返回列表 發帖
無呀
後面 4 plug 會冠曬佢
chanchan0909 發表於 2017-7-31 19:13

你自己講ga, 唔好一陣又唔認數
分分鐘跟得肥佬呢隻碟都唔方好
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

你自己講ga, 唔好一陣又唔認數
分分鐘跟得肥佬呢隻碟都唔方好 ...
kevinlai1621 發表於 2017-7-31 19:20
希望你到時會唔記得啦

裙姊今晚零時零分會嬅麗登場
之之好慘囉
我們的總和

下周會冠架啦
係時候整個美霏走勢 02>03>01
正  今次 A-Lin 真係好大嘅突破 {: ...
chanchan0909 發表於 2017-7-31 19:02

希望宋冬野快啲out
俾宋念宇接力上榜

希望你到時會唔記得啦
chanchan0909 發表於 2017-7-31 19:31

有post為證好難唔記得

裙姊今晚零時零分會嬅麗登場
之之好慘囉
Wonders 發表於 2017-7-31 19:37
唔想聽住
首歌越聽越悶 bye
希望宋冬野快啲out
俾宋念宇接力上榜
bagfgfcde 發表於 2017-7-31 19:39
中間仲有個李權哲
宋念宇估計要排到下年先上到榜
有post為證好難唔記得
kevinlai1621 發表於 2017-7-31 19:40
你會唔記得架啦

G持出走or一蓮託生華麗奪冠

G持出走or一蓮託生華麗奪冠
RVHOCPC 發表於 2017-7-31 21:14
下周冠郭源潮呀 唔好再 FF 啦

冠!得!好!
希望贏到年度新人

冠!得!好!
希望贏到年度新人
ed8671ed 發表於 2017-7-31 22:17
但都好想比獎李權哲
不如李權哲拎新人獎 未能接通拎細碟獎 咁樣好唔好

未能接通

肥豬王咁快被Foul, 以為全人類一齊谷衝到冠tim
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

未能接通
Kfmusic 發表於 2017-8-2 00:03
真係好好聽 希望上到共和啦
肥豬王咁快被Foul, 以為全人類一齊谷衝到冠tim
dongbb2332 發表於 2017-8-2 08:51
D 人話呢個榜專捧 yum 歌架嘛

A-Lin最高位上

真係好好聽 希望上到共和啦
D 人話呢個榜專捧 yum 歌架嘛
chanchan0909 發表於 2017-8-2 17:43

兩句都係事實

A-Lin最高位上
stopzi 發表於 2017-8-2 17:51
希望黎緊隻碟每首歌都正
兩句都係事實
RVHOCPC 發表於 2017-8-2 18:42
咁睇黎你都唔係好瞭解我本人
我地唔再係朋友 bye bye ~~~

2017 年度總選 年度卓越歌手

- 2013 至 2016 新人 才可競逐此獎項
- 為避免候選歌手的候選歌曲與往年重覆 , 跨年的上榜歌以及往年歌手曾參選的歌曲即使於本年度上榜亦不計算在內

入選途徑 1 : 本年有 2 首或以上合符資格的全新上榜歌
入選途徑 2 : 本年有合符資格的全新上榜歌並且於本年發行專輯

- 4 個歌手單位或以上的合唱歌不作計算
- 入選卓越歌手將以上榜歌以及本年推出的專輯作評選

例子
鄧小巧於本年度派上「不藥而癒」「兩溝」
因「不藥而癒」於上一年度曾為鄧小巧候選獎項
因此該歌曲即使於本年度上榜亦不能於候選本年度的獎項
而「兩溝」為合乎資格的本年度作品
因此鄧小巧須於本年度有多一首全新上榜單曲
就能候選此獎項

2017 年度卓越歌手 入選名單

1. 姚亦晴 [專輯 - Getting Stronger]
上榜歌曲 - Getting Stronger

2. Nowhere Boys [專輯 - 月光寶盒]
上榜歌曲 - 天外飛仙 | 夕陽武士 | 愛情動作神功 | 地心吸力

3. AGA [專輯 - /]
上榜歌曲 - 3AM | 吃定我 | Nights Without You

4. Dough-Boy [專輯 - CHINGLISH]
上榜歌曲 - 天空之城

5. Fabel [專輯 - SH 叫 T]
上榜歌曲 - 安多酚 | 上傳狂 | 叫

6. 符致逸 [專輯 - /]
上榜歌曲 - 靈魂獨舞 | 寡人

7. 陳慧敏 [專輯 - 一粒嘢]
上榜歌曲 - 城市人

8. eli [專輯 - everlasting illusion]
上榜歌曲 - 一零三零事變

9. 鄧小巧 [專輯 - /]
上榜歌曲 - 兩溝 | 心靈作家 | 可惜你是個人

10. sp'ACE [專輯 - sp'ACE]
上榜歌曲 - 無法一吻

11. 柯泯薰 [專輯 - 不能發出聲音]
上榜歌曲 - 形狀 | 光害

12. 李拾壹 [專輯 - /]
上榜歌曲 - 食住花生 | 應百客百貨

13. The Bright Lights [專輯 - /]
上榜歌曲 - 第一夜 | Give Me A Ride

14. 享樂團 [專輯 - /]
上榜歌曲 - 一年又一年 | 再見舊城

15. 葉巧琳 [專輯 - /]
上榜歌曲 - 能見度 | 神把眼淚都留給了人

16. 閻奕格 [專輯 - 我有我自己]
上榜歌曲 - 萬中無一 | 我有我自己

17. per se [專輯 - /]
上榜歌曲 - 家變 | 親愛的幽靈

18. WharfTwo [專輯 - /]
上榜歌曲 - 就這樣不退場 | 別難為好嗎

19. 許靖韻 [專輯 - /]
上榜歌曲 - 琢磨 | 被討厭的勇氣

20. 黃淑蔓 [專輯 - /]
上榜歌曲 - 如果青春不會有盡頭 | 那一年零一個月

21. 王詩安 [專輯 - 詩]
上榜歌曲 - 一步成詩 | 明天 | 徠卡味

22. 王嘉儀 [專輯 - Quarter]
上榜歌曲 - 美麗新世界 | Leaving Home

23. 周興哲 [專輯 - 如果雨之後]
上榜歌曲 - 愛在身邊

今個星期一齊推未能接通上共和啦
陳伯唔知有冇冠呢
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

今個星期一齊推未能接通上共和啦
陳伯唔知有冇冠呢
cymusic 發表於 2017-8-4 09:40
好呀 但得我你同埋個 yum 榜主 3 個推上榜 , 好似唔夠做
暫時睇落唔似會冠

好呀  但得我你同埋個 yum 榜主 3 個推上榜 , 好似唔夠做
暫時睇落唔似會冠  ...
chanchan0909 發表於 2017-8-4 13:44

係咪講緊W榜主

係咪講緊W榜主
ed8671ed 發表於 2017-8-5 14:55
唔係 , 係 E 榜主

CBM 第 398 期  2017 第 32 周

本周冠軍歌 宋冬野 - 郭源潮 [收錄專輯 - /]
作曲 宋冬野
填詞 宋冬野
編曲 宋冬野 / 鄭仕偉 / 閆津 / 吳金迪 / 周冠辰 / 張超 / 祖力卡爾
監製 宋冬野

「人總是在企求圓滿
覺得好茶需要配好壺
好花需要配好瓶
而佳人也自當配才子

卻不知道
有時候缺憾是一種美麗
隨興更能怡情
太過精緻
太過完美
反而要驚心度日

既是打算在人世生存
就不要奢求許多
不要問太多為什麼
且當每一條路都是荒徑
每一個人都是過客
每一片記憶都是曾經」--- 白落梅《你若安好便是晴天》

一首聽完會反思嘅歌曲
人總係到達某一個時間嘅時候
就會以為自己好瞭解呢個世界
甚至可能會覺得自己超越左其他人
而人地講嘅野就根本唔洗聽
但最後發現自己其實一直都係山腳下面嘅人
距離山頂其實仲有一大段距離

想講人嘅目標唔係要做一個山頂嘅人
而係要活在當下珍惜當下
每一個人都係一樣
都係要訓都係要食
都係要出生同埋要經歷死亡
與其做一個游手好閒
只係一般見識就識得批評別人嘅人
倒不如做一個勤力上進
將自己成為一個活得更精彩嘅人呢 ?

01 郭源潮 [2 周冠]        宋冬野            01>02>03>01
02 靈感床            Supper Moment        12>08>06>02
03 找藉口是失敗者的習慣 [1 周冠] 未能接通           20>XX>05>01>03
04 很晚的晚安          孫盛希            07>05>04
05 一直走            A-Lin             07>05
06 時間做證           陳曉東            20>08>06
07 水晶靈魂           馮穎琪 Feat. Pollie       12>09>07
08 霸氣情歌           陳柏宇            13>08>03>04>08
09 上傳狂            Fabel             10>07>04>02>09
10 寡人             符致逸            10
11 I Don't Know, I Don't Care   衛蘭             18>11
12 Come With Me [1 周冠]    吳雨霏 Feat. Alex Fung     07>03>02>01>10>12
13 遊園地            Blaster            13
14 捉              Graphicker          14
15 我是病人           潘伯仲            15
16 一樣             張祖誠            16
17 能見度            葉巧琳            17
18 城市人            陳慧敏            18
19 海底針            古卓文 Feat. TiKMAN      19
20 有淚多好           林奕匡            20

OUT 吃定我 - AGA | 藍血人 - 許廷鏗 | 我不想見人 - 鄭嘉嘉 | 兩溝 [1 周冠] - 鄧小巧 | 花季 - 雨僑 | 以前 - 石詠莉 | 恨上癮 - 趙學而 | 安全感 - JW | After Party - ReVe

CBM Billboard Weekly Top 3
01 17.30 郭源潮 [1 周冠] - 宋冬野
02 14.95 上傳狂 - Fabel
03 14.50 霸氣情歌 - 陳柏宇

希望下星期冠靈感床 <3

洗曬d香港歌手
城市人又會而家先上

希望下星期冠靈感床
ed8671ed 發表於 2017-8-8 22:19
好呀
洗曬d香港歌手
城市人又會而家先上
kevinlai1621 發表於 2017-8-8 22:19
近排 D 新歌麻麻地 大部分都係值 1 week 貨仔
黎緊一大堆人陸續派歌 , 估計下周都會有多歌走
最近聽慧敏哥隻碟 , 所以上返首歌

所有雙週冠郭源潮嘅榜都係好榜!

匡匡新歌得20 NE
我仲未聽葉巧琳首新歌
我們的總和

支持2 4 5 6 8 12 13 20
呢個榜越黎越高汁 雖然都係差我少少

nicholashin 發表於 2017-8-8 22:30
咁都係得我同你
咁等我 3 周冠首歌成為全宇宙最好嘅榜先
匡匡新歌得20 NE
我仲未聽葉巧琳首新歌
Wonders 發表於 2017-8-8 22:36
反匡力都有得上榜仲想點
係咪想下周踢出榜 ???
支持2 4 5 6 8 12 13 20
呢個榜越黎越高汁 雖然都係差我少少
bagfgfcde 發表於 2017-8-8 22:40
你講完之後全場表示失語

nicholashin 發表於 2017-8-8 22:30

不用分那麼細 有冠郭源潮都係好榜

不用分那麼細 有冠郭源潮都係好榜
-Prince- 發表於 2017-8-9 21:53
咁又唔得 不如大家一齊雙周冠啦

金草莓 7 月歌曲

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌值唔值得入圍

入圍歌曲
何衍隆 - 距離
陳偉霆 - 因你
譚詠麟 / 許冠傑 - 為你歌唱
關智斌 - 習慣說謊
江若琳 - 思念做宵夜
王玉婷 - 落葉

待定歌曲
洪卓立 - 閃先
韓梓亮 / 尚賢 - 追夢的少年
葉振棠 - 你是我的眼
陳美詩 - 我會照顧你

重溫 2017 金草莓歌曲
金草莓 1 月歌曲
金草莓 2 月歌曲
金草莓 3 月歌曲
金草莓 4 月歌曲
金草莓 5 月歌曲
金草莓 6 月歌曲

金草莓 7 月歌曲

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌值 ...
chanchan0909 發表於 2017-8-11 15:54

希望韓梓亮可以入圍

希望韓梓亮可以入圍
RVHOCPC 發表於 2017-8-11 16:02
原來韓梓亮今年 plug 左嘅 3 首歌都喺待定
咁你放心 一定至少有一首會入圍架

原來韓梓亮今年 plug 左嘅 3 首歌都喺待定
咁你放心 一定至少有一首會入圍架  ...
chanchan0909 發表於 2017-8-11 16:12

開心 支持自力更新歌手

開心 支持自力更新歌手
RVHOCPC 發表於 2017-8-11 16:21
話說呢 佢最新嘅呢首歌嘅 MV 睇完之後我笑左
超級生硬

話說呢 佢最新嘅呢首歌嘅 MV 睇完之後我笑左
超級生硬
chanchan0909 發表於 2017-8-11 16:46

可能得$100 budget

CBM 第 399 期  2017 第 33 周

本周冠軍歌 Supper Moment - 靈感床 [收錄專輯 - /]
作曲 Supper Moment
填詞 Supper Moment
編曲 Supper Moment / Adrian Chan / 王雙駿
監製 Adrian Chan / 王雙駿

Supper Moment 嘅快歌一向都係好成功咁帶動氣氛
再加上 Sunny 同觀眾嘅互動
令到觀眾成個 live performance 都維持住一個好高漲嘅情緒
今次佢地又好成功咁製作左多一首玩到 high 爆嘅快歌啦

01 靈感床 [1 周冠]        Supper Moment        12>08>06>02>01
02 很晚的晚安          孫盛希            07>05>04>02
03 一直走            A-Lin             07>05>03
04 郭源潮 [2 周冠]        宋冬野            01>02>03>01>04
05 內外             小肥             05
06 寡人             符致逸            10>06
07 找藉口是失敗者的習慣 [1 周冠] 未能接通           20>XX>05>01>03>07
08 給男神的面書         王嘉儀            08
09 我是病人           潘伯仲            15>09
10 如果青春不會有盡頭      黃淑蔓            10
11 愛情動作神功         Nowhere Boys         11
12 水晶靈魂           馮穎琪 Feat. Pollie       12>09>07>12
13 時間做證           陳曉東            20>08>06>13
14 遊園地            Blaster            13>14
15 有淚多好           林奕匡            20>15
16 裙姊             李榮浩            16
17  一零三零事變         eli              17
18 UWILC            方皓玟            18
19 照照             楊彤             19
20 Come With Me [1 周冠]     吳雨霏 Feat. Alex Fung     07>03>02>01>10>12>20

OUT 霸氣情歌 - 陳柏宇 | 上傳狂 - Fabel | I Don't Know, I Don't Care - 衛蘭 | 捉 - Graphicker | 一樣 - 張祖誠 | 能見度 - 葉巧琳 | 城市人 - 陳慧敏 | 海底針 - 古卓文 Feat. TiKMAN

CBM Billboard Weekly Top 3
01 18.55 郭源潮 [2 周冠] - 宋冬野
02 16.60 靈感床 - Supper Moment
03 15.25 很晚的晚安 - 孫盛希

CBM 第 399 期  2017 第 33 周

本周冠軍歌 Supper Moment - 靈感床 [收錄專輯 - /]
作曲 Supper Moment ...
chanchan0909 發表於 2017-8-15 20:53

都係嗰句 一蓮託生呢 出走呢

kary咁都執到個榜尾

Fabel竟然無冠
《一零三零事變》邊度有得聽呀 搵極都搵唔到

都係嗰句 一蓮託生呢 出走呢
RVHOCPC 發表於 2017-8-15 20:58
一首穩奪 MV 獎 , 一首穩奪年度歌曲獎 , 咁仲 re 黎做咩呢 , 對不對
kary咁都執到個榜尾
kevinlai1621 發表於 2017-8-15 20:58
下周會好似呀蘭咁 20>01 添呀
Fabel竟然無冠
《一零三零事變》邊度有得聽呀 搵極都搵唔到
nicholashin 發表於 2017-8-15 21:00
郭源潮個兩周冠搞到 fabel 無冠
JOOX 有啦 , 而家打一零三零事變就有啦

第10位好聽
希望李姓細眼男歌手呢plug有冠
我們的總和

冇記錯的話 呢位榜主好似係反匡力
希望有囡多好下星期out

補充翻 支持下week內外冠

一首穩奪 MV 獎 , 一首穩奪年度歌曲獎 , 咁仲 re 黎做咩呢 , 對不對
下周會好似呀蘭咁 20>01 添呀 ...
chanchan0909 發表於 2017-8-15 21:06

原來個兩周冠係講你自己
  睇黎你真係好鍾意come with kary

第10位好聽
希望李姓細眼男歌手呢plug有冠
Wonders 發表於 2017-8-15 21:07
咁第 4 位呢
冇記錯的話 呢位榜主好似係反匡力
希望有囡多好下星期out
bagfgfcde 發表於 2017-8-15 21:07
好 !
補充翻 支持下week內外冠
RVHOCPC 發表於 2017-8-15 21:20
已經有一首彈出 唔係內外 sorry
原來個兩周冠係講你自己
  睇黎你真係好鍾意come with kary
kevinlai1621 發表於 2017-8-15 21:36
其實一直一直我都係霏粉 11 首冠軍歌女歌手之冠 !!!

咁第 4 位呢
好 !
已經有一首彈出 唔係內外 sorry
其實一直一直我都係霏粉 {: ...
chanchan0909 發表於 2017-8-15 21:41

仲以為你係祖粉添
要杯葛呢個榜1秒啦咁

仲以為你係祖粉添
要杯葛呢個榜1秒啦咁
bagfgfcde 發表於 2017-8-15 21:48
一向都反祖架啦
係唔知點解比左 11 首冠比佢囉

又話out 3首。。。
內外快到呢
希望下星期係 02>01