返回列表 發帖
睇完尾場, 個SHOW 對我哩個街客黎講幾好睇呀
可能我入場前冇期望, 結果有D驚喜好多想聽既歌都有唱....D LIG ...
Kyle_ 發表於 2017-5-1 02:02
你都唔算街客啦

無帶任何期望睇呢場騷
因為之前睇過get well soon live覺得普通
但自己又不嬲都鍾意聽ph啲歌,所以就買$300平平地睇下就算
史上坐最側同最高既山頂位,視野都好差下,睇唔到好多野
特別係斬立決個part啲燈光完全睇唔到佢本身出黎個效果,係直情打側望到曬塊簾後面

但我想講今場騷真係好好睇,我會俾B+/A-
起碼佢選歌rundown都算流暢,同埋ph都唱得好穩幾有感情
而且隊band都好掂,其實都幾hyper幾帶到個場既氣氛
今年睇過張王同fiona,但呢場騷既投入感係高好多
小白個part真係好感人,條動畫簡直係世界級,配埋歌堅眼濕濕(隔離條友喊埋 佢有養狗)
無力挽回part又係好touching,自己4年幾前就係阿嫲走左喪loop呢隻歌,好有回憶
我係咁諗番以前同阿嫲既相處同佢最後訓醫院既畫面,好感觸
同埋成晚快歌都好多下,炒得起個場,ph好落力搞熱個場
服裝都好唔錯,ph著衫本身又係好睇既,當然唔著仲好睇
跳舞part個人覺得不過不失,太多dancer有啲混亂,不過ph後空翻型到癲左
同埋總司令啲dancer步操幾QQ

嘉賓艾粒幾搞笑既,唱左ph作俾作地既大飲茶
Encore位阿sa幾驚喜,但估唔到唔唱最新個首合唱歌
阿sa唱得難聽就預左,不過佢真係愈黎愈靚,好有女人味
佢走個陣嗌ph"你去死啦"好好笑,佢地應該幾frd
最後點歌環節係有趣既,但啲fans點曬全部兵歌:0)
雖然我都鍾意佢啲兵歌,但都唔洗首首都係掛,差在未唱埋"夠鐘"
由此可見香港樂壇都係靠mk情歌市場維生

如果可以揀,睇$780都ok既
一定好過睇某人既強姦自己作品演唱會 仲要晚晚rundown一樣

無帶任何期望睇呢場騷
但自己又不嬲都鍾意聽ph啲歌,所以就買$300 ...
Lewis 發表於 2017-5-1 03:02

真係㗎
其實次次同我睇佢concert嘅都係d對佢冇興趣嘅人
但係都次次會對佢改觀

By the way 琴晚好似冇見到錄影機
人間卻有殷切的眼光 仰望 我下降

三面台效果始終都喺差咗滴

嘉賓艾粒幾搞笑既,唱左ph作俾作地既大飲茶

咩事? 比人fake
作詞:I Love You Boyz
作曲:Eric Kwok

無帶任何期望睇呢場騷
但自己又不嬲都鍾意聽ph啲歌,所以就買$300 ...

我由對佢 50 分去到 60 分,係咪好大突破,睇完又唔會話要轉 fans,但覺得佢都係努力嘅歌手,又識咁多樂器

其實我想講尋日無一隻舞好睇,啲 step 老套到打冷震 ...................... 希望大家唔好見佢除衫就癲哂,認真啲去睇啦 ....

咩事? 比人fake   
作詞:I Love You Boyz
作曲:Eric Kwok
hehehaha 發表於 2017-5-1 09:56

係佢地自己講架

唔知咩事

我由對佢 50 分去到 60 分,係咪好大突破,睇完又唔會話要轉 fans,但覺得佢都係努力嘅歌手,又識咁多樂 ...
賴爽 發表於 2017-5-1 10:20

但佢body真係正到喊 出曬水

係佢地自己講架

唔知咩事
Lewis 發表於 2017-5-1 11:46

佢兩條友成日_噏

但佢body真係正到喊 出曬水
Lewis 發表於 2017-5-1 11:47

然後望一望自己同隔離個個 LOL (反OT!)

By the way 琴晚好似冇見到錄影機
Juicy_Lemon 發表於 2017-5-1 09:50

但我記得佢噚晚有講過錄影

其實佢都幾多圈中朋友支持佢
呢幾日ig 洗曬版咁
利申:唔係鏡粉

係佢地自己講架

唔知咩事
Lewis 發表於 2017-5-1 11:46

佢好似話係首歌原本係ph出道作, 不過ph唔知咩原因(佢地自己話ph驚佢兩個無job)俾左首歌佢地?
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

佢好似話係首歌原本係ph出道作, 不過ph唔知咩原因(佢地自己話ph驚佢兩個無job)俾左首歌佢地? ...
hechart 發表於 2017-5-1 16:14

乜原來係咁呀?

佢好似話係首歌原本係ph出道作, 不過ph唔知咩原因(佢地自己話ph驚佢兩個無job)俾左首歌佢地? ...
hechart 發表於 2017-5-1 16:14

其實我覺得佢地只係9UP.............

回復 264# hechart

佢地搞GAG者!
BTW... 我覺得個SHOW幾好睇,好緊湊,尾場好似FANS專場咁,
山頂位氣氛都好正!

仲有,值得一讚既係準時開SHOW!!

點解唔唱請你好我…
SA 唱一事無事好似好夾硬…

其實我覺得佢地只係9UP.............
Kyle_ 發表於 2017-5-1 17:53

check 返 大飲茶首歌係05年
應該真係假
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

check 返 大飲茶首歌係05年
應該真係假
hechart 發表於 2017-5-1 19:14

未必
其實PH未出道幫占拍過野仔MV
02,03年已經識

睇得出擺左好多心機喺個show到,完全唔hea,每part都有特別既心思,比colors of life明顯有進步,而個rundown亦係好正.
PH的非情歌最正既就係每一首都有好強烈既訊息,題材可以好闊,而且係從佢自身經歷出發,所以好感染到人( at least我),呢個亦係我覺得佢同其他歌手唔同的地方
一開始同天空段video其實好有意義,啱啱好係10年,代表左佢10年間的奮鬥,點樣由studio入面寂寂無名的engineer變成喺紅館開show的歌手.
之後小白同相安無事既背景動畫真係做到好有質素,好配合到2首歌同埋亦都感人.
How Do I Look既舞係佢的新嘗試,出到來既效果其實幾好,佢有本錢型得起,呢種舞亦都幾啱佢.
斬立決同天下大亂既曲風就係PH既強項,非常有power,不過現場版既反應係呢part黎講算係成晚入面無咁high既一部分
宏願同最好不過就睇到佢對音樂的追求,而唔係求其唱返呢啲hit歌就算,反而係有心思咁重新編排過
天光三部曲其實係感動的,尤其唱終於我們之前講到佢老婆為左驚佢俾狗仔隊影到而問佢婚禮駛唔駛改期.而其實呢三首係encore前幾乎唯一三首情歌,可能係因為對佢有深刻的意義,而佢將堆Hit既慘情歌放哂喺encore part係明智的選擇,因為相對無個人特色,而擺喺encore亦可以全場大合唱.
而個人認為全晚最正個part就係無力挽回去到金個part,帶出個message就係人可以選擇佢既痛苦,係刻服困難挑戰既痛苦,定係臨終前咩都無做而遺憾既痛苦
總括來講,成個Show都好正,對上一次喺紅館睇到咁正既show己經係hins 2014嗰次,睇完好期待PH下一次既演唱會,如果有part2就好鳥(FF mode)

其實個SHOW氣氛好好
我覺得值回票價~睇得出柏豪好有heart去準備!我睇正價$480!

睇完尾場, 個SHOW 對我哩個街客黎講幾好睇呀
可能我入場前冇期望, 結果有D驚喜好多想聽既歌都有唱....D LIG ...
Kyle_ 發表於 2017-5-1 02:02

我就應該算係真街客
    我睇第一場

宏願改到兒歌咁樣 六天又得半首...夠鐘 傻小子 傳聞 我不要被你記住 一事無成 全部都無
    真係唔知佢唱緊咩....而且佢好多口水...好彩門外半價唔洗既價錢入場
    係西裝跳舞幾好睇 同唱得無想像中咁差

好日都唔上黎,一上黎見到個精警既comment
kayzzz 發表於 2017-4-29 16:21

不嬲都好精警

where have you been?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

不嬲都好精警

where have you been?
matthew1990 發表於 2017-5-3 12:10

聽frd講個concert都無樓上講到咁差既

當然齋聽唱歌就入錯場

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
[/hide]

呢排係咁搵番小白同相安無事黎聽
當年2首都係起自己個榜第11位, 差D有十大, 仲要同分
2首歌真係好正好有意思

呢排係咁搵番小白同相安無事黎聽
當年2首都係起自己個榜第11位, 差D有十大, 仲要同分
2首歌真係好正好有意 ...
Lewis 發表於 2017-5-4 12:34

我都年年馬走佢啲男歌手三甲