返回列表 發帖

第 12 屆 KKBOX 風雲榜

而家 viutv 播緊
有無人睇緊

第 12 屆 KKBOX 風雲榜 得獎名單

十大風雲歌手
田馥甄 | 五月天 | 林俊傑 | 兄弟本色 | 玖壹壹 | 周興哲 | 韋禮安 | 周杰倫 | G.E.M. | 丁噹

年度風雲獎項
年度獨立創作精神獎 - 草東沒有派對
年度最佳新人 - UNDER LOVER
年度最佳電視原聲帶單曲 - 太陽的後裔
年度最佳電影原聲帶單曲 - 追婚日記
年度西洋歌手 - 艾倫·沃克
年度日語歌手 - RADWIMPS
年度韓語歌手 - 太妍

第 12 屆 KKBOX 風雲榜 全場 RUNDOWN

十大風雲歌手 - 田馥甄 [演唱曲目 : 獨善其身 | 日常 | 小幸運]
李佳薇 [演唱曲目 : 鍊愛]
陳勢安 [演唱曲目 : 好愛好散]
李佳薇 / 陳勢安 [演唱曲目 : 天后 | 煎熬]
信 [演唱曲目 : 唱不完的副歌 | 掌紋算命]
孫盛希 [演唱曲目 : 微笑帶過]
八三夭 [演唱曲目 : 翻白眼 | 不關你的事 | 乾啦 乾啦]
郭靜 [演唱曲目 : 心牆 | 該忘的日子]
Erika [演唱曲目 : 當一個天使的憂愁]
吳克群 [演唱曲目 : 孤獨是會上癮的]
十大風雲歌手 - 韋禮安 [演唱曲目 : Intro | Luvin' U | 第一個想到你 | 女孩]
十大風雲歌手 - G.E.M. [演唱曲目 : 泡沫 | 光年之外]
十大風雲歌手 - 林俊傑 [演唱曲目 : 超越無限 | 彈唱 | Lier and Accuser | 有夢不難 | 不為誰而作的歌]
林俊傑 / 五月天 瑪莎 怪獸 石頭 [演唱曲目 : Ground Control to Major Tom | I'm Never Gonna Dance Again]
鼓鼓 [演唱曲目 : 我不壞你不愛 | 可以唷]
十大風雲歌手 - 周興哲 [演唱曲目 : 以後別做朋友 | 想回到那一天 | 我愛過你 | 你,好不好 ?]
容祖兒 [演唱曲目 : 第一百個我 | 加大力度]
年度最佳新人 - UNDER LOVER [演唱曲目 : 玫瑰]
十大風雲歌手 - 玖壹壹 [演唱曲目 : 再會中港路 | 明天再擱來 | 9453 | 打鐵]
十大風雲歌手 - 兄弟本色 [演唱曲目 : Fly Out | 迷途羔羊 | Coming Home]
年度獨立創作精神獎 - 草東沒有派對 [演唱曲目 : 艾瑪 | 山海]

十大風雲歌手 - 五月天 [演唱曲目 : 派對動物 | 頑固 | 倔強 | 傷心的人別聽慢歌(貫徹快樂) | 最好的一天 | 離開地球表面]

等睇祖祖出場唱我好得閒

期待已久既美祖小巨蛋初登場
看台有排人舉住祖牌是咪JY6組左團去
搖滾區的神經病ig

祖兒係唯一亮點

好愛好散

孫盛希唱得咁少唔夠喉

希望早早可以唱 習慣你 棄權或者揮著翅膀的女孩

gem gem gem

極期待草東!
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

GEMGEM 唱新歌全首

GEMGEM 唱新歌全首
chanchan0909 發表於 2017-1-21 20:23

gemgem淨係唱得2首
傷心

gemgem淨係唱得2首
傷心
ed8671ed 發表於 2017-1-21 20:26
咪係
JJ 連出場方式都唔同 D

咪係
JJ 連出場方式都唔同 D
chanchan0909 發表於 2017-1-21 20:35

JJ之前好似次次都係做開場/完場嗰個

Joey 9點出呀,好期待

jj 個part真係超水準
利申: 韋禮安個part先開始睇
CKKL Music Choice 2021
本周冠軍歌: 無門 - per se

睇下joey先~

JJ唱CARELESS WHISPER 好悶, 一唔SHOW OFF中高音根本冇野聽
聲底薄好冇特色

joey is coming

個髮型做乜勁

個髮型做乜勁
Wonders 發表於 2017-1-21 21:15

個頭真係好樣衰

美祖等陣係咪會除衫跳加大力度
搖滾區的神經病ig

好悶呀 Joey 仲唱埋d咁冇特色ge歌 依世都唔洗旨意打入國語市場

個頭真係好樣衰
kevinlai1621 發表於 2017-1-21 21:16

腐女噴泉頭

加大力度

加大力度改到好怪

為改而改咁

好悶呀 Joey 仲唱埋d咁冇特色ge歌 依世都唔洗旨意打入國語市場
loowee 發表於 2017-1-21 21:18

女金till2046

草東要出場啦

美五壓軸, 希望有任意門 Re:live 現場就是起點既輪唱版
搖滾區的神經病ig

希望人生無限公司巡唱果時唱頑固唔好再攞個MV出嚟播
搖滾區的神經病ig

我覺得容祖兒果 part 好喎,完全冇丟香港面。表演前冇乜人識佢,冷淡正常,但表演完後歡呼聲都幾大。
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

第 12 屆 KKBOX 風雲榜 全場 RUNDOWN

十大風雲歌手 - 田馥甄 [演唱曲目 : 獨善其身 | 日常 | 小幸運]
李 ...
chanchan0909 發表於 2017-1-21 19:06

五月天後來加碼唱多兩首:《最好的一天》《離開地球表面》
論盡樂迷,敢愛敢恨

我覺得容祖兒果 part 好喎,完全冇丟香港面。表演前冇乜人識佢,冷淡正常,但表演完後歡呼聲都幾大。 ...
星勤 發表於 2017-1-21 23:59

下 我覺得無論排舞同造型都超災難級wo,完全發揮唔到joey舞台功力

下 我覺得無論排舞同造型都超災難級wo,完全發揮唔到joey舞台功力  ...
loowee 發表於 2017-1-22 00:17

Agree, 同佢自己d演唱會比差幾皮

下 我覺得無論排舞同造型都超災難級wo,完全發揮唔到joey舞台功力  ...
loowee 發表於 2017-1-22 00:17

同我是歌手一樣咁災難
完全唔明佢點解死都要唱首膠歌加大力度,上次攻強國唱呢首衰左,今次攻台仲要黎多獲
好似GEM咁正正常常唱首hit song+new song賣下靚聲咪好囉
AGA vs Gin 的時代來了

同我是歌手一樣咁災難
完全唔明佢點解死都要唱首膠歌加大力度,上次攻強國唱呢首衰左,今次攻台 ...
fifty1205 發表於 2017-1-22 01:06

災難 +1
佢搬翻 N 年前逃個段舞出黎都夠做喇 試乜 Q 新野
二〇二〇年度全女班音樂流行榜頒獎典禮 賽果
歌曲 東京人壽 / 唱片 Dear Secret / 歌手 謝安琪

同我是歌手一樣咁災難
完全唔明佢點解死都要唱首膠歌加大力度,上次攻強國唱呢首衰左,今次攻台 ...
fifty1205 發表於 2017-1-22 01:06

而家佢咪一首New song + 一首hit song囉
加大力度好hit架
係美祖ap最高既華語歌
睇得出美祖真係好重視903 d ap
容祖兒 // 張敬軒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // Mirror

五月天後來加碼唱多兩首:《最好的一天》《離開地球表面》
星勤 發表於 2017-1-22 00:01
Thank you very much

美祖真係好鍾意加大力度 ...
其實佢有咁多首高質快歌 ... 點解係都要唱呢首
第一百個我係新歌點都要唱下 ..
如果可以唱獨照, 台下反應應該會仲好

問題台灣人唔識得佢任何快歌 ,加大力度
應該算係比較多人識, 起碼有睇我是歌手個班人識得
我唔明點解台灣KKBOX會請佢去表演, 佢係台灣又唔係紅

尋日PTT對守業天后反應真係一致好評 好多人都話點解容係台灣人紅唔起⋯
其實佢公司真係要反省下 有冇諗過過去咁多年做咩唔放時間係台灣 因為竟然有台灣人留言話:還以為她是香港演員⋯
我諗大家反應同Eason拎歌王一樣 一隻完全無咩特別既碟竟然拎到歌王 因為我地見過eason最好既碟 同樣地 尋日大家覺得佢既表演災難 因為我地見過joey最好既表演⋯
但台灣人既看法 真係同我地睇法完全相反!

^ 而家佢有大陸市場, 唔需要台灣, 台灣樂壇基本上同00年代香港樂壇一樣, 被邊緣化, 靠班老一輩撐住
10 年前華語樂壇重心係台灣, 但當時香港樂壇仲搵到錢, 佢唔駛學豆腐C 咁走去台灣

容祖兒係咪得罪左造型師 好彩佢唔係拍住GEM

同埋容小姐係唔係比903呃左 真係以為加大力度好正

GEM 隻光年之外咁重鼻音既

尋日PTT對守業天后反應真係一致好評 好多人都話點解容係台灣人紅唔起⋯
其實佢公司真係要反省下 有冇諗過過 ...
rfv123 發表於 2017-1-22 12:34

你講呢個Post?
https://www.ptt.cc/bbs/TW_Entertain/M.1484988574.A.9DE.html

→ acwz7362: 容祖兒 01/21 21:13
推 KellyOubre: 容祖兒不錯欸 01/21 21:14
→ chw281: 容怎麼沒在台灣紅起來 在香港是已做了十幾年歌后 01/21 21:15
推 lorl: 喜歡容這首歌 不過今天音怪怪的 01/21 21:15
推 fruit1231: 背景音樂超大聲 聽不到祖兒的聲音 01/21 21:20
推 chw281: 恩 音樂太大聲 尤其快歌更明顯 01/21 21:22
推 jolinyes: 音樂超大聲,容的第二首都聽不太到唱的部分 01/21 21:23
推 chiangnitw: 很喜歡容祖兒 但要在臺灣紅國語作品真的不夠 01/21 21:23
→ chw281: 可能容的經紀公司沒太大進軍台灣的野心吧 01/21 21:24
推 laihom0808: 容祖兒的國語歌都蠻芭樂的阿,台灣製作公司的關係吧 01/21 21:25
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

^ 而家佢有大陸市場, 唔需要台灣, 台灣樂壇基本上同00年代香港樂壇一樣, 被邊緣化, 靠班老一輩撐住
10  ...
hkchart 發表於 2017-1-22 13:30

而家攻大陸真係王道
不過依我推測美祖會喺綜藝紅而唔係唱歌紅
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

其實睇得出 EEG 想借今次 KKBOX 幫 JY 攻台

從來市場係多一個更好而唔係多一個唔多
而且大家唔好用自己套標準去睇,試下用台灣人想法去睇
就會明白點解佢地覺得 JY 呢個表演係正

雖然容祖兒係全晚最少人識嘅歌手,但始終係香港天台,壓台感好夠
而且加埋 16 個 dancers 以及成晚勁正嘅 visual 同燈光,真係好睇
同埋好有當年香港歌手響台灣紅起黎果種架勢

只係英皇唔明白,時代唔同左,而且要紅要放時間響台灣浸先得
但我認為佢地無打算放呢個時間落去
論盡樂迷,敢愛敢恨

容天后幾乎無國語歌紅到
佢啲國語歌起香港都無人聽,大陸台灣點會聽
想當年Twins首都"我很想愛他"就真係紅喇

其實JY 想攻台
但佢定位可以係咩?唔講amei 呢d 咁全面
舞曲依經有蔡依林企得好穩
情歌就仲多人好過佢 ...

容祖兒係咪得罪左造型師 好彩佢唔係拍住GEM

同埋容小姐係唔係比903呃左 真係以為加大力度好正

...