返回列表 發帖

難得一遇 - 林奕匡

單選投票, 共有 75 人參與投票
64.00% (48)
5.33% (4)
8.00% (6)
4.00% (3)
18.67% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: nicholashin

歌曲: 難得一遇
主唱: 林奕匡

收錄大碟: Songs of Love
推出日期: TBA

派台日期: 11/1

歌曲直接試聽或Youtube MV連結: https://yahoo-entertainment.mygu ... %B8%80%E9%81%87.mp3

歌詞: (如有曲詞編等資料更好)
作曲:林奕匡
作詞:陳詠謙
編曲:Edward Chan  / Nick Wong@emp
監製:Edward Chan

萬萬對情侶 避不過巨輪
仍然我帶~你前進
天要擋我 帶著你開新路
力量是你我都相信

如天註定我們 走到盡頭
用力撞壞那天門  親手自救
難得這段愛情 能捱這麼久
如何會放得低你 要認命 太荒謬
明明就是我的人 守到白頭
為著你我只怕捐軀都不夠
窮一生之力 憑一句諾言
必須挽著手

現在我能夠 立於你面前
全憑你帶領我回轉
不止一次 我士氣很低落
幸運在你決不走遠

如天註定我們 走到盡頭
用力撞壞那天門  親手自救
難得這段愛情 能捱這麼久
尤其遇見你 之後
彷彿我靈魂被擄走 相愛令我忘憂
從而為你分憂
准我用一生挽著你手 直衝開最難過關口

明明就是我的人
默默報答你的情
當你從來沒怨 能捱這麼久
如何會放得低你 你現在 太屈就
明晨就是我的人 守到白頭
為著你我所有艱苦都接受
窮一生之力 憑一句諾言
必須挽著手

終生不渝 天塌下來
只須挽著手

為著你我只怕軀都不夠

唱唔唱到現場架林生
Happy and Blessed.

為著你我只怕捐軀都不夠

唱唔唱到現場架林生
jose 發表於 2017-1-14 21:15

一唱live就應該上到我個榜

明明就是我的人
默默報答你的情
呢兩句返左80年代

諗起 我的宣言x眼前一亮

為著你我只怕捐軀都不夠

唱唔唱到現場架林生
jose 發表於 2017-1-14 21:15
都係o個句 佢連《一雙手》都未唱得掂 唔應該expect佢live會唱得好好

首歌好80年代

林奕匡越黎越多呢啲冇乜性格既作品

好聽過小品好多

Phil有個花名叫林奕「框」,今次新作《難得一遇》,也真的跳出他的框框!填詞的陳詠謙,特別為Phil送上這首去盡的歌詞:如「天註定我們/走到盡頭/用力撞壞那天門/親手自救」,簡單幾句,已很能感受對愛情的堅定,陳詠謙解釋今次的創作意念道:「有些人一生都遇不到真愛,若遇到了,又相信他是你的真愛,就算天要擋你的路,不許你行下去,都要從上天的手上把至愛搶回來,把自己的未來搶回來。只要兩個人有著同樣的信念,愛情的力量是最大的,沒有任何事可以阻擋到它。」這種逆天而行的執著,跟Phil過去的歌曲作品截然不同呢!

身為歌曲監製的Edward Chan表示,過去Phil的唱法都比較細緻、細膩,今次趁著《難得一遇》的歌詞,也跟Phil趼究了不一樣的唱法。Edward分享道:「Phil過去的唱法都較溫婉,今次希望他在咬字上下苦功,要誇張一點,母音的唱法也要圓潤一點,務求唱出來的氣場跟氛圍都比較闊大。」Edward監製《難得一遇》時,也堅持了一個要點,就是歌曲的節奏感,因為這是Phil的特色之一,總不能抹殺啊!

今次Phil要唱出填詞人及監製的高要求,也真的考到了他,他說:「今次歌曲的內容,都比以往來得成熟,我過去的作品也從未接觸過這個層面的愛情觀呢!所以在錄製《難得一遇》時,我曾聽過很多前輩的舊作作為啟發,好等自己在注重聲線運用、唱歌技巧的同時,也能唱出由心出發的感覺,唱出歌詞那份決心。」
兩個人的愛情,要戰勝天命,你能從Phil的歌聲裡感應得到嗎?

無愛情小品咁悶, 正正常常咁
但一唱live就...
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

睇黎高山果排已經係佢 commercial peak

newguy 發表於 14/1/2017 22:48

會唔會flop得仲快過偽毒

我覺得佢音色最為特別
All We Have Is Now

覺得佢已經到左個樽頸位, 愛情小品仲好LOOP過呢首

好過愛情小品,但係都係老歌咁既feel

行番R&B好過啦,呢啲越聽越悶、趕客
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

佢d作品真係越出越悶 拍得住大文豪
不如停一排作曲,唱其他人寫嘅歌啦
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

不如出返首 傷仲永2.0? 或者三十歲要完成的事 都好過依家咁~
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

停止繁殖以為番返黎...點知又跌返watt
睇在首歌意義,俾3分

3分

等睇某會員又吹到首歌天花龍鳳

其實可唔可以出返乳酪大地、寫詩嗰堆淫液匡style
Edward Chan如果你睇到下次麻煩諗諗佢

佢把聲好似唔同左
無論平時唱live定呢首歌CD版, 都係人聲一出就頗為唔好聽
同以前傷仲永、30歲前要完成的事甚至高山低谷開口個感覺好唔同
例如高山低谷, 個感覺係實, 呢首好虛好唔實

然後副歌高音位
好似CD版都好唔穩好震咁
搞乜

唔似"小故事"或者之前"停止繁殖"咁
呢首個歌詞咁堅定, 唱得唔完美都冇得兜了
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

好悶

我覺得無咁悶喔,不過會唔會loop就好難講
我估錯這個世界得到教訓

個捐字其實無乜必要上到咁高姐 -_-:"
做乜要自己玩自己

惟有比首歌0分啦

其實佢上年啲歌我覺得overall係好既:0)

我同事成日覺得佢啲歌太老派文青feel
不過曲黎講呢首好聽過愛情小品
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

講真,又唔係講到話咁難聽
相反,我覺得好聽過小品,一雙手個類(個人睇法)
5分 SURE

好Lum!Vocal 有進步

覺得一般般 之前嗰啲好聽啲
Yo man

其實同佢以前既作品真係差幾皮, 但首歌未到一文不值既

佢個style好老,首歌麻麻地,

首歌ok嘅,比愛情小品好,不過的詞好老土,講緊佢自己? 情歌糸列都係中意有人共鳴多D。

幾時出碟啊

幾時出碟啊
阿mark 發表於 16/1/2017 16:45

2月

睇真d原來唔係sweet歌 全首歌詞都可以理解成自欺欺人 唔怪得個封面影成咁

張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

彷彿我靈魂被擄走 相愛令我忘憂

呢一句變奏令首歌聽聽下突然醒神咗

呢首先係愛情小品囉 個首有cousin份作既悶歌真係差幾皮
係好聽既 好啱慢慢loop
同埋好鍾意個編曲 覺得好台式下 好似eric既歌咁
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

以為聽緊一個人的永恆,個唱腔老土到吖
林生作啲曲拼湊感越來越重,衰在仲要唔好聽

佢把聲好似唔同左
無論平時唱live定呢首歌CD版, 都係人聲一出就頗為唔好聽
同以前傷仲永、30歲前要完成的事 ...
John 發表於 2017-1-15 04:38

你講開又真係比以前虛
如果真係要搵個分水嶺
應該係由有人共鳴開始虛

終於聽左
幾好聽,你地對佢真係好高要求:0)

newguy 發表於 2017-1-14 22:48

你睇番YouTube views 同share先啦
有人共鳴 一雙手 都好多人聽架

本身對佢都唔係太大喜感
但唔知做咩cm咁多人踩佢,坊間明明反應ok
連holfyuen都評愛情小品同停止繁殖係年度廿大

不如試下同gill合唱

不如試下同gill合唱
艾石仔 發表於 2017-1-18 08:44

That would be fun, especially during live performance, 大家鬥走音

好正!呢首好迎合大眾~~

聽住先

評分人數

SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

其實佢可唔可以唔好再用呢把聲唱歌?

嚴重紅歌不紅人, D 歌水準仲要越黎越差...再咁落去應該好快消失

上一PLUG 眼高手低, 仲要唱得超難聽, 呢PLUG返轉頭做商業K 歌但完全唔係上年
個堆既水準

一唱live就應該上到我個榜
RVHOCPC 發表於 14/1/2017 21:16

XYZZY 發表於 2017-1-22 19:42

都唔明呢度點解咁多人踩佢 唱得幾好呀