM

明顯會啦
唔好問咁低能的問題
少擔心

其實16號愛人系真正sidetrack並非主打
只系多人喜愛先多次紅館演唱會唱過但唔代表會變成主打
如果好聽點解唔可以系呢個騷到唱?
好聽嘅歌系唔會厭的

從何得知今晚錄影?

團隊識攝就應該攝16號愛人落去痛愛個位比歌迷大合唱
stephybest 發表於 2017-3-27 12:57 AM

琴晚如你所願

換歌大部分都係同一隻大碟先換,in motion,a time for us依然沒有
fengzhizi9225 發表於 2017-3-29 11:49 PM

IM其實都系其他音樂會演唱會唱過
就差頹/28個我/二人浴無啫有乜所謂呢
反而ATFU就真系除咗三首主打有唱過外就無
不過唔怕期待紅館會唱
成張碟嘅表演同畫面感好啱紅館

其實好想佢完整地唱返d有氣質d既side track
E.g. 勉強幸福,撈針,何苦,日安憂鬱呢d
不過又覺得佢而家既ru ...
chkalu 發表於 2017-3-30 11:08 PM

嘩!其實宜家都好完整咁滯仲想點?
撈針就咪諗啦side到無朋友嘅
何苦就二十週年紅館可能會出現

點解咁多人想聽慢歌
R u ready 4 me? 電我 精神戀愛 都好正
hehehaha 發表於 2017-3-30 11:25 PM

咪系
可以整個MEDLEY

正!希望今次無唱錯,可泣的不要了,可歌的不見了
仲有雙冠軍呀
K先生 發表於 2017-3-30 09:08 PM

邊有唱雙冠軍?
你想咋嘛?

其實有點唔明容祖兒的secret是甚麽?每晚都要轉吓啲歌,似係純粹為咗出碟時更大堆頭的手段。基本上個演唱會 ...
Serendipity 發表於 2017-4-2 12:25 AM

請問有邊個歌手唔系食老本架?

流汗今次都無唱
cathay1996 發表於 2017-4-11 01:05 PM

05紅館唱足八場啦

show up 隻碟好似除左會很美同show up之外全部都唱左
kenvincy.cn 發表於 2017-4-11 12:43 PM

SHOW UP03紅館唱足六場

又16號愛人 煩唔煩
Wonders 發表於 2017-4-13 10:30 PM

歌迷大合唱呀DIU你

評分人數

講一句都唔得嫁依家?
Wonders 發表於 2017-4-13 10:43 PM

咁唱都唔得架?

盲粉嬲呀? 去紅館唱囉咁鍾意
Wonders 發表於 2017-4-13 10:48 PM

你對眼就真系盲啦

盲粉唔洗咒我喎
Wonders 發表於 2017-4-13 10:51 PM

講事實啫
唔中意咪無睇無聽容祖兒囉
何以見得我系盲粉?
難道我句DIU你嚟判斷?
定系中意16號愛人?
麻煩你用下腦好無?
咪亂插人抽水啦

人地唔識一首歌幾時live過會話你假粉架

應該會upload比人睇
water:) 發表於 2017-4-13 10:54 PM

你咪曲解我意思啦
唯恐天下不亂咁

容祖兒有你呢d咁嘅fans真係三生有幸
你又知我冇聽容祖兒 唔鍾意容祖兒? 好心你啦
你最有腦 ...
Wonders 發表於 2017-4-13 11:00 PM

點三生有幸先?
我呢啲系咩fans先?
16號愛人歌迷大合唱都有錯?
雖然首歌系好討厭但唔至於要咁嫌棄囉

咁正解係乜?
你句野咁直接好難曲解
water:) 發表於 2017-4-13 11:13 PM

我系JF答假粉只系一句玩笑話
所以唔好咁認真
我好明白每位歌迷唔太記得邊啲歌有邊啲歌無LIVE過系好正常
我出嗰個帖只系想幫歌迷清晰返而已
估唔到因爲我當中嘅一啲回答令到別人誤會
真系唔好意思

救命!!!
點唱床前無月光呀!!!
正到喊囉

我睇FB live咋⋯

今場又係fans場?
l00540 發表於 2017-4-13 11:39 PM

唔系呀
系琴晚反應無咁好

咁又係佢自己話唔會唱d係紅館成日唱既歌既
如果係咁 咁的確唔唱得架喎
盲粉盲到你咁 ...
cathay1996 發表於 2017-4-14 12:05 AM

問題系歌迷大合唱呀
唔系容祖兒唱呀
請搞清楚好嗎?
請問點盲法呢?
希望唔好因爲咁去定人罪囉

除左大合唱,佢自己都唱左幾場喎………… 我唔係fans 都有睇rundown 都知
cathay1996 發表於 2017-4-14 12:19 AM

so?
我都有去睇現場
但影響不大囉
無必要咁抵觸囉
搞到好似好大件事咁
又唔影響整體rundown

原來祖迷惡到可以連自己偶像fans都鬧一餐
真係未見過啲咁good quality既fans ...
Lewis 發表於 2017-4-14 01:45 AM

可能我方法唔啱
我份人性格系咁
語氣系重咗啲
只系唔理解點解16號愛人
連出現系歌迷大合唱都有錯
又唔系入咗必唱rundown
而且對整個表演無任何影響
何必反得咁誇張呢?
根本就系一件好小的事情
其實正常咁俾意見容祖兒系收到
容祖兒又唔系唔知道
我系真心唔明白有啲歌迷做法囉
真心覺得過分睇唔過眼先話啫
如果就因為我句DIU就唔開心而話我系盲粉
咁未免太過分囉
最後我承認個句DIU系我錯我道歉
但都唔可以隨便就判斷別人是否盲粉
而有啲人竟然仲煽風點火曲解意思搞是非真系心涼
PS你又知個位系?就算系都唔見得有幾good quality囉

自己話唔唱,但又要唱幾場,咁即係唱定唔唱?
明明「唔唱紅館成日唱嘅歌」,但又唱16號愛人,都唔知 ...
cathay1996 發表於 2017-4-14 11:09 PM

麻煩你去現場睇完再講嘢OK?
唔睇又系度咁多意見
一系直接去告英皇同容祖兒咯
煩膠

今晚全部失蹤了

啲人終於蒲頭啦
原來14號系錄影場
點歌環節系時不與我/煙霞/螢/仲有一首唔知咩歌
今日最搞笑係吹完雪後,唱最好時光開頭第一行有個人坐爛櫈,祖大叫有人坐爛櫈呀,跟住笑爆全場
亦有人話真係想鬧下一D袓粉質素好低
唔係唔俾你嗌,距都有嗌
但可唔可以揀啱時候嗌?
可唔可以唔好當祖袓諗好哂有條理講緊野時9叫?
搞到祖祖hang咗,又要停下聽下9叫D咩,用多咗時間,所以最後只係抽咗三首囉
我第一次睇係2/4,氣氛好,flow好,最後可以抽5-6首都只係十一點七完
係咪仲有人覺得9叫同插嘴先叫氣氛好?
亦有人話另外就係佢麻煩你, medley前大家興奮完之後想講野, 但俾一兩個人係咁打斷
跟本講唔到落去
之後祖祖有少少真發晦氣tone話我依家唱啦係咪唔聽啦?(不太記得exact wordings)
可唔可以質數高D唔好劇透, 當祖祖講野時幫佢駁對白?
真係好騷擾
有好多人第一次入場架咋
同埋祖祖狀態好好
何苦丶出賣嗰part完全爆seed
其實我睇個場都系有個粉絲系咁叫好煩
仲要坐我後面斜少少

好想佢唱撈針同日安憂鬱 /_\
Btw 今次佢好勁,唱咁多場都仲係靚聲
chkalu 發表於 2017-4-15 05:01 PM

其實系無問題的
starlight就講明一切
N6同1314系咁啱病咗啫

唔知dvd點排rundown

去火星戀愛、最後勝利、與貓共舞、冬眠係未會被cut? ...
l00540 發表於 2017-4-16 01:27 AM

放心
30號有錄影
呢場有

感覺dvd會好正 狀態好 氣氛好 rundown又好
ivanbb 發表於 2017-4-16 03:02 AM

直情正到爆炸啦
最好30號同尾場兩款rundown都出曬