返回列表 發帖

巴別塔 - 陳柏宇

單選投票, 共有 93 人參與投票
76.34% (71)
5.38% (5)
6.45% (6)
3.23% (3)
8.60% (8)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 巴別塔
主唱: 陳柏宇

收錄大碟: The Players
推出日期: 2016-10-28

派台日期: 2017-1-5

作詞:梁栢堅
作曲:Ariel Lai
編曲:Edward Chan/ Ariel Lai@emp
監製:Edward Chan

寧靜的一晚某城再起槍炮
人在戰火難逃避
騎士聖殿古物一併也炸毀
就像火車脫軌

無奈的一對跳船到他方去
船又最終漂哪裡
寧願繼續逃難
死都不肯歸去
就算天邊海角一起闖去

誰能看穿誰
文明的秩序
誰在共我看興衰
一切粉碎
冰也化掉通通都變水

誰能了解誰
光輝時代早已退
像老者的身軀
在這刻你我這一對
或有天會變成最後那一對
星空一起歸去

人類總喜愛建造各種高塔
然後再把它秒殺
如像那舊約中被神懲罰了
今天親身看到那可怕

誰能看穿誰
文明的秩序
誰在共我看興衰
一切粉碎
冰也化掉通通都變水

誰能了解誰
光輝時代早已退
像老者的身軀
在這刻你我這一對
或有天會變成最後那一對
無論在哪方都一起去面對

世界夠壞了嗎
誰都似背負十架
尚有一點希冀抵擋可怕
望著連連爆炸
在遠方梧桐煙花
人造塔今天變砂

誰能看穿誰
文明的秩序
誰在共我看興衰
一切粉碎
冰也化掉通通都變水

誰能了解誰
帶著快死的身軀
星體已經淌淚
在這刻你我這一對
別怕終會變成最後那一對
憑置在廢墟
都一起作伴侶

離別這身軀
他生都作伴侶

牙牙丫呀丫唔派

官方lyrics video

btw, cd version真係好悶下, live好聽d
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

要原因架?
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

對於聽開罐頭K歌嘅我嚟講
太平淡,沒有記憶點
但有電影插曲嘅feel,好有畫面
All We Have Is Now

真係慢得滯.....
做side track可以,做plug歌就差D
不過50000分for sure
FIGHT for 陳柏宇

終以為會plug我愛你夠貴
呢首真係loop唔落

終以為會plug我愛你夠貴
呢首真係loop唔落
JayantL 發表於 2017-1-6 02:51

唔派果首派呢一首
真係唔知點俾分好

好鍾意首歌,歌詞又有意義。5分

有得plug已經好好

Sony做到野
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

Zzzzzzzzzzzzzzzzzz 4 分

點解唔派XXXXX?

呢首有啲悶lol  4fun
不過sony終於識年頭發力了
無力將天氣逆轉。

邊度悶?鐘意呢首歌嘅先係真fans,演唱會live正到痴線

btw 光輝時代早已退已經夠比5分

咁多人話悶都咁多5分
新一代cm愛將嗄

點解係呢首不過今年結婚應該會少好多歌?所以其他果d應該都會plug嘅

來源: http://www.billboardradiochina.c ... han-ba-bie-ta-zh_hk
〈巴別塔〉是一首對戰爭作出感應的歌曲,是Jason罕有會演繹的歌曲題材。一直以來,屬於Jason創作的作品不多,要投入去唱,總要有一些特別的技巧,而Jason就有自己一套,他說:「〈巴別塔〉不是我寫的曲詞,也不是我要求想唱的題材,但看著這首歌的誕生過程,令我與歌曲有著密不可割的關係,加上弦樂部份寫得很好,現場聽捷克國家交響樂團拉奏,感覺十分震撼,亦有很畫面,令我每次都聽得起雞皮,內心的情感也一湧而上,所以去布拉格做string dubbing是一個很正確的決定。」Jason更透露,〈巴別塔〉是碟中其中一首一氣呵成錄起的作品,歌曲氛圍也唱出來了。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

我吾覺得呢首悶
呢首不知幾正
演唱會live真係無得輸
5分

越聽越有味道

光輝時代祖兒去,年頭大家都好齊心地派反祖歌

歌本身值五分
個電影感個感情個氣氛無得輸
但Plug呢首歌就覺得拎嚟電台播就覺得首歌太慢

呢首真係悶
牙牙丫呀丫好好多

邊度悶?鐘意呢首歌嘅先係真fans,演唱會live正到痴線
Crooks 發表於 2017-1-6 13:45

演唱會live真係無得輸
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

咁都覺得悶。。
果類人聽好多味精歌

成隻碟最好依首,讚

仲意呢首, 有主題唔似之前一路都情情搭搭~~~
仲意有IDEA既野~~~

暗串祖兒 但之前先唱完向夢想出發的祖粉
前後不一 0分

反而覺得幾耐聽
唔算悶 d詞都幾有意思
5分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

其實我覺得呢首,回眸一笑,沒有你我什麼都不是都係屬於慢悶既歌。
但係首歌落佐係Jason手上,我個人認為jason將首歌變成好聽。回眸一笑真係好cute 悶,慢,冇興趣個類,但真係jason把聲加演譯救番佐。

前後不一 0分
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 08:37

發夠夢啦 夠鐘起身喇
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

前後不一 0分
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 08:37

又關Jason 事???

隻碟根本全部都正 不過e首真係好有意思

文明的跌墜 (Lyric Video係咁寫噶原來

咁到底梁栢堅係咪研究神學 定係話斷章取義落下文案就算
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

PLUG呢啲歌係好 首歌係好聽 但太冷門太SIDE太慢好難叫人loop
入左碟聽會好聽啲

諗起遲啲衛蘭出碟 失戀的意義應該會好聽左同埋會聽返多啲

雖然我覺得是激情歌,但是我覺得很好聽。