返回列表 發帖
Gin Lee 仲係到

Gin Lee 仲係到
stopzi 發表於 2017-10-11 08:55
因為我係愛 Gin 人士
反 Gin 力唔好喺到試圖影響我啦

CBM 第 408 期  2017 第 42 周

本周冠軍歌 小肥 - 過伶仃洋 [收錄專輯 - /]
作曲 李拾壹
填詞 6 號@RubberBand / Tim Lui
編曲 Soni@GDJYB
監製 李偉@RubberBand

經過時代嘅變遷
周邊嘅人同事物都變得唔一樣
而以往嘅人情味都好似隨之失去左咁
但其實人始終都係有情感
大部分人見到你有困難
仍然都會願意幫助
我相信人情味仍在
只係可能未有喺行為同動作上展現出黎姐

01 過伶仃洋 [1 周冠]       小肥              06>03>01
02 當你走了以後 II - 觸景傷城   小肥              02
03 新預感            林宥嘉             06>04>05>03
04 美麗新世界 [1 周冠]      王嘉儀             07>03>01>04
05 第一次想妳的感覺       糯米糰             20>04>05
06 光害             柯泯薰             19>06
07 原來的你           小宇              10>08>07
08 人在野 [1 周冠]        布志綸             10>09>03>01>02>08
09 一步成詩           王詩安             09
10 地心吸力           Nowhere Boys          10>10
11 內外 [2 周冠]         小肥              05>02>01>01>03>06>10>XX>11
12 Be Water, My Friend      鍾舒漫             19>09>12
13 忘記有時           王菀之             20>14>12>07>13
14 Girls Girls Girls [1 周冠]     at17              05>01>02>06>14
15 叫              Fabel             17>16>15
16 成名在望           五月天             16
17 再見舊城           享樂團             20>17
18 捉緊心跳           潘朵拉樂團           12>18
19 無神論            J. Arie             19
20 千色             劉美君             20

OUT 隨風而來 隨風而去 - Gin Lee | 脫軌時刻 [1 周冠] - RubberBand | 歌謠 [1 周冠] - 李榮浩 | 斜槓青年 - 曹震豪 | 第七感 - Kellyjackie | 心頭大石 - 鄭融

CBM Billboard Weekly Top 3
01 16.55 人在野 [2 周冠] - 布志綸
02 15.80 美麗新世界 - 王嘉儀
03 15.05 新預感 - 林宥嘉

點解淫榜主仲未上d_ck子首新歌

點解淫榜主仲未上d_ck子首新歌
bagfgfcde 發表於 2017-10-17 18:40
下周踢走小宇上 d_ck 子囉
唉 今個禮拜 20 個位唔多夠囉

希望小肥呢個星期就上到 lol

希望小肥呢個星期就上到 lol
kwanie 發表於 2017-10-17 19:46
我都希望佢年尾可以喺共和拎到個獎啦

唔比fun at17 傷心
第7位out得未
我們的總和

唔比fun at17 傷心
第7位out得未
Wonders 發表於 2017-10-17 20:47
比左 4 個禮拜仲唔夠咩
要令你失望啦 應該有冠

呢個榜係咪專登將啲好聽嘅歌放去第20位
e.g. 未單身、第一次想妳的感覺、千色

我都希望佢年尾可以喺共和拎到個獎啦
chanchan0909 發表於 2017-10-17 20:01

Lan過lanb wor
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

全力支持愛第9位嘅榜主

呢個榜係咪專登將啲好聽嘅歌放去第20位
e.g. 未單身、第一次想妳的感覺、千色 ...
nicholashin 發表於 2017-10-17 22:01
係呀 , 你仲漏左一蓮托生呀
Lan過lanb wor
dongbb2332 發表於 2017-10-17 22:27
仲有十個禮拜 , 歌曲獎都仲有機掛
全力支持愛第9位嘅榜主
ed8671ed 發表於 2017-10-17 23:32
支持 Diana & 支持 大同
希望快 D 可以聽到專輯

2017 年度總選

年度男歌手 / 年度女歌手 / 年度組合 / 年度樂團

入選途徑 1 : 2017 CBM 榜單有 4 首或以上的新上榜作品
入選途徑 2 : 本年有至少 4 首全新單曲的專輯發行, 並且專輯有歌曲登上 2017 年 CBM 榜單
入選途徑 3 : 歌手於本年發表至少 4 首全新單曲專輯 , 但專輯未有歌曲上榜 , 如果歌手於本年有專輯以外的全新單曲上榜 , 歌手亦會候選該獎項

2017 年度女歌手 入選名單

1. 衛蘭 [專輯 - Love And Other Things | 衛蘭]
上榜歌曲 - 驗傷 | 天敵 | I Don't Know, I Don't Care | 細細個 | 一晃眼

2. 姚亦晴 [專輯 - Getting Stronger]
上榜歌曲 - Getting Stronger

3. 辛曉琪 [專輯 - 明白]

上榜歌曲 - 明白 | My Dear You

4. 王菀之 [專輯 - The Whimsical Voyage | Much Feeling Little Thinking]
上榜歌曲 - 酷愛 | 突然一生人 | 愛不曾遺忘任何人 | 忘記有時 | 離遊記

5. 魏如萱 [專輯 - 末路狂花]
上榜歌曲 - 你啊你啊

6. 鄭秀文 [專輯 - 裸]
上榜歌曲 - 裸體早餐

7. 家家 [專輯 - 還是想念]
上榜歌曲 - 看透 | 家家酒 | 還是想念

8. 泳兒 [專輯 - Short Stories]
上榜歌曲 - 一隻小豬 | 搖籃曲

9. 馮穎琪 [專輯 - 繼續彳亍]
上榜歌曲 - 何地有方 | 水晶靈魂

10. Gin Lee [專輯 - Live in the Moment]
上榜歌曲 - 空姐 | 隨風而來 隨風而去

11. Serrini [專輯 - Don’t Text Him]
上榜歌曲 - 放棄治療 | 若葉之年 | Don't Text Him

12. A-Lin [專輯 - A-Lin]
上榜歌曲 - 一直走 | 未單身 | 光之海

13. 石詠莉 [專輯 - The Hat Trick]
上榜歌曲 - 以前 | 再見一面

14. 陳慧敏 [專輯 - 一粒嘢]
上榜歌曲 - 城市人

15. 柯泯薰 [專輯 - 不能發出聲音]
上榜歌曲 - 形狀 | 光害

16. 方皓玟 [專輯 - My Spiritual Life]
上榜歌曲 - Common Sense | Let's Say | UWILC | 假使世界原來不像你預期

17. 閻奕格 [專輯 - 我有我自己]
上榜歌曲 - 萬中無一 | 我有我自己

18. 孫燕姿 [專輯 - No.13 作品 - 跳舞的梵谷]
上榜歌曲 - 跳舞的梵谷 | 我很愉快 | 風衣

19. 王詩安 [專輯 - 詩]

上榜歌曲 - 一步成詩 | 明天 | 徠卡味

20. 王嘉儀 [專輯 - Quarter]

上榜歌曲 - 美麗新世界 | Leaving Home

21. 張惠妹 [專輯 - 偷故事的人]

上榜歌曲 - 偷故事的人

22. 徐佳瑩 [專輯 - 心裡學]

上榜歌曲 - 因愛閃光

CBM 第 409 期  2017 第 43 周

本周冠軍歌 小宇 - 原來的你 [收錄專輯 - 同在]
作曲 小宇
填詞 黃文萱

忠於自己呢四隻字聽起黎好簡單
而且亦都講左好多次
但真正實行嘅時候
會發現真係一個好深奧嘅課題
中途可能會經歷旁人嘅唔理解同質疑
有時就連自己都懷疑自己係咪已經變唔返原本嘅自己
但其實改變都係需要一個過程
只要一直堅持自己嘅諗法
相信一定可以

01 原來的你 [1 周冠]       小宇              10>08>07>01
02 過伶仃洋 [1 周冠]       小肥              06>03>01>02
03 千色             劉美君             20>03
04 當你走了以後 II - 觸景傷城   小肥              02>04
05 新預感            林宥嘉             06>04>05>03>05
06 光害             柯泯薰             19>06>06
07 第一次想妳的感覺       糯米糰             20>04>05>07
08 美麗新世界 [1 周冠]      王嘉儀             07>03>01>04>08
09 叫              Fabel             17>16>15>09
10 可惜你是個人         鄧小巧             10
11 一步成詩           王詩安             09>11
12 浪客行            Maniac             12
13 成名在望           五月天             16>13
14 內外 [2 周冠]         小肥              05>02>01>01>03>06>10>XX>11>14
15 之外             陳奕迅             15
16 現在就讓我走         宇宙人             16
17 在天之靈           周國賢             17
18 Be Water, My Friend      鍾舒漫             19>09>12>18
19 地心吸力           Nowhere Boys          10>10>19
20 安卓珍尼           迪子              20

OUT 人在野 [1 周冠] - 布志綸 | 忘記有時 - 王菀之 | Girls Girls Girls [1 周冠] - at17 | 再見舊城 - 享樂團 | 第七感 - Kellyjackie | 捉緊心跳 - 潘朵拉樂團 | 無神論 - J. Arie

01 16.55 過伶仃洋 [1 周冠] - 小肥
02 16.55 新預感 - 林宥嘉
03 16.25 美麗新世界 - 王嘉儀

嘩好高質

兩週冠過伶仃洋
希望3 5 7 12都有冠

兩週冠過伶仃洋
nicholashin 發表於 2017-10-22 19:05

你當過伶仃洋係冠軍
由此可見 你支持美麗新世界

第一位   我考慮緊要唔要re冠⋯
第二十位  嗯⋯有意思

你當過伶仃洋係冠軍
由此可見 你支持美麗新世界
bagfgfcde 發表於 2017-10-22 19:06
好似幾有道理
咁支持2 4 6 11 仲有第20位《帶著音樂去旅行》!

好似幾有道理
咁支持2 4 6 11 仲有第20位嘅第二次帶著音樂去旅行!
nicholashin 發表於 2017-10-22 19:08

And the haters gonna hate hate hate hate

嘩好高質
bagfgfcde 發表於 2017-10-22 19:01
我都覺
兩週冠過伶仃洋
nicholashin 發表於 2017-10-22 19:05
呢位榜主可能係眼花啦 , 我再 po 多次啦
01 原來的你 [1 周冠]  小宇  10>08>07>01
02 過伶仃洋 [1 周冠]  小肥  06>03>01>02
第一位   我考慮緊要唔要re冠⋯
第二十位  嗯⋯有意思
lca6 發表於 2017-10-22 19:08
希望借住第 20 位呢個位置等迪子帶大家嘗試去認識跨性別 !!!

恭喜宋念宇

恭喜宋念宇
-Prince- 發表於 2017-10-22 20:39
我宣佈今年年度男歌手得主係小 X !!!
恭喜恭喜

CBM 第 409 期  2017 第 43 周

本周冠軍歌 小宇 - 原來的你 [收錄專輯 - 同在]
作曲 小宇
填詞 黃文萱 ...
chanchan0909 發表於 2017-10-22 18:20

個榜好肥

個榜好肥
RVHOCPC 發表於 2017-10-22 20:43
為左表示肥人嘅努力
今年 CBM 會增設肥人大獎
候選名單 - 衛蘭 , 許廷鏗 , 鄭欣宜 , 鄧小巧 , 小肥 , 胖胖樂團 ......

為左表示肥人嘅努力
今年 CBM 會增設肥人大獎
候選名單 - 衛蘭 , 許廷鏗 , 鄭欣宜 , 鄧小巧 , 小 ...
chanchan0909 發表於 2017-10-22 20:51

我呢 我知我唔肥

小巧加油!!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

我呢 我知我唔肥
RVHOCPC 發表於 2017-10-22 21:41
我正式宣傳肥人歌手候選名單有你份
小巧加油!!
JasOh103 發表於 2017-10-22 21:46
會的

希望20>01

希望20>01
ed8671ed 發表於 2017-10-23 21:10

20>01>01都唔出奇啦

希望20>01
ed8671ed 發表於 2017-10-23 21:10
20>01>01都唔出奇啦
RVHOCPC 發表於 2017-10-23 21:14
20>01>01>01 都唔出奇啦

CBM 第 410 期  2017 第 44 周

本周冠軍歌 林宥嘉 - 新預感 [收錄專輯 - WHERE, WHO, WHAT IS PETROLZ ?]
作曲 Ryosuke Nagaoka R
填詞 Hom Shenhao
編曲 Hom Shenhao
監製 Hom Shenhao / 林宥嘉

一首歌帶出兩個唔同感覺嘅版本
適逢日本搖滾樂團 PETROLZ 發行首張專輯十周年紀念
就邀請左好多音樂人去 cover 佢地嘅作品
其中 Yoga 就獲邀 cover 呢首「新預感」
原版叫做「Fuel」
曲風帶出黎嘅感覺好有衝勁
好似係叫大家勇敢向前行
充滿正能量嘅
而呢個版本就帶出左人們充滿左好多不確定
仲好似諗黎諗起都好似無咩方向咁
曲風亦都無原版咁有衝勁
而且基本上都無用太多樂器做伴奏
好似處於好無助嘅空間裡面
不過從 la la la la la 都可以理解到
都係想鼓勵大家繼續努力面對困難
聽完兩個版本之後我都好鍾意

01 新預感 [1 周冠]        林宥嘉             06>04>05>03>05
>01
02 可惜你是個人         鄧小巧             10>02
03 當你走了以後 II - 觸景傷城   小肥              02>04>03
04 千色             劉美君             20>03>04
05 浪客行            Maniac             12>05
06 親愛的幽靈          per se             06
07 跳舞的梵谷          孫燕姿             07
08 第一次想妳的感覺       糯米糰             20>04>05>07>08
09 過伶仃洋 [1 周冠]       小肥              06>03>01>02>09
10 之外             陳奕迅             15>10
11 原來的你 [1 周冠]       小宇              10>08>07>01>11
12 美麗新世界 [1 周冠]      王嘉儀             07>03>01>04>08>12
13 在天之靈           周國賢             17>13
14 再不再見           C AllStar            14
15 大丈夫            Supper Moment         15
16 Nights Without You      AGA               16
17 光之海            A-Lin              17
18 明天             王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同    18
19 是日休息絕不工作       林奕匡             19
20 神把眼淚都留給了人      葉巧琳             20

OUT 光害 - 柯泯薰 | 叫 - Fabel | 一步成詩 - 王詩安 | 成名在望 - 五月天 | 內外 [2 周冠] - 小肥 | 現在就讓我走 - 宇宙人 | Be Water, My Friend - 鍾舒漫 | 地心吸力 - Nowhere Boys | 安卓珍尼 - 迪子

01 17.70 新預感 [1 周冠] - 林宥嘉
02 16.55 過伶仃洋 [1 周冠] - 小肥
03 14.15 美麗新世界 - 王嘉儀

09>11>X。。。 so pun

support 02 & 06
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

09>11>X。。。 so pun
bagfgfcde 發表於 2017-10-31 18:44
其實係 09>11>21
support 02 & 06
dongbb2332 發表於 2017-10-31 21:41
19 呢咁

CBM 第 410 期  2017 第 44 周

本周冠軍歌 林宥嘉 - 新預感 [收錄專輯 - WHERE, WHO, WHAT IS PETROLZ ? ...
chanchan0909 發表於 2017-10-31 18:11

20>01>01>01呢?

out一步成詩扣一萬分
in明天加返一萬分
所以零分

陳陳是否背叛了迪子?

20>01>01>01呢?
RVHOCPC 發表於 2017-10-31 22:00
滴子專榜 2017#44
01 20 安卓珍尼 [1 周冠] 迪子 20>01
out一步成詩扣一萬分
in明天加返一萬分
所以零分
ed8671ed 發表於 2017-10-31 22:14
唔需要你嘅評分囉其實
陳陳是否背叛了迪子?
nicholashin 發表於 2017-10-31 22:31
迪子年頭表示今年只夠資金做一首歌 , 點知今年有第二首歌
其實係迪子背叛了我

金草莓 10 月歌曲

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌值唔值得入圍

入圍歌曲
施朗明 - Inspire My Life
劉均 - 愛的顏色
Kolor - 好心分手之做乜分手

待定歌曲
農夫 - 返工咁辛苦為咩
吳業坤 - 孝順
VA - 大丈夫
胡琳 - 一天也不能少
麥晴茵 - DUDE
許志安 - 狂獸
薛凱琪 Feat. 方大同 - 天生一對
鄧月平 - 女神經
愷樂 - Chocolate

重溫 2017 金草莓歌曲
金草莓 1 月歌曲
金草莓 2 月歌曲
金草莓 3 月歌曲
金草莓 4 月歌曲
金草莓 5 月歌曲
金草莓 6 月歌曲
金草莓 7 月歌曲
金草莓 8 月歌曲

金草莓 9 月歌曲

金草莓 10 月歌曲

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌 ...
chanchan0909 發表於 2017-11-3 19:08

坤

RVHOCPC 發表於 2017-11-3 21:28
今次坤坤首歌又偏鋒又大膽又破格又新嘗試 , 一定要比提名啦

CBM 第 411 期  2017 第 45 周

本周冠軍歌 小肥 - 當你走了以後 II - 觸景傷城 [收錄專輯 - /]
作曲 方皓玟
填詞 6 號@RubberBand
編曲 許創基 / Edmond Tsang
監製 李偉@RubberBand

「都說傷痛不過百日長
可是為什麼即使過了百日
我想起來卻依舊會疼痛
難忍」《傷痛不過百日長》--- 夏七夕

當你走了以後 II - 觸景傷城 [1 周冠] 小肥              02>04>03>01
02 再不再見             C AllStar            14>02
03 可惜你是個人           鄧小巧             10>02>03
04 浪客行              Maniac             12>05>04
05 Nights Without You        AGA               16>05
06 在天之靈             周國賢             17>13>06
07 親愛的幽靈            per se             06>07
08 千色               劉美君             20>03>04>08
09 跳舞的梵谷            孫燕姿             07>09
10 光之海              A-Lin              17>10
11 新預感 [1 周冠]          林宥嘉             06>04>05>03>05>01>11
12 明天               王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同    18>12
13 假使世界原來不像你預期      方皓玟             13
14 之外               陳奕迅             15>10>14
15 神把眼淚都留給了人        葉巧琳             20>15
16 是日休息絕不工作         林奕匡             19>16
17 我很愉快             孫燕姿             17
18 過伶仃洋 [1 周冠]         小肥              06>03>01>02>09>18
19 紅線               馬天佑 Feat. 盧巧音       19
20 愛牌除濕機            Allen              20

OUT 第一次想妳的感覺 - 糯米糰 | | 原來的你 [1 周冠] - 小宇 | 美麗新世界 [1 周冠] - 王嘉儀 | 大丈夫 - Supper Moment

01 16.75 當你走了以後 II - 觸景傷城 [1 周冠] - 小肥
02 15.50 新預感 [1 周冠] - 林宥嘉
03 12.50 過伶仃洋 [1 周冠] - 小肥

個榜終於有返20個位
希望浪客行下週勇奪冠軍

16 是日休息絕不工作         林奕匡             19>16

樂壇之災 樂壇已死
剷除祖粉 人人有責

希望 CAS 臨尾可以攞返個冠啦
小明唔係高位上
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

個榜終於有返20個位
希望浪客行下週勇奪冠軍
nicholashin 發表於 2017-11-6 19:21
等我下周上另一首小宇先
不如下周千色冠先啦好唔好

樂壇之災 樂壇已死
剷除 ...
bagfgfcde 發表於 2017-11-6 19:22
閣下都係祖粉 , 所以請自我消滅
希望 CAS 臨尾可以攞返個冠啦
小明唔係高位上
cymusic 發表於 2017-11-6 19:57
黎緊幾周都拿不定主意
可能下周高位呢 不過小明幾經辛苦終於夠 4 首歌可以候選女歌手獎都值得鼓掌

10, 12, 17 加油
支持國語力女人

10, 12, 17 加油
支持國語力女人
ed8671ed 發表於 2017-11-7 00:02
你漏左第 9 位 !!!
原本過去 45 個禮拜 , 我有 15 個禮拜都係冠左國語力
照返個比例我諗應該仲有 2 - 3 首國語冠軍歌即將出現