返回列表 發帖

NH TOP 20 2017 WEEK 09 (2017/2/26 - 2017/3/4)

2017年 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 羽毛鱗刺 / 停止繁殖 (2) / 銀髮白 / 迷些路 / 大人的科學 / 賣空氣的人 / 難得一遇 / 凡人對抗命運 / 巴別塔 /////
WEEK 14-26: /////////////
WEEK 27-39: /////////////
WEEK 40-52: /////////////

本週冠軍歌:陳柏宇 - 巴別塔

阿富汗戰爭

Source: The Christian Science Monitor

一直覺得陳柏宇上年既歌曲唔突出 《乜青》、《沒有你,我甚麼都不是》其實都係普通
相比2015年既《Escape》更加差左一大截 只係藉著高產量同人氣得到咁多認同
不過《The Players》唔係無好既作品 只係上年派曬最差既三首新歌

《巴別塔》講述戰爭 一樣被好多人忽視、誤解卻確實發生既事情
由於幸運地未有World War scale既戰爭 戰爭似乎距離我地好遠
但「戰爭」唔單單係歷史書既題材 而係世界各個角落一直發生緊
可惜既係 無論係以前發生既戰爭定未終結既戰爭好多人都唔了解

Source: German Consulate General Hong Kong Facebook

香港雖然係「國際都會」 但香港人既國際視野相當狹隘
當大家恥笑Donald Trump當選、Brexit變成現實之時
自己其實又有無真係了解發生緊乜事呢?

無論係網上定傳統媒體 都唔會比國際新聞足夠既重視
即使願意報導下世界各地既消息 有時只係當「趣聞」
有時報導既角度非常狹窄 完全無辦法完全描述事情

Source: Hong Wrong

係如今既香港
做「中國人」可能撈到油水 可以返去中國發展下
做「香港人」感覺夠曬本土 好有歸屬感
做「世界公民」就真係甚麼都不是

香港人既價值其實係咩?
係咪《我愛香港》入面好虛浮造作既「香港精神」?
香港人既文化其實又係咩?
除左雞蛋仔 真係有野係香港獨有,其他地方無既事物?
又有乜野可以代表到香港人?
Cantopop?呢種係香港人最鄙視既一種音樂喎

陳輝陽:「呢個事件真真正正覺得香港樂壇死左呢 就係林峰拎金曲金獎既時候」

erm....好似扯得太遠
不過我覺得呢首真係underrated既
雖然我自己都唔算好了解呢個世界
但都希望大家可以睜開眼 留意下呢個世界
唔好令自己太無知 太ignorant

The Tower of Babel (Pieter Bruegel the Elder)

RKLWNWPK歌曲歌手走勢
01090701巴別塔 [1]陳柏宇11>14>03>13>16>09>01
02030302冥想練習許志安03>03>02
03NE0103牢中花 (feat. 董小璐)巴曲03
04NE0104愛後記恭碩良04
05NE0105懂事盧凱彤05
06040402愛比死更冷周國賢02>02>04>06
07130307是他不配孫盛希12>13>07
08170308一群少女13>17>08
09050902淒美地郭頂02>05>06>10>08>07>05>05>09
10020701難得一遇 [1]林奕匡04>02>06>09>01>02>10
11140311一刻戀上C AllStar19>XX>XX>14>11
1212021216 HK Rap UpMastaMic12>12
13NE0113長相廝守ToNick13
14NE0114告別完再聚鐵樹蘭14
15100210天外飛仙Nowhere Boys10>15
16070904推開世界的門楊乃文12>07>05>08>07>05>04>07>16
17160410最後一杯黃瑋中10>15>16>17
18080404終於我們 (feat. 岑寧兒)周柏豪04>07>08>18
19150311角力場KOLOR11>15>19
20110311最好時光容祖兒15>XX>XX>11>20
OUT
XX010801凡人對抗命運 [1]鐵樹蘭10>03>02>09>12>14>06>01
XX060306致青春movin'20>09>06
XX180308不趕時間 (Late God Edition)陳詠謙16>08>18
XX190602山河故人RubberBand12>07>02>12>14>19
XX200606不藥而癒鄧小巧13>12>09>06>17>20
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復  RVHOCPC
CLWR 發表於 2017-2-28 16:26
嬲 依然歧視冠軍歌型人道

其實我覺得香港人想關心國際時事都有好多阻礙
一來語言已經好大問題,好多人都冇能力睇英文新聞
就算 ...
HOTMAN 發表於 2017-2-26 20:51
其實如果係無能力而無去關心個世界都合理D問題
只係我覺得好多人係鄙視關心國際社會、嘗試履行世界公民既人 話「自己都顧唔掂 仲點理得其他人」
販賣無知真係好可怕
其實每一集既香港精神我又覺得拍得唔錯
傳達正能量同埋好既觀念 紛亂中有一些小故事都係幾 ...
JasOh103 發表於 2017-2-26 22:06
《我愛香港》既「香港精神」普遍都係「理想」多過「現實」
好多香港人係想像呢D精神價值仲存在 但行為上無真係實行到

其實撞到個肯幫人既人又唔係真係咁難 尤其你係遊客嘛
無端端唔會對你太差啦
當然香港人平時都會幫人

Weekly Champion
Season 1 : 我錯 / 一萬個不回頭的方法 / 推開世界的門 / 愛比死更冷 / 不藥而癒 / 淒 ...
dongbb2332 發表於 2017-3-4 20:51
好高質呀

下面個榜 ^^

多謝你讚
盧凱彤 — 懂事
容祖兒 — 星圖
梁漢文 — 外遇
容祖兒 — 飛
dongbb2332 發表於 2017-3-4 21:27
咁懂事真係好好聽