返回列表 發帖
Prince’s Top 10 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大
第一位
五月天 – 後來的我們 (130)
曲:怪獸 詞:阿信 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 17:46

撞左六首+至尊歌得獎者

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選

今年既非派台歌曲十強 我認為係比派台歌曲十二大更得我心
而金獎係我心中既位置似乎比至尊歌更大

最後十強
Rubberband – 堅彌地城
方大同 – 味道
艾怡良 – 我們的總和
林俊傑 – 不為誰而作的歌
林宥嘉 – 天真有邪
李榮浩 – 大太陽
陳星翰 Feat. 蔡依林 – 戀我癖
麥浚龍 – 清靜
盧凱彤 – 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容
謝震廷 – 燈光

銅獎

揀得獎歌曲揀候選名單一直都係理性與感性既角力
誠然這歌曲不會是最高質的三隻之一
但確實能夠填補其中一部份的心靈空虛

銀獎

情感型技術型之間
我會偏向將呢隻歌歸納技術型
我手寫我心 好歌當然留比自己唱啦

金獎

呢隻歌既歌名好明顯係for偽文青
其實有頭髮邊個想做幟哥?
但或者成長就係等於被污染

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選

今年既非派台歌曲十強 我認為係比派台歌曲十二大更得我心 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 17:56
天真有邪/天真有邪/天真有邪

觀眾席傳黎好大聲「下」
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 17:47

我好肯定個下聲係容祖兒發出既!!!

五位阿伯訓著左 完全唔知自己有至尊歌!
學我即席揮毫喎
nicholashin 發表於 2017-1-14 17:48

呢個習慣我戒左幾年 但係今年真係無辦法
所以上年寫得高質好多

班大叔記得起身未
ed8671ed 發表於 2017-1-14 17:48

估天真有邪銅
銀係咪味道

銅獎

艾怡良 – 我們的總和

銀獎

林俊傑 – 不為誰而作的歌

金獎

林宥嘉 – 天真有邪

估天真有邪銅
銀係咪味道
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 18:01

無論基於感性定理性 天真有邪都係高質

利申:我比獎林宥嘉係基於理性

點解天真有邪咁高質都無得上榜拎冠

都話左我們的總和單手拎獎

nicholashin 發表於 14/1/2017 18:11
上到榜拎唔到獎
上唔到有獎拎

利申:我比獎林宥嘉係基於理性 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-14 18:06

我比獎祖兒係出於感性
因為佢靚女

利申:我比獎林宥嘉係基於理性 ...
HOTMAN 發表於 2017-1-14 18:06

咁我覺得天真有邪理性睇都一定係高質既

nicholashin 發表於 2017-1-14 18:11

我覺得上左榜比唔到至尊發現會更可惜 (因為我唔比非派台歌曲獎)就好似上年可惜沒如果當年星塵都無上榜

上到榜拎唔到獎
上唔到有獎拎

kwanie 發表於 2017-1-14 18:14
上到榜拎到獎
e.g. 不為誰而作的歌
我覺得上左榜比唔到至尊發現會更可惜 (因為我唔比非派台歌曲獎)就好似上年可惜沒如果當年星塵都無上榜
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:14
咁我唔介意比一首非派台歌曲獎既 我今年都比左Yoga十大

Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片

最後四張得獎唱片

一張專輯 六段幻想旅程
麥克折射線 歌曲走向完全擺脫其他固有樂隊視為最大驚喜
希望借呢個機會重新向大家介紹今年最被underrated既其中一個單位

Nowhere Boys【Welcome to Our Hyperreality】

小塵埃首專當然好聽 但當初亦怕只會如 R&K 般無以為繼
之後派上既化險為夷陪著你走獨角仙都頗令人擔心
但新作如卜卜卜嗚萬物之靈等作品仍然靈氣未減 曲風亦變得多元

小塵埃【A Little Louder】

Hebe 過往既專輯都好多計算既感覺
而且都唔係太carry到歌曲或題材
但係經過左幾年既啄磨 佢似乎搵到最合適既位置
利申: 希望佢或者 ellen 拎到17金曲獎女歌手

田馥甄【日常】

"個人係幾滿意今次隻碟既傻氣同成熟既平衡
唱片整體水準都係有反彈之勢
好多人話今次無左出道既靈氣
但調番轉 如果出道十年都係無改變咪又係嫌悶"

盧廣仲【What A Folk!!!!!!】

都話左我們的總和單手拎獎
CunninG 發表於 2017-1-14 18:13

我真係恭喜你呀 最佳歌曲宣傳人員

上到榜拎到獎
e.g. 不為誰而作的歌咁我唔介意比一首非派台歌曲獎既 我今年都比左Yoga十大  ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 18:15

咁我要tag 其實我介意

我比獎祖兒係出於感性
因為佢靚女
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 18:14

希望 side track 演唱會拎翻美極首女神唱

Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片

最後四張得獎唱片

一張專輯 六段幻想旅程
麥克折射線 歌 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:23
Nowhere Boys

My Little Airport【火炭麗琪】
Nowhere Boys【Welcome to Our Hyperreality】
小塵埃【A Little Louder】
方大同【JTW 西遊記】
田馥甄【日常】
林二汶【People Like Us】
麥浚龍【Evil is a Point of View 問世】
鄧小巧【The Strength of Weakness】
盧凱彤【你的完美有點難懂並不代表世界不能包容】
盧廣仲【What A Folk!!!!!!】

五月天

盧廣仲 Nowhere Boys 有份

剩番以下13個獎項

Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎 (1)
Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人 (3)
Prince’s Singer Choice 音樂熱選男女歌手組合 (9)

公佈完男女歌手組合最後六強 之後頒唱作人啦
好唔好?

Male Top 6
林海峰 (未曾獲得三甲獎項 || 未曾打入最後十強)
冠軍歌:廣東歌 今天我 || 三甲歌:頂硬上 || 上榜歌:逆風速遞

李榮浩 (未曾獲得三甲獎項 || 一次打入最後十強:2015)
冠軍歌:有理想 || 三甲歌:野生動物 流行歌曲 不說

盧廣仲 (未曾獲得三甲獎項 || 一次打入最後十強:2011)
冠軍歌:一定要相信自己 || 三甲歌:手機仔(一)  星座愛情故事之巨蟹座可不可以繼續說愛

方大同 (曾多次獲得三甲獎項)
冠軍歌:悟空 很不低調 || 上榜歌:Flow 放不過自己 味道

周國賢 (曾多次獲得三甲獎項)
冠軍歌:Children Song 消化不良 || 三甲歌:今生不回家 大人的科學

麥浚龍 (曾多次獲得三甲獎項)
冠軍歌:初開 如髮 結 || 三甲歌:清靜 || 上榜歌:睡前服

Female Top 6
方皓玟 (未曾獲得三甲獎項 || 未曾打入最後十強)
兩星期冠軍歌:你是你本身的傳奇 || 冠軍歌:終於好天氣 || 三甲歌:Believe in Live || 上榜歌:還要去過生活

鄧小巧 (未曾獲得三甲獎項 || 未曾打入最後十強)
三甲歌:雅俗 煩可寧 強弱 || 上榜歌:荒唐

鄭欣宜 (未曾獲得三甲獎項 || 未曾打入最後十強)
冠軍歌:分手是常識吧 女神 || 三甲歌:無表面傷痕

田馥甄 (未曾獲得三甲獎項 || 兩次打入最後十強:2010, 2011)
冠軍歌:獨善其身 || 三甲歌:人間煙火 無用

勞嘉怡 (未曾獲得三甲獎項 || 兩次打入最後十強:2014, 2015)
冠軍歌:一晚長大 至少我們之間還有一首歌 || 上榜歌:出街要帶爸爸

容祖兒 (曾多次獲得三甲獎項)
冠軍歌:鴛鴦襪 || 三甲歌:我好得閒 || 上榜歌:Gotta Get High 

盧凱彤 (曾多次獲得三甲獎項)
冠軍歌:還不夠遠 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容 || 上榜歌:賣空氣的人

Group/Band Top 6
Nowhere Boys (未曾獲得三甲獎項 || 未曾打入最後十強)
冠軍歌:麥克折射線 || 三甲歌:亂世超人 逃出阿卡拉 普通華

Blaster (未曾獲得三甲獎項 || 一次打入最後十強:2014)
冠軍歌:放開 || 三甲歌:星期一太空漫遊 瀰漫

小塵埃 (未曾獲得三甲獎項 || 一次打入最後十強:2014)
冠軍歌:卜卜卜 || 三甲歌:嗚 || 上榜歌:化險為夷

Supper Moment (曾多次獲得三甲獎項)
冠軍歌:沙燕之歌 || 三甲歌:風箏 一樣不一樣 同一 || 上榜歌:孩子的天空

五月天 (曾多次獲得三甲獎項)
冠軍歌:勇敢 派對動物 後來的我們 || 三甲歌:頑固 || 上榜歌:如果我們不曾相遇

蘇打綠 (曾多次獲得三甲獎項)
冠軍歌:回車諾比的夢 下雨的夜晚 他舉起右手點名 || 三甲歌:未了

五月天
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 18:26

聽左五月天咁耐 你會發現今次隻碟其實係唔知第幾次既題材翻炒
盧廣仲 Nowhere Boys 有份
chanchan0909 發表於 2017-1-14 18:28

希望有日可以推到上 Nowhere Boys 拎共和三甲 甚至大台三甲

好呀 !!!!!!!!!!
數下先, 周國賢, 方皓玟, 仲有呢 lol

祖兒被連續bam左三首歌 睇低一線

剩番以下13個獎項

Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎 (1)
Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:30
Juno/Endy/Khalil
小明/Ellen/Hebe
五月天/小塵埃/蘇打綠

睇下會唔會錯曬

估下先
林海峰 / 方大同 / 麥浚龍
方皓玟 / 鄧小巧 / 盧凱彤
Nowhere Boys / 五月天 / 蘇打綠

Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人

銅獎

今年呢個單位推出左一張好精彩既專輯
頭先都拎左十大唱片獎項

銀獎

非本地既唱作人係呢度其實都算有唔錯既待遇
之前有韋禮安 徐佳瑩 林俊傑 李榮浩等都拎過唱作人三甲
今次呢個位繼續有非本地既代表

金獎

以唔同既身份多次進出過樂壇多次
要走出情緒病唔容易
係之後要企係台上面向觀眾更加係信心既挑戰

Juno/Endy/Khalil
小明/Ellen/Hebe
五月天/小塵埃/蘇打綠

睇下會唔會錯曬
nicholashin 發表於 2017-1-14 18:39

估下先
林海峰 / 方大同 / 麥浚龍
方皓玟 / 鄧小巧 / 盧凱彤
Nowhere Boys / 五月天 / 蘇打綠 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-14 18:43

金行先定銅行先

Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人

銅獎

盧凱彤 (238)
冠軍歌曲: 還不夠遠, 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容
上榜歌曲: 賣空氣的人

阿伯阿叔團隊

金行先定銅行先
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:45

方大同 / 麥浚龍 / 林海峰
方皓玟 / 盧凱彤 / 鄧小巧
蘇打綠 / 五月天 / Nowhere Boys

咁樣囉 反正都唔會中

銀獎

李榮浩 (262)
冠軍歌曲: 有理想
三甲歌曲: 野生動物, 流行歌曲, 不說

李榮浩
我們的總和

亂估
男 JUNO ENDY KHALIL
女 CHARMAINE HEBE YUKI
祖 SODAGREEN MAYDAY SM

方大同 / 麥浚龍 / 林海峰
方皓玟 / 盧凱彤 / 鄧小巧
蘇打綠 / 五月天 / Nowhere Boys

咁樣囉   ...
chanchan0909 發表於 2017-1-14 18:50

又唔好咁灰
上面都有中位置既

金獎

周國賢 (264)
冠軍歌曲: Children Song, 消化不良
三甲歌曲: 今生不回家, 大人的科學

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合樂隊

銅獎

係決定今年既男女歌手組合樂隊金銀銅
其中一個重要考慮係頒唔頒到比新名字
今年佢地拎完十大唱片 再拎埋呢個大獎 !!

金/銀獎
兩個都係高牆 頒完銅獎學牆紙咁直接公佈

銀獎

李榮浩 (262)
冠軍歌曲: 有理想
三甲歌曲: 野生動物 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 18:52
終於有獎連位置都撞埋

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合樂隊

銅獎

係決定今年既男女歌手組合樂隊金銀銅
其中一個重要考慮 ...
-Prince- 發表於 14/1/2017 18:59
NWB !?!?!?!?!

銅獎

如果唔係派得太遲 金銀獎都隨時拎得到

小塵埃 (265)
冠軍歌曲: 卜卜卜
三甲歌曲: 嗚
上榜歌曲: 化險為夷

估唔到有份

銀獎

五月天 (343)
冠軍歌曲: 勇敢, 派對動物, 後來的我們
三甲歌曲: 頑固
上榜歌曲: 如果我們不曾相遇

蘇打綠單靠自plug組金咁勁?

銅獎

如果唔係派得太遲 金銀獎都隨時拎得到
-Prince- 發表於 2017-1-14 19:03
如果唱作人計樂隊 佢地o岩o岩好高分過爸爸
撞多個獎 派歌咁遲要狂谷先追得切

啱啱以為真係NWB

金獎

雖然話三年之後會返黎
但呢幾年明白一個道理
時機走左 係永遠唔會返黎
由上年冬天自plug到今年冬天
無懼旁人冷語 都一定要頒一次金獎比佢地
尤其係佢地上年年底出左一隻咁精彩既大碟
蘇打綠 !!

蘇打綠 (344)
冠軍歌曲: 回車諾比的夢, 下雨的夜晚, 他舉起右手點名
三甲歌曲: 未了

差1分

估唔到有份
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 19:05

啱啱以為真係NWB
ed8671ed 發表於 2017-1-14 19:07

其實我睇唔透你地想小塵埃定NWB拎多D
不過分數係鬥到最後一星期
小塵埃 SM NWB 最後分數係超貼

蘇打綠單靠自plug組金咁勁? 如果唱作人計樂隊 佢地o岩o岩好高分過爸爸
撞多個獎 {:1_11 ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 19:07

蘇打綠
自plug左一年咁明顯 我諗呢個係最易估既其中一個獎

差1分
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 19:09

谷到斷哂氣咁小塵埃又係谷到斷哂氣

今年年尾真係要咩法寶都出哂

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手

女歌手今年都算係積弱既一年 金銀銅分數都係三個組別最低

銅獎

本身今年係無諗過會比呢個歌手三甲
之後ban左佢幾隻歌 估唔到都仍然有呢個獎項

其實我睇唔透你地想小塵埃定NWB拎多D
不過分數係鬥到最後一星期
小塵埃 SM NWB 最後分數係超貼 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 19:11

係我度blaster一直領先
到week 51 小塵埃追剩4分
本來想俾小塵埃銅 但突然心血來潮想俾NWB
到最後NWB>blaster>小塵埃

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手

女歌手今年都算係積弱既一年 金銀銅分數都係三個組別最低

銅獎
...
-Prince- 發表於 2017-1-14 19:15

Yuki