返回列表 發帖
好開心今年仍然見到楊千嬅呢三隻字
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

由唔愛祖到09-13年好愛祖到14-16年連祖榜都唔愛祖
原來都係好改變 ...
CunninG 發表於 2017-2-1 21:45

我好愛祖兒喎
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

咪就係你唔係祖榜囉~
我先係
kwanie 發表於 2017-2-1 21:53

「連祖榜」既意思係咪即係連詩雅同容祖兒榜

一個嬅榜蛻變做祖榜
唔知係好定壞

CunninG 發表於 2017-2-1 21:53

我係反容榜

連續三年有十大唔係好多人得
kwanie 發表於 2017-2-1 21:57

連續四年女銅呢

希望大家支持楊千嬅

唔記得入場支持
睇返前面d結果先再追live

估唔到銀髮白有十大

omg小故事有十大
力谷冇白費

小故事真係唔錯
JW過去7首歌都真係相當唔錯
希望佢保持到

小故事好勁!! 年尾谷到去第七!!
手機上CM 電腦上FB撐架!!
JasOh103 發表於 2017-2-4 20:40

唔係調轉順d咩

入場~
見到該死的快樂好開心 不過我買頭三係KAY v.s Joyce v.s Jason
估唔到十大有supper moment
...
hehemamama 發表於 2017-2-4 20:43

小道消息話很想要吧有十大

入場~
見到該死的快樂好開心 不過我買頭三係KAY v.s Joyce v.s Jason
估唔到十大有supper moment
...
hehemamama 發表於 2017-2-4 20:43

希望山林道又橫掃

同埋都幾開心一樣不一樣入到十大
雖然我冇比呢首十大
但覺得呢首歌可以展現到佢地除左無盡/幸福之歌以外既另一面

但女神山林道沒有你真係好似爭崩頭
總之最無勝算其實係ivana

btw 第6位係強弱? 唔知小巧會唔會有女三甲呢 ...
hehemamama 發表於 2017-2-4 20:46

無人知道雙子座呢

方皓玟1.5首十大
唔通做大贏家

恭喜 小明 JW YOYO EMAN 四位都係首冠首十大  

相對小故事同你是你本身的傳奇
銀髮白呢個首冠首 ...
-Prince- 發表於 2017-2-4 20:50

覺得CM個結果真係好正
起碼唔會硬谷咩無人知道雙子座入十大

不過其實有點意外
如果係早兩三年CM榜, 四季其實冇理由冇份

(假膠)仲唔係山林道?
kayzzz 發表於 2017-2-4 20:53

起碼都第三位啦...

如果山林道無至尊我
JasOh103 發表於 2017-2-4 21:19

你點?

CM 共和 十大 第四位

怎樣才可換取真正的快樂? 商業市場上強調等價交換,然而看不見的感受要怎樣量度?
虛 ...
powerful 發表於 2017-2-4 21:15

支持
該死的快樂都係今年被underrated既好歌之一

原來四季最尾都係有十大
呢首都係好歌

個女神有引號喎,欣直都好為同志發聲,包括佢啲好朋友
kayzzz 發表於 2017-2-4 21:30

有引號可能係李笑好
支持美祖

CM 共和 十大 第二位

這是香港小姐的背景音樂,但這競賽不是以外表美貌來判斷。這甚至不是競賽,而是一個 ...
powerful 發表於 2017-2-4 21:38

呢個版本堅正

謝安琪,我知你有睇個post架,你幾時有新歌,「錄好」個兩隻碟幾時派歌?
kayzzz 發表於 2017-2-4 21:49

跟住派諸神混亂

原來投完票係由2016年開始改制

應該係首先係之前既年度未計過佢做新人
之後就睇有無(i)出碟 或 (ii)兩首派台歌
有其中一個就當新人

陳 ...
CunninG 發表於 2017-2-4 22:03

同意

鄧小巧冇榜分

無分應該係有大獎係後面~
直入女歌手?
表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:07

大碟?

唯有希望祖兒女金

唱作人獎一年跌一級 下年咪要白果
nicholashin 發表於 2017-2-4 22:11

承你貴言

所以其實陳詠謙係唔應該有新人獎喎
因為14年已經plug咗 告白 同 寫妳太難
ed8671ed 發表於 2017-2-4 22:12

以前未候選過

juno 同方大同係唔係今晚都唔會有獎

仲唔係ivana

友誼的小船、該死的快樂、如一 ...
hehemamama 發表於 2017-2-4 22:16

可能係容祖兒
孩童時代既牙肉
年輕時代既打人
成熟時期終於識唱新貴

咁呢個又係另一個issue因為我地無界到個投票有無追溯權

我既睇法係唔應該將呢個定義追溯至2015年或之前
...
CunninG 發表於 2017-2-4 22:18

我覺得以前冇候選過就可以候選

做咩屈美祖打人
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:19

咁又係
佢冇親手打

其實而家咁真係比較尷尬。。。
有時自己頒獎點界定新人真係好難
表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:21

我對新規則睇法係以前冇當過新人就可以候選
如果唔係對以前未候選過既人唔公平, 一次新人都冇得做

至於自己榜就為左方便, 暫時都係用出碟計
始終未出碟既人, 得兩三隻歌都係不便評論佢既音樂質素

咁樂隊又點計?
而家d 新band好多都兩三年先出到碟,
唔通又出碟果年先計新人? ...
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:24

Blaster?

我自己就覺得一首歌無辦法判斷到一個單位質素係點
碟始終係一個package
當然CM榜揀左個中間位, 兩首, 都係可以參考既準則

爸爸嘩張相正到
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:21

我覺得我要買副超

CM 共和組合 銅獎

自我重覆的音樂傳記,成長路上偶爾回望過去的錯失,也是回到初衷的證明。

五月天
上 ...
powerful 發表於 2017-2-4 22:28

仲以為銅獎係Dear Jane

做咩啫你
seeseetv 發表於 2017-2-4 22:30

做咩啫你

其實都係果句啦~而家太多都係儲一兩年歌先出碟~又或者唔出實體都有~
改制度係無可避免 ...
表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:31

所以都係應該改
好似Yan Ting咁, 派足成年歌冇得候選又係好唔抵 (雖然冇上過榜)

你識唱作咩
nicholashin 發表於 2017-2-4 22:33

識你唔知啫

CM 共和組合 銀獎

不再停留於小清新的階段,第二張專輯勇敢踏前一步,題材擴闊到社會現象,聲音何止 a lit ...
powerful 發表於 2017-2-4 22:36

係咪Supper

我想問cm呢家仲有無噴言榜
CunninG 發表於 2017-2-4 22:36

有既話我應該包辦三甲

1. 容祖兒球衣銷量應該計入銷量榜
2. Kary好好人幫Mag爭取十大
3. 我要買黑超

難得你仲記得佢叫YAN TING
咁GROUP MATE又點計
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:36

Yan Ting d歌真係唔錯
大家不妨聽聽
Killa隻舞好用心

其實估唔到小塵兩首贏到四首既五月天仲要贏五百分
表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:38

其實唔講唔覺五月天有四首歌
好彩得個銅獎

其實我Loop左好耐佢係真係講緊Yan Ting定都係王梓軒
表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:39

自我催眠果個呀

組合三甲
bagfgfcde 發表於 2017-2-4 22:39

希望祖兒有獎
我宣佈如果容祖兒有獎 我今晚會訓覺

姐係你今晚冇得瞓覺
Hanson 發表於 2017-2-4 22:42

冇話冇獎唔訓wor

pollie 係仔?
BTW SM今年D歌咁都有金反而DEAR JANE三甲不入
艾石仔 發表於 2017-2-4 22:43

唔差呀

好啦,就頒男歌手獎先,重溫最後十強

MastaMic | 方大同 | 周國賢 | 林奕匡 | 林宥嘉 |
張敬軒 | 陳奕迅  ...
powerful 發表於 2017-2-4 22:54

唔係又林XX下話

其實都幾悶。。。
去到秋與冬我已經係Hea上
表妹保莉 發表於 2017-2-4 22:55

其實我幾鍾意秋與冬