返回列表 發帖
唱作人獎一年跌一級 下年咪要白果
nicholashin 發表於 2017-2-4 22:11

承你貴言
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

所以其實陳詠謙係唔應該有新人獎喎
因為14年已經plug咗 告白 同 寫妳太難
ed8671ed 發表於 2017-2-4 22:12

以前未候選過
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我諗因為14年新人仲係計出碟所以今年要補償之前因為未出碟而無得候選新人既陳詠謙 希望好似2014年 ...
nicholashin 發表於 2017-2-4 22:14

咁就要黎多首高山低谷啦

原來小明都係第一次攞唱作人
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

juno 同方大同係唔係今晚都唔會有獎

既有孩提時期的童真,也有年輕時代的火爆,兼具成年人的睿智熟練,可稱大小通殺,老少咸宜。
powerful 發表於 2017-2-4 22:13

仲唔係ivana

友誼的小船、該死的快樂、如一
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

仲唔係ivana

友誼的小船、該死的快樂、如一 ...
hehemamama 發表於 2017-2-4 22:16

可能係容祖兒
孩童時代既牙肉
年輕時代既打人
成熟時期終於識唱新貴

所以其實陳詠謙係唔應該有新人獎喎
因為14年已經plug咗 告白 同 寫妳太難
ed8671ed 發表於 2017-2-4 22:12

咁呢個又係另一個issue因為我地無界到個投票有無追溯權

我既睇法係唔應該將呢個定義追溯至2015年或之前
因為用新既定義
過往既賽果亦理應作出更改

可能係容祖兒
孩童時代既牙肉
年輕時代既打人
成熟時期終於識唱新貴 ...
John 發表於 2017-2-4 22:17

做咩屈美祖打人

...
CunninG 發表於 2017-2-4 22:18

我覺得以前冇候選過就可以候選

CM 共和 唱作人 金獎

爸爸音樂回歸的一年,還是大熟大勇的狀態,創作有重火力有輕諷刺也有真摮動人的面向。

周國賢
上榜歌曲: Children Song, 大人的科學
冠軍歌曲: 消化不良, 今生不回家

--

正式進入歌手大直路!

CM 共和組合 銅獎

他們的抒情慢歌,不止是聽覺的享受,還有文字上與視覺上的觸動。

做咩屈美祖打人
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:19

咁又係
佢冇親手打

...

明白了
其實我打錯埋佢嗰兩首歌 應該係15年先啱

CM 共和 唱作人 金獎

爸爸音樂回歸的一年,還是大熟大勇的狀態,創作有重火力有輕諷刺也有真摮動人的面向 ...
powerful 發表於 2017-2-4 22:19

爸爸嘩張相正到

...

其實而家咁真係比較尷尬。。。
有時自己頒獎點界定新人真係好難

我覺得以前冇候選過就可以候選
John 發表於 2017-2-4 22:19

x2, 我認為大原則應該係每個人都有一次角逐新人既機會

咁陳詠謙呢個咁尷尬既情況係改制下無可避免會出現既情況

仲唔係ivana

仲唔係ivana

我第一野都比友誼的小船令我覺得係~~
但之後諗起周爸都有Children Song

表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:21

我對新規則睇法係以前冇當過新人就可以候選
如果唔係對以前未候選過既人唔公平, 一次新人都冇得做

至於自己榜就為左方便, 暫時都係用出碟計
始終未出碟既人, 得兩三隻歌都係不便評論佢既音樂質素

明白了
其實我打錯埋佢嗰兩首歌 應該係15年先啱
ed8671ed 發表於 2017-2-4 22:21

如果唔係寫妳太難係我15年既十大,
我應該都會你fake到

x2, 我認為大原則應該係每個人都有一次角逐新人既機會

咁陳詠謙呢個咁尷尬既情況係改制下無可避免會出現 ...
CunninG 發表於 2017-2-4 22:21

如果好似之前大巧咁唱多一首半首劇集歌都唔使選架啦其實

表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:21

咁樂隊又點計?
而家d 新band好多都兩三年先出到碟,
唔通又出碟果年先計新人?

咁樂隊又點計?
唔通又出碟果年先計新人? ...
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:24

總之當年有兩首派台就已經當係當年(好似係)

大家都代我完美解答左肥仔拎新人獎係因為追溯期既原因

咁樂隊又點計?
唔通又出碟果年先計新人? ...
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:24

Blaster?

我自己就覺得一首歌無辦法判斷到一個單位質素係點
碟始終係一個package
當然CM榜揀左個中間位, 兩首, 都係可以參考既準則

CM 共和組合 銅獎

自我重覆的音樂傳記,成長路上偶爾回望過去的錯失,也是回到初衷的證明。

五月天
上榜歌曲: 派對動物, 後來的我們, 頑固
冠軍歌曲: 如果我們不曾相遇
累積榜分: 780

--

CM 共和組合 銀獎

他們只有兩首上榜歌,全都是高級上品的質素,以歌聲唱出悲哀與無助,但也有希望在其中。

爸爸嘩張相正到
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:21

我覺得我要買副超

CM 共和組合 銅獎

自我重覆的音樂傳記,成長路上偶爾回望過去的錯失,也是回到初衷的證明。

五月天
上 ...
powerful 發表於 2017-2-4 22:28

仲以為銅獎係Dear Jane

小塵埃
我們的總和

Blaster?

當然CM榜揀左個中間位 ...
John 發表於 2017-2-4 22:27

blaster係丫,
再地下d 果d又點計?

恭喜謝安琪奪得至尊歌曲
好歌有好報

我覺得我要買副超
John 發表於 2017-2-4 22:28

做咩啫你

Blaster?

當然CM榜揀左個中間位 ...
John 發表於 2017-2-4 22:27

其實都係果句啦~而家太多都係儲一兩年歌先出碟~又或者唔出實體都有~
改制度係無可避免

我覺得我要買副超
你識唱作咩

做咩啫你
seeseetv 發表於 2017-2-4 22:30

做咩啫你

以為今年Blaster有翻個三甲添
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

其實都係果句啦~而家太多都係儲一兩年歌先出碟~又或者唔出實體都有~
改制度係無可避免 ...
表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:31

所以都係應該改
好似Yan Ting咁, 派足成年歌冇得候選又係好唔抵 (雖然冇上過榜)

你識唱作咩
nicholashin 發表於 2017-2-4 22:33

識你唔知啫

CM 共和組合 銀獎

不再停留於小清新的階段,第二張專輯勇敢踏前一步,題材擴闊到社會現象,聲音何止 a little louder?

小塵埃
上榜歌曲: 卜卜卜
冠軍歌曲: 嗚
累積榜分: 1226

--

CM 共和組合 金獎

他們的歌曲總是熱鬧不孤單,往往是全民大合唱的熾熱澎湃,即使是慘情的演繹,還尚帶一點溫暖。

我覺得我要買副超

我想問cm呢家仲有無噴言榜

所以都係應該改
好似Yan Ting咁, 派足成年歌冇得候選又係好唔抵 (雖然冇上過榜) ...
John 發表於 2017-2-4 22:35

難得你仲記得佢叫YAN TING
咁GROUP MATE又點計

CM 共和組合 銀獎

不再停留於小清新的階段,第二張專輯勇敢踏前一步,題材擴闊到社會現象,聲音何止 a lit ...
powerful 發表於 2017-2-4 22:36

係咪Supper

識你唔知啫
John 發表於 2017-2-4 22:35
咁幾時發表第一首唱作作品

小塵埃
Wonders 發表於 2017-2-4 22:29

有啊唔使驚

咁幾時發表第一首唱作作品
nicholashin 發表於 2017-2-4 22:36

留個美名先

CM 共和組合 銀獎

不再停留於小清新的階段,第二張專輯勇敢踏前一步,題材擴闊到社會現象,聲音何止 a lit ...

丙全星今年食蛋
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

我想問cm呢家仲有無噴言榜
CunninG 發表於 2017-2-4 22:36

有既話我應該包辦三甲

1. 容祖兒球衣銷量應該計入銷量榜
2. Kary好好人幫Mag爭取十大
3. 我要買黑超

CM 共和組合 銀獎

其實估唔到小塵兩首贏到四首既五月天仲要贏五百分

係咪Supper
John 發表於 2017-2-4 22:36

supper 今年有慘情歌咩
  C Allstar 有生於斯補底應該唔會3甲都無掛
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

難得你仲記得佢叫YAN TING
咁GROUP MATE又點計
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:36

Yan Ting d歌真係唔錯
大家不妨聽聽
Killa隻舞好用心

supper 今年有慘情歌咩
  C Allstar 有生於斯補底應該唔會3甲都無掛 ...
kevinlai1621 發表於 2017-2-4 22:38
風箏?

CM 共和組合 銀獎

條女真係POLLIE?
佢地d live真係世界級

其實估唔到小塵兩首贏到四首既五月天仲要贏五百分
表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:38

其實唔講唔覺五月天有四首歌
好彩得個銅獎