返回列表 發帖
原來 差一點 冇冠
    果然係愛肥人士
lca6 發表於 2017-12-1 20:53
所以黎緊會力捧衝蘭同肥鏗
希望提名係 Suga / Nuna / Liza / Nancy / Vivian
RVHOCPC 發表於 2017-12-1 21:12
後面 3 個無派台 , 所以暫時 5 強係 Suga , Nuna , Tiffany , Jocelyn , Kayee

我地黎重溫一下今年歌手同時上兩首嘅下場啦
紅字有冠 , 藍字有三甲 , 綠字上榜中

W02  ...
chanchan0909 發表於 2017-11-30 13:33

我見到衛蘭有女金咁囉

我見到衛蘭有女金咁囉
賴爽 發表於 2017-12-1 21:56
係年度女歌手 !!!
年度女歌手五強 - 衛蘭 , 李幸倪 , 容祖兒 , 謝安琪 , 吳若希
歡迎大家入黎討論一下佢地今年邊個最值得拎呢個獎 , 謝謝

所以黎緊會力捧衝蘭同肥鏗
後面 3 個無派台 , 所以暫時 5 強係 Suga , Nuna , Tiffany , Jocelyn  ...
chanchan0909 發表於 2017-12-1 21:29

谷微明明有派台

谷微明明有派台
RVHOCPC 發表於 2017-12-2 09:19
人地個個都至少 2 首 , 佢暫時都係得一首 安守本份 2017
希望佢最後一個禮拜 plug 多首 聽海 2017 , 咁相信佢可以踢走 Kayee 成為五強嘅一份子 !!!

人地個個都至少 2 首 , 佢暫時都係得一首 安守本份 2017
希望佢最後一個禮拜 plug 多首 聽海 201 ...
chanchan0909 發表於 2017-12-2 09:28

你知道你是我的唯一有full version嗎

你知道你是我的唯一有full version嗎
RVHOCPC 發表於 2017-12-2 09:29
留返 2018 全身髮力

係年度女歌手 !!!
年度女歌手五強 - 衛蘭 , 李幸倪 , 容祖兒 , 謝安琪 , 吳若希
歡迎大家入黎討論一下佢地 ...
chanchan0909 發表於 2017-12-2 08:44

謝安琪
明明無歌都keep到咁多討論

謝安琪
明明無歌都keep到咁多討論
林仔 發表於 2017-12-2 11:40
我諗安琪退休之後都仲會有關於佢嘅討論

CBM 第 415 期  2017 第 49 周

本周冠軍歌 王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同 - 明天 [收錄專輯 - 詩]
作曲 王詩安
填詞 結糯米
編曲 王詩安 / Derrick Sepnio@JTW / Khalil Fong@JTW
監製 Khalil Fong@JTW / Derrick Sepnio@JTW

喺大同上年度推出嘅專輯《JTW 西遊記》
嘗試將中西方嘅元素放入歌曲裡面
而喺王詩安嘅呢隻《詩》
其中嘅呢隻冠軍歌
除左有中西方嘅元素之外
另外再融入埋京劇
出黎嘅效果完全無違和感

01 明天 [1 周冠]           王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同    18>12>07>05>03>01
02 Nights Without You        AGA               16>05>03>08>04>02
03 一晃眼              衛蘭              11>12>03
04 若葉之年             Serrini             05>04
05 我很愉快 [1 周冠]         孫燕姿             17>04>04>01>05
06 光之海 [1 周冠]          A-Lin              17>10>06>01>02>06
07 世界對我們            Robynn & Kendy        12>10>07
08 18                at17              18>11>08
09 大雄胖虎綜合症          許廷鏗             13>09
10 奉愛之名             吳雨霏             10
11 強迫症進行曲           許廷鏗             16>11
12 被討厭的勇氣           許靖韻             12
13 可惜你是個人 [1 周冠]       鄧小巧             10>02>03>01>03>06>13
14 當你走了以後 II - 觸景傷城 [1 周冠] 小肥              02>04>03>01>02>06>09>14
15 缺氧               衛詩              15
16 離遊記              王菀之             16
17 偷故事的人            張惠妹             17
18 偉大的渺小            林俊傑             18
19 明日我與你海邊跑一天       盧巧音             19
20 那一年零一個月          黃淑蔓             20

OUT 再不再見 - C AllStar | 假使世界原來不像你預期 - 方皓玟 | 細細個 - 衛蘭 Feat. 衛詩 | 咖啡因萬歲 - 側田 | 再見一面 - 石詠莉 | 閱後即焚 - 陳柏宇 | 別難為好嗎 - WharfTwo | 叫 - Fabel

CBM Billboard Weekly Top 3
01 16.85 Nights Without You [1 周冠] - AGA
02 16.70 明天 - 王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同
03 16.60 光之海 - A-Lin

我12月嘅華語上榜歌揀你首冠軍歌homo<3
Happy and Blessed.

AGA洗唔洗咁勁。。

我12月嘅華語上榜歌揀你首冠軍歌homo
jose 發表於 2017-12-4 21:41
梗係好啦
AGA洗唔洗咁勁。。
bagfgfcde 發表於 2017-12-4 21:42
下周應該可能或者會冠

冠得好
希望18有冠

冠得好
希望18有冠
ed8671ed 發表於 2017-12-4 21:49

18 定 18 位

18 定 18 位
chanchan0909 發表於 2017-12-4 22:05

第8位

國語力又一次攻陷呢個榜
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

第8位
ed8671ed 發表於 2017-12-4 23:27
應該至少有三甲掛
國語力又一次攻陷呢個榜
kevinlai1621 發表於 2017-12-4 23:46
已經連續 3 個禮拜由國語力奪冠

CBM 第 416 期  2017 第 50 周

本周冠軍歌 AGA - Nights Without You [收錄專輯 - /]
作曲 AGA
填詞 林若寧
編曲 Ted Lo
監製 舒文@Zoo Music

歌曲帶有濃烈嘅八十年代味道
喺選取嘅曲風同埋多種樂器
更加豐富左歌曲嘅懷舊感
全曲流暢
後面要不停轉 key 嘅難度之下
AGA 演繹亦都處理到位
歌曲亦有一定嘅耐聽度
今次非常滿意 AGA 嘅新作

01 Nights Without You [1 周冠]     AGA              16>05>03>08>04>02>01
02 明天 [1 周冠]           王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同    18>12>07>05>03>01>02
03 若葉之年             Serrini             05>04>03
04 徠卡味              王詩安             04
05 大雄胖虎綜合症          許廷鏗             13>09>05
06 奉愛之名             吳雨霏             10>06
07 光之海 [1 周冠]          A-Lin              17>10>06>01>02>06>07
08 Don't Text Him          Serrini              08
09 一晃眼              衛蘭              11>12>03>09
10 世界對我們            Robynn & Kendy        12>10>07>10
11 18                at17              18>11>08>11
12 離遊記              王菀之             16>12
13 Leaving Home           王嘉儀             13
14 我很愉快 [1 周冠]         孫燕姿             17>04>04>01>05>14
15 草原               林奕匡             15
16 當你走了以後 II - 觸景傷城 [1 周冠] 小肥              02>04>03>01>02>06>09>14>16
17 不想就這樣結束          原子邦妮            17
18 那一年零一個月          黃淑蔓             20>18
19 可惜你是個人 [1 周冠]       鄧小巧             10>02>03>01>03>06>13>19
20 六呎之下             逆流              20

OUT 強迫症進行曲 - 許廷鏗 | 被討厭的勇氣 - 許靖韻 | 缺氧 - 衛詩 | 偷故事的人 - 張惠妹 | 偉大的渺小 - 林俊傑 | 明日我與你海邊跑一天 - 盧巧音

01 18.10 明天 [1 周冠] - 王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同
02 17.90 Nights Without You [1 周冠] - AGA
03 16.25 光之海 - A-Lin

A-Lin今個星期一定要上到

年尾d歌落榜落得特別快
六首落榜歌有五首我連上都未上
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

A-Lin今個星期一定要上到
bagfgfcde 發表於 2017-12-11 19:50
我地兩個前面幾個禮拜係咁比分都上唔到
睇黎樂壇距離末日不遠了
年尾d歌落榜落得特別快
六首落榜歌有五首我連上都未上
cymusic 發表於 2017-12-11 20:01
最後幾個禮拜要比黎緊派歌嘅國語力髮下力
黎緊應該有好多人派歌 , 建議你盡快洗榜

CBM 第 416 期  2017 第 50 周

本周冠軍歌 AGA - Nights Without You [收錄專輯 - /]
作曲 AGA
填詞  ...
chanchan0909 發表於 2017-12-11 19:44

對本星期榜單尚算滿意

強烈抗議《明日我與你海邊跑一天》一週out 連15年女新人今年第一首兩字派台歌都不如

對本星期榜單尚算滿意
RVHOCPC 發表於 2017-12-11 20:24
下 尚算滿意炸 ...
強烈抗議《明日我與你海邊跑一天》一週out 連15年女新人今年第一首兩字派台歌都不如  ...
nicholashin 發表於 2017-12-11 20:27
15 年有咩新人 ? 淨係記得我有比新人提名嗰 5 個 ...

我地兩個前面幾個禮拜係咁比分都上唔到
睇黎樂壇距離末日不遠了
最後幾個禮拜要比黎緊派 ...
chanchan0909 發表於 2017-12-11 20:10

連第十五位首垃圾都上到呢個榜
直頭樂壇已死

連第十五位首垃圾都上到呢個榜
直頭樂壇已死
bagfgfcde 發表於 2017-12-11 21:13
為保持樂壇健康生態
我建議呢位歌手盡快退出樂壇享受退休生活

支持第6位
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

頭十除咗9都唔錯

支持第6位
帥小寶` 發表於 2017-12-12 14:08
多謝支持雨霏
我代雨霏多謝你
頭十除咗9都唔錯
stopzi 發表於 2017-12-12 14:33
好 咁下周冠衛蘭 !!!

好 咁下周冠衛蘭 !!!
chanchan0909 發表於 2017-12-12 18:42

開心 尾班車

頭四首拉高返個榜嘅質素 算係可以支持下
第15嗰首好令人作嘔

NIGHTS WITHOUT YOU 流暢

開心 尾班車
kel_kelvin 發表於 2017-12-12 19:06
請密切期待 !!!
頭四首拉高返個榜嘅質素 算係可以支持下
第15嗰首好令人作嘔
ed8671ed 發表於 2017-12-12 20:01
姐係第 5 位開始打後嗰 D 唔掂 ?
霏粉 , 蘭粉 , 框粉 , 煎粉 ... 已經過緊去你個 post 到圍你 , 你死得啦
NIGHTS WITHOUT YOU 流暢
賴爽 發表於 2017-12-12 20:18
邊到唔流暢 ...
而少 Chorus 同 Music Break 之間嘅過渡做得非常好

已經拆開左個信封睇
發現今個星期首冠軍歌有四個字

已經拆開左個信封睇
發現今個星期首冠軍歌有四個字
bagfgfcde 發表於 2017-12-18 12:01
霏粉可以準備定我今晚點樣 tag 奉愛之名

CBM 第 417 期  2017 第 51 周

本周冠軍歌 Serrini - 若葉之年 [收錄專輯 - Don't Text Him]
作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Olivier Cong
監製 Olivier Cong

「若葉之年」作為整張唱片嘅開首
好似想同大家講佢大個女啦

當一個人經歷多左嘅時候
就會明白好多野原來都不像預期中咁美好
就算睇落去好似好簡單嘅事
原來處理上黎都唔容易

我諗嘉茵同好多成長中嘅各位一樣
都正面對緊好多好多嘅煩惱
不過只要願意繼續向前行出一步
相信一定會有好結果嘅
就好似最後一章「Let Us Go Then You And I」話嘅
「繼續去 放心去 開發你新的秩序」

01 若葉之年 [1 周冠]         Serrini             05>04>03>01
02 徠卡味              王詩安             04>02
03 Don't Text Him          Serrini              08>03
04 奉愛之名             吳雨霏             10>06>04
05 Leaving Home           王嘉儀             13>05
06 世界對我們            Robynn & Kendy        12>10>07>10>06
07 離遊記              王菀之             16>12>07
08 當你走了以後 II - 觸景傷城 [1 周冠] 小肥              02>04>03>01>02>06>09>14>16>08
09 光之海 [1 周冠]          A-Lin              17>10>06>01>02>06>07>09
10 明日我與你海邊跑一天       盧巧音             19>XX>10
11 Nights Without You [1 周冠]     AGA              16>05>03>08>04>02>01>11
12 明天 [1 周冠]           王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同    18>12>07>05>03>01>02>12
13 六呎之下             逆流              20>13
14 初心               古巨基             14
15 18                at17              18>11>08>11>15
16 不想就這樣結束          原子邦妮            17>16
17 我很愉快 [1 周冠]         孫燕姿             17>04>04>01>05>14>17
18 大雄胖虎綜合症          許廷鏗             13>09>05>18
19 一晃眼              衛蘭              11>12>03>09>19
20 可惜你是個人 [1 周冠]       鄧小巧             10>02>03>01>03>06>13>19>20

OUT 草原 - 林奕匡 | 那一年零一個月 - 黃淑蔓

01 16.30 若葉之年 [1 周冠] - Serrini
02 15.75 明天 [1 周冠] - 王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同
03 15.65 Nights Without You [1 周冠] - AGA

開心 都話係四字歌冠
兩首垃圾out左 愛

開心 都話係四字歌冠
兩首垃圾out左 愛
bagfgfcde 發表於 2017-12-18 20:46
唉 今個禮拜冠左呢首 下個禮拜都唔知冠咩好
今個禮拜個榜我都好滿意

支持1 2 3 4 9 10 13 同第21位《草原》

CBM 第 417 期  2017 第 51 周

本周冠軍歌 Serrini - 若葉之年 [收錄專輯 - Don't Text Him]
作曲 Serr ...
chanchan0909 發表於 2017-12-18 20:34

好高汁

支持1 2 3 4 9 10 13 同第21位《草原》
nicholashin 發表於 2017-12-18 23:21
sorry 草原直接踢出 100 位之外
好高汁
RVHOCPC 發表於 2017-12-19 08:11
低調低調

恭喜樹rini
估唔到徠卡味咁勁!!!

恭喜樹rini
估唔到徠卡味咁勁!!!
ed8671ed 發表於 2017-12-19 23:29
下周冠軍仲要係喺徠卡味同某首歌之中揀

2017 CBM 第 4 季季選

每季候選歌曲 : 30 首

[1] 8 首來自 CM 共和榜 [W38-W50]
C AllStar - 再不再見 | 2 周冠
方皓玟 - 假使世界原來不像你預期 | 2 周冠
AGA - Nights Without You | 1 周冠
鄧小巧 - 可惜你是個人 | 1 周冠
Gin Lee - 隨風而來 隨風而去 | 2 周亞
鍾舒漫 - Be Water, My Friend | 2 周亞
小肥 - 當你走了以後II - 觸景傷城 | 1 周亞
吳雨霏 - 奉愛之名 | 1 周亞

[2] 1 首來自 CHH 超過 100 位評分並最多 5 分的歌曲 [2017.09.01 - 2017.12.16, 以開 post 日期計, 截數日期 2016.12.17 00:00]

楊千嬅 - Wonder Woman | 165 , 55.76%

[3] 1 首來自五台 [BCDEN] 共同冠軍歌 [W39-W51]

小肥 - 過伶仃洋 | 4 台冠

[4] 6 首來自 CBM 最高位置而未入圍的上榜歌 [W27-W39]
王嘉儀 - 美麗新世界 | 1 周冠
林宥嘉 - 新預感 | 1 周冠
A-Lin - 光之海 | 1 周冠
孫燕姿 - 我很愉快 | 1 周冠
王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同 - 明天 | 1 周冠
王詩安 - 徠卡味 | 2 周亞

[5] 8 首來自大眾揀選 , 從 09.01-12.16 並且未曾入圍過季選的派台歌
衛蘭 - 一晃眼 | 大眾首名
王菀之 - 離遊記 | 大眾第二名
孫燕姿 - 跳舞的梵谷 | 大眾第三名
王嘉儀 - Leaving Home | 大眾第三名
盧巧音 - 明日我與你海邊跑一天 | 大眾第五名
Robynn & Kendy - 世界對我們 | 大眾第五名
J.Arie - 無神論 | 大眾第七名
側田 - 咖啡因萬歲 | 大眾第七名

[6] 6 首 外卡
王詩安 - 一步成詩
周國賢 - 在天之靈
陳奕迅 - 之外
at17 - 18
許廷鏗 - 大雄胖虎綜合症
Serrini - Don't Text Him

2017 CBM 第 4 季季選

評分進行中 !!! 仲有 4 日 !!!

https://goo.gl/forms/UHks4UWEazK51RcI3
==========================================================
CBM 第 418 期  2017 第 52 周

作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Olivier Cong
監製 Olivier Cong

以結他同弦樂作為主軸
將聽眾帶入佢地嘅內心深處
喺最近轉涼嘅天氣之下
聽呢首歌特別適合
恭喜 Serrini 成為本年 CBM 第 7 首雙周冠作品

01 若葉之年 [2 周冠]         Serrini             05>04>03>01>01
02 徠卡味              王詩安             04>02>02
03 Don't Text Him          Serrini              08>03>03
04 奉愛之名             吳雨霏             10>06>04>04
05 Leaving Home           王嘉儀             13>05>05
06 離遊記              王菀之             16>12>07>06
07 六呎之下             逆流              20>13>07
08 明日我與你海邊跑一天       盧巧音             19>XX>10>08
09 世界對我們            Robynn & Kendy        12>10>07>10>06>09
10 當你走了以後 II - 觸景傷城 [1 周冠] 小肥              02>04>03>01>02>06>09>14>16>08>10
11 光之海 [1 周冠]          A-Lin              17>10>06>01>02>06>07>09>11
12 初心               古巨基             14>12
13 明天 [1 周冠]           王詩安 Feat. 王蕾 / 方大同    18>12>07>05>03>01>02>12>13
14 Nights Without You [1 周冠]     AGA              16>05>03>08>04>02>01>11>14
15 因愛閃光             徐佳瑩             15
16 18                at17              18>11>08>11>15>16
17 親親你面頰            The Boogie Playboys       17
18 我很愉快 [1 周冠]         孫燕姿             17>04>04>01>05>14>17>18
19 風衣               孫燕姿             19
20 嫌小姐              Yellow!             20

OUT 不想就這樣結束 - 原子邦妮 | 大雄胖虎綜合症 - 許廷鏗 | 一晃眼 - 衛蘭 | 可惜你是個人 [1 周冠] - 鄧小巧

01 18.75 若葉之年 [2 周冠] - Serrini
02 14.00 奉愛之名 - 吳雨霏
03 13.85 徠卡味 - 王詩安

原來出左
恭喜Serrini! 恭喜因愛閃光!

風 EEEEEEEEEE 真係神曲 但可惜第二十位上榜

風 EEEEEEEEEE 真係神曲 但可惜第二十位上榜
賴爽 發表於 2017-12-25 13:11
係十九
下一周會升的放心
原來出左
恭喜Serrini! 恭喜因愛閃光!
bagfgfcde 發表於 2017-12-25 12:26
原來後面可以加的你

支持女神 serrini