返回列表 發帖
未有其他人留言g持姐
RVHOCPC 發表於 2017-6-24 22:17

suga plug左
RVHOCPC 發表於 2017-6-24 22:18
放心 , 6 月直入入圍歌曲無懸念

CBM 第 392 期  2017 第 26 周

本周冠軍歌 小碎步 - 鍾舒漫 [收錄專輯 - /]
作曲 王雙駿
填詞 陳詠謙
編曲 王雙駿
監製 王雙駿

一向都好鍾意 Sherman 嘅快歌
歷年來佢嘅冠軍歌都係快歌
今次呢首快歌
最先吸引到我嘅唔係曲詞編
而係個 Music Video
非常好睇
呢個 MV 真係幫首歌加左好多好多分

01 小碎步 [1 周冠]        鍾舒漫            15>12>07>03>01
02 剎那的烏托邦 [2 周冠]     岑寧兒            02>01>01>02
03 之所以是你我         盧凱彤            07>06>06>03
04 兩溝             鄧小巧            04>04>04
05 Let's Say           方皓玟            15>05
06 就改天 [2 周冠]        葛仲珊            20>02>01>01>03>05>06
07 船              林宥嘉            20>07
08 潮神             尹光 & 阿肥          11>08
09 出走             陳蕾             10>06>02>02>09
10 奇怪             林欣彤            12>10>10
11 翻牆 [1 周冠]         盧凱彤            08>02>06>03>01>03>04>05>08>11
12 淒美地 [2 周冠]        郭頂             19>01>01>04>05>13>XX>03>04>05>11>13>12
13 放浪舞者           伍佰 & China Blue       07>13
14 怪人             安俊豪            18>17>14
15 靈魂改造           Zpecial            19>15
16 Hide & Seek         李權哲 Feat. 熊仔        16>09>09>16
17 Shout N' Cry          Robynn & Kendy       20>13>12>17
18 家家酒            家家             18
19 家變             per se            19
20 冒雨             小肥             20

OUT 他他他 - JUDE | 何飄移 - Josie & The Uni Boys | 放棄治療 - Serrini

CBM Billboard Weekly Top 3
01 17.55 剎那的烏托邦 [1 周冠] - 岑寧兒
02 17.10 就改天 [1 周冠] - 葛仲珊
03 15.50 出走 - 陳蕾

希望林宥嘉可以事隔七年再奪冠軍!

淒美地仲未out

希望會上分過手請舉手
希望六月份金草莓會有 SUGA
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

之所以是你我
Happy and Blessed.

希望林宥嘉可以事隔七年再奪冠軍!
nicholashin 發表於 2017-6-26 16:43

之前 2011 年有個國語榜 雙周冠自然醒 同 雙周冠想自由 , 做左一年發覺個榜太廢
其實話說呢 2 首有無派過黎香港 ? 印象中自然醒好似有但又唔肯定 , 上去搵又搵唔到

之前 2011 年有個國語榜 雙周冠自然醒 同 雙周冠想自由 , 做左一年發覺個榜太廢
其實話 ...
chanchan0909 發表於 2017-6-26 16:55

自然醒一定有

淒美地仲未out
bagfgfcde 發表於 2017-6-26 16:52
隻碟聽左半年仲未聽厭 好恐佈
所以下周應該仲喺到
希望會上分過手請舉手
希望六月份金草莓會有 SUGA
616.1314 發表於 2017-6-26 16:53
Long time no see 數字
首歌未派唔上得住
一定有啦
之所以是你我
jose 發表於 2017-6-26 16:55
盧凱彤分分鐘 3 連冠
自然醒一定有
bagfgfcde 發表於 2017-6-26 16:56
Thank you so much 好似仲上過專業推介

2>1>1>2走勢美到
yoyo又年度歌 開心
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

其實話說呢 2 首有無派過黎香港 ? 印象中自然醒好似有但又唔肯定 , 上去搵又搵唔到
chanchan0909 發表於 2017-6-26 16:55
點解Yoga以前咁多兩週冠 而家會變左棄將

2>1>1>2走勢美到
yoyo又年度歌 開心
JasOh103 發表於 2017-6-26 17:09
但聽聞年度歌由一蓮托生同兩溝爭 , yoyo 無機會架啦
點解Yoga以前咁多兩週冠 而家會變左棄將
nicholashin 發表於 2017-6-26 17:18
唔係棄 只係唔係咁鍾意今日營業中姐

唔cum with kary, 0分

希望豆漿會大力支持我家家
兩溝仲未冠
我們的總和

希望今週共和冠軍同你今週冠軍歌一樣噶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

唔cum with kary, 0分
CunninG 發表於 2017-6-26 17:40
我等到有 live version , 要聽到美霏完美演繹先會上
希望豆漿會大力支持我家家
兩溝仲未冠
Wonders 發表於 2017-6-26 17:49
呢首唔係最好 愛人的自我修養好聽好多
希望今週共和冠軍同你今週冠軍歌一樣噶
dongbb2332 發表於 2017-6-26 17:54
我無所謂 剎那的烏托邦繼續冠都好呀

仲以為出走會有冠。。。

林宥嘉榮登男歌手冠軍
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

仲以為出走會有冠。。。
ed8671ed 發表於 2017-6-26 23:53
首歌未死忡有機會
林宥嘉榮登男歌手冠軍
HOTMAN 發表於 2017-6-27 00:32
咁我要恭喜 China Blue 榮登樂團冠軍

2017 CBM 第 2 季季選

每季候選歌曲 : 30 首

[1] 6 首來自 CM 共和榜 [W12-W24]
AGA Feat. Ghost Style - 3AM
Supper Moment - 說再見了吧
王菀之 - 突然一生人
Gin Lee - 空姐
麥浚龍 - 禽獸
葛仲珊 - 就改天

[2] 1 首來自 CHH 超過 100 位評分並最多 5 分的歌曲 [2016.03.01 - 2017.06.19, 以開 post 日期計, 截數日期 2016.06.20 00:00]
余春嬌 - 動地驚天愛戀過

[3] 1 首來自五台 [BCDEN] 共同冠軍歌 [W13-W25]

楊智遠 - 我寫了很多字,卻得不到一個人

[4] 6 首來自 COOL MUSIC HOT HITS 100 [W13-W25]

Super Girls - 從今以後
Fabel - 安多酚
泳兒 - 一隻小豬
衛詩 - 刺青
洪卓立 - 帶着骨灰去旅行
余春嬌 - 余春嬌

[5] 5 首來自 CBM 最高位置而未入圍的上榜歌 [W14-W26]
RubberBand - 老人與海
恭碩良 - 愛後記
盧凱彤 - 翻牆
岑寧兒 - 剎那的烏托邦
鍾舒漫 - 小碎步

[6] 7 首來自大眾揀選 , 從 03.01-06.19 並且未曾入圍過季選的派台歌
Mr. - 不屈
RubberBand / Yellow! - 一生青春
MastaMic Feat. Soul Jase - Backseat Love
盧凱彤 - 之所以是你我
林欣彤 - 奇怪
鄧小巧 - 兩溝
方皓玟 - Let's Say

[7] 4 首 外卡

On@C AllStar - 煉獄健身室
林宥嘉 - 飛
王嘉儀 - 愁滋味
陳蕾 - 出走

評選時間 : 2017.07.01 18:00 - 2017.07.09 12:00

2017 CBM 第 2 季季選 評分開始 !!!

公佈日期 : 稍後公布

評選前提醒一句: Q3 每首歌都需要填野, [5/4/3/2/1/0/未聽過] 需要揀其中 1 個 !
另外希望大家寫返自己嘅會員名 ! Thank You Very Much !

評選 link :
按此 → 睇清楚評分前需注意事項呀

評分進行中 !!!
https://goo.gl/forms/CK5tPYSNPkl7nnGT2
==========================================================
CBM 第 393 期  2017 第 27 周

本周冠軍歌 盧凱彤 - 之所以是你我 [收錄專輯 - You Are Love]
作曲 盧凱彤
填詞 林夕
編曲 蔡德才@人山人海
監製 蔡德才@人山人海 / 盧凱彤

相信呢首歌嘅歌詞部分係婚後嘅 Ellen 對於愛情嘅價值觀吧
或者「沒有經歷過愛情的人生是不完整的
沒有經歷過痛苦的愛情是不深刻的
愛情使人生豐富
痛苦使愛情升華」

兩個人唔係一開始就夾嘅
需要兩個人互相包容
需要一齊經營
一齊去面對各種嘅困難
經歷過就會更加珍惜「你」同「我」

01 之所以是你我 [1 周冠]     盧凱彤            07>06>06>03>01
02 兩溝             鄧小巧            04>04>04>02
03 Let's Say           方皓玟            15>05>03
04 剎那的烏托邦 [2 周冠]     岑寧兒            02>01>01>02>04
05 潮神             尹光 & 阿肥          11>08>05
06 小碎步 [1 周冠]        鍾舒漫            15>12>07>03>01>06

07 Come With Me        吳雨霏 Feat. Alex Fung     07
08 船              林宥嘉            20>07>08
09 流淚的怪獸          蔡一傑            09
10 冒雨             小肥             20>10
11 就改天 [2 周冠]        葛仲珊            20>02>01>01>03>05>06>11
12 出走             陳蕾             10>06>02>02>09>12
13 翻牆 [1 周冠]         盧凱彤            08>02>06>03>01>03>04>05>08>11>13
14 淒美地 [2 周冠]        郭頂             19>01>01>04>05>13>XX>03>04>05>11>13>12>14
15 家家酒            家家             18>15
16 家變             per se            19>16
17 沉睡啟示錄          夏韶聲            17
18 靈魂改造           Zpecial            19>15>18
19 分過手請舉手         秦馨敏            19
20 怪人             安俊豪            18>17>14>20

OUT 奇怪 - 林欣彤 | 放浪舞者 - 伍佰 & China Blue | Hide & Seek - 李權哲 Feat. 熊仔 | Shout N' Cry - Robynn & Kendy

01 18.75 剎那的烏托邦 [2 周冠] - 岑寧兒
02 17.15 之所以是你我 - 盧凱彤
03 16.10 
小碎步 - 鍾舒漫

頭十位都好高汁
要爆分噶
Happy and Blessed.

Take care
係咪冇cum被就cum with Kary 搞到病左

Take care ah chan
愛蜢力依家先上怪獸
我們的總和

take care ah chanB
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Take care
係咪冇cum被就cum with Kary 搞到病左
bagfgfcde 發表於 2017-7-4 16:38
Take care ah chan
愛蜢力依家先上怪獸
Wonders 發表於 2017-7-4 16:47
take care ah chanB
616.1314 發表於 2017-7-4 17:54
thank you
最近真係太攰搞到咁 希望快 D 好返啦
頭十位都好高汁
要爆分噶
jose 發表於 2017-7-4 16:32
分分鐘下周 10 首全部留低

take care 豆漿大王
奇怪咁快out :/

評分進行中 !!!

==================================================== ...
chanchan0909 發表於 2017-7-4 16:07

出走距離個冠越來越遠

snc 有無咁難聽

take care 豆漿大王
奇怪咁快out :/
ed8671ed 發表於 2017-7-4 20:51
thank you 動物主人
後勁不繼 , 聽一陣之後完全 loop 唔落
出走距離個冠越來越遠
RVHOCPC 發表於 2017-7-4 20:58
出走 6 年前冠左啦
snc 有無咁難聽
stopzi 發表於 2017-7-5 10:31
如果係難聽就唔會上榜啦
同奇怪一樣 , 後勁不繼

CBM 第 394 期  2017 第 28 周

本周冠軍歌 鄧小巧 - 兩溝 [收錄專輯 - /]
作曲 馮穎琪
填詞 藍奕邦
編曲 謝國維
監製 謝國維

仲記得小巧講過
喺錄「不藥而癒」先開始識得點樣喺錄音嘅時候投入喺歌裡面
果然喺新碟第一主打
聽到呢個情況得到改善

溝通係人同人之間
最需要嘅相處模式
而大多嘅溝通嘅表達都係黎自身體語言
只要一個眼神一個動作
已經可以令到對方理解得到你嘅用意

01 兩溝 [1 周冠]         鄧小巧            04>04>04>02>01
02 之所以是你我 [1 周冠]     盧凱彤            07>06>06>03>01>02
03 Come With Me        吳雨霏 Feat. Alex Fung     07>03
04 Let's Say           方皓玟            15>05>03>04
05 冒雨             小肥             20>10>05
06 剎那的烏托邦 [2 周冠]     岑寧兒            02>01>01>02>04>06
07 流淚的怪獸          蔡一傑            09>07
08 小碎步 [1 周冠]        鍾舒漫            15>12>07>03>01>06>08
09 潮神             尹光 & 阿肥          11>08>05>09
10 上傳狂            Fabel             10
11 船              林宥嘉            20>07>08>11
12 沉睡啟示錄          夏韶聲            17>12
13 霸氣情歌           陳柏宇            13
14 愛不曾遺忘任何人       王菀之            14
15 分過手請舉手         秦馨敏            19>15
16 還是想念           家家             16
17 就這樣            李榮浩            17
18 就改天 [2 周冠]        葛仲珊            20>02>01>01>03>05>06>11>18
19 打不死            沈震軒            19
20 找藉口是失敗者的習慣     未能接通           20

OUT 出走 - 陳蕾 | 翻牆 [1 周冠] - 盧凱彤 | 淒美地 [2 周冠] - 郭頂 | 家家酒 - 家家 | 家變 - per se | 靈魂改造 - Zpecial | 怪人 - 安俊豪

01 18.40 兩溝 - 鄧小巧
02 18.05 之所以是你我 - 盧凱彤
03 17.55 剎那的烏托邦 [2 周冠] - 岑寧兒

Out家家酒上還是想念
榜主好淫 三甲有兩首淫歌

Out家家酒上還是想念
bagfgfcde 發表於 2017-7-10 18:39

一陣佢又話你特登搵位入佢
Anyway都要恭喜大巧 ig又可以留言
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

Out家家酒上還是想念
bagfgfcde 發表於 2017-7-10 18:39
還是想念 >>> 家家酒
下周 re 返一蓮扥生上三甲好唔好
一陣佢又話你特登搵位入佢
Anyway都要恭喜大巧 ig又可以留言 ...
kevinlai1621 發表於 2017-7-10 19:24
咪嘈 !!!
明明大家都淫 我淫你地都係 !!!

咪嘈 !!!
明明大家都淫 我淫你地都係 !!! ...
chanchan0909 發表於 2017-7-10 19:37

你淫姐 唔好拖我地落水

作曲 馮穎琪
填詞 藍奕邦
編 ...
chanchan0909 發表於 2017-7-10 17:48

之之咁低位上
想同肥婆首歌講聲加油

咪嘈 !!!
chanchan0909 發表於 2017-7-10 19:37

建議呢位榜主下星期咁排榜, 突顯你淫嘅一面
1 Cum With Me
2 兩溝
3 道成肉身
4 一蓮托生

我們的總和

你淫姐 唔好拖我地落水
bagfgfcde 發表於 2017-7-10 19:40
每個人都有佢淫嘅一面 ! 係你地唔承認姐
之之咁低位上
想同肥婆首歌講聲加油

建議呢位榜主下星期咁排榜, 突顯你淫嘅一面 {:4_826 ...
Wonders 發表於 2017-7-10 19:45
旋律一般
一蓮扥生得第 4 fail

話說可唔可以提名靈魂進化入選金草莓獎

bagfgfcde 發表於 2017-7-10 22:03
好似曲詞編監唱是旦一方面可接受已經入圍唔到

Fabel
幾時頒季選

bagfgfcde 發表於 2017-7-10 22:03
無問題 今晚公布
好似曲詞編監唱是旦一方面可接受已經入圍唔到
nicholashin 發表於 2017-7-10 22:21
如果係 3-5 樣有問題會直接入圍 , 如果只係 1 , 2 樣就會入圍待定 , 年尾再睇下入唔入圍好
Fabel
幾時頒季選
ed8671ed 發表於 2017-7-10 23:07
Fabel 正
一間好唔好 咩野都無準備過頒前 5 啦今次

潮神有四週wow

潮神有四週wow
stopzi 發表於 2017-7-11 09:59
尹光正正子 已經準備第 5 周啦

咪嘈 !!!

明明就有3位最純潔會員
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

明明就有3位最純潔會員
kevinlai1621 發表於 2017-7-11 17:53
下 呢班人都係算啦
我想講呢度真係唔會有人嘅心境就如白紙般純潔囉
唔好再扮啦你地

金草莓 6 月歌曲

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌值唔值得入圍

入圍歌曲
神奇膠 Feat. 譚杏藍 - 絲打與貓
C AllStar - 靈魂進化
林羨淇 - 觀音兵
陳蔚琦 - TC

待定歌曲
王浩信 / 譚嘉儀 - 陪著你走
顏福偉 - Peaceful Mind Peaceful World
B.Gs - 我們的小宇宙
Bingo - I Know What You Want

重溫 2017 金草莓歌曲
金草莓 1 月歌曲
金草莓 2 月歌曲
金草莓 3 月歌曲
金草莓 4 月歌曲

金草莓 5 月歌曲

作曲 馮穎琪
填詞 藍奕邦
編 ...
chanchan0909 發表於 2017-7-10 17:48

下星期到美霏冠未?

下星期到美霏冠未?
賴爽 發表於 2017-7-13 10:15
已經可以確定唔係

已經可以確定唔係
chanchan0909 發表於 2017-7-13 16:23

幾時到一蓮托生同出走re 冠