返回列表 發帖

CBM 第 389 期  2017 第 23 周

本周冠軍歌 就改天 - 葛仲珊 [收錄專輯 - 皇后區的皇后]
作曲 葛仲珊
填詞 葛仲珊
編曲 Smash Hitta / 林欣彥
監製 林欣彥

雖然喺 Miss Ko 嘅呢張《皇后區的皇后》
裡面嘅歌唔係首首都鍾意
不過其中嘅呢首《就改天》真係越煲越有味
或者可能因為身邊亦都有好友影響過我
令到我改變左唔少
所以佢地對我黎講真係好重要架
感恩嘅係我地仲有好多相聚嘅機會

01 就改天 [2 周冠]        葛仲珊            20>02>01>01
02 剎那的烏托邦         岑寧兒            02
03 一生青春           RubberBand / Yellow!     19>05>05>02>03
04 翻牆 [1 周冠]         盧凱彤            08>02>06>03>01>03>04
05 淒美地 [2 周冠]        郭頂             19>01>01>04>05>13>XX>03>04>05
06 出走             陳蕾             10>06
07 之所以是你我         盧凱彤            07
08 放棄治療           Serrini            11>05>08
09 嫌疑             孫盛希            15>06>06>08>09
10 Backseat Love         MastaMic Feat. Soul Jase    15>09>10
11 禽獸 [1 周冠]         麥浚龍            14>04>01>04>07>11
12 小碎步            鍾舒漫            15>12
13 阿飛與阿基          ToNick            13
14 愁滋味            王嘉儀            20>11>10>06>14
15 搖籃曲            泳兒 / 黎瑞恩         19>15
16 Hide & Seek         李權哲 Feat. 熊仔        16
17 他他他            JUDE             17
18 失魂記            李克勤            18
19 嗯              李榮浩            19
20 Shout N' Cry          Robynn & Kendy       20

OUT 一年又一年 - 享樂團 / 陳奐仁 | 我寫了很多字,卻得不到一個人 - 楊智遠 | Paris Is A Bad Boy - Yukilovey | You'll Never Know - J. Sheon | 當你走了以後 - 小肥 | 何飄移 - Josie & The Uni Boys | 安多酚 [1 周冠] - Fabel | 夕陽武士 - Nowhere Boys Feat. Cheronna

CBM Billboard Weekly Top 3
01 17.80 翻牆 [3 周冠] - 盧凱彤
02 15.95 一生青春 - RubberBand / Yellow!
03 14.95 就改天 - 葛仲珊

楊智遠冇冠
愛將 Nowhere Boys 1wk
我們的總和

係咪想斷楊生四/五台冠
咁都有兩周冠 果然好支持國共珊

見到Siu Yuen無冠就知我肯定唔係你既好友
目測S02 Billboard最少六周冠
話說唔計開榜冠軍歌 有無試過空降冠軍

估唔到就改天有兩周...

係咪想斷楊生四/五台冠
咁都有兩周冠 果然好支持國共珊
bagfgfcde 發表於 2017-6-5 22:00
楊智遠冇冠
愛將 Nowhere Boys 1wk
Wonders 發表於 2017-6-5 21:56
比佢四台冠幾好呀 , 等佢可以有進步空間
見到Siu Yuen無冠就知我肯定唔係你既好友
目測S02 Billboard最少六周冠
話說唔計開榜 ...
nicholashin 發表於 2017-6-5 22:24
當然啦 唔冠就改天嘅我都唔會當佢係朋友
S02 應該 02 到年尾 , 咁 Billboard 應該係 30 周冠
有呀 , 2 首都係霏霏嘅歌
2013 嘅致青春 同埋 2015 嘅清平調 , 跟住好耐都無試過空降冠軍 , 好多都係第二位上榜 , 跟住喺第二周有冠
估唔到就改天有兩周...
-Prince- 發表於 2017-6-5 22:25
跟住又唔知有咩大陸歌手有 2 周冠架啦

超勁重鎚李榮浩得一星期

超勁重鎚李榮浩得一星期
ed8671ed 發表於 2017-6-6 14:03
無可能

大家都咁愛S02

支持S02 02>02>02>01>01>02>02>01>02>02>........

大家都咁愛S02
kwanie 發表於 2017-6-6 20:51
當然
支持S02 02>02>02>01>01>02>02>01>02>02>........
stopzi 發表於 2017-6-6 23:04

CBM 第 389 期  2017 第 23 周

本周冠軍歌 就改天 - 葛仲珊 [收錄專輯 - 皇后區的皇后]
作曲 葛仲珊
填 ...
chanchan0909 發表於 2017-6-5 21:52

OMG R&K 仲低過李克勤

OMG R&K 仲低過李克勤
賴爽 發表於 2017-6-10 10:26
因為報榜嗰日 R&K 先派左幾日 , 黎緊呢一周會高過架啦

CBM 第 390 期  2017 第 24 周

本周冠軍歌 剎那的烏托邦 - 岑寧兒 [收錄專輯 - 剎那的烏托邦原聲大碟]
作曲 馮穎琪
填詞 周耀輝
編曲 蘇道哲
監製 蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

不要急著說你別無選擇
也許在下個路口你就會遇見希望
人生重要的不是所站的位置
而是所朝的方向

01 剎那的烏托邦 [1 周冠]     岑寧兒            02>01
02 出走             陳蕾             10>06>02
03 就改天 [2 周冠]        葛仲珊            20>02>01>01>03
04 兩溝             鄧小巧            04
05 翻牆 [1 周冠]         盧凱彤            08>02>06>03>01>03>04>05
06 之所以是你我         盧凱彤            07>06
07 小碎步            鍾舒漫            15>12>07
08 搖籃曲            泳兒 / 黎瑞恩         19>15>08
09 Hide & Seek         李權哲 Feat. 熊仔        16>09
10 禽獸 [1 周冠]         麥浚龍            14>04>01>04>07>11>10
11 淒美地 [2 周冠]        郭頂             19>01>01>04>05>13>XX>03>04>05>11
12 奇怪             林欣彤            12
13 Shout N' Cry          Robynn & Kendy       20>13
14 放棄治療           Serrini            11>05>08>14
15 一生青春           RubberBand / Yellow!     19>05>05>02>03>15
16 他他他            JUDE             17>16
17 阿飛與阿基          ToNick            13>17
18 怪人             安俊豪            18
19 行屍走肉           陳柏宇            19
20 Backseat Love         MastaMic Feat. Soul Jase    15>09>10>20

OUT 嫌疑 - 孫盛希 | 愁滋味 - 王嘉儀 | 嗯 - 李榮浩 | 失魂記 - 李克勤

01 17.45 翻牆 [4 周冠] - 盧凱彤
02 17.35 就改天 - 葛仲珊
03 14.10 一生青春 - RubberBand / Yellow!

兩溝係咪又要準備冠

兩溝係咪又要準備冠
stopzi 發表於 2017-6-12 15:09
咁我建議你準備定伏特同薄荷慶祝

兩溝係咪又要準備冠
stopzi 發表於 2017-6-12 15:09

個榜主咁淫 9成9有冠

個榜主咁淫 9成9有冠
bagfgfcde 發表於 2017-6-12 15:35

首波主打 一蓮托生
接力推介 兩溝

個榜主咁淫 9成9有冠
bagfgfcde 發表於 2017-6-12 15:35
講個秘密比你知呀 隔離 E 榜主話比我知佢聽到咩精亦簡聽到好興奮
首波主打 一蓮托生
接力推介 兩溝
-Prince- 發表於 2017-6-12 15:39
希望第 3 plug 係由美霏演繹

翻牆成績好過十八字碟全部派台歌加埋 hur

翻牆成績好過十八字碟全部派台歌加埋 hur
nicholashin 發表於 2017-6-12 16:45
邊有呀 還不夠遠咪 11 個禮拜囉

邊有呀 還不夠遠咪 11 個禮拜囉
chanchan0909 發表於 2017-6-12 17:22
希望翻牆讓位比之所以是你我

講個秘密比你知呀 隔離 E 榜主話比我知佢聽到咩精亦簡聽到好興奮
希望第 3 plug 係由美霏演繹 {: ...
chanchan0909 發表於 2017-6-12 16:16

好彩唔係我

希望翻牆讓位比之所以是你我
nicholashin 發表於 2017-6-12 17:25
比佢地同周同分得唔得
明明兩首都好聽
好彩唔係我
RVHOCPC 發表於 2017-6-12 17:27
你係聽 Suga , Nancy , Stephen , Mason , Alan , TL ... 呢堆先會興奮
金草莓 5 月份嘅 pun 歌 list 大約會喺聽晚 post , 聽左一半已經發覺原來上個月 D pun 歌真係 pun 得好有水準

比佢地同周同分得唔得
明明兩首都好聽
你係聽 Suga , Nancy , Stephen , Mason , Alan , ...
chanchan0909 發表於 2017-6-12 17:38

Liza呢 phil呢 james呢

Liza呢 phil呢 james呢
RVHOCPC 發表於 2017-6-12 17:39
就係留返比你專登數出黎呀嘛

就係留返比你專登數出黎呀嘛
chanchan0909 發表於 2017-6-12 17:42

話曬james都係今年暫時唯一一個單位拎過雙週冠希望suga可以入到金草莓

睇黎高位嗰幾個女人都會有冠
大膽估計連續10個星期冠軍都係女人

話曬james都係今年暫時唯一一個單位拎過雙週冠希望suga可以入到金草莓 ...
RVHOCPC 發表於 2017-6-12 17:57
suga 上個月已經入左 , 希望佢快 D 派觀音兵同另外嘅 18 首
睇黎高位嗰幾個女人都會有冠
大膽估計連續10個星期冠軍都係女人
ed8671ed 發表於 2017-6-12 18:01
唔會啦 仲要比個位陳柏宇冠架

CBM 第 390 期  2017 第 24 周

本周冠軍歌 剎那的烏托邦 - 岑寧兒 [收錄專輯 - 剎那的烏托邦原聲大碟]
...
chanchan0909 發表於 2017-6-12 15:07

S02 會創到咩高峯呢 ...

S02 會創到咩高峯呢 ...
賴爽 發表於 2017-6-12 19:08
佢都唔出碟 無得爭女歌手

金草莓 5 月歌曲

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌值唔值得入圍

入圍歌曲
艾粒 - 十戒歌

譚順生 - 明日話今天
楊峰 - 幾許風雨

待定歌曲
譚嘉儀 - 陪著你走
阿達 - 身體健康
徐天佑 - 我們沒有不期而遇
顏卓靈 - 閃光 (美麗也短暫 mix)
韓梓亮 - 愛到心甘命抵
林聞恩 - 看不見的存在
馬嘉均 - 幽默感

重溫 2017 金草莓歌曲
金草莓 1 月歌曲
金草莓 2 月歌曲
金草莓 3 月歌曲
金草莓 4 月歌曲

唔支持CM歌手 慘
同埋除左閃光 其他歌好似正常過頭 利申只係聽左_____遇、陪著你走同_________在

唔支持CM歌手 慘
同埋除左閃光 其他歌好似正常過頭 利申只係聽左_____遇、陪著你走同_________在 ...
nicholashin 發表於 2017-6-13 17:09
係正常呀 不過唱得難聽 所以就喺待定
而難聽又難頂 , 古古怪怪嗰 D 就會直接入圍

CBM 第 391 期  2017 第 25 周

作曲 馮穎琪
填詞 周耀輝
編曲 蘇道哲
監製 蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

烏托邦係一份信念
縱使目標遙遠
但係如果你一直懷疑
或者只係空談理想
咁烏托邦就肯定唔會存在
一切都需要由自己出發去尋找
去嘗試感受
去嘗試經歷
去建立屬於自己嘅烏托邦

01 剎那的烏托邦 [2 周冠]     岑寧兒            02>01>01
02 出走             陳蕾             10>06>02>02
03 小碎步            鍾舒漫            15>12>07>03
04 兩溝             鄧小巧            04>04
05 就改天 [2 周冠]        葛仲珊            20>02>01>01>03>05
06 之所以是你我         盧凱彤            07>06>06
07 放浪舞者           伍佰 & China Blue       07
08 翻牆 [1 周冠]         盧凱彤            08>02>06>03>01>03>04>05>08
09 Hide & Seek         李權哲 Feat. 熊仔        16>09>09
10 奇怪             林欣彤            12>10
11 潮神             尹光 & 阿肥          11
12 Shout N' Cry          Robynn & Kendy       20>13>12
13 淒美地 [2 周冠]        郭頂             19>01>01>04>05>13>XX>03>04>05>11>13
14 他他他            JUDE             17>16>14
15 Let's Say           方皓玟            15
16 何飄移            Josie & The Uni Boys      17>XX>16
17 怪人             安俊豪            18>17
18 放棄治療           Serrini            11>05>08>14>18
19 靈魂改造           Zpecial            19
20 船              林宥嘉            20

OUT 搖籃曲 - 泳兒 / 黎瑞恩 | 禽獸 [1 周冠] - 麥浚龍 | 一生青春 - RubberBand / Yellow! | 阿飛與阿基 - ToNick | 行屍走肉 - 陳柏宇 | Backseat Love - MastaMic Feat. Soul Jase

01 16.30 就改天 [1 周冠] - 葛仲珊
02 14.35 翻牆 [4 周冠] - 盧凱彤
03 13.40 出走 - 陳蕾

唔負責任亂估如果黎緊冇歌爆出 岑寧兒會衛冕年度歌曲
兩溝 04>04>01>01 好唔好
我們的總和

第11嗰首正野

最好聽o個首放到第20位 慘

有無咁鍾意出走

怪人多過一星期命實在太感動

唔負責任亂估如果黎緊冇歌爆出 岑寧兒會衛冕年度歌曲
兩溝 04>04>01>01 好唔好  ...
Wonders 發表於 2017-6-19 21:29
淒美地 山河故人 模 一蓮托生 長相廝守 愛後記 3AM 禽獸 翻牆 同 就改天 呢 ???
第11嗰首正野
ed8671ed 發表於 2017-6-19 21:48
D 歌詞真係寫得好好 就好似「你啲凡夫俗子又點會明」用黎鬧某人就最適合
最好聽o個首放到第20位 慘
nicholashin 發表於 2017-6-19 21:52
派左嗰幾日就諗住上冠 發夢啦你 !!!
有無咁鍾意出走
stopzi 發表於 2017-6-20 15:04
就係有先有雙亞軍
怪人多過一星期命實在太感動
kwanie 發表於 2017-6-20 15:05
今次首歌做得唔錯 應該會有第三周添呀

又兩周冠...
仲以為雨溝係度全港首冠

又兩周冠...
仲以為雨溝係度全港首冠
-Prince- 發表於 2017-6-20 20:14
就交比你全港首冠啦

2017 CBM 第 2 季季選

每季候選歌曲 : 30 首

[1] 6 首來自 CM 共和榜 [W12-W23]
AGA Feat. Ghost Style - 3AM
Supper Moment - 說再見了吧
王菀之 - 突然一生人
Gin Lee - 空姐
麥浚龍 - 禽獸
葛仲珊 - 就改天

[2] 1 首來自 CHH 超過 100 位評分並最多 5 分的歌曲 [2016.03.01 - 2017.06.19, 以開 post 日期計, 截數日期 2016.06.20 00:00]

余春嬌 - 動地驚天愛戀過

[3] 1 首來自五台 [BCDEN] 共同冠軍歌 [W13-W25]

楊智遠 - 我寫了很多字,卻得不到一個人

[4] 6 首來自 COOL MUSIC HOT HITS 100 [W13-W25]

[5] 5 首來自 CBM 最高位置而未入圍的上榜歌 [W14-W26]

[6] 7 首來自大眾揀選 , 從 03.01-06.19 並且未曾入圍過季選的派台歌

[7] 4 首 外卡

竟然係呢首

竟然係呢首
ed8671ed 發表於 2017-6-24 20:47
另一首余春嬌應該喺 COOL MUSIC HOT HITS 100 入圍
要等新一周嘅榜單先可以 confirm 係咪入到

CBM 第 391 期  2017 第 25 周

...
chanchan0909 發表於 2017-6-19 20:59

二三十八都未有人g持 等我g持下

二三十八都未有人g持 等我g持下
RVHOCPC 發表於 2017-6-24 22:01
第二第三都叫唔支持

第二第三都叫唔支持
chanchan0909 發表於 2017-6-24 22:15

未有其他人留言g持姐

金草莓 5 月歌曲

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌值 ...
chanchan0909 發表於 2017-6-13 16:22

suga plug左