返回列表 發帖

CH細聽.音樂推介 2017

轉眼間已經走到第十個年頭,一個不算長但也不短的時間。

透過這個機會,我想檢閱一下過去九年音樂口味的轉變。
所以除了每週推介,亦會再回顧一下當年今日的冠軍歌。
同時間,我亦打算在年尾做一個十年小回顧,
至於詳情就留待年尾再說吧。

這幾年真的少了聽新歌的衝動,
但偏偏榜單是依靠一首又一首新歌才可以運作,
所以我不知道今年會不會是最後一年榜單。
但至少這份衝動仍在,我仍有時間,榜單依然不會停下來。

CH細聽.音樂推介 2017 冠軍歌

Week 01  RubberBand - 飛天
Week 02  JW - 小故事
Week 03  JW - 小故事
Week 04  Dear Jane - 羽毛鱗刺
Week 05  RubberBand - 山河故人
Week 06  林奕匡 - 難得一遇
Week 07  林奕匡 - 難得一遇
Week 08  C AllStar - 一刻戀上
Week 09  Nowhere Boys - 天外飛仙
Week 10  周柏豪 - 終於我們(feat.岑寧兒)
Week 11  許志安 - 冥想練習
Week 12  五月天 - 好好(想把你寫成一首歌)
Week 13  恭碩良 - 愛後記

Week 14  容祖兒 - 最好時光
Week 15  ToNick - 長相廝守
Week 16  MKB48 - 傳說
Week 17  林奕匡 - 查無此字
Week 18  江海迦 - 3AM
Week 19  Supper Moment - 說再見了吧
Week 20  王菀之 - 突然一生人
Week 21  宋念宇 - 給我你的壞
Week 22  林宥嘉 - 飛
Week 23  郭頂 - 淒美地
Week 24  許鈞 - 中了愛情一槍
Week 25  Robynn & Kendy - Shout n' Cry
Week 26  鍾舒漫 - 小碎步

Week 27  小肥 - 當你走了以後
Week 28  岑寧兒 - 剎那的烏托邦
Week 29  吳雨霏 - Come With Me(feat.AF)
Week 30  陳蕾 - 出走
Week 31  宋念宇 - 所謂的愛
Week 32  陳柏宇 - 霸氣情歌
Week 33  JW - 安全感
Week 34  林奕匡 - 有淚多好
Week 35  Supper Moment - 靈感床
Week 36  小肥 - 內外
Week 37  李榮浩 - 歌謠
Week 38  李榮浩 - 歌謠
Week 39  

Week 40  
Week 41  
Week 42  
Week 43  
Week 44  
Week 45  
Week 46  
Week 47  
Week 48  
Week 49  
Week 50  
Week 51  
Week 52  

CH細聽.音樂推介 2017 每週推介

Week 01  方皓玟 - 你是你本身的傳奇
Week 02  衛蘭 - 錯過你
Week 03  JW - 小故事
Week 04  梁靜茹 - 崇拜
Week 05  林奕匡 - 停止繁殖
Week 06  謝安琪 - 你們的幸福
Week 07  陳柏宇 - 別來無恙
Week 08  王菀之 - 迷失藝術
Week 09  周國賢 - 目黑
Week 10  洪卓立 - 無聲佔有
Week 11  容祖兒 - 床前無月光
Week 12  五月天 - 盛夏光年
Week 13  五月天 - 笑忘歌

Week 14  容祖兒 - 上次坐飛機
Week 15  宋念宇 - 同在
Week 16  容祖兒 - 貪慕虛榮
Week 17  容祖兒 - 間接傷害
Week 18  周柏豪 - 只有一事不成全你
Week 19  五月天 - 志明與春嬌
Week 20  艾怡良 - 我們的總和
Week 21  許鈞 - 中了愛情一槍
Week 22  容祖兒 - 不好意思我愛你
Week 23  周杰倫 - 手寫的從前
Week 24  梁靜茹 - 溫柔
Week 25  艾怡良 - Then You Come Along
Week 26  艾怡良 - 上流玩法

Week 27  陳柏宇 - 請跟我走
Week 28  JW - 自由飛翔
Week 29  楊千嬅 - 好不容易遇見愛
Week 30  at17 - 窮得只有愛
Week 31  藍奕邦 - 說再見的對象
Week 32  劉明湘 - 飄洋過海來看你
Week 33  陳奕迅 - 我的快樂時代
Week 34  李雅 - 越過山丘
Week 35  容祖兒 - 候鳥樹
Week 36  小肥 - 當你走了以後
Week 37  周杰倫 - 給我一首歌的時間
Week 38  李榮浩 - 爸爸媽媽
Week 39  

Week 40  
Week 41  
Week 42  
Week 43  
Week 44  
Week 45  
Week 46  
Week 47  
Week 48  
Week 49  
Week 50  
Week 51  
Week 52  

CH細聽.音樂推介 第一週

Rk Lw Nw Singer Song
1  5  7  RubberBand 飛天
2  1  5  JW 小故事
3  R 11 陳柏宇 沒有你, 我什麼都不是
4  2  3  aMEI 姊妹2016(平行宇宙版)
5  9  2  My Little Airport 你望我望
6  4  3  Dear Jane 羽毛鱗刺
7  8  3  張敬軒 風起了
8  R  2  周國賢 大人的科學
9  n  1  林二汶 聊
10 n 1  王嘉儀 獵
----------------------------------------------------
CH細聽.不藥而癒

今年看叱吒其實覺得很氣餒、憤怒,
有些歌手仍然未得到成正比的加冕。
不過幸好,這首歌不止在氣餒時給予力量,
還可以平息心中的怒火。

方皓玟 - 你是你本身的傳奇
「 即使不完美 只需經歷你自己 」

不過其實我還有件事未能釋懷,
點解陳廣偉會仲坐得後過偽毒.....
----------------------------------------------------
CH細聽.當年今日

至少過了這麼多年,我還是很喜歡這首歌。
或者我真的變老了,對關於時間的歌愈來愈有感覺....

周國賢 - 時空
「 曾為信仰出發不理反對 」

(2013年第一週冠軍歌)

陳柏宇呢個時候re
SSN Chart (15 Sep)  新歌「京華春夢」 (31 Aug)
1. 有 淚 多 好 (2 Weeks No.1) - 林 奕 匡
2. 寡 人 - 符 致 逸
3. 此 刻 無 價 - C AllStar

黎左咁多年 仲係坐第三排
而家連林XX都坐得前過佢 想死
DONG'S WEEKLY MUSIC 20 CUTS - WEEK 37 #1 - 安 全 感 (JW 王 灝 兒)
提到Jason的本名陳廣偉時,他説:「我好鍾意呢個名,不過老土。」

dongbb2332 發表於 2017-1-4 21:43
睇開啲啦 你都識講唔係佢主場啦 你知道佢各方面好過前面嘅吳先生咪得 ^^

正 又多個榜上聊
我有無記錯上個星期好似都係share同一首歌
>>>立即follow CM INSTAGRAM !!!
ED's Choice Billboard WK38
#1 歌謠 / 李榮浩   #2 Girls Girls Girls / at17   #3 應百客百貨 / 李拾壹

陳柏宇呢個時候re
John 發表於 2017-1-4 20:03

咁即使佢今年唔出歌我都可以下年頒個自私選男歌手佢嘛

dongbb2332 發表於 2017-1-4 21:43

不要再說了
以前仲可以呃自己SONY廢
但林XX同小塵埃話比我知傷台係對人不對公司

睇開啲啦 你都識講唔係佢主場啦 你知道佢各方面好過前面嘅吳先生咪得 ^^
nicholashin 發表於 2017-1-4 21:47

佢都唔夠吳生高大(呢個真)、靚仔(見人見智啦)同討好日本KOL
正 又多個榜上聊
我有無記錯上個星期好似都係share同一首歌
ed8671ed 發表於 2017-1-4 21:47

比你發現左,
其實特登架
咁又唔打算RE
但我又真係聽得最多
咁唔差在推多個星期

支持
希望小故事上耐啲

咁即使佢今年唔出歌我都可以下年頒個自私選男歌手佢嘛

不要再說了
以前仲可以呃自己SONY廢
但 ...
CunninG 發表於 2017-1-4 22:34

坦白講
我都聽少左新歌
但都仲ok, 其實好多歌唔使聽太多次, 已經大概知咩料
要排榜都勉強可以既
SSN Chart (15 Sep)  新歌「京華春夢」 (31 Aug)
1. 有 淚 多 好 (2 Weeks No.1) - 林 奕 匡

期待下週BARBIE塔衝上榜噶
DONG'S WEEKLY MUSIC 20 CUTS - WEEK 37 #1 - 安 全 感 (JW 王 灝 兒)
提到Jason的本名陳廣偉時,他説:「我好鍾意呢個名,不過老土。」

CH細聽.音樂推介 第二週

1  2  6  JW 小故事(#1 for 2 weeks)
2  n  1  衛蘭 驗傷
3  6  4  Dear Jane 羽毛鱗刺
4  n  1  鄧小巧 不藥而癒
5  n  1  RubberBand 山河故人
6  4  4  aMEI 姊妹2016(平行宇宙版)
7  9  2  林二汶 聊
8 10 2  王嘉儀 獵
9  n  1  周柏豪 有生一天
10 n 1  李幸倪 天變地變情不變
CH細說.兩個偉文

要在黃偉文和林夕之間二擇其一,我定必選擇後者。
除了更喜愛夕爺的用字精煉、有深度的題材,
更重要是為歌手度身訂造一份合身的歌詞。

我們會預期夕爺會把最好最文藝的歌詞交給楊千嬅;
同樣地我們會預期夕爺會把最西最幼稚的愛戀交給衛蘭,
有時西得只看歌詞會更人發笑,但神奇的是,
在聽的時候你會跟著想識你女朋友的女主角妒忌、
了解施展魔鬼嫵媚的痛、一起懷念滴汗天氣。

衛蘭 - 錯過你
「 別離後至需要你 就像冬夜懷念滴汗天氣 」

CH細聽.當年今日

比起獨家村,更喜愛家明,
因為這幾年已看過太多個家明....

謝安琪 - 家明
「 他不過想要愛 差點上斷頭台 」

(2015年第二週冠軍歌)

林夕>>>黃偉文 是常識吧

林夕>>>黃偉文 是常識吧
bagfgfcde 發表於 2017-1-11 23:21

x2

btw小故事

x2

btw小故事
John 發表於 11/1/2017 23:55
真係比都比唔洗比

btw 十首歌都咁HQ 點排
獎 - Music Awards 2016 (14/01/2017) 得獎名單
榜 - Music Picks Week 37 (15/09/2017)
1. 朝如青絲 - Yellow!|2. 藍血人 - 許廷鏗|3. 520 - 薛凱琪

我頒遺珠&至尊歌都有提到兩個偉文
唔知呢 我真係好難將佢兩位比較又或者要二揀一
好鍾意夕爺寫哲理/文藝個類 阿Y就寫故事無得頂
兩個都會有hea既時候 亦有神級既作品 揀其中一位就好似要捨棄另外個位既作品咁
又或者咁講 我自己覺得 每首夕爺寫比Mi既我好鍾意 個人十大都佔多數 不過一首如何掉眼淚又搞到我要揀阿Y

所以真係唯有以每個歌手去作比較
好似Fa就絕對係夕爺既作品優勝
而Kay我始終覺得佢最好既作品都係來自阿Y 應該咁講 無阿Y唔會有今日既Kay
節外生枝 3/8 神奇女俠 山林道 首首都好度身訂造 (利申: 最愛鍾無艷)

香港樂壇有呢兩個偉文真係大確幸
一首獨家村一首家明 一唱一和 識英雄重英雄 堅正!

期待下週BARBIE塔衝上榜噶
dongbb2332 發表於 2017-1-5 18:22

下星期會上BARRRRRRBIE塔

支持
希望小故事上耐啲
bagfgfcde 發表於 2017-1-4 23:13
x2

btw小故事
John 發表於 2017-1-11 23:55

喜歡祖兒
應該仲會上多幾星期

真係比都比唔洗比

btw 十首歌都咁HQ 點排
kwanie 發表於 2017-1-12 08:58

如果下星期上最好時光咪會破壞個榜既HQ囉

好鍾意夕 ...
JasOh103 發表於 2017-1-12 21:57

幾個重點
1. 我覺得黃偉文>林夕既歌手係容祖兒, 因為YY寫快歌真係有一手, 特別係玩味性比較重既歌, 好似我好得閒, 可能同佢份人比較浮誇有關啦
2. 謝安琪就5050啦, 因為我最愛你們的幸福同家明
3. 謝安琪代表作應該係年度之歌, 你未聽過「男人艷如花卉 但限時美麗 一覽始終無遺」
4. 個人覺得YY呢幾年過左高峰, 因為呢幾年我既首選好多時係陳詠謙, 雖然佢水準有少少飄忽, 但GQ既真心超班, 個人首選字花

提外話, 陳柏宇既話一定係林夕>>>>>>黃偉文, 因為黃偉文無寫過歌比陳伯

CH細聽.音樂推介 第三週

1  1  7  JW 小故事(#1 for 3 weeks)
2  3  5  Dear Jane 羽毛鱗刺
3  5  2  RubberBand 山河故人
4  2  2  衛蘭 驗傷
5  n  1  陳柏宇 巴別塔
6  n  1  林奕匡 難得一遇
7  n  1  容祖兒 最好時光
8  9  2  周柏豪 有生一天
9  4  2  鄧小巧 不藥而癒
10 n 1  雷琛瑜 我錯
CH細聽.喜歡祖兒

即使不完美,只需經歷你自己。

JW - 小故事
「 我不完美 但我可以 」

CH細聽.當年今日

說到底,只是自己的寫照。

陳奕迅 - 孤獨患者
「 外向的孤獨患者 需要認可 」

(2012年第三週冠軍歌)

希望今年男歌手三甲係上榜嗰三位

小故事
係咪至尊

小故事

Good taste

呢位榜主係咪應該徇眾要求解下畫

希望今年男歌手三甲係上榜嗰三位
nicholashin 發表於 2017-1-18 23:18

本身因為你話ANGELA係你令框框列為全年勁BAN樂勢力
不過因為坤坤拎左最男
取代左框框
所以你要快D多謝坤坤
唔係框框本身無得上榜架

小故事
係咪至尊
JasOh103 發表於 2017-1-18 23:22

跨年歌唔好講至尊
連十大都好難
(雖然呢幾年既跨年多週冠如果將2年既分加埋係夠入到十大)

希望今年有第一首跨年十大啦
小故事
bagfgfcde 發表於 2017-1-18 23:31

如果上年我唔係咁後知後覺應該已經十大左

Good taste
HOTMAN 發表於 2017-1-18 23:34

thx

本身因為你話ANGELA係你令框框列為全年勁BAN樂勢力
不過因為坤坤拎左最男
取代左框框
所以你要快D多謝坤 ...
CunninG 發表於 2017-1-19 00:04

支持小故事十大第十位

好鍾意夕 ...
JasOh103 發表於 2017-1-12 21:57

其實千嬅同阿Kay都好幸運
兩大詞人寫比佢地既歌都好出色

千嬅x黃偉文方面,我等我在一句「誰在一雙手鬆開之後 懷念一束飛走的汽球」個意境靚到
類似既意境去到最好的債,又變成左「隨風散落鬧市中 鋪滿在路過的街 我決定不帶」
同樣係Single既超齡亦都係非常用心之作, 可以話係完勝林夕填既長信、簡愛同烈女
至於較早少少既合作, 野孩子同姊妹我就真係唔識取捨, 兩首都好入心

謝安琪方面, 一首獨家村已經搶左好多分數
前作你們的幸福亦係相當出色的作品
甚至去到後期有夢要想都係用心之作
當然謝安琪同林夕合作相對地唔多, 經典歌曲亦因此比較少d

CH細聽.音樂推介 第四週

1  2  6  Dear Jane 羽毛鱗刺
2  1  8  JW 小故事
3  6  2  林奕匡 難得一遇
4  3  3  RubberBand 山河故人
5  n  1  楊乃文 推開世界的門
6  5  2  陳柏宇 巴別塔
7  4  3  衛蘭 驗傷
8  7  2  容祖兒 最好時光
9 10 2  雷琛瑜 我錯
10 R 2  李幸倪 天變地變情不變
CH細聽.最好時光

我慶幸我接觸她的音樂時,還是在滾石和相信音樂的年代。
那時候雖然來來去去都是情歌,但不會面目模糊,
而是每一首都有自己的質感、每一首都是獨一無二。

可惜轉到環球後,這份獨特的質感便完完全全地消失了。

其實我還有一個心願,就是看到她拿到第一座金曲歌后,
不過有時候無冕才更顯出她在樂迷心目中的地位。

梁靜茹 - 崇拜
「 我存在在我的存在 」

CH細聽.當年今日

楊丞琳 - 少年維特的煩惱
「 我愛你 愛讓我背叛我自己 遮住我眼睛 」

(2013年第四週冠軍歌)

第五位

第五位
bagfgfcde 發表於 2017-1-25 23:55
已經成功上榜, 下星期可以落榜啦

CH細聽.音樂推介 第五週

1  4  4  RubberBand 山河故人
2  3  3  林奕匡 難得一遇
3  n  1  C AllStar 一刻戀上
4  2  9  JW 小故事
5  1  7  Dear Jane 羽毛鱗刺
6  7  4  衛蘭 驗傷
7  n  1  周國賢 愛比死更冷
8  8  3  容祖兒 最好時光
9  n  1  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
10 5 2  楊乃文 推開世界的門
CH細說.新年有感

新春拜年經常被問及你的事業愛情生育計劃。
即使你是單身,同樣的問題仍會被問及。

有時候我不明白,為什麼長輩們永遠希望我們跟著他們的步伐,
安穩地打份工,找個女孩拍拖,然後結婚,之後再生兒育女。

其實人生本應是有很多可能,不應只是得打工結婚生子。

林奕匡 - 停止繁殖
「 新世代 等我們絕種 」

CH細聽.當年今日

最唏噓的是, 你知道這個我曾經最愛的Fiona已經一去不返。

薛凱琪 - 甜蜜蜜
「 不太易 男朋友 Hey 我想話你知 」

(2009年第五週冠軍歌)

甜蜜蜜

2  3  3  林奕匡 難得 ...
CunninG 發表於 2017-2-1 22:15

過年要聽返幾十次就有就有平衡返
親戚質問
渴市型男有買趁手

2  3  3  林奕匡 難得 ...
CunninG 發表於 2017-2-1 22:15
RubberBand 今年開左個靚頭 愛
CBM 2017 W38 NO.404
01 脫軌時刻 [1 周冠] / RubberBand
02 I'll Be With You / 鄭融
03 心靈作家 / 鄧小巧

甜蜜蜜
bagfgfcde 發表於 2017-2-2 08:19

仲有不呼不吸幾多秒
好懷念未轉會前既薛凱琪

過年要聽返幾十次就有就有平衡返
親戚質問
渴市型男有買趁手 ...
John 發表於 2017-2-2 17:31

面對親戚質問時, 霏霏話我只可攻不可守

RubberBand 今年開左個靚頭 愛
chanchan0909 發表於 2017-2-2 18:32

話晒都叫做愛將

CH細聽.音樂推介 第六週

1  2  4  林奕匡 難得一遇
2  3  2  C AllStar 一刻戀上
3  6  5  衛蘭 驗傷
4  1  5  RubberBand 山河故人
5 4 10  JW 小故事
6  7  2  周國賢 愛比死更冷
7  5  8  Dear Jane 羽毛鱗刺
8  9  2  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
9  R  3  鄧小巧 不藥而癒
10 n 1  許志安 冥想練習
CH細聽.幸福之歌

只是突然間有點傷春悲秋,
又,突然想起這首歌

謝安琪 - 你們的幸福
(2011年 CH細聽.年度歌曲 至尊歌)
「 愛思索便會福薄 」

CH細聽.當年今日

楊千嬅 - 最好的債
「 我恨你恨到比宇宙更大
  被年月壓縮到最小紙碎一塊 」

(2015年第六週冠軍歌)

祖祖

撞完冠軍歌又撞至尊歌
祖粉榜果然高質

果然脫左粉
全女班 W30 01 奇怪 02 吃定我 03 和每天講再見

原來幸福係至尊歌
呢個壇KAY 真係打橫行
獎 - Music Awards 2016 (14/01/2017) 得獎名單
榜 - Music Picks Week 37 (15/09/2017)
1. 朝如青絲 - Yellow!|2. 藍血人 - 許廷鏗|3. 520 - 薛凱琪

原來幸福係至尊歌
kwanie 發表於 2017-2-8 23:29

是常識吧

祖祖
bagfgfcde 發表於 2017-2-8 21:15

祖祖個粉絲拎左冠軍wow

撞完冠軍歌又撞至尊歌
祖粉榜果然高質
JasOh103 發表於 2017-2-8 22:25

高質祖粉榜得王祖兒同祖兒個粉絲, 但無容祖兒

果然脫左粉
616.1314 發表於 2017-2-8 22:59

脫祖粉的人可以上天堂, 要唔要試下

原來幸福係至尊歌
kwanie 發表於 2017-2-8 23:29
是常識吧
abcxyz302006 發表於 2017-2-9 00:08

講開又講
其實美琪唔聲唔聲係九年間拎左我五首十大
2008: 囍帖街
2009: 我最喜愛的歌
2011: 你們的幸福
2014: 獨家村
2015: 山林道

我開始分唔清自己係咪一個忠心既祖粉

講開又講
其實美琪唔聲唔聲係九年間拎左我五首十大
2008: 囍帖街
2009: 我最喜愛的歌
2011: 你們的幸福
2014: 獨家村
2015: 山林道

我開始分唔清自己係咪一個忠心既祖粉
CunninG 發表於 2017-2-9 16:41

點解你可以係2015年聽到山林道

美琪係我度 自從2011 2012連奪兩年十二大之後 就連續四年冇拎過歌曲獎
祖兒就2011 12 13都有 之後三年都冇歌曲獎
反祖亦恨琪

點解你可以係2015年聽到山林道
John 發表於 2017-2-9 21:09

一定係2015年坐時光機到2016年聽

美琪係我度 自從2011 2012連奪兩年十二大之後 就連續四年冇拎過歌曲獎
祖兒就2011 12 13都有 之後三 ...
bagfgfcde 發表於 2017-2-9 21:23

2016年頒個女金比美祖都掩飾唔到你既反祖之心

祖兒就2011 12 13都有 之後三 ...
bagfgfcde 發表於 2017-2-9 21:23

謝安琪 (7)2007 (3/8)

2008 (囍帖街)

2010 (雨過天陰)

2011 (你們的幸福)

2014 (獨家村)

2015 (羅生門)

2016 (山林道)

容祖兒 (2)2011 (牆紙)

2016 (我好得閒)

John 發表於 2017-2-9 23:18

所謂的祖粉都只是真正身份琪粉的掩飾

CH細聽.音樂推介 第七週

1  1  5  林奕匡 難得一遇(#1 for 2 weeks)
2  R  4 容祖兒 最好時光
3  2  3  C AllStar 一刻戀上
4  7  9  Dear Jane 羽毛鱗刺
5  n  1  Nowhere Boys 天外飛仙
6 10 2  許志安 冥想練習
7  4  6  RubberBand 山河故人
8  n  1  魏如萱 你啊你啊
9  n  1  鄧紫棋 光年之外
10 8 3  周柏豪 終於我們(feat.岑寧兒)
CH細聽.蕩氣迴腸

這是一首十分重要的歌曲。
一首四分鐘的情歌,
已經能完完全全展現電台的腐敗、歌手的演唱深度、以及作曲人的才華。

可惜近年這位作曲人近年開始轉走暖男路線。
縱然這些溫情小品都不差,可以溫暖我一個冬天,
但我還是比較喜歡他的蕩氣迴腸,
一種經得起時間考驗、愈聽愈濃厚的蕩氣迴腸。

陳柏宇 - 別來無恙
「 忙下去 捱下去 但一不小心
  總記起你          」

CH細聽.當年今日

我仍然期待妳能夠回到相信音樂時的高峰。

梁靜茹 - 沒有如果
「 如果我說 愛我沒有如果
  錯過就過 你是不是會難過 」

(2009年第七週冠軍歌)

CH細聽.音樂推介 第七週

1  1  5  林奕匡 難得一遇(#1 for 2 weeks)
2  R  4 容 ...
CunninG 發表於 2017-2-15 20:05
恭喜曬紫棋上榜
難得一遇個走勢會否太美
CBM 2017 W38 NO.404
01 脫軌時刻 [1 周冠] / RubberBand
02 I'll Be With You / 鄭融
03 心靈作家 / 鄧小巧

又一首至尊
難得一遇十大standby