返回列表 發帖
呢個榜主好有文學氣息

呢個榜主好有文學氣息
bagfgfcde 發表於 2017-9-4 16:03
其實都係啱啱網上搵

點解又係上榜歌高質過落榜歌

點解又係上榜歌高質過落榜歌
nicholashin 發表於 2017-9-4 16:07
係囉 尤其係我是病人
想下周 re 呢首

係囉 尤其係我是病人  
想下周 re 呢首
chanchan0909 發表於 2017-9-4 16:16
咦 你係咪倒轉左黎睇

咦 你係咪倒轉左黎睇
nicholashin 發表於 2017-9-4 16:21
喔 係喎
以為愛匡力要入黎狙擊我呢個反匡力 等我做好曬準備點知 7 左
不過又真係想 re 一 re 我是病人
咁再咁落去我個榜係咪非常高質 甚至完美

頭五位都非常高汁
希望大王會冠歌詞有豆漿兩個字嘅歌

頭五位都非常高汁
希望大王會冠歌詞有豆漿兩個字嘅歌
ed8671ed 發表於 2017-9-4 20:33
sor 呀 , 有嗰 2 隻字嘅歌係唔會有冠架

唔知歌謠會唔雙周冠補番上次話會冠嘅第3plug
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

唔知歌謠會唔雙周冠補番上次話會冠嘅第3plug
kevinlai1621 發表於 2017-9-4 20:54
救命 你仲記住

55 好高興呢位榜主重投愛浩力嘅懷抱
我們的總和

55 好高興呢位榜主重投愛浩力嘅懷抱
Wonders 發表於 2017-9-4 21:02
亂講 根本無離開過

救命 你仲記住
chanchan0909 發表於 2017-9-4 20:58

我份人好重承諾

wow兩週冠!! 支持!!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

CBM 第 402 期  2017 第 36 周

本周冠軍歌 小肥 - 內外 [收錄專輯 - /]
作曲 盧凱彤
填詞 藍奕邦
編曲 ...
chanchan0909 發表於 2017-9-4 15:59

支持內外定出走好。。。

希望歌謠可以補番裙姊個冠

我份人好重承諾
kevinlai1621 發表於 2017-9-4 21:18
咁我求大人放我一馬
wow兩週冠!! 支持!!
JasOh103 發表於 2017-9-5 08:29
首歌真係好好聽勁好聽同超好聽
支持內外定出走好。。。
RVHOCPC 發表於 2017-9-5 09:26
最好係一蓮托生
希望歌謠可以補番裙姊個冠
CunninG 發表於 2017-9-5 09:40
呀 唔好逼我啦

李榮浩新上榜咁高...

李榮浩新上榜咁高...
-Prince- 發表於 2017-9-5 20:22
好似都好耐未試過滿意佢嘅作品
所以要高位上榜

* UWILC 竟然得三星期低位就 OUT :shocked:
* 陳陳一直一直都 Keep 住俾分 Sophy , hv taste
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

* UWILC 竟然得三星期低位就 OUT :shocked:
*  陳陳一直一直都 Keep 住俾分 Sophy , hv taste {:1 ...
616.1314 發表於 2017-9-10 10:57
格梗聽多幾次都係覺得佢份詞唔係好掂
有 taste 就不嬲架啦

CBM 第 403 期  2017 第 37 周

本周冠軍歌 李榮浩 - 歌謠 [收錄專輯 - /]

作曲 李榮浩
填詞 李榮浩
編曲 李榮浩
監製 李榮浩

第一次聽呢首歌
已經好強烈感受到呢首歌
係寫比為左生活要離鄉別井嘅人

一開始嘅火車聲
喺取自蚌埠火車站
而蚌埠係喺安徽省
亦係榮浩嘅故鄉
據說歌曲中嘅火車聲
係榮浩喺小時候離開老家嘅時候錄嘅
家鄉嘅一事一物
令到佢地喺外出工作想起家嘅時候
都可以感受到無形嘅溫暖

整首歌嘅起伏唔大
更突顯演繹方面榮浩對於老家嘅懷念
雖然對於佢黎講呢種曲式都唔算係 D 咩突破
題材方面數年前嘅「老街」已經出現過
帶出懷念之情嘅作品可以話係佢嘅拿手好戲
今次再推出呢類型嘅作品
無驚豔但仍然一聽會感動

不過都好想問一句
究竟黎緊嘅專輯係想講咩架

01 歌謠 [1 周冠]         李榮浩             04>01
02 脫軌時刻           RubberBand           05>02
03 內外 [2 周冠]         小肥              05>02>01>01>03
04 噢噢噢            Winter Bagels          19>04
05 心靈作家           鄧小巧             14>09>05
06 I'll Be With You        鄭融              06

07 遊園地            Blaster             13>14>09>04>02>07
08 很晚的晚安 [1 周冠]      孫盛希             07>05>04>02>01>02>03>08
09 暫時未能接通         未能接通            09
10 人在野            布志綸             10
11 你快樂嗎           陳蕾              20>11
12 急救中            Robynn & Kendy         18>14>12
13 I Do             莫文蔚             17>13
14 給男神的面書         王嘉儀             08>08>03>07>14
15 應百客百貨          李拾壹 & 三李團 Feat. Jason Kui  15
16 郭源潮 [2 周冠]        宋冬野             01>02>03>01>04>04>15>11>16
17 太空艙            陳詩慧             17
18 老佛爺            Yellow!             18
19 Give Me A Ride        The Bright Lights         19
20 神奇之旅           許廷鏗             20

OUT 愛情動作神功 - Nowhere Boys | 喬治克隆人 - 糯米糰 | 黑膠 - 李克勤 / 6 號@RubberBand | 形狀 - 柯泯薰 | 一零三零事變 - eli | 男藍 - 蔡一傑 / 許志安 | 磚頭 - 陳柏宇 | 靈感床 [1 周冠] - Supper Moment

CBM Billboard Weekly Top 3
01 18.85 內外 [1 周冠] - 小肥
02 17.10 很晚的晚安 [2 周冠] - 孫盛希
03 14.85 遊園地 - Blaster

歌謠兩周冠stand by
竟然會上神奇之旅
希望融e唔係一周命

歌謠兩周冠stand by
竟然會上神奇之旅
希望融e唔係一周命 ...
kevinlai1621 發表於 2017-9-12 22:35
無 ! 可 ! 能 !
首歌其實唔錯 但問題出左喺唱方面 佢嘅演繹有 D 浪費左呢首作品 ...
首歌一開始覺得麻麻地 , 但套劇播起呢首歌嘅時候又覺得好聽左 , 唔知你有無睇 而且仲成日都唔知點解最近成日哼起呢首嘅副歌

無 ! 可 ! 能 !
首歌其實唔錯 但問題出左喺唱方面 佢嘅演繹有 D 浪費左呢首作品 ...
首歌一開始覺 ...
chanchan0909 發表於 2017-9-13 17:38

無睇套劇, 但其實我一早就鍾意首歌

果然係愛浩力
嘩鄭傭高位呀

我可以考慮下星期再re融b

無睇套劇, 但其實我一早就鍾意首歌
kevinlai1621 發表於 2017-9-13 17:51
咁希望你會睇埋套劇啦
果然係愛浩力
嘩鄭傭高位呀
-Prince- 發表於 2017-9-13 18:59
曾經被人懷疑係偽愛浩力嘅我
今次我諗應該可以洗脫罪名啦
我愛鄭傭
我可以考慮下星期再re融b
nicholashin 發表於 2017-9-13 19:21

點解鄭醜無啦啦高位上!!!

姓鄭既人都值100分
eg 瘦文 美醜

第四位個歌名係咪你啲yum叫聲。。。驚

點解鄭醜無啦啦高位上!!!
賴爽 發表於 2017-9-13 20:20
因為有鄭傭嘅演諶演技

姓鄭既人都值100分
eg 瘦文 美醜
bagfgfcde 發表於 2017-9-13 20:34
姓陳既人都值100分
eg 拍乳 亦信
第四位個歌名係咪你啲yum叫聲。。。驚
ed8671ed 發表於 2017-9-14 10:41
走啦 咸濕佬 唔好整污糟我個 post

2017 年度總選

年度男歌手 / 年度女歌手 / 年度組合 / 年度樂團

入選途徑 1 : 2017 CBM 榜單有 4 首或以上的新上榜作品
入選途徑 2 : 本年有至少 4 首全新單曲的專輯發行, 並且專輯有歌曲登上 2017 年 CBM 榜單
入選途徑 3 : 歌手於本年發表至少 4 首全新單曲專輯 , 但專輯未有歌曲上榜 , 如果歌手於本年有專輯以外的全新單曲上榜 , 歌手亦會候選該獎項

2017 年度男歌手 入選名單

1. 周柏豪 [專輯 - One Step Closer]
上榜歌曲 - 有生一天 | 終於我們 | 近在千里 | How Do I Look

2. 賴銘偉 [專輯 - 內心話]
上榜歌曲 - 伊是阮老爸

3. 林奕匡 [專輯 - Songs of Love]
上榜歌曲 - 難得一遇 | 有淚多好 | 是日休息絕不工作

4. 小肥 [專輯 - /]
上榜歌曲 - 差一點 | 當你走了以後 | 冒雨 | 內外 | 過伶仃洋 | 當你走了以後 II - 觸景傷城

5. 林一峰 [專輯 - 絕對清白 | 細水如歌]
上榜歌曲 - 影子戰

6. 陳奐仁 [專輯 - Rap One - Love is Pain]
上榜歌曲 - 一年又一年 | 你最美麗

7. J. Sheon [專輯 - J.Sheon 同名專輯 街巷]
上榜歌曲 - You'll Never Know

8. 李權哲 [專輯 - 醒著不醉]
上榜歌曲 - Hide & Seek

9. 李克勤 [專輯 - 30 克]
上榜歌曲 - 失魂記 | 黑膠

10. 李榮浩 [專輯 - 嗯]
上榜歌曲 - 嗯 | 就這樣 | 裙姊 | 歌謠

11. 夏韶聲 [專輯 - 2020 Arrival]
上榜歌曲 - 沉睡啟示錄

12. 陳奕迅 [專輯 - C'mon in~]
上榜歌曲 - 之外

13. 側田 [專輯 - The Drug Called Music]
上榜歌曲 - 咖啡因萬歲

14. 許廷鏗 [專輯 - 神奇之旅]
上榜歌曲 - 藍血人 | 神奇之旅 | 大雄胖虎綜合症 | 強迫症進行曲

15. Allen [專輯 - 我在這裡]
上榜歌曲 - 愛牌除濕機

16. 陳柏宇 [專輯 - I]
上榜歌曲 - 行屍走肉 | 霸氣情歌 | 磚頭 | 閱後即焚

17. 小宇 [專輯 - 同在]
上榜歌曲 - 原來的你

18. 胡鴻鈞 [專輯 - 到此一遊]
上榜歌曲 - 情人自擾

19. 周興哲 [專輯 - 如果雨之後]
上榜歌曲 - 愛在身邊

20. 林俊傑 [專輯 - 偉大的渺小]
上榜歌曲 - 偉大的渺小

10. 李榮浩 [專輯 - /]

咁都有四首上榜
證明係堅死忠

10. 李榮浩 [專輯 - /]

咁都有四首上榜
證明係堅死忠  ...
CunninG 發表於 2017-9-14 23:46
唔爭在馬埋個年度男歌手比佢啦

支持小肥

支持小肥
stopzi 發表於 2017-9-15 21:13
希望佢繼續派歌

因為有鄭傭嘅演諶演技

姓陳既人都值100分
eg 拍乳 亦信
走啦 咸濕佬 唔好整污糟我個 post {:1_1 ...
chanchan0909 發表於 2017-9-14 14:39

見到張 gif 就想嘔
最受菲傭歡迎香港女歌手快D去發展吓菲律賓市場喇
唔好留係香港啦
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

見到張 gif 就想嘔
最受菲傭歡迎香港女歌手快D去發展吓菲律賓市場喇
唔好留係香港啦 ...
616.1314 發表於 2017-9-17 12:20
咪係 極度同意 !!!

CBM 第 404 期  2017 第 38 周

本周冠軍歌 RubberBand - 脫軌時刻 [收錄專輯 - /]

作曲 RubberBand
填詞 RubberBand
編曲 RubberBand
監製 正@RubberBand

「生活裡沒有書籍
就好像沒有陽光
智慧裡沒有書籍
就好像鳥兒沒有翅膀」--- 莎士比亞

01 脫軌時刻 [1 周冠]       RubberBand           05>02>01
02 I'll Be With You        鄭融              06>02
03 心靈作家           鄧小巧             14>09>05>03
04 歌謠 [1 周冠]         李榮浩             04>01>04
05 Girls Girls Girls        at17              05
06 內外 [2 周冠]         小肥              05>02>01>01>03>06
07 應百客百貨          李拾壹 & 三李團 Feat. Jason Kui  15>07
08 暫時未能接通         未能接通            09>08
09 人在野            布志綸             10>09
10 你快樂嗎           陳蕾              20>11>10
11 噢噢噢            Winter Bagels          19>04>11
12 回憶備份           ToNick             12
13 神奇之旅           許廷鏗             20>13
14 很晚的晚安 [1 周冠]      孫盛希             07>05>04>02>01>02>03>08>14
15 郭源潮 [2 周冠]        宋冬野             01>02>03>01>04>04>15>11>16>15
16 遊園地            Blaster             13>14>09>04>02>07>16
17 隨風而來 隨風而去       Gin Lee            17
18 我是病人           潘伯仲             15>09>07>06>XX>18
19 你最美麗           陳奐仁             19
20 忘記有時           王菀之             20

OUT 急救中 - Robynn & Kendy | I Do - 莫文蔚 | 給男神的面書 - 王嘉儀 | 太空艙 - 陳詩慧 | 老佛爺 - Yellow! | Give Me A Ride - The Bright Lights

CBM Billboard Weekly Top 3
01 17.90 內外 [2 周冠] - 小肥
02 13.95 脫軌時刻 - RubberBand
03 13.80 很晚的晚安 [2 周冠] - 孫盛希

Sophy 給男神的面書突然死左

睇好gin lee係你到有冠

Sophy 給男神的面書突然死左
bagfgfcde 發表於 2017-9-19 20:38
我懷疑嘉儀中左魔咒
已經連續三首上左 5 個禮拜之後就 bye bye
睇好gin lee係你到有冠
kevinlai1621 發表於 2017-9-19 21:04
小道話黎緊 3 個禮拜嘅冠軍歌係 I'll Be With You , I'll Be With You 同埋 I'll Be With You

究竟呢位榜主係咪想請個菲傭返嚟做打雜。。。
老佛爺得1 week = =

我懷疑嘉儀中左魔咒
已經連續三首上左 5 個禮拜之後就 bye bye
小道話黎緊 3 個禮拜嘅冠 ...
chanchan0909 發表於 2017-9-19 21:33

唔係歌謠 歌謠 同歌謠咩

究竟呢位榜主係咪想請個菲傭返嚟做打雜。。。
老佛爺得1 week = =
ed8671ed 發表於 2017-9-19 21:47
係呀 仲揀緊 暫時睇落覺得呀傭同呀迦都幾好
首歌開段有 D 奇怪 好似就黎要走音咁 後面正常返
唔係歌謠 歌謠 同歌謠咩
kevinlai1621 發表於 2017-9-19 21:47
唔啦 鄭傭好 D

支持鄭融強勢奪冠!
郭源潮繼續低位 想喊

支持鄭融強勢奪冠!
郭源潮繼續低位 想喊
nicholashin 發表於 2017-9-20 11:24
感動原來大家咁愛融
不過成功黎到第 10 周 希望你可以開心返啦

希望神奇之旅有一個月命啦
好想榮浩係共和有冠
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

希望神奇之旅有一個月命啦
好想榮浩係共和有冠
cymusic 發表於 2017-9-21 00:06
鏗粉唔好咁貪心啦 不過最近有幾首新歌都幾高質
可能會踢走肥鏗 希望你做好心理準備啦
今年幾首歌未有表現 喺今年拎冠難以令人說服 希望佢黎緊繼續努力啦