返回列表 發帖
明明1314 Encore講過:送首熟野俾你地 最好時光
今年開Show竟然變左Sidecut
同美瑞將可人兒 勇 ...
fifty1205 發表於 2017-1-10 00:36

我諗你搞錯左喇
唱個陣容不斷問識唔識噶你地
其實容對呢首歌好無信心
而且呢首真係無 PLUG 過
所以真係 SIDE-TRACK 黎
anyway 多謝你覺得呢首歌好 HIT 好多人識
利申:睇尾場

I guess 最好時光 was not a 派台歌, to be called Sidecut is acceptable.
boy4dudes 發表於 2017-1-10 00:42

係直頭冇PLUG過
誰來愛我隻碟PLUG左相當刺激/誰來愛我/美麗在望

我覺得美Kay想簽星夢應該welcome, 始終缺一位有號召力的一線女歌手,如果Kay係度就唔使睇英皇面色。吳若希 ...
Ching2015 發表於 2017-1-9 22:56

旨意吳若希就死得啦, 佢好明顯係想上岸.

見到jw ig話關楚耀入咗sunnyidea
唔知間公司可唔可以勁到再次捧返起一個紅歌不紅人嘅歌手  ...
樂遊 發表於 2017-1-9 22:47

遲下yan ting同Dear Jane都可以入埋去
組成MK公司
SSN Chart (13 Jan)  我又有新歌喇 (7 Jan)
1. 演 員 (1 Week No.1) - 吳 業 坤
2. 幸 福 止 痛 - 側 田
3. 驗 傷 - 衛 蘭

先入為主, 好似深息咁, 已經冇左以前個把聲了
721AXA 發表於 2017-1-10 00:16

I actually like the new version of 最好時光.

The old version has 初戀少女 feel (it's like, I really miss spending time with Hocc).

The new version has 淡淡哀愁 feel (it's like, I have some good memories with 似是故人來 Hocc, but now I am stuck with 黑手龍).
第2週粵語冠軍歌: 荒唐 - 鄧小巧
第2週國語冠軍歌: 格外精彩 - 閻奕格
http://boy4dudes.tumblr.com/ 全女打 Cantopop Top 30 & Mandopop Top 30

每次頒獎禮後,Herman 都會同各歌手一齊,向 fan club 講幾句說話,
通常都係講啲好普通嘅野,fan club 會拍片放上 IG,片係公開的。

勁總之後,Herman 嘅講法係咁嘅:

「我地星夢要好多謝 Alfred,咁多年嚟佢唱左好多好歌比我地 .....
希望佢同我地,一路合作,一路做到多啲好歌比大家。」

我第一次聽到 Herman 將 公司 同 Alfred 分開嚟講,同埋用左 合作 呢個字眼。

合作形式 終於明朗化?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

每次頒獎禮後,Herman 都會同各歌手一齊,向 fan club 講幾句說話,
通常都係講啲好普通嘅野,fan club 會 ...
Bluejays 發表於 2017-1-10 01:41

但係之前另一訪問先話佢續左約,合約可以唔係staff, 唔知咩形式的合約,唔通唔係employment contract? 如果係合作即係唔使再唱劇歌?

我第一次聽到 Herman 將 公司 同 Alfred 分開嚟講,同埋用左 合作 呢個字眼。

合作形式 終於明朗化?

合作意思是否制作,找人作曲和作詞和宣傳和拍MV就Alfred 自己出錢和出力, 星夢就祗做錄音和發行 ?

但係之前另一訪問先話佢續左約,合約可以唔係staff, 唔知咩形式的合約,唔通唔係employment contract? 如 ...
Ching2015 發表於 2017-1-10 05:14

咁又好似諗得遠左...
照計tvb唔會肯比零鏗只續歌手約
而唔繼續做親生仔...
因為咁樣捧得好無保障,
once 零鏗突然有天唔再續歌手/發行約,
其實係好簡單,
星夢會total loss.
所以我覺得未必係咁..

反而何哲圖咁講..
可能只係反應alfred地位真係比其他人高好多..
起碼星夢除左自己頒獎禮,
有力爭獎主要係零鏗一個..
所以佢應該都有D say,
尊重佢地位所以先客氣話合作?

合作意思是否制作,找人作曲和作詞和宣傳和拍MV就Alfred 自己出錢和出力, 星夢就祗做錄音和發行 ? ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-1-10 09:09

忽然間醒目左喎
上次你仲要 challenge 我 乜野叫做 Alfred 嘅歌 唔係 星夢嘅歌 :P

正常 錄音 會跟創作嗰邊,
宣傳 就兩邊分頭去做,唔通 發報紙稿 都 Alfred 自己做咩。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

hana好似話過自己d牙有問題
唔知alfred幫唔幫到佢

所以女金又plug歌喇? 好似仲快過15年

我 留著你在身邊 心 仍然很遠

所以女金又plug歌喇? 好似仲快過15年
風見志郎 發表於 2017-1-10 09:53

翻唱自己歌
翻唱自己Sidecut再派台 咁仲係咪sidecut
Louis 張繼聰 x Kay 謝安琪 《生命之花》MV
>>>>https://youtu.be/soEVL7qhePQ<<<<<

忽然間醒目左喎
上次你仲要 challenge 我 乜野叫做 Alfred 嘅歌 唔係 星夢嘅歌 :P

正常 錄音 會 ...
Bluejays 發表於 2017-1-10 09:27

咁既合作方式都好適合kay
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

The old version has 初戀少女 feel (it's like, I really miss spending time with Hocc).

The new version has 淡淡哀愁 feel (it's like, I have some good memories with 似是故人來 Hocc, but now I am stuck with 黑手龍).
boy4dudes 發表於 2017-1-10 01:17

多謝瑪莉

saxyphil: 新歌即將推出 Edward謝謝你

kayzzz 發表於 2017-1-10 10:22

肥佬何做得太遲啦
Louis 張繼聰 x Kay 謝安琪 《生命之花》MV
>>>>https://youtu.be/soEVL7qhePQ<<<<<

蛋記可以開始慳budget
黎緊重錄隻"小日子"再爭至尊碟都得
冠軍歌 停止繁殖 - 林奕匡
亞軍歌 第一百個我 - 容祖兒
季軍歌 賣空氣的人 - 盧凱彤  [ week 2 ]

佢對公司對上司,可以同佢平時生活唔一樣架嘛,而且咁先高章
星勤 發表於 2017-1-9 23:04

撈撈下大左肚,都叫對公司聽話呀?

蛋記可以開始慳budget
黎緊重錄隻"小日子"再爭至尊碟都得
Lewis 發表於 2017-1-10 13:14

出隻sidecut重唱碟都得
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

Joey不如今年學Eason出一隻廣東歌就至尊啦lol

你望我望 終於成為MLA最高ap既歌

你望我望 43*
美麗新香港 42

I think it is a good decision not to 拍劇. Imagine 鏗鏗 kissing a girl on the mouth  No o ...
boy4dudes 發表於 2017-1-9 23:36

做唐僧

上年女金女銀2017第1 plug都係翻唱歌
JW係咪都要搵首歌翻唱下
容祖兒 // 張敬軒 // RubberBand // 周國賢 // 王菀之 // 盧凱彤 // Supper Moment

上年女金女銀2017第1 plug都係翻唱歌
JW係咪都要搵首歌翻唱下
Solomon 發表於 2017-1-10 14:44

JW 翻唱 LEON LA

咁又好似諗得遠左...
照計tvb唔會肯比零鏗只續歌手約
而唔繼續做親生仔...
因為咁樣捧得好無保障,
once  ...
mainlib 發表於 2017-1-10 09:14

話合作只係上司/老闆respect員工。Alfred應該重係星夢同TVB親生仔。好可能之前加簽過,合約年期重有幾長就唔知。

PHIL 出新歌 難得一遇

鄭俊弘新歌 風沙 coming soon
希望係快歌啦
Cyrus Top 20 [ Week 02 ]
01 大人的科學 - 周國賢 | 02 大步走 - Nowhere Boys | 03 有生一天 - 周柏豪

https://www.instagram.com/p/BPFB5fpAGdU/?taken-by=robynnyip

robynnyip: 隔了超過一年的時間沒出歌了。
經歷了無數事,這一天終於快來臨了。
18.1.2017 new single. Coming soon.
Let your eyes follow the beat of the music.
#RK #NewSingle #Teaser1 #負攝石

好多新歌,歌手們都好努力!

好多新歌,歌手們都好努力!
sosomusic 發表於 2017-1-10 22:21

連肥媽都出新歌狙擊美祖
好有重口味快歌feel

連肥媽都出新歌狙擊美祖
好有重口味快歌feel
Kaybb 發表於 2017-1-10 22:27

其實隻歌都幾洗,肥媽唱埋好似口水歌咁,
幾好loop

出隻sidecut重唱碟都得
mosesming 發表於 2017-1-10 14:11

I think that might be the plan this year

1. Money saver for EEG
2. 挑戰 Sandy Lam (Re: Workz) & Priscilla Chan (Evolve)
3. Further money saver (new song arrangements ready for the Sidecut concert)
4. Efficient, no time wasting like 2 - 3 years for J-Pop (Joey already knows the old songs)
http://boy4dudes.tumblr.com/ 全女打 Cantopop Top 30 & Mandopop Top 30

JW 翻唱 LEON LA
SK仔 發表於 2017-1-10 15:08

My vote would be for <DNA出錯> (with new Cantonese lyric). It's 20 years old, probably quite cheap to obtain the copyright of the song nowadays

kayzzz 發表於 2017-1-10 10:22

係就好啦,咁樣星夢都有的bargaining power, 唔使年年睇美祖最女。

旨意吳若希就死得啦, 佢好明顯係想上岸.
lblemon 發表於 2017-1-10 00:58
唔知佢生完會唔會歸隊,但而家何生明顯想捧多個女歌手唱劇歌,捧Step同時又簽埋Hana.

邊首歌會食左飛天個二十位呢
獎 - Music Awards 2016 (14/01/2017) 得獎名單
榜 - Music Picks Week 2 (14/01/2017)
1. Who's the Boss - 農夫|2. 荒唐 - 鄧小巧|3. 獵 - 王嘉儀

唔知佢生完會唔會歸隊,但而家何生明顯想捧多個女歌手唱劇歌,捧Step同時又簽埋Hana. ...
Ching2015 發表於 2017-1-10 23:42

我覺得其實唔算太捧

唔知佢生完會唔會歸隊,但而家何生明顯想捧多個女歌手唱劇歌,捧Step同時又簽埋Hana. ...

所以宜家HANA係星夢唱片約,創富經理人約?

連肥媽都出新歌狙擊美祖
好有重口味快歌feel
Kaybb 發表於 2017-1-10 22:27

死咯 我覺得幾好聽 好洗腦
真係既?好犀利丫

我覺得其實唔算太捧
HOTMAN 發表於 2017-1-11 00:03

密密拍劇,唱劇歌,出show重唔算捧?

PangChiYeung 發表於 2017-1-11 00:23

This one by 肥媽 is really nice

邊首歌會食左飛天個二十位呢
kwanie 發表於 2017-1-10 23:58

多謝商台

其實隻歌都幾洗,肥媽唱埋好似口水歌咁,
幾好loop
~蛋撻~ 發表於 2017-1-10 22:43

原來你口味咁重。。

PangChiYeung 發表於 2017-1-11 00:23

一聽親 做自己果句就諗起小儀

如果BB女的老豆比夠家用的話, curry ng就唔會返出黎唱歌架啦, 我覺得佢對做歌手係冇heart

curry ng係sell sweet, cute 既, 做左老母之後, 佢完全冇賣點可言.

當年美祖同馮德倫套「新鮮人」間中都會播吓呢首「最好時光」
唔知有冇人記得

美祖呢個新版本 唔係唔好聽
有新舊對照下,佢唱嘅咬字、腔、技巧都係進步左好多
但舊版本有十六七年前讀緊書嘅回憶
畢竟難以取代

暴露年紀了 88
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

希望商台可以洗腦式播蘭b

明明1314 Encore講過:送首熟野俾你地 最好時光
今年開Show竟然變左Sidecut
同美瑞將可人兒 勇 ...
fifty1205 發表於 2017-1-10 00:36

你知唔知自己講緊咩 lol?

當年美祖同馮德倫套「新鮮人」間中都會播吓呢首「最好時光」
唔知有冇人記得

美祖呢個新版本 唔係唔好聽
...
Eddie8848 發表於 2017-1-11 01:27

新鮮人有咩, 撈針同何苦就播好多囉.