返回列表 發帖
上年第3 plug都唔上啦
應該會同fred差唔多情況 一年可能得一首

不過佢連新人獎都冇 之後都好難會拎到其 ...
TimmyYan 發表於 2017-1-9 17:29

叱吒唔係要出左碟先可以囉新人獎咩?

睇怕係。何雁詩樣唔得

不過HANA都好高危,咁慘的身世好大機會有黑材料,一直唔紅好地地,一開始紅就有人 ...
lblemon 發表於 2017-1-9 16:31

紅得起點都係好事黎既
之後d黑材料應唔應付就要睇佢自己
印象中果時謝安琪岩岩開始紅好似都有好多負面新聞

利申:hana super fans

Hananana 發表於 9/1/2017 18:04

HANA出現了

Hananana 發表於 2017-1-9 18:04

張美儀邊有碟
改左好幾年啦

其實星夢都好多人啦 做咩仲要簽多個
樂遊 發表於 2017-1-9 16:03

搶 LLV 個唱作銅
分少個獎俾蛋蛋

你話 step 代替唔到 jinny
即係 jinny 個樣得 ?

話時話 groupmate 又話做 2016 新人,做到年尾頒 ...
cymusic 發表於 2017-1-9 17:54

curry ng個樣點都好過step

唔知邊位美會員講過,groupmate似譚仔阿姐唱歌, 當然要棄

replace curry ng
lblemon 發表於 2017-1-9 16:21

多返個女仔唱劇集歌姐,但903仲播唔播就⋯⋯

多返個女仔唱劇集歌姐,但903仲播唔播就⋯⋯
nbhddddd 發表於 2017-1-9 18:37

劇歌, 應該唔播吧

做fans有時真係好矛盾
一方面希望偶像會紅,有人賞識,多d人欣賞佢既歌

但又驚紅左之後會開始變質,開始離地,開始變到商業化,距離又越黎越遠(雖然宜家都好遠)

Hananana 發表於 2017-1-9 18:04

They changed that rule about 3, 4 years ago. For example, AGA released her first digital EP, got her 903 新人獎 and then released her first EP on CD. Also, 唱哪一天我們會飛果個 got bronze with only one song
第2週粵語冠軍歌: 荒唐 - 鄧小巧
第2週國語冠軍歌: 格外精彩 - 閻奕格
http://boy4dudes.tumblr.com/ 全女打 Cantopop Top 30 & Mandopop Top 30

上年第3 plug都唔上啦
應該會同fred差唔多情況 一年可能得一首

不過佢連新人獎都冇 之後都好難會拎到其 ...
TimmyYan 發表於 2017-1-9 17:29

上年 Hana 第 3 plug 唔上 903 is because they wanted to ensure Hana's total ap is fewer than 陳少琪個女
http://boy4dudes.tumblr.com/ 全女打 Cantopop Top 30 & Mandopop Top 30

好恐怖 .. 無啦啦加盟星夢
今年女新人幾鍾意佢 d 歌 .. 但估唔到忽然入左星夢
唉 .. 冇啦冇啦 ...
Hoyin 發表於 2017-1-9 17:50

I think 創富文化 is too small as a company, maybe running out of money needs 星夢 to keep afloat

I think 創富文化 is too small as a company, maybe running out of money  needs 星夢 to keep  ...
boy4dudes 發表於 2017-1-9 21:24

創富文化出黎時被人話紅底同有米路架喎
論盡音樂「最直覺,講真心」
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Week 3 No.1:華語:王嘉儀《Little Sorrow 愁滋味》
外語:Alan Walker feat. Noonie Bao《Alone》

TVB 一早肯比 星夢 行呢一步,就唔駛年年因為 愁個最女 而要睇 EEG 面色啦。

(我講緊 Kay 同 Super Girls)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

星夢死都唔肯簽林欣彤
定其實有斟過但林欣彤睇星夢唔上眼?
本週冠軍歌: 大個之後 - 許靖韻

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓ CM 各位會員請幫忙投票 感謝 ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
→→→→→ 請投選閣下最喜愛的十首歌曲 ←←←←←

TVB 一早肯比 星夢 行呢一步,就唔駛年年因為 愁個最女 而要睇 EEG 面色啦。

(我講緊 Kay 同 Super Girls ...
Bluejays 發表於 2017-1-9 22:02

其實點解tbb會肯?
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

其實點解tbb會肯?
kayzzz 發表於 2017-1-9 22:14

一開波嗰時,梗係 set 到個門檻高一高,行唔通就要靜雞雞變。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

星夢死都唔肯簽林欣彤
定其實有斟過但林欣彤睇星夢唔上眼?
Our_Souvenir 發表於 2017-1-9 22:10

有人話公仔麵唔妥阿 mag
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Week 3 No.1:華語:王嘉儀《Little Sorrow 愁滋味》
外語:Alan Walker feat. Noonie Bao《Alone》

一開波嗰時,梗係 set 到個門檻高一高,行唔通就要靜雞雞變。
Bluejays 發表於 2017-1-9 22:21

之前捧弱希都貌似ok架

Anyways美kay隨時可以返去,講笑
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

星勤 發表於 2017-1-9 22:22

原因係...?
但當年 MAG 演舞台劇時條月巴亻老何有探班喎

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓ CM 各位會員請幫忙投票 感謝 ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

原因係...?
但當年 MAG 演舞台劇時條月巴亻老何有探班喎
Our_Souvenir 發表於 2017-1-9 22:24

可能唔想有個唱得嘅喺度,相映之下嗰位愛將顯得唱功更屎掛。

星勤 發表於 2017-1-9 22:22

我覺得 Herman 只係怕 阿Mag 性格太倔強。
睇 Herman 揀啲女歌手,全部要 聽話、處事圓滑。

可能唔想有個唱得嘅喺度,相映之下嗰位愛將顯得唱功更屎掛。
rainbowdash 發表於 2017-1-9 22:32

應該唔關唱功事。
Herman 好睇歌手嘅性格。
林師傑 講過,Herman 話佢 mentality 仲未得,所以要繼續浸下先。
王君馨 失蹤都係呢個原因。
就算 Hubert,Herman 都係覺得佢性格未成熟。

見到jw ig話關楚耀入咗sunnyidea
唔知間公司可唔可以勁到再次捧返起一個紅歌不紅人嘅歌手

應該唔關唱功事。
林師傑 講過,Herman 話佢 mentality 仲未得,所以要繼續浸下 ...
Bluejays 發表於 2017-1-9 22:44

定係因為 MAG 同佢命格相剋?
月巴亻老何咁迷信...

應該唔關唱功事。
林師傑 講過,Herman 話佢 mentality 仲未得,所以要繼續浸下 ...

咁Alfred呢?何生有咩comment?

定係因為 MAG 同佢命格相剋?
月巴亻老何咁迷信...
Our_Souvenir 發表於 2017-1-9 22:50

我絕對有諗過呢個問題 :)
但我始終搵唔到 何生 嘅出生年份,所以冇得 check :P

其實 2011-2012 嗰段時間,何生 喺訪問度讚過 阿Mag 好多次。

之前捧弱希都貌似ok架

Anyways美kay隨時可以返去,講笑
kayzzz 發表於 2017-1-9 22:24

我覺得美Kay想簽星夢應該welcome, 始終缺一位有號召力的一線女歌手,如果Kay係度就唔使睇英皇面色。吳若希捧到一半又唔見左人。

應該唔關唱功事。

最關事應該係派系問題吧, 阿邊個又點會捧個樂派嘅人?

我覺得 Herman 只係怕 阿Mag 性格太倔強。
睇 Herman 揀啲女歌手,全部要 聽話、處事圓滑。 ...
Bluejays 發表於 2017-1-9 22:32

吳若雞都叫聽話、處事圓滑呀?

我覺得美Kay想簽星夢應該welcome, 始終缺一位有號召力的一線女歌手,如果Kay係度就唔使睇英皇面色。吳若希 ...
Ching2015 發表於 2017-1-9 22:56

但佢會簽既機會應該好細
↓↓↓回應後可見暫時投票結果  
2016最佳粵語音樂

吳若雞都叫聽話、處事圓滑呀?
cathay1996 發表於 2017-1-9 22:58

佢對公司對上司,可以同佢平時生活唔一樣架嘛,而且咁先高章

依家先知羅啟聰入左星娛樂
留名等睇今年佢俾星娛樂用同一條formula力捧
Lewis 發表於 2017-1-9 13:12

只係代發行吧~ 佢都係跟方樹樑做歌
好似frenzi music *寰亞甘
香港獨立音樂及音樂會消息發佈https://www.facebook.com/hkmusiconair

最關事應該係派系問題吧, 阿邊個又點會捧個樂派嘅人?
rainbowdash 發表於 2017-1-9 22:57

咁計法,Alfred 都係 樂派,樂小姐 叫親 Mag 去邊都會叫埋 Alfred。
Alfred 啲 300-400人嘅 mini concert,樂小姐 年年都有到。

我真係覺得唔關事。
反而除左性格,仲有肯唔肯唱 劇集歌 呢個問題。

但佢會簽既機會應該好細
liebe 發表於 2017-1-9 22:58

The only way possible is (after Kay's long maternity leave), Kay & Adrian (& Cousin) have total control and freedom to produce their kind of music, 邁亞 produces 好音樂, 星夢發行. That would not be a bad arrangement if it means Kay has more opportunity to be on TV and reach out to TV viewers. I can't be sure, but I think 邁亞 might be struggling as a small company at the moment.

Of course, this is highly unlikely.

The only way possible is (after Kay's long maternity leave), Kay & Adrian (& Cousin) have total co ...
boy4dudes 發表於 2017-1-9 23:10

經過 勁總 嗰次 夏生 大罵 TVB音樂組 之後,以 夏生 嘅性格,一定冇回頭。

咁計法,Alfred 都係 樂派,樂小姐 叫親 Mag 去邊都會叫埋 Alfred。
Alfred 啲 300-400人嘅 mini concert ...
Bluejays 發表於 2017-1-9 23:10

The funny thing is, Alfred in 903 award ceremony said he is 固執, only wants to do music, 唔肯拍劇.

Maybe he thought by telling the world in public, tbb won't keep forcing him 拍劇?

Alfred 啲 300-400人嘅 mini concert ...
Bluejays 發表於 2017-1-9 23:10

又點同? Alfred係星煥嘅人,仲係肥佬自己親手發掘(係你以前話架),係愛將中嘅愛將,Mag只係外人,情況差天共地啦。絶不能相題並論。

The funny thing is, Alfred in 903 award ceremony said he is 固執, only wants to do music, 唔肯拍劇 ...
boy4dudes 發表於 2017-1-9 23:18

Alfred 一路都話 TVB 冇迫佢拍劇,由得佢自己揀。
佢應該真係見到身邊啲朋友全部拍緊劇,
1/1 上午又啱啱比記者問完佢拍唔拍劇,所以有感而發姐。
似係佢想 announce 左出嚟,嚟迫自己唔好動搖多啲。

經過 勁總 嗰次 夏生 大罵 TVB音樂組 之後,以 夏生 嘅性格,一定冇回頭。 ...
Bluejays 發表於 2017-1-9 23:18

Seriously, Kay should have dumped 夏生 like back in 2010.

When 拾回謝安琪數愛世界巡迴演唱會中國站 were cancelled (due to political reasons), 夏生 got greedy, became brain dead and made bad decisions, he was (apparently) the main reason why 馬來西亞、美國、加拿大、澳洲站 were cancelled also.

Alfred 一路都話 TVB 冇迫佢拍劇,由得佢自己揀。
佢應該真係見到身邊啲朋友全部拍緊劇,
1/1 上午又啱啱 ...
Bluejays 發表於 2017-1-9 23:28

I think it is a good decision not to 拍劇. Imagine 鏗鏗 kissing a girl on the mouth No one would believe his character is interested in girls.

Maybe he can play a monk struggling to be a hehe

I think it is a good decision not to 拍劇. Imagine 鏗鏗 kissing a girl on the mouth  No o ...
boy4dudes 發表於 2017-1-9 23:36

so mean

so mean
kayzzz 發表於 2017-1-9 23:40

笑左

後庭gay到乜咁都可以扮直真係世界級
冠軍歌 停止繁殖 - 林奕匡
亞軍歌 第一百個我 - 容祖兒
季軍歌 賣空氣的人 - 盧凱彤  [ week 2 ]

XYZZY 發表於 2017-1-10 00:05

無左當年果份感動

天后國語第一主打可以死架咩?
你別說世事本荒謬 得到的多數非獨有

無左當年果份感動
艾石仔 發表於 2017-1-10 00:10

先入為主, 好似深息咁, 已經冇左以前個把聲了

XYZZY 發表於 2017-1-10 00:05

明明1314 Encore講過:送首熟野俾你地 最好時光
今年開Show竟然變左Sidecut
同美瑞將可人兒 勇當minor classics有咩分別
睇完天后個拎獎論
好心平時就唔好講到為左守業又背後團隊又公司
個發獎姣樣完全係表露無遺
(By H會員)

同美瑞將可人兒 勇 ...
fifty1205 發表於 2017-1-10 00:36

幾時有講過係熟野 LOL 係唱最好時光之前話"一陣唱番D熟野俾你地"
最好時光係冇plug過 算side

同美瑞將可人兒 勇 ...
fifty1205 發表於 2017-1-10 00:36

I guess 最好時光 was not a 派台歌, to be called Sidecut is acceptable.