返回列表 發帖
咁由20位慢慢再爬升到第一
John 發表於 2017-3-21 19:27
都係唔好啦 , 冠左又會引黎成炸 y_m 會員搞到我個 post 污糟曬

咁你今個星期唔out左佢?
仲留喺度有乜企圖
想人記得你係最y_m會員?
ed8671ed 發表於 2017-3-21 20:11
因為一蓮托生係我呢個禮拜第 20 首想推介嘅歌曲
咁我個榜有 20 位 , 咁梗係排第 20 位啦 , 對不對

2017 CBM 第 1 季季選

每季候選歌曲 : 30 首

[1] 6 首來自 CM 共和榜 [W52-W11]
Dear Jane - 羽毛鱗剌
RubberBand - 山河故人
林奕匡 - 難得一遇
C AllStar - 一刻戀上
Nowhere Boys - 天外飛仙
達明一派 - 1+4=14

[2] 1 首來自 CHH 超過 100 位評分並最多 5 分的歌曲 [2016.12.01 - 2017.03.18, 以開 post 日期計, 截數日期 2016.03.19 00:00]

衛蘭 - 驗傷

[3] 1 首來自五台 [BCDEN] 共同冠軍歌 [W53-W12]

楊乃文 - 推開世界的門

[4] 6 首來自 COOL MUSIC HOT HITS 100 [W53-W12]
王嘉儀 - 深淵
J.Arie - 我錯
鄧小巧 - 不藥而癒
周國賢 - 愛比死更冷
Robynn & Kendy - 負攝石
周柏豪 Feat. 岑寧兒 - 終於我們

[5] 5 首來自 CBM 最高位置而未入圍的上榜歌 [W1-W13]
郭頂 - 淒美地
ToNick - 長相廝守
一群少女 - 模
鐵樹蘭 - 凡人對抗命運
魏如萱 - 你啊你啊

[6] 7 首來自大眾揀選 , 從 12.01-3.18 並且未曾入圍過季選的派台歌
盧凱彤 - 賣空氣的人
許志安 - 冥想練習
麥浚龍 - 人渣
盧凱彤 - 懂事
林奕匡 - 查無此字
Yan Ting - 小姐你好
Robynn & Kendy - 無敵

[7] 4 首 外卡

陳柏宇 - 巴別塔
G.E.M. - 光年之外
迪子 Feat. Bert - 一蓮托生
衛蘭 - 天敵

2017 CBM 第 1 季季選 評分開始 !!!

評選前提醒一句: Q5 每首歌都需要填野, [5/4/3/2/1/0/未聽過] 需要揀其中 1 個 !
另外希望大家寫返自己嘅會員名 ! Thank You Very Much !

評選 link :
按此 → 睇清楚評分前需注意事項呀

今季啲題目冇乜挑戰性 仲要得一條
Wonders 發表於 2017-3-22 18:02
但次次都有人話難

投咗喇
Wonders 發表於 2017-3-22 18:39
多謝 der

2017 CBM 第 1 季季選
評分 !!! 最後 2 日 !!!
https://goo.gl/forms/EWJAWtEUkfJsMytG3
==========================================================
CBM 第 379 期  2017 第 13 周

本周冠軍歌 長相廝守 - ToNick [收錄專輯 - /]
作曲 ToNick
填詞 梁栢堅 / 薑檸樂
編曲 ToNick
監製 Adrian Chan / ToNick

你信唔信輪迴 ?
你信唔信前世今生 ?
一個人嘅命運就好似整定咁
由出生喺邊到
邊個爸爸媽媽開始
跟住喺成長時候遇到嘅伴侶
最後經歷死亡
好似一切都係由命運安排
可以喺你嘅人生出現並且重視你
你需要好好珍惜呢一個難得嘅緣份

01 長相廝守 [1 周冠]     ToNick         09>02>02>01

02 1+4=14 [1 周冠]     達明一派         02>04>01>02
03 無敵           Robynn & Kendy     03
04 死亡之吻         關楚耀         14>08>04
05 小姐你好         Yan Ting        15>05
06 天外飛仙 [1 周冠]     Nowhere Boys      08>05>02>01>03>03>06
07 帶著骨灰去旅行      洪卓立         19>10>07
08 情人自擾         胡鴻鈞         12>08
09 愛後記          恭碩良         20>12>XX>09
10 老人與海         RubberBand      10
11 竊娓           Empty         11>07>04>11
12 懂事 [1 周冠]       盧凱彤         12>06>05>01>05>12

13 [1 周冠]        一群少女        04>03>01>02>03>04>06>09>13
14 天敵           衛蘭          20>18>14
15 纏路           黃浩琳         16>15
16 一隻小豬         泳兒          17>16
17 I Will Be Alright      黎曉陽         19>17
18 從今以後         Super Girls       18
19 109800 里        Hey Rachel       19
20 不意外的意外       連詩雅         20

OUT 第一夜 - The Bright Lights | 看透 - 家家 | 人渣 - 麥浚龍 | How Do I Look - 周柏豪 Feat. 黃宇希 | 深淵 - 王嘉儀 | 一蓮托生 [1 周冠] - 迪子 Feat. Bert

CBM Billboard Weekly Top 3
01 17.50 天外飛仙 [3 周冠] - Nowhere Boys
02 16.95 1+4=14 - 達明一派
03 16.35 長相廝守 - ToNick

詩雅
ed8671ed 發表於 2017-3-27 21:33
連歌繼續停留喺第 20 位
MK Chan
我會好好珍惜豆漿大王嘎
Wonders 發表於 2017-3-27 21:32
你是誰 ?
愛你能教我幸福一世紀 感激遇到你
stopzi 發表於 2017-3-27 21:26
愛幸而

我係我 硬tag千千
Wonders 發表於 2017-3-27 21:45

很意外的意外
ed8671ed 發表於 2017-3-27 21:49
下周會有意外走勢 20>01
我信輪迴!

所以終於覺悟從沒法斷因果
HOTMAN 發表於 2017-3-27 21:52
難怪長相廝守都要提一句滴血都不會痛啦
都幾難 要wiki下先confirm到答案
kel_kelvin 發表於 2017-3-28 01:36
咁 Q2 呢

一蓮托生out了 :(
RVHOCPC 發表於 2017-3-28 01:42
唔開心
好似畀咗迪子零分 開心
nicholashin 發表於 2017-3-28 11:37
其實真係唔好聽
nicholashin 發表於 2017-3-28 12:57
得啦 知啦
呢個榜好高質
賴爽 發表於 2017-3-28 12:35
爽爽成日都讚我
十甲好好聽
kwanie 發表於 2017-3-28 12:51
正正正 , 估計前 10 下個禮拜超過一半會留低
又係高位上無敵
kevinlai1621 發表於 2017-3-28 14:58
勁鍾意個歌名 , 因為我就係無敵

說好的雙冠軍呢
RVHOCPC 發表於 2017-3-28 18:39
下周雙周冠長相廝守好唔好
中意個歌名only
stopzi 發表於 2017-3-28 18:41
對呀
下一首代表榜主心聲嘅竊娓儲緊腳骨力上冠
Wonders 發表於 2017-3-28 18:43
又將自己諗嘅野搬落我到 ...

唔好 我要求re冠一蓮托生
RVHOCPC 發表於 2017-3-28 18:45
唔想引黎一班反一蓮托生份子洗版
你放過一蓮托生吧啦

我會幫手擊退呢d無無謂謂既人
RVHOCPC 發表於 2017-3-28 19:03
go go go
都係因為愛你
賴爽 發表於 2017-3-29 14:04
遇上你 太感恩 不遲亦不早

CBM 第 380 期  2017 第 14 周

本周冠軍歌 無敵 - Robynn & Kendy [收錄專輯 - /]
作曲 Robynn Yip / Eric Kwok
填詞 林寶|英文詞 Robynn Yip
編曲 Eric Kwok / Robynn & Kendy / 張子堅
監製 Eric Kwok

要做一個簡單嘅人係一件好複雜嘅事
反而做個複雜嘅人好簡單
生活上嘅各種競爭同比較令到人同人之間成日都出現左無形嘅鬥爭
最後當得唔到想要嘅
往往都會覺得好失落
安靜思考之後就會發現其實唔覺意成為左一個複雜嘅人
以前成日覺得人地呢樣嗰樣唔好
成日覺得人地會害你
想諗計報復人從而保護自己
成件事越諗越就複雜
內心一直都係充滿住負能量
有一句諺語
「你在簡單裡的時候,看到的是世界的澄澈,
混在複雜中,滿眼是污濁和骯髒。」
嘗試做一個簡簡單單
心中沒有敵人嘅人
你嘅生活一定會過得好開心

01 無敵 [1 周冠]       Robynn & Kendy           03>01
02 長相廝守 [1 周冠]     ToNick               09>02>02>01>02
03 老人與海         RubberBand             10>03
04 1+4=14 [1 周冠]     達明一派               02>04>01>02>04
05 愛後記          恭碩良               20>12>XX>09>05
06 小姐你好         Yan Ting              15>05>06
07 帶著骨灰去旅行      洪卓立               19>10>07>07
08 天外飛仙 [1 周冠]     Nowhere Boys            08>05>02>01>03>03>06>08
09 確定論          Revery               09
10 3AM           AGA Feat. Ghoststyle         10
11 少女的球鞋        張紋嘉               17>XX>11
12 纏路           黃浩琳               16>15>12
13 不意外的意外       連詩雅               20>13
14 情人自擾         胡鴻鈞               12>08>14
15 何地有方         馮穎琪 Feat. 麥浚龍         15
16 從今以後         Super Girls             18>16
17 I Will Be Alright      黎曉陽               19>17>17
18 109800 里        Hey Rachel             19>18
19 [1 周冠]        一群少女              04>03>01>02>03>04>06>09>13>19

20 進擊的哈比人       SiS 樂印姊妹 Feat. Senza A Cappella  20

OUT 死亡之吻 - 關楚耀 | 竊娓 - Empty | 懂事 [1 周冠] - 盧凱彤 | 天敵 - 衛蘭 | 一隻小豬 - 泳兒

01 18.55 長相廝守 [1 周冠] - ToNick
02 18.30 1+4=14 - 達明一派
03 15.95 天外飛仙 [3 周冠] - Nowhere Boys

速冠
kevinlai1621 發表於 2017-4-3 21:38
繼一蓮托生之後 , 另一首速冠作品
三甲好好聽
呢位愛雅力唔比fun雅雅
Wonders 發表於 2017-4-3 21:42
主歌好聽副歌唔好聽 , 好難比高分囉
要批評人地既不足時 請先睇下你自己係咪完美  唔好咁易judge人
stopzi 發表於 2017-4-3 21:40
做人真係唔好過份驕傲自大

Crystal 有得 RE
長相廝守走勢好靚
cymusic 發表於 2017-4-3 22:00
首歌得 1 week 好似好慘 要 re 一 re 返上黎 可能下周有前十都唔定
首歌真係好好聽
我有時都不知不覺自大左
要時刻保持警覺
stopzi 發表於 2017-4-3 22:05
係呀 真係要時時刻刻注意注意同反省反省
下星期 肯!定!係!橡!膠!樂!團!冠!
ed8671ed 發表於 2017-4-4 00:05
長相廝守要再冠呀 橡膠樂團再等下啦
十甲幾正
nicholashin 發表於 2017-4-4 01:55
Thank you very much

小道消息就快有合唱版
Wonders 發表於 2017-4-5 13:24
邊首

OMG SO GOOD TASTE
賴爽 發表於 2017-4-5 14:55
睇黎喺爽 B 心目中 我 = Good Taste 了
個榜冇容祖兒咖啵
RVHOCPC 發表於 2017-4-5 14:56
咪有囉 喺前幾周

CBM 第 381 期  2017 第 15 周

本周冠軍歌 老人與海 - RubberBand [收錄專輯 - 呢度]
作曲 RubberBand
填詞 Tim Lui
編曲 RubberBand
監製 RubberBand

山河故人講述往日以兄弟相稱嘅好朋友
隨住時間嘅流逝
喺大家嘅 性格上 行為上 價值觀上 都發生左轉變
一切都變得好陌生
歌曲嘅尾段以 woooh 作結
喺之後嘅老人與海又以 woooh 承接
講述即使人到老年
兩人已經唔係好朋友
但你仍然會記起佢
感激佢曾經帶比你一段快樂嘅回憶
喺剩餘嘅人生裡面
你想搵佢但又無勇氣
怕佢唔鍾意怕會尷尬
甚至可能怕佢已經唔記得你
然後 ... 就無然後啦

其實可能對方都同樣睇化曬
都好希望搵返你重聚
同樣地佢無搵你可能擔心嘅野都係同你一樣
所以希望大家拎出你嘅勇氣主動行出第一步
唔好比自己留遺憾呀

01 老人與海 [1 周冠]     RubberBand             10>03>01
02 說再見了吧        Supper Moment           02
03 無敵 [1 周冠]       Robynn & Kendy           03>01>03
04 愛後記          恭碩良               20>12>XX>09>05>04
05 3AM           AGA Feat. Ghoststyle         10>05
06 何地有方         馮穎琪 Feat. 麥浚龍         15>06
07 長相廝守 [1 周冠]     ToNick               09>02>02>01>02>07
08 1+4=14 [1 周冠]     達明一派               02>04>01>02>04>08
09 突然一生人        王菀之               09
10 不意外的意外       連詩雅               20>13>10
11 確定論          Revery               09>11
12 帶著骨灰去旅行      洪卓立               19>10>07>07>12
13 纏路           黃浩琳               16>15>12>13
14 少女的球鞋        張紋嘉               17>XX>11>14
15 小姐你好         Yan Ting              15>05>06>15
16 天空之城         Dough-Boy Feat. 側田        16
17 好好(想把你寫成一首歌)  五月天               17
18 空姐           Gin Lee              18
19 閃光           顏卓靈               19
20 想            Zpecial               20

OUT 天外飛仙 [1 周冠] - Nowhere Boys | 情人自擾 - 胡鴻鈞 | 從今以後 - Super Girls | I Will Be Alright - 黎曉陽 | 109800 里 - Hey Rachel | [1 周冠] - 一群少女 | 進擊的哈比人 - SiS 樂印姊妹 Feat. Senza A Cappella

01 17.70 長相廝守 [2 周冠] - ToNick
02 16.65 1+4=14 - 達明一派
03 14.00 無敵 - Robynn & Kendy

呢度 3 plug 3 冠
終於肯比 fun shega
Top 10 新上榜嗰兩首好好聽  ...
Wonders 發表於 2017-4-10 20:55
3 plug 4 冠 山河雙周冠 都一耐無雙周冠啦
唔係連詩雅我諗唔會有 top 10
下周都有幾首想冠 唔知比邊首好
supper
kevinlai1621 發表於 2017-4-10 21:02
年頭組合真係好正 已經連續 4 個禮拜冠軍啦
Billboard 仲要連續 11 個禮拜
三首冠晒
stopzi 發表於 2017-4-10 21:10
話說橡膠樂團已經追平左 Eason , 成為 CBM 榜最多冠軍歌嘅單位

見到R字頭樂團又要搶獎就唔開胃
nicholashin 發表於 2017-4-10 21:40
你真係好勁 咁快 Rednoon 有獎
五月天
bagfgfcde 發表於 2017-4-10 23:42
估唔到仲有得 plug
都話係橡膠冠架啦
希望下星期shega連跳9級
ed8671ed 發表於 2017-4-10 23:58
勁啦 , 下周會連跌 9 級 shega 作為獎勵
話說我第一名仲係陳奕迅 24冠
第二名係王菀之(21冠9亞)
John 發表於 2017-4-11 02:20
好彩唔係林奕匡
下星期應該到三點鐘
賴爽 發表於 2017-4-11 11:02
暫時未知

好似講緊R&K喎
nicholashin 發表於 2017-4-11 19:12
原來 R&K 係樂團

CBM 第 382 期  2017 第 16 周

本周冠軍歌 愛後記 - 恭碩良 [收錄專輯 - /]
作曲 恭碩良
填詞 林若寧
編曲 恭碩良
監製 恭碩良

一個人一生之中難免有好多遺憾嘅地方
雖然會選擇接受
不過仍然時時刻刻會記起呢 D
遺憾
「愛後記」裡面
曾經愛過嘅對方終於踏入人生嘅新一頁
見到對方而家過得開心
都會好灑脫咁恭喜對方
不過其實自己心裡面係覺得可惜嘅
Jun 喺成首歌嘅演繹無太大起伏
但正正因為咁樣
更加感受到 Jun 唱出左男方對呢段愛情嘅遺憾

01 愛後記 [1 周冠]      恭碩良               20>12>XX>09>05>04>01
02 老人與海 [1 周冠]     RubberBand             10>03>01>02
03 說再見了吧        Supper Moment           02>03
04 3AM           AGA Feat. Ghoststyle         10>05>04
05 無敵 [1 周冠]       Robynn & Kendy           03>01>03>05
06 長相廝守 [1 周冠]     ToNick               09>02>02>01>02>07>06
07 何地有方         馮穎琪 Feat. 麥浚龍         15>06>07
08 不屈           Mr.                 08
09 安多酚          Fabel                09
10 纏路           黃浩琳               16>15>12>13>10
11 1+4=14 [1 周冠]     達明一派               02>04>01>02>04>08>11
12 小姐你好         Yan Ting              15>05>06>15>12
13 突然一生人        王菀之               09>13
14 進擊的哈比人       SiS 樂印姊妹 Feat. Senza A Cappella  20>XX>14
15 確定論          Revery               09>11>15
16 閃光           顏卓靈               19>16
17 空姐           Gin Lee              18>17
18 好好(想把你寫成一首歌)  五月天               17>18
19 唔紅有原因        Yellow!               19
20 Common Sense      方皓玟               20

OUT 不意外的意外 - 連詩雅 | 帶著骨灰去旅行 - 洪卓立 | 少女的球鞋 - 張紋嘉 | 天空之城 - Dough-Boy Feat. 側田 | 想 - Zpecial

01 16.70 長相廝守 [3 周冠] - ToNick
02 16.00 無敵 - Robynn & Kendy
03 15.95 老人與海 - RubberBand

冠軍歌值1000分
dongbb2332 發表於 2017-4-17 22:06
呢一首歌如果上唔到共和真係好可惜

都唔夠人谷=.=
dongbb2332 發表於 2017-4-17 22:28
咁睇黎要召喚所有非共共和榜主力推愛後記上榜
愛將小明竟然唔係高位上
kevinlai1621 發表於 2017-4-17 22:42
今次首歌除左 REAL EYES REAL LIES REALISE 呀唉唉唉唉唉唉唉唉唉 之外其他部分都無咩印象
以為你講麻煩你
John 發表於 2017-4-17 22:53
傻啦
希望第十二位快啲out
bagfgfcde 發表於 2017-4-17 22:55
no problem
shega陣亡了 傷心
我下星期先上你首冠軍歌
ed8671ed 發表於 2017-4-17 23:32
副歌真係太悶 但係都希望 shega 上到共和
希望十甲上榜啦

5甲好高質
stopzi 發表於 2017-4-18 16:44
咁我希望你可以快 D 上 Jun 啦

落左榜啦喎
stopzi 發表於 2017-4-18 17:18
咁就 ! re ! 上 ! 榜 !!!

我聽冠完落埋榜你先黎吹雞....
CunninG 發表於 2017-4-18 17:43
我知 首歌到近期先開始越聽越鍾意 如果我一早鍾意可能已經上左榜   
而家好似前面有好幾個共和榜主已經冠左 而且好多個榜都落左榜 而家首歌要上到都幾難 而家唯有盡最後嘅努力啦

話說我都係唔記得愛後記呢首歌
雙面人之後會唔會再一次有冠  ...
Wonders 發表於 2017-4-18 22:46
咁就要快 D TOP 10 上榜啦
雖然唔係特別鐘意 Mr. 但係都有 4 首冠軍

想問下一蓮托生幾時re冠
RVHOCPC 發表於 2017-4-19 18:31
唔會啦 因為安多酚已經接左力

CBM 第 383 期  2017 第 17 周

本周冠軍歌 3AM - AGA Feat. Ghost Style [收錄專輯 - /]
作曲 AGA
填詞 陳詠謙
編曲 Yusuke Hatano
監製 舒文

AGA 嘅創作能力無庸置疑
今次又交出一份好好聽嘅旋律
而且 R&B 其實真係都幾多人喜愛
所以呢首歌可以咁受歡迎絕對唔意外
特別想提下 AGA 呢首嘅 live
有別於之前慢版歌曲嘅細膩演繹
同埋好似能說不的秘密嘅密密麻麻嘅歌詞
呢首嘅旋律無太大起伏
而且係以節奏作賣點
所以 AGA 比較容易掌握
呢首係唱得唔錯嘅

01 3AM [1 周冠]       AGA Feat. Ghost Style         10>05>04>01
02 不屈           Mr.                 08>02
03 愛後記 [1 周冠]      恭碩良               20>12>XX>09>05>04>01>03
04 說再見了吧        Supper Moment           02>03>04
05 安多酚          Fabel                09>05
06 老人與海 [1 周冠]     RubberBand             10>03>01>02>06
07 空姐           Gin Lee               18>17>07
08 翻牆           盧凱彤               08
09 我喜歡上你時的內心活動  陳綺貞               09
10 長相廝守 [1 周冠]     ToNick               09>02>02>01>02>07>06>10
11 何地有方         馮穎琪 Feat. 麥浚龍         15>06>07>11
12 無敵 [1 周冠]       Robynn & Kendy           03>01>03>05>12
13 進擊的哈比人       SiS 樂印姊妹 Feat. Senza A Cappella  20>XX>14>13
14 Common Sense      方皓玟               20>14
15 好好(想把你寫成一首歌)  五月天               17>18>15
16 突然一生人        王菀之               09>13>16
17 差一點          小肥                17
18 確定論          Revery               09>11>15>18
19 小姐你好         Yan Ting              15>05>06>15>12>19
20 別消失          釗峰@C AllStar           20

OUT 纏路 - 黃浩琳 | 1+4=14 [1 周冠] - 達明一派 | 閃光 - 顏卓靈 | 唔紅有原因 - Yellow!

01 17.40 愛後記 [1 周冠] - 恭碩良
02 17.05 老人與海 - RubberBand
03 15.10 無敵 - Robynn & Kendy

3AM
陳綺貞
bagfgfcde 發表於 2017-4-25 09:10
希望 3AM 共和連冠
希望陳綺貞係下一首共和冠軍
呢首嘅旋律無太大起伏
而且係以節奏作賣點
所以 AGA 比較容易掌握
John 發表於 2017-4-25 09:24
聽呢首今次嘅呢首 live 起碼可以叫做享受
之前堆慢歌嘅 live 聽落唱得都真係都辛苦下

竟然上釗峰先
話說4首入面最無好感係呢隻
kevinlai1621 發表於 2017-4-25 11:05
我反而覺得呢首已經係最好聽
其餘 3 首都麻麻地
3AM會唔會兩週冠
stopzi 發表於 2017-4-25 11:45
唔好 我要留兩周冠比方皓玟
仲未有3 01>03>03 好唔好
四首我依家先聽到兩首 xx(
Wonders 發表於 2017-4-25 12:01
唔好 , 01>03>03 想留比愛後記

我排會係on>jase>king>cf頭兩個高後兩個幾班
kevinlai1621 發表於 2017-4-25 12:35
我係 cf>>king>on>>jase

無敵咁快跌出十甲。。。。。
ed8671ed 發表於 2017-4-25 13:45
因為近期競爭實在好激烈
不過可以放心 估計唔會走得咁快 亦都下周可能會重返十甲架
4 首都唔上一了百了
kwanie 發表於 2017-4-25 14:09
我就肯定唔會上曬

金草莓 3 月歌曲

補返個 3 月 pun 歌名單先
4 月會準時出返

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌值唔值得入圍

入圍歌曲
1. 火爆象 Feat. 翟俊威 - 黑夜女王
2. 何衍隆 - 有理想都錯嗎 ?

待定歌曲
1. 謝天華 / 閻奕格 - 蝶夢
2. 韓梓亮 - 應該分開嗎 ?

重溫 2017 金草莓歌曲
金草莓 1 月歌曲
金草莓 2 月歌曲

第一首是甚麼
RVHOCPC 發表於 2017-4-25 20:58
http://www.666ccc.com/play/27347/467463.htm
得呢到有得聽

呢期好多歌排緊隊上榜唷
賴爽 發表於 2017-4-29 11:26
包括祖兒

CBM 第 384 期  2017 第 18 周

本周冠軍歌 說再見了吧 - Supper Moment [收錄專輯 - /]
作曲 Supper Moment
填詞 Supper Moment
編曲 Supper Moment / Adrian Chan / 王雙駿
監製 Adrian Chan / 王雙駿

通常講完再見之後
我諗大家都會覺得係會再次見面
但有時命運真係好鍾意捉弄人
再見之後可能就係再也不見

歌曲叫大家瀟灑去面對再見
或者可能雙方之間仲有好多好多心裡面嘅說話一直未同對方講
不過既然已成事實
不如就積極 D
答謝佢曾經同大家一齊經歷無數嘅最好時光

01 說再見了吧 [1 周冠]      Supper Moment        02>03>04>01
02 翻牆             盧凱彤            08>02
03 空姐             Gin Lee            18>17>07>03
04 我喜歡上你時的內心活動    陳綺貞            09>04
05 3AM [1 周冠]         AGA Feat. Ghost Style      10>05>04>01>05
06 愛後記 [1 周冠]        恭碩良            20>12>XX>09>05>04>01>03>06
07 安多酚            Fabel             09>05>07
08 Common Sense        方皓玟            20>14>08
09 何地有方           馮穎琪 Feat. 麥浚龍      15>06>07>11>09
10 不屈             Mr.              08>02>10
11 長相廝守 [1 周冠]       ToNick            09>02>02>01>02>07>06>10>11
12 突然一生人          王菀之            09>13>16>12
13 無敵 [1 周冠]         Robynn & Kendy        03>01>03>05>12>13
14 禽獸             麥浚龍            14
15 老人與海 [1 周冠]       RubberBand          10>03>01>02>06>15
16 我寫了很多字,卻得不到一個人 楊智遠            16
17 別消失            釗峰@C AllStar        20>17
18 刺青             衛詩             18
19 動地驚天愛戀過        余春嬌            19
20 他狠過你 (Live Version)    容祖兒             20

OUT 進擊的哈比人 - SiS 樂印姊妹 Feat. Senza A Cappella | 好好(想把你寫成一首歌) - 五月天 | 差一點 - 小肥 | 確定論 - Revery | 小姐你好 - Yan Ting

01 17.15 愛後記 [2 周冠] - 恭碩良
02 16.70 說再見了吧 - Supper Moment
03 16.70 3AM - AGA Feat. Ghoststyle

突然一呻吟有啲頹
ed8671ed 發表於 2017-5-1 21:03
咁你係咪要表演下呻吟力推首歌上高位
Supper 2 Weeks No.1 好唔好
Wonders 發表於 2017-5-1 21:06
你等睇你比雙周
再見 共你本來就分得那樣遠
John 發表於 2017-5-1 21:16
怎麼我和你之間 兩個世界 再也沒有交接

咪係 得20位
反祖要落地獄
bagfgfcde 發表於 2017-5-2 10:23
反祖榜
nicholashin 發表於 2017-5-1 22:42
來回地獄又折返人間 ~
都係落一陣姐

哇祖祖上榜呀
stopzi 發表於 2017-5-3 14:40
咁快就嘩 , 下周 20>01 呀
睇嚟今個禮拜共和榜AGA會比SM反cup
Kfmusic 發表於 2017-5-3 17:52
可能係陳綺貞反 cup AGA 呢

金草莓 4 月歌曲

「入圍歌曲」- 年尾金草莓歌曲獎肯定會入圍初選名單
「待定歌曲」- 去到年尾再諗下首歌值唔值得入圍

入圍歌曲
1. VA - 香港.我家
2. 林羨淇 - 男神為我唱首歌

待定歌曲
1. 陳慧敏 - 慧敏歌
2. 陳明憙 - 濃霧
3. 陳偉霆 - 著迷
4. 許靖韻 - Shut Up

重溫 2017 金草莓歌曲
金草莓 1 月歌曲
金草莓 2 月歌曲
金草莓 3 月歌曲

而我不知道竟然係待定 係咪見人姓陳就唔敢harsh佢
nicholashin 發表於 2017-5-8 01:08
唔係 覺得編曲幾好 所以先擺喺待定到

咁見到三個姓陳嘛  我就覺得濃霧旋律可接受 係唱得造作
nicholashin 發表於 2017-5-8 17:50
x2 慧敏歌都係
原本仲有首真心真意 不過其實都唔算太差 所以都係放過佢地

祈求親襯放過一雙戀人
kwanie 發表於 2017-5-8 18:28
願我已明白或許我早該放過 ~
作為愛弘力嘅我 希望佢地可以過得開心快樂啦

CBM 第 385 期  2017 第 19 周

本周冠軍歌 安多酚 - Fabel [收錄專輯 - /]
作曲 Jimmy Fung
填詞 鍾銘熙
編曲 Jimmy Fung
監製 Alvin Leong

Fabel 出新歌之前我都係會好期待
因為佢地喺過往嘅作品裡面
編曲都係非常出色
所以新歌一推出嘅時候
都會先聽編曲
今次呢首嘅編曲都係亦都係好吸引嘅

上個月 Fabel 搞左個小型嘅音樂會
聽聞 LoLo 嗰晚唱左唔少歌
而且都好好聽
希望下次可以得閒聽到佢地嘅 live 啦

安多酚 [1 周冠]        Fabel             09>05>07>01
何地有方           馮穎琪 Feat. 麥浚龍      15>06>07>11>09>02
我喜歡上你時的內心活動    陳綺貞            09>04>03
禽獸             麥浚龍            14>04
說再見了吧 [1 周冠]      Supper Moment        02>03>04>01>05
翻牆             盧凱彤            08>02>06
Common Sense        方皓玟            20>14>08>07
空姐             Gin Lee            18>17>07>03>08
3AM [1 周冠]         AGA Feat. Ghost Style      10>05>04>01>05>09
我寫了很多字,卻得不到一個人 楊智遠            16>10
無敵 [1 周冠]         Robynn & Kendy        03>01>03>05>12>13>11
愛後記 [1 周冠]        恭碩良            20>12>XX>09>05>04>01>03>06>12
長相廝守 [1 周冠]       ToNick            09>02>02>01>02>07>06>10>11>13
不屈             Mr.              08>02>10>14
15 嫌疑             孫盛希            15
16 飛              林宥嘉            16
老人與海 [1 周冠]       RubberBand          10>03>01>02>06>15>17
18 Paris is a Bad Boy       Yukilovey           18
19 一生青春           RubberBand / Yellow!     19
20 愁滋味            王嘉儀            20

OUT 
突然一生人 - 王菀之 | 別消失 - 釗峰@C AllStar | 刺青 - 衛詩 | 動地驚天愛戀過 - 余春嬌 | 他狠過你 (Live Version) - 容祖兒

17.80 說再見了吧 [1 周冠] - Supper Moment
15.75 3AM - AGA Feat. Ghoststyle
14.75 愛後記 [2 周冠] - 恭碩良

雙雙同空姐邊首好聽啲
終於露咗條反祖七色尾巴出黎
Wonders 發表於 2017-5-8 18:47
兩首都幾好呀
不過都仲係唔知點解首歌叫空姐 ...
睇到祖兒被out已經唔想再理呢個榜
bagfgfcde 發表於 2017-5-8 18:50
下周會 re 上高位
好似已經知道下星期冠軍歌
RVHOCPC 發表於 2017-5-8 19:02
咁我地 3 , 2 , 1 一齊大叫係邊首 !!!
他 ... !!!

RB兩首 但低位
stopzi 發表於 2017-5-8 20:03
一首冠完慢慢回落
另一首啱啱上榜 差唔多啦

見到你首亞軍歌先醒起 原來首歌派咗咁耐我都仲未上
Jun 好似向住十大條起跑線衝緊 ...
cymusic 發表於 2017-5-8 23:31
快 D 上啦咁
一齊幫手推上共和
Jun 唱得真係好好
希望第10嗰首有冠
ed8671ed 發表於 2017-5-8 23:35
等我諗下先
希望3AM之後下首五台冠係呢首/查無此字
nicholashin 發表於 2017-5-9 01:01
後面嗰首無可能 !!!
R & B 上唔返頭十
容祖兒 20>XXX
好.失.望
賴爽 發表於 2017-5-9 08:35
下周上返 唔好嬲嬲啦 乖