返回列表 發帖

人渣 - 麥浚龍

單選投票, 共有 72 人參與投票
65.28% (47)
11.11% (8)
2.78% (2)
0.00% (0)
20.83% (15)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 人渣
主唱: 麥浚龍

收錄大碟: /
推出日期: 2017-9

派台日期: 2017-2-14

https://www.facebook.com/ViuTV.h ... 04/?hc_ref=NEWSFEED

作曲:徐繼宗
填詞:黃偉文
編曲:Edward Chan
監製:Edward Chan、麥浚龍

歌詞
給標籤 寫著是 極下賤 極下賤 藥物沒有得醫
所指的 不過是 曾和誰 曾和誰 無窮羅曼野史
太隨意
情人換過六百萬次 不見我有哪次專注

不專一 好像是 做壞事 做壞事 受盡萬眾不齒
很可惜 真相是 愛哪個 撇哪個 撇到何時為止
我都不是太知
誰又覺得 變得心多 便有賞賜

怎揀 若捕獲絕色的她 又幸會極品的她
天真 無邪如蝴蝶穿花 為何成人中之渣

人人在指控謾罵 聲討我嗎
誰想過到 薄暮年華
人渣 幸福嗎
滾滾紅塵 三千情人 終於卻沒人
陪着走進墓穴 雙雙羽化
如果似我就是 人類最差
死守著現任 就能無罪嗎
即使早不愛亦 抱抱你 吻吻你 我會更高尚嗎

想升級 將玩伴 日日換 夜夜換 愈換愈更好嗎
假使間 這惡行 你試過 我試過 人人同為人渣
你不體諒我嗎
難道我想 愛得精彩 亦算可怕

摧毀 大地上萬朵鮮花 為遇著命中的她
因此 誰人無磨損幾位 純情而無辜的她

人人在指控謾罵 聲討我嗎
誰想過到 薄暮年華
人渣 幸福嗎
陪着走進墓穴 雙雙羽化
如果似我就是 人類最差
死守著現任 就能無罪嗎
即使早不愛亦 抱抱你 吻吻你 我會更高尚嗎

仁慈若被愛拖垮
無良極又有福嗎
我都總算叫做 是變心專~家
完場時 完美嗎

自己的 造化
陪着走進墓穴 雙雙羽化
如果似我就是 人類最差
忠貞地受難 就能成佛嗎
當初 擔當 兇手 等我負人
不惜 顯得 卑鄙 將她去 撇~下
敢於 狠心 分手 怎算是 極下賤
下賤就是 慢慢地搾乾她
我夠公道嗎
誰話我人渣

幾鍾意個d 3連音
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

好pop 好易入耳
但亦好有水準既pop song

其實首歌好hip hop, R&B
只係改左個編曲扮canton pop

好正
估唔到咁快又做返pop song
而且風格仲好特別下

編曲好奇怪
1分

唔該謝安琪學下佢好朋友,唔好再揾人寫d悶爆拾回旋律俾佢
欣賞juno夠創新(對比其他歌手黎講)

不過呢到
忠貞地受難 就能成佛嗎
當初 擔當 兇手 等我負人
不惜 顯得 卑鄙 將她去 撇~下

突然慢變快 有D怪

個編曲幾正喎,第一段啲音樂感覺好似好遠,之後慢慢入番同人聲平排(唔知係咪咁形容,聽了會知),特別得來又幾好聽。慢歌旋律但又有幾粒音好快,又幾爽喎。

曲好
編曲好
唱唔差
份詞唔知講乜
又係呢個韻
累事。

有D WORDS OF SILENCE既感覺

曲普通,
編good ar ,最好
唱...一貫
詞.....唔知講乜

古天樂
偉仔
yam kay

偉仔 加fun
love wins!

感性地我鍾意份歌詞 理性地我接受唔到juno清唱

好奇想知點解會唔知份詞講乜,都寫得幾直接。

曲好
編曲好
唱唔差
份詞唔知講乜
又係呢個韻
累事。
kwanie 發表於 2017-2-16 02:00

咁其實呢隻歌用呢個韻我仲覺得可以接受
畢竟歌名都係呢個韻

個編曲暴露曬Juno唱功嘅不足⋯曲真係值得10分。好正

個曲pop得來有驚喜。juno同徐繼宗合作每次都有火花

好奇想知點解會唔知份詞講乜,都寫得幾直接。
SPD 發表於 2017-2-16 12:17

agger,可能佢地硬係要覺得份詞係有幾重意思
BTW,越聽越好聽,雖然無《問世》咁吸引

曲普通,
編good ar ,最好
唱...一貫
詞.....唔知講乜

古天樂
偉仔
yam kay  ...
一個小子 發表於 2017-2-16 04:36

首歌關呢幾個人咩事?睇唔明個d tag係做咩

回復 21# timothy1704

新歌宣傳片搵了梁朝偉、古天樂、謝安琪&莫文蔚拍

去到中後幾正
係前面清唱唔好聽

究竟唱緊乜- -
唱得真係好難聽

夠哂POP
LOOP得過
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

評分人數

前段好難聽唔睇歌詞唔知佢唱咩

Juno 話做咗成首歌的編曲後,特登抽走其中一段音樂。

為情場浪子平反,形容摧花只為覓真愛,不知有幾多人聽得入耳。前奏似第三者聽歌播帶,到中段就用迴音道出心聲,區別外界觀感及自身感受,做法聰明,但音符及歌詞極密,旋律也不易唱,錄音室版本都聽到有走音,這首又能夠唱live嗎?
歌曲由曾合作《酷兒》的徐繼宗作曲,黃偉文作詞,重回《Addendum》的較商業路線。是否打算日後都梅花間竹一隻碟較商業,下一隻碟較暗黑呢?又還是純粹為聲稱今年舉行的演唱會做準備?
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

為情場浪子平反,形容摧花只為覓真愛,不知有幾多人聽得入耳。前奏似第三者聽歌播帶,到中段就用迴音道出心 ...
hiraoka 發表於 2017-2-21 23:53

錄音室版本都聽到有走音?
咁嚴重?真心想知係邊句走音

已經開始loop緊
其實真係幾正個編曲
啲詞都算寫得幾中

已經開始loop緊
其實真係幾正個編曲
啲詞都算寫得幾中
Lewis 發表於 2017-2-23 21:24

用ear phone聽啲聲兩邊走好好J

其實應該疊埋心水做producer
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

其實應該疊埋心水做producer
b01091018 發表於 2017-2-27 23:06

足料大碟同EP 仲要一年一碟
有錢有心
佢如果做唱片公司老闆捧人簡直係樂迷福分

有錢有心
佢如果做唱片公司老闆捧人簡直係樂迷福分 ...
JayantL 發表於 2017-2-28 00:42

簽人要出糧比artist
自己唱返慳好多
如果唔係吳日言都唔洗............

有錢有心
佢如果做唱片公司老闆捧人簡直係樂迷福分 ...
JayantL 發表於 2017-2-28 00:42

捧新人就會多左好多商業考量...

曲同編正
前半部份清唱真係有少少難頂...
同樣旋律背景音大啲人聲細啲嗰feel都好唔同