返回列表 發帖

許廷鏗傳加盟國際公司

http://orientaldaily.on.cc/cnt/e ... 0215/00282_055.html

歌手許廷鏗(Alfred)日前被本報率先披露於年中約滿無綫及星夢,並會與好友鄭欣宜組公司捧自己。電台主持人梁泰來昨日則在節目中爆出Alfred已落實簽約一間國際公司,並引述本報之前的報道,指何哲圖去年為挽留Alfred,在勁歌頒獎禮上為對方爭取三大獎。

對此,仍身在外地的許廷鏗表示:「我仲係星夢歌手,張約都未完,順便幫我多謝公司幫我爭取首新歌《痛醒》有兩星期冠軍(指流行榜)。」

有劇歌出?

國際公司?會唔會系環球或者華納?
如果真係簽國際公司,兩間都好大機會喔!

歌手許廷鏗(Alfred)日前被本報率先披露於年中約滿無綫及星夢,並會與好友鄭欣宜組公司捧自己。電台主持 ...
matt0605 發表於 2017-2-15 11:44

國際公司 - 會唔會係華納?
有冇有關電台主持梁泰來節目的link?

今次係on.cc報道喎

上個講許廷鏗轉會嘅post都係你開架

點會去環球?
走已經嬲嬲仲過去個死對頭到.梗係未死過
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

又要派歌啦~~~~
利申:唔係鏡粉

EEG等緊你

周柏豪如果真係離開華納,咁許廷鏗又真係有機會入去嘅
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

今次係on.cc報道喎
XYZZY 發表於 2017-2-15 11:57

軒仔做媒人?

Btw, 金堅得兩類新聞⋯⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

好悶成日都係呢個話題

鏗鏗終於走, 希望係真啦
唔好入EEG就得喇, EEG已經太多GAY佬
【This is MC】澳門見

EEG係北京、韓國都有分公司,叫唔叫國際公司lol

EEG已經太多GAY佬
lemontea1069 發表於 2017-2-15 13:01

立立、Hacken、KKK

星勤 發表於 2017-2-15 12:38

我第一時間諗,如果Alfred拍Pakho果d兵歌MV會係咩效果
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

又傳?呢種新聞好煩

指何哲圖去年為挽留Alfred,在勁歌頒獎禮上為對方爭取三大獎。

嘩 何哲圖真係好有心
Happy and Blessed.

好悶成日都係呢個話題
阿mark 發表於 2017-2-15 13:01

聽左,我覺得今次唔似宣傳,因為Alfred已經好耐無唱劇歌,出席TVB慈善show同商演了。

多謝公司幫我爭取首新歌《痛醒》有兩星期冠軍(指流行榜)。」

依個先係重點呀。。。

星勤 發表於 2017-2-15 12:38

唔好去華納。。去EGG同軒仔唱兄兄我我 同男男啦軒仔。。之後唱痛醒。。

唔好去華納。。去EGG 同男男玩啦。將自己身體獻俾軒仔。。之後唱痛醒。。 ...
kk8733 發表於 2017-2-15 14:08

可唔可以投訴?

指何哲圖去年為挽留Alfred,在勁歌頒獎禮上為對方爭取三大獎。

嘩 何哲圖真係好有心 ...
jose 發表於 2017-2-15 13:30

要爭取架咩?d獎都係自己公司咋嘛

我第一時間諗,如果Alfred拍Pakho果d兵歌MV會係咩效果
fifty1205 發表於 2017-2-15 13:16

佢啲演技好頂癮喎
其實佢唔拍劇拍戲都可以因為有自知之明

唔準同我欣宜行得咁埋

用我平時睇呢的新聞嘅角度去睇,只代表我個人:

東方 2/6 嗰篇報導嘅格局,非常似 星夢 自己 半報料 半作料。

梁泰來 一向知好多野,但一定有人比 go-ahead 佢先會 on air 講。
佢 on air 全段說話嘅講法,go-ahead 似係來自新公司。

兩次報導都喺二月已經出,距離「年中」嚟講,係算好早。
巨聲1 嘅 劉威煌 離開 TVB 嘅時候,同記者講係五月約滿,六月自由身。
巨聲1 嘅 鄧小巧 係六月開始參加 中國好聲音 初選。
Alfred 喺 2014 嘅一個訪問講過,佢 星夢 同 TVB 嘅完約期係一樣。

Alfred 2/18 放完假回來有 function,
比梁泰來個 go-ahead 嘅 timing,應該係夾翻時間比 Alfred 出來回應。

---------------------------------------------------------------------

站喺 CM 嘅角度,我諗遲早有人會記得講以下呢一句:
竟然 Alfred 唯一 一首四台冠 係 我的志願 ... (真係可惜)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

所有估 「國際公司」 = 華納 嘅人,
其實係認為 梁泰來 全個報導嘅 潛台詞 係 :
Pahko 終於作出左決定。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實  之前金堅一早有離意
青春頌之後 已經傳佢會過檔太陽 跟PACO
tributehotel 發表於 2017-2-15 16:09

壹傳媒 嘅報導,性質唔一樣。
之前咁多次都係 壹傳媒。
Paco 嘅可信度係零。

TVB 報真料,係用 東方 同 明週。

立立、Hacken、KKK
hehehaha 發表於 2017-2-15 13:08

莖牽 智奔已經夠頂4個啦
【This is MC】澳門見

壹傳媒 嘅報導,性質唔一樣。
之前咁多次都係 壹傳媒。
Paco 嘅可信度係零。

TVB 報真料,係用 東方 同  ...
Bluejays 發表於 2017-2-15 16:13

好奇一問,既然肥佬一早知佢會走,點解無即刻雪佢既

kayzzz 發表於 2017-2-15 16:58

如果有大半年無唱劇歌,無拍綜藝節目,無出席大部份公司大show及年年出席開的annual dinner 同商演(e.g某保險公司), 遲遲唔出碟,cancel 2016年九展show叫唔叫雪? 其實勁歌佢果part表演似fairwell party多D.

kayzzz 發表於 2017-2-15 16:58

你聽 梁泰來 嘅說法就明,我睇法一樣。
只係遲遲未續約,所以 星夢 仲積極留緊人。

TVB 音樂組 做盡 所有野 嚟留佢。
勁總 6分鐘 表演,你而家可以話係幫佢餞行,
但我唔信 星夢 會咁早比 音樂組 知,有機會留唔住。
所以我覺得都係知道 Alfred 寧願要 唱歌機會 多過要獎,
所以係順緊佢意。

至於 TVB 綜藝組 就兩睇。
盡量唔比佢出 大show,可以係雪緊佢,
亦可以係 順緊佢意 唔駛佢個形象咁電視。
我傾向相信係順緊佢意,
因為 淨係 要佢出 東華 嗰次,係比 一線歌手 嘅待遇比佢。

如果有大半年無唱劇歌,無拍綜藝節目,無出席大部份公司大show及年年出席開的annual dinner 同商演(e.g某 ...
Ching2015 發表於 2017-2-15 17:16

無唱劇歌 :
想留佢,順佢意,就梗係唔駛佢唱啦

無拍綜藝節目,無出席任何公司大show :
我上面個 post 講左,其實係兩睇

無出年年出席開的annual dinner同商演 :
annual dinner 係 rotate,唔會年年請同樣嘅人
商演其實比例上冇減,商場 budget 細左 少左搵星 就係真嘅
唔好忘記 Mag 冇約之後,TVB 仲幫 Mag 接商演
商演係最後一筆快錢,唔會唔賺

cancel 2016年九展show :
坤哥 紅館 之後,星夢 唔會比 Alfred 開 Star Hall
走唔走冇關係

如果有大半年無唱劇歌,無拍綜藝節目,無出席大部份公司大show及年年出席開的annual dinner 同商演(e.g某 ...
Ching2015 發表於 2017-2-15 17:16

雪到有兩星期冠軍歌?

你聽 梁泰來 嘅說法就明,我睇法一樣。
只係遲遲未續約,所以 星夢 仲積極留緊人。

TVB 音樂組 做盡 所 ...
Bluejays 發表於 2017-2-15 17:16

我估比著其他人,一扭計唔續約,可能已經雪定先

我估比著其他人,一扭計唔續約,可能已經雪定先
kayzzz 發表於 2017-2-15 17:36

唉 ... 萬千寵愛在一身 嘅 天之驕子

如果 星夢 係真係想佢死嘅,
就舊年照原定計劃要佢開 Star Hall,賺埋最後一筆。
去到最後,星夢 都仲係以 保護佢 行先,
現在連 賺 最後一次演唱會 嗰筆 都冇埋。

其實好簡單  

只要係鍾意音樂GE歌手 都唔想繼續留係大台囉
由佢前年PLUG 阿樂 已經知佢唔想唱黎唱去都係 ...
tributehotel 發表於 2017-2-15 16:19

所以蜂鳥音樂最適合佢

唉 ... 萬千寵愛在一身 嘅 天之驕子

如果 星夢 係真係想佢死嘅,
就舊年照原定計劃要佢開 Star Hall,賺 ...
Bluejays 發表於 2017-2-15 17:45

唔明,唔信佢兩場Star Hall都開唔到。

等左佢開show好耐啦,唉!

曾經擁有一首四台冠都好呀!

唔明,唔信佢兩場Star Hall都開唔到。
等左佢開show好耐啦,唉!
曾經擁有一首四台冠都好呀! ...
Ching2015 發表於 2017-2-15 17:51

坤哥開完紅館,要保護 Alfred 嘅 status,就係非紅館不開。

然後 Alfred 就好積極咁去攪佢 12/4 個 mini concert,
佢喺現場成日問觀眾鍾唔鍾意咁嘅形式,鍾意就叫 Herman 攪多啲。
我覺得有示威成份(即係 唔好諗錢 唔好諗 status 咁 去攪去唱)。

坤哥開完紅館,要保護 Alfred 嘅 status,就係非紅館不開。

然後 Alfred 就好積極咁去攪佢 12/4 個 mini ...
Bluejays 發表於 2017-2-15 18:01

其實開咩紅館,柏宇都無開紅館啦,的fans根本就唔mind。佢cancel Starhall真係好令人失望。重有,真係想捧/留佢唔該比個最男/金曲金比佢,克勤/Hins可以加個阿太,事在人為啫,演繹呢的膠獎有鬼用!

話說痛醒都拎左兩週冠, 應該差唔多plug完
又是時候派新歌
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

最弊蜂鳥同903 反面
你估Alfred 係宇宙 GEM 嗎?
tributehotel 發表於 2017-2-15 21:32

如果有野心就唔會只著眼於一個電台啦

睇這個冬天不太冷就知道~
冇左中間音同吳弱雞, 星夢都可以搵何硬c同譚+2補~~

但而家金堅唔續都唔打算捧胡紅軍真係SOSAD~~

但而家金堅唔續都唔打算捧胡 ...
kenny1102 發表於 2017-2-15 22:39

Hubert 2/14 嘅 Facebook live 講,
Herman 2/14 剛 ok左 佢一首自己歌。

話說痛醒都拎左兩週冠, 應該差唔多plug完
又是時候派新歌
John 發表於 2017-2-15 22:18

出動到 梁泰來 嚟做新歌?
如果係呢啲花巧野,就梗係關照 壹傳媒 啦。

但而家金堅唔續都唔打算捧胡 ...
kenny1102 發表於 15/2/2017 22:39

會唔會係全力捧Fred?
Fred同Hubert 903都唔buy,咁梗係全力捧fans base大咁多既Fred吧
再加上Hubert咁既觀眾緣...