返回列表 發帖

近在千里 - 周柏豪 Feat. 衛蘭

單選投票, 共有 75 人參與投票
73.33% (55)
8.00% (6)
6.67% (5)
2.67% (2)
9.33% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

歌曲: 近在千里
主唱: 周柏豪 Feat. 衛蘭

派台日期: 20/02

歌詞:
作曲:Kenix Cheang
填詞:林若寧 (英文詞: Kenix Cheang)
編曲:Kenix Cheang
監製:舒文

寧願與你一分一秒視作一生中小插曲
停在最遠處送給你祝福
時常夢見你相識一個為你披起婚紗慶祝
連幻覺我也有些痛卻心足

聽你開心結局
至放心你讓我冥目
有斑點狗與我流連到避世小屋

原來越愛我越需要嘗試放手
躲進地球後 大方一點撤走
遙遙望你最後一眼微笑與否
名份縱使沒有
願你在未來的配偶
令你活到這樣甜 削減 我掛念你借口

名字快要稀釋沖淡別要天天都考記憶
明白愛你要轉一個方式
如重讀我送一本小說令你輕鬆多於嘆息
期望你世界再不要太灰色

坐我的觀眾席
遠遠起哄為你努力
每一天打聽你傳聞快樂也忐忑

原來越愛我越需要嘗試放手
躲進地球後 大方一點撤走
遙遙望你最後一眼微笑與否
名份縱使沒有
願你為著人生奮鬥
別理會我怎樣愁

衛蘭:
Just close your eyes
And be with me forever
Always by my side
No matter what comes by
You've touched my heart
I swear I'll love you forever
By the starlights in the sky

人離越遠我越感到難以放手
期望你好便夠
願你共未來的配偶
別要像我這樣愁 至少叫你綻放笑口

那怕是我荒謬

JANICE真係為歌曲加咗唔少分!正⋯

終於我們 近在千里 有生一天 呢三首歌有無關聯?
舞來舞去 不日內開始錄音。

聽咗一日 小白之後至loopable嘅歌
周柏豪真係又靚仔又有才華又大波嘅男歌手啊
係一個perfect嘅人!!

嘩呢首真係不得了

其實好悶。。。。。  如果只有衛蘭唱會有5分    希望衛蘭可以再出一張英文大碟

同終於我們真係有對比,份詞流暢好多

好好聽
Janice 有畫龍點睛之效!

乜有咁正咩
少少悶wor
不過Janice個段真係畫龍點睛嘅
利申:唔係鏡粉

聽咗一日 小白之後至loopable嘅歌
周柏豪真係又靚仔又有才華又大波嘅男歌手啊
係一個perfect嘅人!! ...
electric 發表於 2017-2-21 08:14

大波都有關係? 雖然我都好BUY佢對波
JANICE幫左首歌唔少, PAKHO會唔會搵佢做演唱會嘉賓?
【This is MC】澳門見

You Raise Me Up 我越需要嘗試放手
其實衛蘭幾句真係有提升到咁多咩,我覺得差唔多喎

好彩衛蘭果part唔係唱好多,否則好似情人甲咁入碟

You Raise Me Up 我越需要嘗試放手
其實衛蘭幾句真係有提升到咁多咩,我覺得差唔多喎 ...
KITSTON 發表於 2017-2-21 12:10

我都覺得無乜分別,以為會唱好多,點知得幾句
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

大波都有關係? 雖然我都好BUY佢對波
JANICE幫左首歌唔少, PAKHO會唔會搵佢做演唱會嘉賓? ...
lemontea1069 發表於 2017-2-21 11:53

佢老婆真係好幸福啊help me

佢老婆真係好幸福啊help me
electric 發表於 2017-2-21 13:38

你頭像果個都好正啦
【This is MC】澳門見

最近呢3隻慢歌來講, 呢首最正
應該拎呢首來做演唱會主題曲先啱嘛

5 fun for Janice

十大格出現了

其實首歌悶到咁k到咁都咁好評
好想知道冇左衛蘭會值幾多分
2分

同意樓上 呢首歌真係好K
不過呢首係我個人認為四首裏面最好聽嘅
不過話時話How Do I Look 出完好似冇出咁 Youtube 得19k views

Loop loop下又真係幾高質
今次把聲好好聽 淡淡然咁好襯首歌既mood
蘭b個段又加分

應該都係佢近幾年慢歌最好聽既一首 係輸比終於我們少少
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

衛蘭真係幾加分
將一隻悶爆既歌變成可以聽得下

本身隻歌我覺得都頗唔掂
冇記憶點
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

係咪遠在咫尺續集

衛蘭真係幾加分
將一隻悶爆既歌變成可以聽得下

本身隻歌我覺得都頗唔掂
冇記憶點 ...
John 發表於 2017-2-21 21:17

蘭b 部分就是記憶點

回歸情歌路線, 不算突出, 但尾段的衛蘭令人驚喜. 唱得soft, 聽得舒服, 不過份搶鏡, 但又為歌曲點睛. 全首歌的亮點就在衛蘭那幾句.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

呢首ok wor  真係有d似劉華 有一排既歌
呢首做廣告歌可能仲hit

死啦我覺得自己就嚟變成岑小姐

JANICE 把聲真係好突出。今次無用太大力氣唱。淡淡然好正。。效果非常好
有D似甲音樂年代舊歌。。<<退>>。<<回電我>>

5分for 曲and Janice. 把聲好soft好有感染力

Loop loop下又真係幾高質
今次把聲好好聽 淡淡然咁好襯首歌既mood
蘭b個段又加分

應該都係佢近幾年慢歌最好聽既一首 係輸比終於我們少少

JasOh103 發表於 2017-2-21 20:55

終於我們其實係快歌?

五分係比衛蘭

回復 4# electric

你頭像果位都好正,我攬過 真材實料 有料之人!
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復  electric

你頭像果位都好正,我攬過 真材實料 有料之人!
黃家正 發表於 2017-2-23 01:12

WHY!!!!! TELL ME WHY!!!!!

希望衛蘭新EP快快出

Janice一入,成首歌好似變左'情未了'

乜有咁好聽咩?
我反而覺得呢首係ph近年旋律最唔掂嘅慢歌咯
冇一句入到腦

做乜周柏豪咁鍾意搵啲靚聲女歌手去反襯自己

呢首初頭聽真係覺得麻麻
聽多幾次就黎料, janice把聲起最後將成首歌既層次再大大提升

我係俾5分蘭B。。

知佢套路之後
女聲出黎個下震撼係減左N倍
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

成首歌我靜係聽女聲Featuring個段...其他可以飛啦XDDD
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

首歌似乎903 DJ幾BUY, 應該係BUY JANICE果段FEATURING
不過其實D詞唔差, 幾有意境

首歌似乎903 DJ幾BUY, 應該係BUY JANICE果段FEATURING
不過其實D詞唔差, 幾有意境
one3one4loveyou 發表於 2017-3-6 15:12

唔知featuring 有無得幫蘭B 儲AP???

唔知featuring 有無得幫蘭B 儲AP???
kk8733 發表於 2017-3-6 17:44

應該無, 蘭B靠自己歌今年應該有得玩

首歌無乜記憶點
如果唔系有衛蘭演繹加分 估計首歌都夠悶
無力將天氣逆轉。

pakho 勁 plug 歌反而更加突顯佢歌路狹窄 , 演繹無變化 ...

評分人數

出乎意料,依首係佢近幾年最好既k歌,又同肥蘭把聲好夾!