返回列表 發帖
Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎

方大同【JTW 西遊記】

冠軍歌曲: 悟空, 很不低調
上榜歌曲: F ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 20:53

好大隻馬

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手

金獎

方大同既派台選擇連番失誤
麥浚龍雖然亦未有將最好既派台  ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 20:43

方生今年真係派到錯哂...
唔難聽唔悶既都唔plug
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

美草8首歌算唔算真大碟
John 發表於 2017-1-14 20:55

我們的總和

好大隻馬
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 20:55

唔想比男歌手三甲但又要比呢隻全年最精彩既大碟拎最大獎係要馬架啦

方生今年真係派到錯哂...
唔難聽唔悶既都唔plug
John 發表於 2017-1-14 20:56

其實Juno同大同都係派錯歌 不過大同派曬最差o個幾首咁濟 問題更加嚴重 真心浪費左呢兩隻大碟咁《 ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 20:51

其實方麥都派到錯哂

Juno 應該一黎就派如髮, 之後清靜/你前來我過去, 再派你前來我過去/不了/孽, 之後先結
咁派至少可以揀左D易入口既先 而且而家頭兩plug對個故事發展完全無幫助

Khalil 唔派味道其實真係好怪
尤其是而家咁哈韓 好不低調開始個幾 plug 都好過頭四 plug

好彩我 BAM 左大步走

三甲除左hebe換ellen 都係估得到既結果:P
雖然冠過4次勞小姐 不過都係你同bag先係真勞粉
上得三隻歌既單位應該永遠唔會係我榜拎到三甲

唔想比男歌手三甲但又要比呢隻全年最精彩既大碟拎最大獎係要馬架啦

其實方麥都派到錯哂

Juno 應該 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:03

今年啲歌手興派錯歌
Eg 遭移

今年啲歌手興派錯歌
Eg 遭移
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 21:07

覺得美祖派得好好
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

上得三隻歌既單位 ...
akk 發表於 2017-1-14 21:06

做咩影射楊千嬅女金同許廷鏗男銅

上得三隻歌既單位 ...
akk 發表於 2017-1-14 21:06

ellen 隻碟唔係咁遲出 就可能造就唔到方勞一齊首奪三甲
今年既女三甲分數又創新低 兩隻十大歌既分數已經夠女銅...

今年啲歌手興派錯歌
Eg 遭移
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 21:07

其實美祖派襪同閃光彈先 唔派雙子座已經唔同結局

編曲係好聽既
唱下第二d野有共鳴d囉
我唔想睇劉鳴偉係度講話自己生活好枯燥, 要逃離下, 要大步走追尋夢 ...
John 發表於 2017-1-14 20:48
普通華應該仲難頂
不過雖然缺乏好真實既經歷去支持歌曲 但佢地既演繹都比到我共鳴既
所以相對下 麥克折射線 係黎得合理同順耳好多
-Prince- 發表於 2017-1-14 20:49
我睇左呢首歌份詞好多次都睇唔透歌名同歌詞既關係
不過唔太重要 因為首歌只係用黎炒熱氣氛

其實我想佢地做多D《Sound of Battle》呢類歌 始終編曲係佢地最大長處
而佢地未發掘到比較有趣既歌詞主題 (普通華算嘗試過 但應該得Wyman讚得落手)
呢類比較睇重節奏同編曲既歌係最發揮到佢地既優勢
最重要都係點樣善用資源去做好既音樂

上榜歌曲: F ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 20:53
呢個計法會唔會太噴 雖然我隻至尊碟都係上榜歌最多既碟

其實美祖派襪同閃光彈先 唔派雙子座已經唔同結局
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:13
覺得美祖派得好好
John 發表於 2017-1-14 21:11

最差都係唔派閃光彈
玩家雙子座都唔應該派
不過我都係俾左金

Prince's Music Choice Awards 2016 Prize List
Prince’s Top 10 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大
第一位
五月天 – 後來的我們 (130)
曲:怪獸 詞:阿信 編:五月天 / 百田留衣 監:五月天

第二位
Dear Jane – 哪裡只得我共你 (128)
曲:Howie@Dear Jane 詞:陳詠謙 編:Dear Jane / 關禮琛 監:Howie@Dear Jane / 關禮琛 / Tim@Dear Jane

第三位
岑寧兒 / 林二汶 – 銀髮白 (126)
曲:馮穎琪 詞:周耀輝 編:蘇道哲 監:蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

第四位
陳奕迅 – 四季 (126)
曲:周國賢  詞:小克 編:C.Y.Kong 監:C.Y.Kong

第五位
方大同 – 很不低調 (126)
曲:方大同 / Derrick Sepnio 詞:C君 / 方大同 編:方大同 / Larry Gold / Derrick Sepnio / Fergus Chow 監:方大同 / Derrick Sepnio

第六位
周國賢 – 消化不良 (126)
曲:周國賢 詞:林寶 編:Edward Chiu  監:周國賢 / Goro Wong / Edward Chiu

第七位
趙學而 – 其實怕選擇 (124)
曲:許創基 / Edmond Tsang 詞:林夕 編:許創基 / Edmond Tsang 監:許創基 / Edmond Tsang

第八位
方皓玟 – 你是你本身的傳奇 (122)
曲:方皓玟 詞:方皓玟 編:伍仲衡 監:許創基 / Edmond Tsang

第九位
黎曉陽 – 永遠很近 (122)
曲:黎曉陽 詞:林日曦 編:謝國維 監:謝國維

第十位
薛凱琪 – Miss Fiona (122)
曲:Edward Chan 詞:周耀輝 編:Edward Chan 監:Edward Chan

第十一位
YukiLovey – 一晚長大 (122)
曲:Yukilovey  詞:Yukilovey 編:壞碑唇 監:壞碑唇

第十二位
楊千嬅 – 剛剛好 (120)
曲:陳奕迅  詞:林夕 編:C.Y.Kong 監:陳奕迅 / C.Y.Kong

上榜歌曲: Flow, 放不過自己, 味道

Prince’s Songwriter Choice 音樂熱選唱作人
金獎: 周國賢 (264)
冠軍歌曲: Children Song, 消化不良
三甲歌曲: 今生不回家, 大人的科學

銀獎: 李榮浩 (262)
冠軍歌曲: 有理想
三甲歌曲: 野生動物, 流行歌曲, 不說

銅獎: 盧凱彤 (238)
冠軍歌曲: 還不夠遠, 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容
上榜歌曲: 賣空氣的人

Prince’s New Singer Choice 音樂熱選新力軍
金獎: 鄧小巧 (200)
三甲歌曲: 雅俗, 煩可寧, 強弱
上榜歌曲: 荒唐

銀獎: 謝震廷 (102)
冠軍歌曲: 燈光

銅獎: 蘇運瑩 (99)
冠軍歌曲: 冥明
三甲歌曲: 精靈

優異獎: 王嘉儀 (34)
上榜歌曲: 獵

優異獎: 張美儀 (18)
上榜歌曲: 化夢, 瘋人不癲

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手
金獎: 麥浚龍 (282)
冠軍歌曲: 初開, 如髮, 結
三甲歌曲: 清靜
上榜歌曲: 睡前服

銀獎: 周國賢 (264)
冠軍歌曲: Children Song, 消化不良
三甲歌曲: 今生不回家, 大人的科學

銅獎: 李榮浩 (262)
冠軍歌曲: 有理想
三甲歌曲: 野生動物, 流行歌曲, 不說

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手
金獎: 田馥甄 (246)
冠軍歌曲: 獨善其身
三甲歌曲: 人間煙火, 無用

銀獎: 方皓玟 (238)
兩星期冠軍歌曲: 你是你本身的傳奇
冠軍歌曲: 終於好天氣
三甲歌曲: Believe in Live
上榜歌曲: 還要去過生活

銅獎: Yukilovey (238)
冠軍歌曲: 一晚長大, 至少我們之間還有一首歌
上榜歌曲: 出街要帶爸爸

Prince’s Singer Choice 音樂熱選組合樂隊
金獎: 蘇打綠 (344)
冠軍歌曲: 回車諾比的夢, 下雨的夜晚, 他舉起右手點名
三甲歌曲: 未了

銀獎: 五月天 (343)
冠軍歌曲: 勇敢, 派對動物, 後來的我們
三甲歌曲: 頑固
上榜歌曲: 如果我們不曾相遇

銅獎: 小塵埃 (265)
冠軍歌曲: 卜卜卜
三甲歌曲: 嗚
上榜歌曲: 化險為夷

Prince’s Collaboration Choice 音樂熱選合唱歌曲
金獎: 岑寧兒 / 林二汶 – 銀髮白 (126)
曲:馮穎琪 詞:周耀輝 編:蘇道哲 監:蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

銀獎: 李拾壹 Feat. Yukilovey – 不讓你回家 (110)
曲:李拾壹 詞:李拾壹 / Yukilovey / 翁瑋盈 編:李拾壹 / 黃艾倫 監:黃艾倫 / 翁瑋盈

銅獎: 麥浚龍 / 薛凱琪 – 結 (80)
曲:王雙駿  詞:林夕 / 周耀輝 編:王雙駿  監:麥浚龍 / 王雙駿

Prince’s Top 10 Album Picks 音樂熱選十大唱片
My Little Airport【火炭麗琪】
Nowhere Boys【Welcome to Our Hyperreality】
小塵埃【A Little Louder】
田馥甄【日常】
林二汶【People Like Us】
麥浚龍【Evil is a Point of View 問世】
鄧小巧【The Strength of Weakness】
盧凱彤【你的完美有點難懂並不代表世界不能包容】
盧廣仲【What A Folk!!!!!!】

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選
金獎: 林宥嘉 – 天真有邪
曲:林宥嘉 詞:黃偉文 編:趙兆 監:荒井十一

銀獎: 林俊傑 – 不為誰而作的歌
曲:林俊傑 詞:林秋離 編:吳慶隆 監:林俊傑

銅獎: 艾怡良 – 我們的總和
曲:艾怡良 詞:艾怡良 編:董運昌

Best Melody Award 最佳作曲
馮穎琪 – 銀髮白 (主唱:岑寧兒 / 林二汶)

Best Lyrics Award 最佳作詞
周耀輝 – 銀髮白 (主唱:岑寧兒 / 林二汶)

Best Arrangement Award 最佳編曲
Blaster – 瀰漫 (主唱:Blaster)

獎項總結
3.0  周國賢 / 方大同 /
2.5 麥浚龍 / Yukilovey /
2.0 田馥甄 / 方皓玟 / 李榮浩 / 五月天 / 小塵埃 / 林二汶 / 盧凱彤 / 鄧小巧 /
1.5 薛凱琪 /
1.0 蘇打綠 / My Little Airport / Nowhere Boys / 盧廣仲 / Dear Jane / 岑寧兒 / 陳奕迅 / 趙學而 / 黎曉陽 / 楊千嬅 / 林宥嘉 / 林俊傑 / 艾怡良 / 謝震廷 / 蘇運瑩 / 王嘉儀 / 張美儀 / 馮穎琪 (曲) / 周耀輝 (詞) / Blaster (編)
0.5 李拾壹 /

普通華應該仲難頂  
不過雖然缺乏好真實既經歷去支持歌曲 但佢地既演繹都比到我共鳴既我睇左呢首 ...
nicholashin 發表於 2017-1-14 21:20

最重要都係結果自己想要姐
最差都係唔派閃光彈
玩家雙子座都唔應該派
不過我都係俾左金 ...
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 21:22

真愛噶 其實你做咩唔趁今年頒金獎比台灣件雅 仲要比祖先

公佈埋分數啦

男歌手
麥浚龍         282
周國賢         264
李榮浩         262
林海峰         240
方大同         223
盧廣仲         192
林宥嘉         190
張敬軒         182
陳柏宇         178
馬米          177

女歌手
田馥甄         246
方皓玟         238
勞嘉怡         238
盧凱彤         238
容祖兒         200
鄧小巧         200
鄭欣宜         188
薛凱琪         182
王菀之         140
王灝兒         134

組合樂隊
蘇打綠               344
五月天               343
小塵埃               265
Supper Moment    263
Nowhere Boys    261
Blaster       244
Fabel         143
RubberBand     134
Dear Jane      133
C Allstar       92

其實方麥都派到錯哂

Juno 應該一黎就派如髮, 之後清靜/你前來我過去, 再派你前來我過去/不了/孽, 之後先結
咁派至少可以揀左D易入口既先 而且而家頭兩plug對個故事發展完全無幫助

Khalil 唔派味道其實真係好怪
尤其是而家咁哈韓 好不低調開始個幾 plug 都好過頭四 plug

好彩我 BAM 左大步走
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:03
見到大同連派Flow、無所謂、放不過自己 我真係覺得佢好放不過自己 同埋難得做左隻20首歌既大碟 拍左一大堆MV 但就好似趕住推曬所有歌出街就算咁
然後Juno唔派劊子手既歌點都講唔通 而且Addendum派曬六首 (雖然爭獎都係一個因素) 做左大碟就淨係派三首 實在無法理解

大步走係大路左D既 雖然唔差 但要同近期既歌爭係有難度既
最差都係唔派閃光彈
玩家雙子座都唔應該派
不過我都係俾左金 ...
bagfgfcde 發表於 2017-1-14 21:22
其實雙子座有Cousin Fung作曲 903年頭咁buy佢 爭至尊碟派呢首歌都合理既 只係論歌曲質素無理由揀呢隻
相比之下派玩家、新貴唯一意義就係爭CM既獎
真愛噶 其實你做咩唔趁今年頒金獎比台灣件雅 仲要比祖先
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:29
好似係Tanya首次拎女歌手三甲 祖祖都唔係一拎就女金 要慢慢上

最重要都係結果自己想要姐

真愛噶 其實你做咩唔趁今年頒金獎比台灣件雅 仲要比祖先  ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:29

佢今年完全冇派歌
同蘇打綠一樣 不過蘇打綠休團俾金都合理
蔡健雅唔同 仲有大把機會

CAS果92分俾多左喎

公佈埋分數啦

男歌手
麥浚龍         282
周國賢         264
李榮浩         262
林海峰         240
方 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 21:36

原來美祖有女歌手第五
算係幾唔錯

我簡單好多
我係Supper由頭帶到尾
Blaster有歌開始就上左第二帶到尾
C AllStar一路穩守第三位帶 ...
John 發表於 2017-1-14 20:35

我同你一樣,將CAS轉Fabel就fit晒

Prince’s Top 12 Song Picks 音樂熱選歌曲十二大

第二位

其實我都係其中一個會高呼只唱 K 歌係原罪既樂 ...
-Prince- 發表於 2017-1-14 17:29

好老實講,呢個MV真係百loop不厭,袁澧林不愧為新一代女神,所以都入左我播放指數十強,但歌就好低分XD

尋晚訓唔著諗起 原來佢係女歌手大贏家
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊