返回列表 發帖

CM會員共和榜頒獎禮2016 (2017/02/04)

日期: 2017年2月4日 (星期六)
時間: 20:00
主持: powerful

* 請勿直接或間接劇透賽果
* 有最新舉行時間嘅消息會通知各位,所以要長期mon實個post

最後,未投 我最喜愛的歌曲總選 嘅美會員就好快啲去投啦
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12510
頒獎禮開始之前就會截止投票

2016年,53個星期,26首冠軍歌:
有出道十年,甚至廿年的前浪繼續奪冠;
亦都有後浪憑出道作就成功登頂。

全年度有幾多首歌給天天的播,
星期六晚,看看哪一首能替我們做見證。

2016年度 CM會員共和榜 冠軍歌巡禮

Week
01  剛剛好 - 楊千嬅
02  有人共鳴 - 林奕匡
03  有人共鳴 - 林奕匡
04  雅俗 - 鄧小巧
05  雅俗 - 鄧小巧
06  雅俗 - 鄧小巧
07  你是你本身的傳奇 - 方皓玟
08  山林道 - 謝安琪
09  星期一太空漫遊 - Blaster
10  山林道 - 謝安琪
11  山林道 - 謝安琪
12  山林道 - 謝安琪
13  山林道 - 謝安琪
14  山林道 - 謝安琪
15  哪裡只得我共你 - Dear Jane
16  Believe in Live - 方皓玟
17  消化不良 - 周國賢
18  Keep On, Fight On - 馮允謙 featuring MastaMic
19  一樣不一樣 - Supper Moment
20  一樣不一樣 - Supper Moment
21  一樣不一樣 - Supper Moment
22  女神 - 鄭欣宜
23  有事發生 - Super Girls
24  Miss Fiona - 薛凱琪
25  女神 - 鄭欣宜
26  終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
27  有事發生 - Super Girls
28  終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
29  終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
30  終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
31  如果我們不曾相遇 - 五月天
32  該死的快樂 - 王菀之
33  該死的快樂 - 王菀之
34  該死的快樂 - 王菀之
35  該死的快樂 - 王菀之
36  該死的快樂 - 王菀之
37  該死的快樂 - 王菀之
38  今生不回家 - 周國賢
39  Good Times - MastaMic featuring Jerald
40  強弱 - 鄧小巧
41  強弱 - 鄧小巧
42  四季 - 陳奕迅
43  四季 - 陳奕迅
44  四季 - 陳奕迅
45  沒有你, 我甚麼都不是 - 陳柏宇
46  沒有你, 我甚麼都不是 - 陳柏宇
47  銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒
48  沒有你, 我甚麼都不是 - 陳柏宇
49  沒有你, 我甚麼都不是 - 陳柏宇
50  嗚 - 小塵埃
51  小故事 - JW
52  小故事 - JW
53  Like A Gun 獵 - 王嘉儀

CM會員共和榜頒獎禮2015 得獎名單
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10741

CM 共和新人王 銀獎
Yukilovey (240)
上榜歌曲: 誰的青春不迷惘 (111)
三甲歌曲: 小小宇宙 (129)

CM 共和新人王 金獎
吳業坤 (308)
上榜歌曲: 原來她不夠愛我 (259), 陽光點的歌 (49)

CM 共和唱作人 銅獎
周國賢 (1096)
上榜歌曲: Children Song (112), 年輕人們 (260)
冠軍歌曲: 我們都不是無辜的 (724)

CM 共和唱作人 銀獎
林奕匡 (1317)
上榜歌曲: 新一天 (60)
三甲歌曲: 有人共鳴 (325), 安徒生的錯 (266)
兩星期冠軍歌曲: 頌讚詩 (666)

CM 共和唱作人 金獎
Supper Moment (1539)
上榜歌曲: 孤獨先生 (175), 討厭的我 (91)
三甲歌曲: 幸福之歌 (819)
冠軍歌曲: 煩擾中起舞 (454)

CM 共和十大 第十位
謝安琪 - 篋神 (710)

CM 共和十大 第九位
周國賢 - 我們都不是無辜的 (724)

CM 共和十大 第八位
陳柏宇 - 回眸一笑 (779)

CM 共和十大 第七位
鄭欣宜 - 你瘦夠了嗎? (794)

CM 共和十大 第六位
麥浚龍 - 念念不忘 (816)

CM 共和十大 第五位
Supper Moment - 幸福之歌 (819)

CM 共和十大 第四位
麥浚龍 / 莫文蔚 - 瑕疵 (920)

CM 共和十大 第三位
陳柏宇 - 別來無恙 (928)

CM 共和十大 第二位
楊千嬅 - 最好的債 (1060)

CM 共和十大 至尊歌曲
麥浚龍 / 謝安琪 - 羅生門 (1079)

CM 共和組合 銅獎
Yellow! (570)
上榜歌曲: 鬼叫我窮牙! (98)
三甲歌曲: 時間靜止器 (472)

CM 共和組合 銀獎
C Allstar (1464)
上榜歌曲: SuperStar (22), 煙花非花 (80), 時間之光 (58), 上車咒 (103)
三甲歌曲: 逾越生死 (599)
三星期冠軍歌曲: 后會無期 (602)

CM 共和組合 金獎
Supper Moment (1539)
上榜歌曲: 孤獨先生 (175), 討厭的我 (91)
三甲歌曲: 幸福之歌 (819)
冠軍歌曲: 煩擾中起舞 (454)

CM 共和女歌手 銅獎
容祖兒 (1417)
上榜歌曲: 樂觀 (141), 這麼近那麼遠 (150)
三甲歌曲: 飄紅 (380), 世界真細小 (167)
冠軍歌曲: 黃昏點唱機 (579)

CM 共和女歌手 銀獎
謝安琪 (1862.5)
三甲歌曲: 篋神 (710)
冠軍歌曲: 家明 (613)
六星期冠軍歌曲: 羅生門 (539.5)

CM 共和女歌手 金獎
楊千嬅 (2111)
上榜歌曲: 愛在旁若無人的太空 (439), 好不容易遇見愛 (77)
四星期冠軍歌曲: 剛剛好 (535)
六星期冠軍歌曲: 最好的債 (1060)

CM 共和男歌手 銅獎
林奕匡 (1317)
上榜歌曲: 新一天 (60)
三甲歌曲: 有人共鳴 (325), 安徒生的錯 (266)
兩星期冠軍歌曲: 頌讚詩 (666)

CM 共和男歌手 銀獎
陳柏宇 (2131)
上榜歌曲: 親愛的仇人 (202)
三甲歌曲: 航拍 (222)
三星期冠軍歌曲: 回眸一笑 (779)
五星期冠軍歌曲: 別來無恙 (928)

CM 共和男歌手 金獎
麥浚龍 (2173.5)
三甲歌曲: 雷克雅未克 (358)
兩星期冠軍歌曲: 念念不忘 (816)
五星期冠軍歌曲: 瑕疵 (460)
六星期冠軍歌曲: 羅生門 (539.5)

CM 共和唱片 銅獎
楊千嬅 - 如果大家都擁有海 (2111)
上榜歌曲: 愛在旁若無人的太空 (439), 好不容易遇見愛 (77)
四星期冠軍歌曲: 剛剛好 (535)
六星期冠軍歌曲: 最好的債 (1060)

CM 共和唱片 銀獎
陳柏宇 - Escape (2131)
上榜歌曲: 親愛的仇人 (202)
三甲歌曲: 航拍 (222)
三星期冠軍歌曲: 回眸一笑 (779)
五星期冠軍歌曲: 別來無恙 (928)

CM 共和唱片 金獎
麥浚龍 - Addendum (3173)
三甲歌曲: 雷克雅未克 (358)
兩星期冠軍歌曲: 念念不忘 (816)
五星期冠軍歌曲: 瑕疵 (920)
六星期冠軍歌曲: 羅生門 (1079)

幕後大獎
作曲人: 伍樂城  (2508)
作詞人: 黃偉文  (10032.5)
編曲人: 伍樂城  (2201.5)
製作人: Edward Chan (3732.5)

聯頒大獎 (統計各大共和榜頒獎禮獎項)
歌手獎: 麥浚龍 (39.5)
專輯獎: 麥浚龍 - Addendum (9)
歌曲獎: 楊千嬅 - 最好的債 (12)

CM 共和我最喜愛歌曲大獎
楊千嬅 - 最好的債 (40)

獎項總結
6 麥浚龍 /
5 楊千嬅 /
4 陳柏宇 /
3 Supper Moment /
2.5 謝安琪 /
2 林奕匡 / 周國賢 /
1 容祖兒 / C Allstar / Yellow! / 鄭欣宜 / Yukilovey / 吳業坤 /
0.5 莫文蔚 /

CM會員共和榜頒獎禮2016 得獎名單

CM 共和新人王 銅獎
陳詠謙 (156)
上榜歌曲: 脂肪葡萄 (156)

CM 共和新人王 銀獎
王嘉儀 (217)
冠軍歌曲: Like A Gun 獵 (217)

CM 共和新人王 金獎
鄧小巧 (1962)
上榜歌曲: 荒唐 (373)
三甲歌曲: 煩可寧 (368)
兩星期冠軍歌曲: 強弱 (574)
三星期冠軍歌曲: 雅俗 (647)

CM 共和唱作人 銅獎
林奕匡 (1323)
三甲歌曲: 一雙手 (490), 停止繁殖 (328)
兩星期冠軍歌曲: 有人共鳴 (505)

CM 共和唱作人 銀獎
方皓玟 (1510)
上榜歌曲: 還要去過生活 (92)
冠軍歌曲: 你是你本身的傳奇 (670), Believe in Live (369)
四星期冠軍歌曲: 終於好天氣 (379)

CM 共和唱作人 金獎
周國賢 (1937)
三甲歌曲: Children Song (423), 大人的科學 (401)
冠軍歌曲: 消化不良 (522), 今生不回家 (591)

CM 共和十大 第十位
方皓玟 - 你是你本身的傳奇 (670)

CM 共和十大 第九位
Supper Moment - 一樣不一樣 (683)

CM 共和十大 第八位
林二汶 / 岑寧兒 - 銀髮白 (707)

CM 共和十大 第七位
JW - 小故事 (726)

CM 共和十大 第六位
方皓玟 / RubberBand - 終於好天氣 (758)

CM 共和十大 第五位
陳柏宇 - 沒有你, 我甚麼都不是 (840)

CM 共和十大 第四位
王菀之 - 該死的快樂 (870)

CM 共和十大 第三位
陳奕迅 - 四季 (871)

CM 共和十大 第二位
鄭欣宜 - 女神 (901)

CM 共和十大 至尊歌曲
謝安琪 - 山林道 (948)

CM 共和組合 銅獎
五月天 (780)
上榜歌曲: 派對動物 (227), 後來的我們 (148), 頑固 (48)
冠軍歌曲: 如果我們不曾相遇 (357)

CM 共和組合 銀獎
小塵埃 (1226)
三甲歌曲: 卜卜卜 (574)
冠軍歌曲: 嗚 (652)

CM 共和組合 金獎
Supper Moment (1538)
上榜歌曲: 風箏 (225), 同一 (140)
三甲歌曲: 沙燕之歌 (490)
三星期冠軍歌曲: 一樣不一樣 (683)

CM 共和女歌手 銅獎
JW (1276)
上榜歌曲: 矛盾一生 (53), 多少年 (41), Stupid BOII (50)
三甲歌曲: 自由飛翔 (406)
兩星期冠軍歌曲: 小故事 (726)

CM 共和女歌手 銀獎
方皓玟 (1510)
上榜歌曲: 還要去過生活 (92)
冠軍歌曲: 你是你本身的傳奇 (670), Believe in Live (369)
四星期冠軍歌曲: 終於好天氣 (379)

CM 共和女歌手 金獎
鄧小巧 (1962)

CM 共和男歌手 銅獎
林奕匡 (1651)
三甲歌曲: 一雙手 (490), 停止繁殖 (656)
兩星期冠軍歌曲: 有人共鳴 (505)

CM 共和男歌手 銀獎
周國賢 (1937)
三甲歌曲: Children Song (423), 大人的科學 (401)

CM 共和男歌手 金獎
陳柏宇 (2071)
上榜歌曲: 告別之前 (330), 請跟我走 (47)
三甲歌曲: 上集大結局 (311), 乜青 (543)
四星期冠軍歌曲: 沒有你, 我甚麼都不是 (840)

CM 共和唱片 銅獎
周國賢 - 風起 (1514)
三甲歌曲: 大人的科學 (401)

CM 共和唱片 銀獎
陳柏宇 - The Players (1694)
三甲歌曲: 上集大結局 (311), 乜青 (543)
四星期冠軍歌曲: 沒有你, 我甚麼都不是 (840)

CM 共和唱片 金獎
鄧小巧 - The Strength of Weakness (1962)

幕後大獎
作曲人: 周國賢  (2808)
作詞人: 黃偉文  (6366)
編曲人: Edward Chan (2533.167)
製作人: Edward Chan (4893)

聯頒大獎 (統計各大共和榜頒獎禮獎項)
歌手獎: 鄧小巧 (39)
專輯獎: 五月天 - 自傳 / 容祖兒 - J-POP (4)
歌曲獎: 謝安琪 - 山林道 (10)

CM 共和我最喜愛歌曲大獎
謝安琪 - 山林道 (35)

獎項總結
4.0 鄧小巧 / 周國賢(incl. 作曲人) /
3.5 方皓玟 /
3.0 陳柏宇 / 謝安琪 /
2.0 Supper Moment / JW / 林奕匡 / 五月天 /
1.0 陳詠謙 / 王嘉儀 / 王菀之 / 陳奕迅 / 鄭欣宜 / 小塵埃 / 容祖兒 /
0.5 林二汶 / 岑寧兒 / RubberBand /

CM會員共和榜頒獎禮2016
前奏 #01

共和榜嘅冠軍唔係咁易攞到,
因為只要一首歌夠強勢,
同期嘅上榜歌要登頂就非常困難,
所以真係要夾啱天時地利人和。

今年首奪共和冠軍嘅單位多達11個,
應該係近期最多嘅一年。
喺頒獎禮舉行之前呢幾日,
我地一齊回顧一下邊幾位歌手喺2016年勇奪共和首冠。

如果話上年新人王金獎話自己捱左五年先可以派歌出碟好慘,
咁以下呢兩位女歌手等左七年就等得更加辛苦。
由參加電視台嘅歌唱比賽開始,
到16年終於有自己嘅第一首派台歌,
同時亦成功喺共和榜奪冠。

鄧小巧 - 雅俗 [第4-6週冠軍歌]

王嘉儀 - Like A Gun 獵 [第53週冠軍歌]

應該係CM史上第一位rapper有冠軍歌?!
年頭曾經以featuring身份同馮允謙以<Keep On, Fight On>上過冠軍,
但係嚟到下半年終於有真正屬於佢自己嘅首支冠軍歌。

MastaMic - Good Times (featuring Jerald) [第39週冠軍歌]

前奏 #02

繼續數2016年獲得共和榜首冠嘅單位,今日到組合。
以下呢四隊組合喺呢一年都有唔錯嘅表現:

Blaster係近年其中一隊冒起緊嘅樂隊,
有人可能會形容佢地嘅歌市井,
而呢首咁貼地嘅冠軍歌亦係佢地三年嚟嘅首支上榜歌。

Blaster - 星期一太空漫遊 [第9週冠軍歌]

同樣係2014年推出專輯而出道嘅新人王金獎得主小塵埃,
兩年後推出一張更成熟嘅專輯,
16年底得到佢地首支冠軍歌。

小塵埃 - 嗚 [第50週冠軍歌]

雖然呢隊來自台灣嘅天團曾經喺2012年攞過組合銀獎,
但原來今年先喺共和榜開齋奪冠。
呢首亦係全年唯一一首國語冠軍歌。

五月天 - 如果我們不曾相遇 [第31週冠軍歌]

女子組合喺香港未必係最受觸目嘅一群,
佢地近年嘅音樂逐漸成熟,
15年嘅<一拍即愛>最高上過季軍,
今年就憑另一首快歌順利登頂。

Super Girls - 有事發生 [第23及27週冠軍歌]

有冇最遺憾0分歌曲巡禮?
瀰漫同不同班同學肯定有份
dongbb2332 發表於 2017-2-2 17:12

呢方面好似你會記得多啲 lol

前奏 #03

最後四個得到共和榜首冠嘅單位都係女歌手:

由15年底開始發力,
但矛盾一生三部曲、快歌三部曲都未能為佢帶黎冠軍歌,
反而年尾一plug成為佢出道接近7年以來嘅首冠。

JW - 小故事 [第51-52週冠軍歌]

喺2014年,
<分手總約在雨天>嘅冠軍因為<一>嘅合唱版而被狠狠飛走。
一年半之後,佢終於憑第十plug成功奪冠。

方皓玟 - 你是你本身的傳奇 [第7週冠軍歌]

最後兩個單位都係憑以下呢首合唱歌而首次獲冠,
而兩位對上一次有上榜歌都已經係喺2014年。

林二汶岑寧兒 - 銀髮白 [第47週冠軍歌]

數完呢班首冠歌手之後,
聽日我地會公佈男歌手、女歌手同組合嘅最後十強。

仲有,未投總選嘅會員快啲去投啦:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12510

前奏 #04

[排名不分先後]

CM共和男歌手 最後十強

MastaMic | 方大同 | 周國賢 | 林奕匡 | 林宥嘉 |
張敬軒 | 陳奕迅 | 陳柏宇 | 麥浚龍 | 黎曉陽 |

CM共和女歌手 最後十強

Gin Lee | JW | 方皓玟 | 王菀之 | 容祖兒 |
連詩雅 | 鄧小巧 | 鄭欣宜 | 薛凱琪 | 謝安琪 |

CM共和組合 最後十強

Blaster | C AllStar | Dear Jane | Fabel | Nowhere Boys |
RubberBand | Super Girls | Supper Moment | 小塵埃 | 五月天 |

各位會員今晚記得準時入場參加CM一年一度大事啦~!
另外,本壇facebook page將於今晚同步更新各獎項結果,
歡迎各位like個page,日後更加方便接觸CM嘅資訊
https://www.facebook.com/CMusichart/

有人幫手update fb 就 very good
powerful 發表於 2017-2-4 17:09

都要辛苦晒你今晚負責頒獎
真係要辛苦曬 ED , 無佢真係甚麼都不是
chanchan0909 發表於 2017-2-4 17:14

沒有FB專員, CM甚麼都不是

等我講番句公道說話
沒有FB專員, ed版主, 計分員, powerful, 今晚CM共和甚麼都不是

...
-Prince- 發表於 2017-2-4 17:51

重點係 沒有王子大大coordinate成件事, 今晚CM共和甚麼都不是

前奏 #05

CM 共和我最喜愛歌曲大獎 暫時五強
[排名不分先後]

未投票嘅會員,而家係最後嘅投票機會啦,20:00截止投票:

另外再提多次,歡迎各位like本壇facebook page,
今晚將會同步更新獎項結果:
https://www.facebook.com/CMusichart/

同叱咤爭一首 LOL
kwanie 發表於 2017-2-4 19:31
竟然同903個五強有八成一樣
CunninG 發表於 2017-2-4 19:31

如果淨返嗰首唔係入咗上年總選
我諗全中機會唔低

應該係首先係之前既年度未計過佢做新人
之後就睇有無(i)出碟 或 (ii)兩首派台歌
有其中一個就當新人

陳 ...
CunninG 發表於 2017-2-4 22:03

所以其實陳詠謙係唔應該有新人獎喎
因為15年已經plug咗 告白 同 寫妳太難

咁呢個又係另一個issue因為我地無界到個投票有無追溯權

我既睇法係唔應該將呢個定義追溯至2015年或之前
...
CunninG 發表於 2017-2-4 22:18

明白了
其實我打錯埋佢嗰兩首歌 應該係15年先啱

Children Song唔計分會唔會太慘 但獎項名稱都係改左? ...
nicholashin 發表於 2017-2-5 00:09

怪就怪佢咁傻豬走去出隻single

原來4個就夠晒數
好想清算一下但都係算lol
kwanie 發表於 2017-2-5 00:32

最後六強係 4 : 4 : 3 : 3 : 1 : 1
緊湊到喊
想知聯頒係咪只計金獎?
kwanie 發表於 2017-2-5 00:34

right~!
如果有榜分大細碟 / 男女組合 會計最高分嗰隻

ed有無聯頒歌手 同 最歌五強數據
CunninG 發表於 2017-2-5 00:37

遲少少post出嚟~
聯頒歌手真係靠堆新人獎谷上去

我 _ 係喎
btw 點解聯頒碟係 4 4 3 3 1 1 既
淨返一個榜雙金 ?
kwanie 發表於 2017-2-5 00:46

其實係因為有一位榜主中途退出唔玩吖嘛

CM 共和 聯頒大獎 - 歌手獎

今晚的大贏家,四首上榜歌全出,新人大勝利!

鄧小巧 (共得39個共和榜獎項)

...
powerful 發表於 2017-2-5 00:35

多謝powerful今晚嘅每個靚tag
We will miss your tags

共和歌曲 前二十名
01 山林道 948
02 女神 901
03 四季 871
04 該死的快樂 870
05 沒有你, 我甚麼都不是 840
06 終於好天氣 758
07 小故事 726
08 銀髮白 707
09 一樣不一樣 683
10 你是你本身的傳奇 670

11 永遠很近 670
12 停止繁殖 656
13 嗚 652
14 雅俗 647
15 有事發生 603
16 今生不回家 591
17 強弱 574
18 卜卜卜 574
19 哪裡只得我共你 569
20 星期一太空漫遊 560

共和男歌手十甲
01 陳柏宇 2071
02 周國賢 1937
03 林奕匡 1651

04 張敬軒 1166.5
05 陳奕迅 918
06 黎曉陽 771
07 麥浚龍 587
08 MastaMic 450
09 方大同 347
10 林宥嘉 345

共和女歌手十甲
01 鄧小巧 1962
02 方皓玟 1510
03 JW 1276

04 鄭欣宜 1234
05 王菀之 1168.5
06 Gin Lee 1049.5
07 謝安琪 948
08 薛凱琪 930
09 容祖兒 925
10 連詩雅 764

共和組合十甲
01 Supper Moment 1538
02 小塵埃 1226
03 五月天 780

04 Fabel 766
05 Dear Jane 725
06 C AllStar 707
07 Blaster 687
08 RubberBand 646
09 Super Girls 644
10 Nowhere Boys 576

共和唱片 (最少3首上榜歌)
01 The Strength of Weakness 1962
02 The Players 1694
03 風起 1514

04 BeGin 1001
05 J-POP 925
06 Evil is a Point of View 805
07 自傳 780
08 101 725

再次多謝計分員 dong 幫手計分
勞苦功高嘎!