返回列表 發帖

各大流行榜@2017/01/07

903 專業推介@2017/01/07
RK  LW Songs         Singers
01  08  還要去過生活     方皓玟
02  10  瘋人不癲       張美儀
03  05  羽毛鱗刺       Dear Jane
04  03  風起了        張敬軒
05  re  靈魂道         許志安
06  12  賣空氣的人      盧凱彤
07  01  飛天         RubberBand
08  09  演員         吳業坤
09  04  你望我望       My Little Airport
10  11  讓我留在你身邊    陳奕迅
11  06  第一百個我      容祖兒
12  15  幸福止痛       側田
13  re  沒有你,我什麼都不是  陳柏宇
14  14  我錯         J.Arie
15  07  獵          王嘉儀
16  19  愈愛愈美麗      張智霖
17  02  大人的科學      周國賢
18  ne  有生一天       周柏豪
19  ne  Lovesick        Dear John
20  16  停止繁殖       林奕匡

中文歌曲龍虎榜@2017/01/07
RK  LW  Songs                       Singers
01  02   星足印                        AGA / Gin Lee / JW / 鄭欣宜
02  04   飛天                           RubberBand
03  09   大人的科學                   周國賢
04  19   幾個十年                      太極
05  07   復活                           丁噹
06  10   羽毛鱗刺                      Dear Jane
07  08   幸福止痛                      側田
08  01   風起了                        張敬軒
09  14   第一百個我                   容祖兒
10  11   靈魂道                        許志安
11  12   童裝高跟鞋                   陳明憙
12  03   愛需要勇氣                   何雁詩
13  16   敗部                           黎曉陽
14  ne   演員                           吳業坤
15  20   完美這一天                   英皇團員
16  06  兄兄我我           C AllStar
17  17   隨心所遇                      A Lin
18  ne   在這家                        糖妹
19  15   荒唐                           鄧小巧
20  ne   Like A Gun                  王嘉儀

新城勁爆本地榜@2017/01/07
RK  LW  Songs      Singers
01  06  寵兒       林宥嘉
02  07  第一百個我    容祖兒
03  03  靈魂道      許志安
04  09  沒有       駱胤鳴
05  10  瘋人不癲     張美儀
06  08  演員       吳業坤
07  02  大人的科學    周國賢
08  13  在這家      糖妹
09  12  微愛情      黃千庭
10  11  童裝高跟鞋    陳明憙
11  01  愛需要勇氣    何雁詩
12  16  愈愛愈美麗    張智霖
13  15  我錯       J.Arie
14  17  幸福止痛     側田
15  18  靈魂獨舞     符致逸
16  19  願望樹      胡琳
17  ne  賣空氣的人    盧凱彤
18  ne  該忘的日子    郭靜
19  ne  蹦蹦       吳建豪
20  05  銀髮白      岑寧兒/林二汶

TVB 勁歌金榜@2017/01/07

RK LW Songs Singers
01 02  第一次告别        吳業坤
02 03  小故事              JW 
03 04  停止繁殖       林奕匡        
04 05  我們仨        鍾舒漫 / 許靖韻 / 陳凱彤
05 06  兄兄我我       C AllStar
06 07  七歲         HANA
07 09  痛醒         許廷鏗
08 NE  願望樹        胡琳
09 10  敗部         黎曉陽
10 NE  在這家        糖妹

TVB out完糖妹又in糖妹

TVB out完糖妹又in糖妹
Kaybb 發表於 2017-1-8 20:32

糖妹TVB暫時最高只有第六 (哎呀! 男友) - 其餘最高第八 (年輕的心跳, 紙鶴, 實驗青春)

Maybe 在這家最高第八 again?
第2週粵語冠軍歌: 荒唐 - 鄧小巧
第2週國語冠軍歌: 格外精彩 - 閻奕格
http://boy4dudes.tumblr.com/ 全女打 Cantopop Top 30 & Mandopop Top 30

沒有你 re-renter返是搭救嗎?

沒有你 re-renter返是搭救嗎?
angelicdestiny 發表於 2017-1-8 22:55

可以搭救啲咩

可以搭救啲咩
JK_kwok 發表於 2017-1-8 23:09

笑左
如果903真係咁公正既話 可能佢地見到個結果都會無奈

睇黎903 目標係淨返呢兩日半OUT 走飛天佢
獎 - Music Awards 2016 (14/01/2017) 得獎名單
榜 - Music Picks Week 2 (14/01/2017)
1. Who's the Boss - 農夫|2. 荒唐 - 鄧小巧|3. 獵 - 王嘉儀

TVB 一黎就冠首甘既歌

TVB 一黎就冠首甘既歌
616.1314 發表於 2017-1-9 00:23

第一次告別是一首被低估的歌曲,曲詞唱都不差,吳業坤算是2017年有一個好開始。

張軒竟然參加歌手lol

張軒竟然參加歌手lol
Wing1211 發表於 2017-1-9 10:48

肯定?

有佢既話, 我一定會睇歌手

張軒竟然參加歌手lol
Wing1211 發表於 2017-1-9 10:48

竟然參加到?
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

肯定?

有佢既話, 我一定會睇歌手
lblemon 發表於 2017-1-9 11:07

IG公佈左

都係嗰句,希望張敬軒爆紅後發展到大陸市場,唔使做翻版容祖兒長年霸男金最男黎維持人氣
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

都係嗰句,希望張敬軒爆紅後發展到大陸市場,唔使做翻版容祖兒長年霸男金最男黎維持人氣 ...
kayzzz 發表於 2017-1-9 12:19

美軒最佳狀態既話完全符合大陸市場 希望佢得啦
Louis 張繼聰 x Kay 謝安琪 《生命之花》MV
>>>>https://youtu.be/soEVL7qhePQ<<<<<

美軒最佳狀態既話完全符合大陸市場 希望佢得啦
sam6a 發表於 2017-1-9 12:22

岩呀 張軒係完全岩大陸既廣東話歌手

夠嗌 d歌夠老(有message) 性格敢言但又謙虛

都係嗰句,希望張敬軒爆紅後發展到大陸市場,唔使做翻版容祖兒長年霸男金最男黎維持人氣 ...
kayzzz 發表於 2017-1-9 12:19

送禮勤、祖兒有爆紅嗎?
爆紅就只有GEM & 返大陸拍劇既的士陳
祖兒又唔係商台聽眾杯茶

送禮勤、祖兒有爆紅嗎?
爆紅就只有GEM & 返大陸拍劇既的士陳 ...
我等我在 發表於 2017-1-9 12:51

本壇某幾個祖粉話贏盡民心 可惜joey係大陸咁紅仲要係香港霸獎

希望hins爭氣
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

譚嘉儀上到叱咤榜原來係假象

香港歌手個quota比英皇同環球book左?
可能泳兒做踢館

IG公佈左
Wing1211 發表於 2017-1-9 11:17

美之係咪補位?

依家先知羅啟聰入左星娛樂
留名等睇今年佢俾星娛樂用同一條formula力捧
冠軍歌 停止繁殖 - 林奕匡
亞軍歌 第一百個我 - 容祖兒
季軍歌 賣空氣的人 - 盧凱彤  [ week 2 ]

送禮勤、祖兒有爆紅嗎?
爆紅就只有GEM & 返大陸拍劇既的士陳 ...
我等我在 發表於 2017-1-9 12:51

無爆紅,但起碼紅左既,好過好多香港一線歌手架喇

竟然參加到?
mosesming 發表於 2017-1-9 11:13

趕得切過完冷河參加
差啲趕唔切架啦,你唔覺佢講嘅野少左好多政治?
論盡音樂「最直覺,講真心」
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Week 3 No.1:華語:王嘉儀《Little Sorrow 愁滋味》
外語:Alan Walker feat. Noonie Bao《Alone》

本壇某幾個祖粉話贏盡民心 可惜joey係大陸咁紅仲要係香港霸獎

希望hins爭氣 ...
kayzzz 發表於 2017-1-9 13:03

如果容天后真係大陸紅咗,就不會一直在香港搶獎啦,人地宇宙GEM個D就真紅

如果容天后真係大陸紅咗,就不會一直在香港搶獎啦,人地宇宙GEM個D就真紅 ...
jun518 發表於 2017-1-9 14:42

兩者無沖突既,陳奕迅夠搶獎啦

但係2月中有一場錄影撞左演唱會喎,係咪即係好快被out lol

但係2月中有一場錄影撞左演唱會喎,係咪即係好快被out lol
Wing1211 發表於 2017-1-9 14:54

好多野都內定架啦, 最緊要佢本人唔介意

唔好當係比賽, 要當聽歌節目黎睇,除了比唱功,也比拼幕後團隊的戰略

Hana菊梓喬加盟星夢@@

matt0605 發表於 2017-1-9 15:31

佢唔系簽咗創富文化乜?
Moxy Music Choice 2017 WK 2
1 風起了 張敬軒
2 Lovesick Dear John
3 在這家 糖妹

靚過curry ng先

佢唔系簽咗創富文化乜?
moxy 發表於 2017-1-9 15:38

Maybe 創富文化 producing, 星夢 distributing more chances to be on tbb?
第2週粵語冠軍歌: 荒唐 - 鄧小巧
第2週國語冠軍歌: 格外精彩 - 閻奕格
http://boy4dudes.tumblr.com/ 全女打 Cantopop Top 30 & Mandopop Top 30

靚過curry ng先
lblemon 發表於 9/1/2017 15:44

可惜年紀稍大

菊梓喬(Hana Kuk Tsz Kiu,1986年11月24日-)

佢唱歌好難聽

兩者無沖突既,陳奕迅夠搶獎啦
cathay1996 發表於 2017-1-9 14:47

陳奕迅搶奬是環球弱勢要靠他來壓陣,否則今年太少獎好難交代。

如果容天后真係大陸紅咗,就不會一直在香港搶獎啦,人地宇宙GEM個D就真紅 ...
jun518 發表於 2017-1-9 14:42

其實應該唔會
↓↓↓回應後可見暫時投票結果  
2016最佳粵語音樂

可惜年紀稍大

菊梓喬(Hana Kuk Tsz Kiu,1986年11月24日-)
XYZZY 發表於 2017-1-9 15:51

身世好可憐

身世好可憐
lblemon 發表於 2017-1-9 16:00

兩間公司一齊合作

Moxy Music Choice 2017 WK 2
1 風起了 張敬軒
2 Lovesick Dear John
3 在這家 糖妹

兩間公司一齊合作
moxy 發表於 2017-1-9 16:01

其實星夢都好多人啦 做咩仲要簽多個

樂遊 發表於 9/1/2017 16:03

903今年仲會唔會上HANA啲歌

樂遊 發表於 2017-1-9 16:03

replace curry ng

replace curry ng
lblemon 發表於 2017-1-9 16:21

咁咪姐係同柯硬屎爭歌唱

咁咪姐係同柯硬屎爭歌唱
樂遊 發表於 2017-1-9 16:28

睇怕係。何雁詩樣唔得

不過HANA都好高危,咁慘的身世好大機會有黑材料,一直唔紅好地地,一開始紅就有人會爆料

睇怕係。何雁詩樣唔得

不過HANA都好高危,咁慘的身世好大機會有黑材料,一直唔紅好地地,一開始紅就有人 ...
lblemon 發表於 9/1/2017 16:31

勁歌頒獎禮何雁詩得1首金曲,覺得星夢其實唔係咁想捧佢咁

XYZZY 發表於 2017-1-9 16:35

何小姐樣唔得, 正經女仔,又唔會叫月巴佬 爸B

兩間公司一齊合作
moxy 發表於 2017-1-9 16:01

唔怪得之tvb對HANA咁好,又冠又新人銅啦
陳勢安加盟華納第三主打 - 練習愛情
我要幫陳勢安o係CM打響名堂<3

XYZZY 發表於 2017-1-9 16:35

藝員部搶佐3首啊

903今年仲會唔會上HANA啲歌
XYZZY 發表於 2017-1-9 16:13

上年第3 plug都唔上啦
應該會同fred差唔多情況 一年可能得一首

不過佢連新人獎都冇 之後都好難會拎到其他獎
而家入到星夢 起碼可以留到樂壇多幾年

好恐怖 .. 無啦啦加盟星夢
今年女新人幾鍾意佢 d 歌 .. 但估唔到忽然入左星夢
唉 .. 冇啦冇啦
最愛 :

周國賢.蔣雅文.鄒文正.Gin Lee.黃馨.賈立怡.歐倩怡

睇怕係。何雁詩樣唔得

不過HANA都好高危,咁慘的身世好大機會有黑材料,一直唔紅好地地,一開始紅就有人 ...
lblemon 發表於 2017-1-9 16:31

你話 step 代替唔到 jinny
即係 jinny 個樣得 ?

唔怪得之tvb對HANA咁好,又冠又新人銅啦
KITSTON 發表於 2017-1-9 16:54

話時話 groupmate 又話做 2016 新人,做到年尾頒獎禮影都冇
TVB 係咪保 HANA 棄 groupmate ? ...
Cyrus Top 20 [ Week 02 ]
01 大人的科學 - 周國賢 | 02 大步走 - Nowhere Boys | 03 有生一天 - 周柏豪